Nå begynner nypene å rødme ute, nydelige svulmende nyper som henger der som små smykker 😀
Jeg må innrømme at frem til nå har nyper vært noe pent noe som pynter opp utover høst og vinter, og som fuglene kan spise. Men det stopper jo egentlig ikke der, og nyper er nå sundt, og det er gøy med spiselig fra hage og natur. Så nå har jeg dykket ned i nypenes verden, og her er noen av alle forslagene jeg har funnet:
PS: Både stennyperose (rosa canina) og rynkerose (rosa rugosa) og mandarinrose (rosa moyessi) og sikkert flere kan brukes, de har litt ulik smak/konsistens og c-vitamin innhold.
Spise de rett fra busken. De må være modne, og du må passe på å ikke få i deg noen frø eller hår for det kan fort bli ubehagelig 😉
Te og suppe: Del nypene i to, ta ut innmat, tørk, knus, kok, drikk
Syltetøy og chutney og marmelade og gele: Rens nøye ut innmaten, eller bruk en presse som beholder innmaten og gir deg en pure.
Syltede nyper. Syltede nyper kan brukes som tilbehør til stekt kjøtt og fugl, til grønnsaksretter og på brødskiva.
Nyperosesirup: Brukes som smakstilsetter, og ble brukt som styrkedrikk/vitamindrikk på vinteren.
Pai med nyper. Nå finnes det vel knapt den mat som ikke kan bli til en deilig pai, men kjekt å bli minnet på kansje?
God nettside med opplysning om nyper og med flere oppskrifter.
Jeg har ikke prøvd noen av disse rettene, men planlegger da i det minste å prøve meg på nypete og på å spise de rå, og kansje prøve å sylte noen. Hva har du prøvd eller lyst til å prøve?
OBS: Rynkerosen er på værstinglista over hagerømlinger. Ikke skaff deg nye planter. Dersom du allerede har den i hagen så utvis stor aktsomhet om du kaster hageavfall slik at du ikke bidrar til spredning.
Jeg husker nypesuppe med krem som et deilig minne fra barndommen. Kanskje prøve det igjen?
Nyper er i hvert fall vakre som pynt, tror jeg må ut og finne noen 🙂
Nyper er vakre å se på og smaker fortreffelig.
Ida har laget en utmerkelse
som hun vil dele med mennesker og blogger
som insprerer.
Blogging for henne handler om å dele og å bli
inspirert.
Gjennom bilder og ord.
Ida har laget en ny vri når hun skal dele den ut.
Alle mottagere av utmerkelsen vil få besøk
i løpet av dagen, der mottager legger igjen en liten beskjed om dette.
Siden kan mottageren selv, om ønskelig, dele den med mennesker som inspirerer.
Nå har du fått den av meg. Kom inn og hent den da:))))
Busken/treet er en syrinhortensia, Hydrangea paniculata, ganske kjedelig om våren, derfor passer den fint sammen med vanlig syrin.
Hei, har du forsøkt å lage egen nypete ennå?
Sitter og undrer om det smaker like godt som nypeteen som man i alle år har fått kjøpt i butikken, den i brunt glass og gult lokk.
Står og lager nypesirup nå, fikk inspirasjon fra moseplassen. En nydelig høstddag til dere!
Mvh. annen hageentusiast (uten hage), Oslo
kan eg så frøene frå nypene? såtid om hausten? har sådd mykje frø i haust og er spent om nokon har erfaring med nypefrø
Hei Anita, godt spørsmål. Jeg visste at man sår roser for å utvikle nye, men ikke riktig hvordan man best gjør dette. Men google er min venn. Fant en fin-fin artikkel på norsk hos hagegal
http://www.hagegal.info/index.php/planter/roser/artikler/54-froformering-av-roser
Hei Anita, godt spørsmål. Jeg visste at man sår roser for å utvikle nye, men ikke riktig hvordan man best gjør dette. Men google er min venn. Fant en fin-fin artikkel på norsk hos hagegal
http://www.hagegal.info/index….