Spir – Astilbe

astilbeAstilbe er en gave til late hager. Det er en planteslekt som preges av sunne enkle planter, med vakkert bladverk og en blomstring som forlenges ved at blomstene tørker og forblir dekorative. At astilbe i tilegg er ganske snegleresistent kommer jo godt med for de med den slags problemer.
Det finnes en rekke ulike arter og sorter astilbe, noen er lave, helt ned i 10 cm, mens andre kan bli 150 cm. Noen trives best med skygge, andre vil helst i sola. Fargene går i rød-rosa toner og hvitt. Astilbe har dessuten veldig dekorative bladskudd på våren, de er gjerne mørkerøde. Herdighet varierer noe på art, men kan komme helt opp i H7.
Selv er jeg spesielt glad i astilben fordi den er så godt egnet til snitt. Den er vakker alene, eller i en bukett. Den gjør seg også godt i sammenplantninger med sitt vakre mørke bladverk og luftige men samlede spir. Også er det en sensommerblomstrer, og det er jo ikke så dumt 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Jeg har iallefall planten min Astilbe feil. Den drukner i andre planter. Trives ikke. Står på lista sammen med 7 andre stauder som skal flyttes i høst.
  Flott bilde av Blåmeisen:-) Her har jeg mange Blåmeis og Kjøttmeisfamilier på besøk nå utover. Kanskje de som hekket her i vår også?

 2. Eg har nokre astilbe planter eg også, rosa, burgunder og lyse, nesten kvite,
  Eg har noko til deg på bloggen min, kikk innom 🙂

 3. Ja, det er en fin plante som gleder oss nå på sensommeren.
  Kos deg videre i hagen med synet av denne og alle andre blomstergleder.
  God helg! 🙂

 4. Det fine med Astilbene,er at de blomstrer når det maste av det andre har sett bedre dager synes nå jeg. Og den trives faktisk i denne latmannshagen/jungelen også gitt. Må være en plante i gruppe H8 det :-))))

  Fin fin fredags kveld til deg.

 5. Astilben har det ikke bra hos meg 😉 Tror ikke de liker tung, våt leirjord. Vel, nok om det – din er praktfull og jeg liker dem veldig godt. Det er et flott bilde av blåmeisen. Utrolig morsomt at du får det til. Frøken rosekonkurransen er flott! Så mye fine roser. Det er en herlig blomst, rett og slett. Hanne

 6. Nydelig! Jeg har også flere Astilber. Favoritten er den lave med hengende spir (la akkurat ut bilde av den i bloggen min). Har plantet en likedan i hvit, men den blomstrer nok ikke før neste år.

 7. hei alle sammen, takk for alle hyggelige kommentarer, og morsomt å høre at det er så mange andre som liker astilbe 🙂

  Min verden, nei, jeg tror du er inne på noe der, den går nok lett ut i udrenert leire. Men du kan jo jordforbedre helt lokalt om du gjerne vil ha den? Det er også noe forskjell på slaga hvor mye fukt de tolererer (send en mail om du vil ha referat fra staudeboka mi)

 8. Mary: hihi, our beautiful walls 😉 I doo like the look myself, but I would like new walls more 😀

 9. Jeg må beundre dine hagekunnskaper..Du har så vakre bilder og så kan du jo navnet på alle mulige og umulige vekster ;)Helt imponerende!!Jeg ser nå at vi også har Astilbe i hagen..Visste bare ikke hva den het..Takk for info 🙂 Angående rotta hos meg så tror jeg du har rett i at det er en jordrotte..Den er for stor til å være mus, og halen var såpass kort at jeg lurte litt..Vi er bymennesker som har flyttet på landet og har MYE å lære..
  Håper rotta du så i din egen hage var en slenger, og at det ikke er en hel familie som har flyttet inn..Har du katt tro?
  I så fall får vi krysse fingrene for at de holder bestanden nede og ikke får lyst til å forære dere en på teppet i stua :))Ha en fin dag videre! Her er det sol i dag! Hurra!

 10. Kardemomme, hehe, det er nok mye jeg ikke kan navnet på gitt, men endel navn har det jo blitt. Bare å spørr forresten om det er noe i hagen din du lurer på hva heter, kan godt hende jeg kan hjelpe 🙂
  Anngående katt, nei, desverre (eller i dette tilfellet heldigvis?) så har jeg ikke katt. Vi håper det kan bli med tiden.

  Til andre leser, jeg observerte i dag ei rotte i hagen :S (og kardemomme hadde en som kattegave på stueteppet før i uka)

 11. Hei Knut 🙂
  Denne er en staude, så ja den kommer igjen hvert år, det over jorden visner vekk, men roten setter nye skudd 🙂 Det fint å klippe litt på på våren, da fjerner du de spirene (frøstendene) som står igjen og eventuelle blader før de nye skuddene har kommet for langt.
  Du kan naturligvis også klippe ned på høsten, men generelt så foretrekker staudene at man lar bladene være på over vinteren.

 12. Har en del astilber. Et par av de er gamle. de har stor rotklump som har blitt veldig harde, nærmest treaktig.Synes ikke blomstringen er som før. Er det lurt å spa de opp og dele? Vil gjerne ha råd om det.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her