Høstfloks – en sensommerfavoritt

Høstfloks rosaJeg er glad i høstfloks, Phlox paniculata. Egentlig litt pussig ettersom det ikke er en spesielt elegant eller nett eller spennende blomst. Men, like den gjør jeg, og da er det jo bare å gå til anskaffelse eller hva?
Jeg har så langt sanket sammen fra her og der så jeg har seks ulike slag og noen ukjente som er sådd. Bildet viser phlox paniculata ‘Bright eyes’. Den har en flott fargemiks og en riktig nydelig duft. Floks er en plante som gjør seg ekstra godt i mengder, gjerne nesten som hekk. Jeg har ikke plass til kvadratmetervis av den, men planlegger å sette sammen mange ulike slag og på den måten kunne ha en samling og samtidig ha masseefekten 😀
Høstfloks kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og har blitt kultivert i en par århundrer. Første halvdel av 1900-tallet hadde høstfloks sin storhetstid her i Norge og det fantes en mengde ulike sorter. I mange år ble så stauden ansett som litt gammeldags, men nå synes jeg det ser ut til at høstfloks har begynt å få litt økt popularitet. Planten kan bli fra 40-110 cm høy og kommer i farger fra hvit til rosa til rød til fiolett. Den har herdighet på H6. Og den har sin storhetstid nå på sensommeren 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Flotte Høstflokks ja:-) Min favoritt er den hvite. Fordi den står i skyggepartiet i hagen som jeg ser fra verandaen på kvelden. Ellers er den knall lilla/rosa nyydelig:-) Den står ved kattehuset rett ved sitteplassen vår. Vakker denne blomsten ja.

  :-))

 2. Ja, en søt og rosa skjønnhet;0) minner meg om mora mi, favoritten der i gården!

  Grattis med kamera forresten, spennende å lære seg nye knapper og innstillinger! Skal bli spennende å se framover.

  Ps Rosa mi er ute i eteren!

 3. Den var fin 🙂
  Særlig det faktum at den kommer og lyser opp etter at det meste (i hvertfall her i gården)har gått bort gjør den verdifull i hagen.
  Jeg er forresten sikker på at du og oppslagsverkene dine kan hjelpe meg med ugress eller ei-dilemmaet mitt, om du har tid til å ta en titt i bloggen min…?

 4. Nydelig farge! Jeg har bare en kritthvit avlegger fra mammas hage, men den har vokst seg kjempestor og lyser så fint opp i beddet nå når høsten nærmer seg. Tror jeg må ha en rosa også;)

 5. Heisann og takk for hyggelig hilsen på bloggen min etter pausen. 🙂
  Det var godt med både pause og ferie.
  Godt å være tilbake også.
  Høstfloksen du viser her er nydelig.
  Skjønn farge.
  Er det lett å så Høstfloks selv?
  Da skal jeg prøve det, i så fall.
  Jeg lærer ett og annet her inne hos deg.
  Takk for infomasjon.
  Det er alltid interessant å lese nærmere om de forskjellige blomstrene.
  Til slutt vil jeg få gratulere deg med nytt kamera! 🙂
  Bruk det flittig. 🙂
  Vi blogges.
  Ida.

 6. takk for gratulasjoner med kamera jenter:) Det er foreløpig mer frustrasjon enn glede, jeg er ikke så flink på å være dårlig på noe *knis* men det kommer seg nok når jeg finner ut av kameraet 😉

  Morsomt å høre at det er andre enn meg som liker phox 🙂

  Om det er lett å så floks, tja, de trengte kuldebehandling men ellers var det rett frem. Problemet var å få fatt i frø, jeg lette mange steder før jeg fant, og det var en miks. Det var en masse annen type floks å få, men ikke høstfloks.

 7. Så flotte floks!
  Jeg har bare en foreløpig, og den er ei lita pingle!
  Tror den står feilplassert, under ei lita bjørk. Har hatt den i to tre år, men den er fremdeles bare en sånn liten…sak.
  Får vel forbarme meg over den bare det slutter å regne!
  Gratulerer med nytt kamera – det er det flere som skulle hatt! Nemlig meg! hehe…
  Kos deg i helga!
  tone

 8. I love phlox, too! Mine are more lavender, both light and dark, and I have not managed to get a good picture of them yet this year.

 9. Tone, kan høres litt tørt og næringsfattig ut under ei bjørk ja, sikkert ikke dumt å flytte den! Og takk for gratulasjoner med kamera:D

  Mary, I have phlox in lavender and white end pink-pink as well, I looove phlox 😀

 10. Hei, takk for lærerik side! Jeg vil gjerne så høstfloks. Hvordan går jeg fram? Har du tips til hvor jeg kan kjøpe frø? Og kan jeg plante nå i oktober, eller bør jeg vente til våren? Hilsen Oda

  • Hei Oda, beklager så sent svar!
   Høstfloks er det ikke så lett å finne frø av, jeg fant noe for noen år siden men veit ikke riktig hvor de har det nå. Om du sår så vil jeg tenke den bør sås på vinteren og stå ute for kuldebehandling, altså fra nå av eller senere, og så spirer den til våren, men, det er også mulig den ikke trenger kuldebehandling og da kan den sås på våre.
   Høstfloks er det langt vanligere å formere opp ved å dele planter, eller lage stiklinger på forsommeren, den roter seg veldig lett.

 11. Har rosa floks fra min mormors hage og den stortrives, har gjort litt forskjellig på høsten, skjært den helt ned for det meste, hva er det riktig og gjøre, takknemlig for svar

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her