På tide å samle inn frø!

nikotiana frø og kapselEnkelte av hagens stauder og sommerblomster står nå klar med neste års frø. Det å samle inn frø selv er ikke vanskelig, og det er en hyggelig måte å sikre seg frø for neste års sesong 🙂
Det er viktig at frøene rekker å modnes før de høstes. Det betyr (generelt sett) at jo lengere frøkapselen kan sitte på planta, jo mer sansynlig er det at frøene blir spiredyktige. Når man så tror frøene er modne kan man plukke av kapselen. Dersom frøene ikke faller ut av seg selv så lar du frøkapselen være på, da vil frøet kunne modnes yttligere. Legg de i kaffefilter eller i ett åpent glass og noter på hva du har og legg/sett det hele til tørk. Når det er tørt kan du rense ut kapsel og annet søppel pakke det vekk. Det beste er å bruke papirposer, men om du er helt sikker på at det er tørt kan du også bruke ziplockbagger og annet tett. (Dersom du pakker vekk frøet før det er tørt vil det kunne mygle)
Noen frø kan man så rett ut (nå) om man ønsker, som revebjelle og moskuskattost, da behøver du naturligvis ikke tørke frøene først 😉
Bildet viser frøkapsel og frø fra prydtobakk. Vanvittig enkel å hente frø av, de bare renner ut 😀
Dersom du ønsker å samle inn frø, men ønsker mer informasjon så anbefaler jeg The Seed Site, en meget omfattende side. Dersom det er utseendet på frøene du lurer på gå rett til frøsiden
Men – husk at det er ikke alle planter som produserer frø som produserer planter lik sin mor. Mange, som feks erteblomstene og en del akkeleie, er temmelig promiskuøse og barna vil bli en miks av mor og far.
Det er jo forøvrig myyye mer å si om denne saken, det er vel en hel liten vitenskap å samle frø. Men mange frø er altså superenkle å samle og så 🙂 Samler du frø? og gjør du det andeledes enn meg?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Her samles det frø ja. Og når det går litt fort i svingene, blir det artig til neste år. Det meste lar jeg frø seg sjøl i hagen(frost er viktig for endel panter), så tar jeg vare på de plantene som kommer opp. Prøver å unngå alt som må såes inne før sommeren, plassmangel her inne, huset er stort sett fullt av store malerier under arbeid, som krever lys og plass.

  Men, frø er gøy! Og så er de så vakre mange av dem. Små nydelige kunstverk:-))

 2. Hei!
  Jeg har samla frø i årevis!
  Har faktisk med meg frø fra den gangen vi bodde i rekkehus på Kolbotn, og det er vel 15år siden – blomstererter -og de igjen fikk jeg av en nabo som hadde samla i ti år!
  Valmuer og prydtobakk,- mye moro!
  I fjor var jeg kjempedyktig på innsamling – og i år viste det seg at så veldig flink hadde jeg vel allikevel ikke vært, siden jegikke hadde merka alle pakkene….
  Jeg lar frøene overvinter i kaffefilter- det er kjempelurt.
  Ha en fin kveld – her fra illsint hagedame med Iberiasnegler in spe…

 3. ….glemte å si at jeg har nasket med meg en rekke forskjellige frø av stokkroser fra små gater i Danske pittoreske byer.
  Det har blitt mye rart etter hvert – men så vakkert da!!!

 4. Jeg prøver meg fram med frø fra stauder ja, som jeg kan så ute nå i høst. Men jeg må så det ute i potter som jeg setter ned i jorda slik at jeg kan finne dem igjen og vite hva det er når det spirer. Ellers er jeg redd jeg luker bort det meste av spirene.;o) Håper jeg får mange nye stauder så jeg kan få til mange nye, store bed.

 5. Frø har jeg samlet i mange år, både fra stauder og sommerblomster. Men jeg er ikke så veldig glad i rensingen som følger med så jeg merker at jeg nå har en tendens til å holde meg unna de som krever mye innsats og går for de «enkle» og planter med store frø! Jeg hadde nok ikke hatt så mange ulike planter i hagen om jeg ikke hadde sådd dem selv fra frø. Og så kan man jo bytte med andre og på den måten få mange nye planter 🙂

 6. Jeg samler ikke frø, men det burde jeg begynne med! Hittil har jeg «samlet» ved å shoppe nye, bytte med andre, og få noe ferdigsanket fra andres hager….

  Vedr at feeden min nå funker, så aner jeg ikke hva feed er en gang, så jeg vet ikke hva som har skjedd. Jeg sendte en mail til support og ba om hjelp. Kanskje de har endret noe for meg uten å gi tilbakemelding…

  Ha en fiiiin fredag!

 7. Planter som sår seg selv er kjekt, i allefall om man forstår hva det er før man luker de vekk 😉
  Tone, så artig med arvefrø da! Det er stas når plantene har litt historie, både fra ege hage og andres.
  blomman, Jeg regner med å begynne å så i november – desember. Det blir nok utepotter i noen kasser langs nordsiden av huset ja, så veit man hva man har hvor 🙂
  Twin, ja, den byttinga er artig, både bytte frø og frøplanter. Det blir jo fort mye av det, og det er ofte en grei og billig måte å få flere slag til egn hage. helt enig der.
  irene-w, anngående feed alt som funker er bra 🙂 jeg synes ellers alle skal gjøre det de lyster på, men det er som sagt supergreit å samle inn noen av typene og jeg anbefaler alle å prøve 🙂

 8. Å samle frø er gøy! 🙂
  Jeg går rundt i hagen hver dag nå med lommene fulle. 😉
  En lomme for hver sort. Hehe.
  Og når det er sagt, så har jeg ikke nok lommer.
  Da springer man inn og ut igjen.
  Oppbevarer dem i kaffefilter.
  Som jeg skrev til deg tidligere, så skal jeg prøve å samle selv fra Prydtobakk i år også. Har ikke gjort det før.
  Har flere sorter Prydtobakk i år.
  Takk for tips angående nettsteder.
  Der skal jeg ta en titt.

  • hm. det har jeg ikke prøvd. Men jeg ville ha gjort som andre frø. Ventet til litt ut i sesongen og latt noen frøbelger henge på til de var brune, og så tatt de inn og tørket de videre. Viktig: Om du lar mange frøbelger henge på så vil planten slutte å lage nye sukkerertbelger for deg å spise.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her