Høstanemone/ høstsymre/ kinasymre -Anemone hupehensis

høstanemone rosa
Ok, nå er det kansje høst, i allefall blomstrer høstanemonen 😉
Høstanemone, Anemone hupehensis, er en vakker sentblomstrende staude. Den danner en tett tue med fliket bladverk, opp fra den kommer blomstene på høye stilker. Herdighet er H3-H5 etter sort. Lys rosa blomster som den på bildet er vel det mest vanlige, men den finnes også i hvit og mørkere rosalilla.
Høstanemone er ikke den mest robuste planta, men om den liker seg belønner den deg med lange rotutløpere 😉 Det er heller ikke den enkleste å dele, men jeg har da fått det til så jeg vil si det er verdt forsøket. Høstanemone trives best i moldrik og fuktig jord, og har lett for å vokse seg opp av bakken så den bør graves opp og senkes av og til eller muches. Sol eller halvskygge. Trenger vanligvis ikke oppbinding.
Høstanemone regnes som en «oldemorstaude». Den kom i handel i Norge for litt over 100 år siden og kommer fra Kina og Japan hvor den har blitt kultivert lenge. Jeg digger høstanemone, denne er i fra hagen til min mor, og når vi bare kommer i orden her en gang i tiden skal jeg garantert ha høstanemoner 😀
Japanese anemone, yet another atum favorite

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Det er en utrolig vakker plante som jeg har prøvd både i rosa og hvitt flere ganger, dessverre uten å lykkes. Tror jeg har gitt opp, i allefall inntil videre…

 2. Nå kom jeg plutselig på hvorfor jeg kanskje ikke har lykkes med den. Jeg har alltid kjøpt den på sensommeren/høsten i full blomst. Mener å ha lest en gang at det ikke akkurat er veien til suksess med denne planten. Den bør heller plantes tidligere i sesongen slik at den får etablert seg. Problemet er bare at den ikke er så enkel å få tak i på vårparten/sommeren …

 3. Hei!
  Du har en fin blogg, her kommer jeg nok til å stikke innom ofte :)legger deg til i lista mi!
  Jeg har akkurat bestilt løker på nett, så neste vår får vi se. De kommer snart i posten tror jeg 🙂

 4. twin, jo, det høres logisk ut. Den ska visst være tricy å få etablert.
  Laila, så hyggelig å høre 😀

 5. Det er vel sånn at det som blomstrer om våren, skal plantes på høsten og omvendt. Jeg plantet min Høstanemone på våren, og nå etter noen år, har jeg endelig fått flyttet den til en ny plass.

 6. til Twin; Høstanemone står som regel på alle hagesentre om våren på ‘staudebordene’, dog er den kanskje ikke mest praktfull på det tidspunktet, og blir nok ofte forbigått m.m en vet hva en leter etter… Jeg kjøpte mine i våres, og de blomstrer rikt nå! Herlig!

  • litt ut av husken dette, men mener bladverket blir opp til 40 cm, og så kommer vel blomstene dobbelt så høyt.

 7. Hvor får man kjøpt frø av denne høstsnemonen?
  Jeg hadde den, men den døde i fjor pga en utrolig kald vår og sommer her i nord. Samt barfrost året før.
  Den var så nydelig, at jeg ønsker å så den på nytt, men ikke enkelt å få bestilt frø.
  Blir veldig glad for svar

 8. Høstanemonene er nydelige, men…

  De første årene etter høstanemonene var plantet synes jeg det var herlige blomster. Men nå etter tre år trives de så godt at de helt tar overhånd og skviser ut andre sorter, de tar næring fra alperipsen og det er blitt enormt mye bladverk. Så nå har jeg forsøkt å fjerne de, men de har et enormt røtnett, så jeg er redd de kommer tilbake nest år.

 9. Jeg har dessverre planter denne for en del år tilbake og det har mitt livs største feil! Den har utryddet alle andre planter i bedet, den har røtter over hele gårdsplassen og det tyter opp blader mellom hver belegningsstein. Det holder at det er liten bit av en rot igjen så kommer det ny plante. Vi har forsøkt å spa den opp hundrevis av ganger, vi røsker opp alt vi ser, men etter to dager er det nye spirer. Vi har fått ødelagt hele oppkjørselen og partiet foran huset med belegningsstein da plantene sparker opp stenene. Jeg vet ikke mine arme råd. Vi var bortreist en sommer på tre uker. Da vi kom hjem var hele ene delen av gårdsplassen ikke lenger synlig, den hadde sprede seg og grodd så kraftig at det var en åker av den der det før har parkeringsplass. Slik har det vært i ti år! Jeg plantet den flere steder den kunne få lov å spre seg, og der vil den ikke trives. Men i det ene bedet + 70m2 gårdsplass stortrives den. Burde ikke være lov å selge den.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her