Presentasjon av kandidatene til Frøken Høstblomst 2008

Etter innhenting av diesel er jeg nå omsider her med presentasjonen av Frøken Høstblomst 2008, (på hytte med generatorstrøm, beklager forsinkelsen).
Jeg har fått inn 23 fantastiske flotte frøkner denne gangen. Både typiske høstblomstrende stauder, sommerblomster og busker, men også blomster vi vanligvis forbinder med våren som nå står med sin andre (eller tredje) runde med blomster.
Alt i alt gir det et godt og rikt bilde av hvor variert og rik hagen vår kan være nå så sent på i sesongen. Jeg har som vanlig fått mange gode tips til nese sesong, og håper du får det samme 😀
Her har dere alle de vakre kandidatene, se, les, nyt, – og klikk dere gjerne videre inn på de respektive bloggene.

Frøken Florentina. – Syrinhortensia, Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’ Fra Interiør og hage
Den blomstrer fra august til oktober, med sine store hvite blomsterklaser. Det er den mest hardføre hortensiasorten(H5). Syrinhortensiaen vokser som en stor busk og kan plantes/trives over store deler av landet. Den bli 2-3 meter høy, og trives i sol/halvskygge.
Jord: Alle typer hortensia vil helst ha fuktig, men godt drenert jord på sitt voksested. Trives i sur jord. Stell og beskjæring: Hortensia skal beskjæres like etter blomstring. De fleste hortensia-sortene setter knopp om høsten året før de blomstrer. Dersom du beskjærer på våren, kan du risikere å fjerne blomsterknoppen.
Jeg vil kalle henne Florentina! Først er hun kremhvit og yndig i sin ungdom. Deretter utover høsten rødmer hun av all oppmerksomheten hun får. Hun er vakker og ren og stråler omkapp med sine medsøstre, uten å ta glansen fra de andre. Her hos meg står hun like utenfor kjøkkenvinduet mitt, og lyser opp i hverdagen!

Frøken Fryd. – Høstanemone, Anemone hyb. ‘Kønigin Charlotte’
Fra Veien blir til mens du går
Hei til deg som leser dette!
Nå er ikke jeg videre glad i rosa, men denne sarte yndigheten her lyser virkelig opp i høstbedet hvor den sprer seg og bare må beundres. De guloransje støvbærerne bærer bud om høsten omkranset av sommerrosa kronblader. Frøken Fryd blomstrer fra august og til frosten kommer. Blomstrer og blomstrer som bare det! Et yndet fotomotiv!
Når det blåser svaier Frøken Fryd så fint med i «valsetakten»… Rank og slank! 🙂 Er hun ikke flott?

Frøken Solstråle. – Solsikke, Helianthus annuus
Fra Hannes bilder fra hagenLa meg presentere «Frøken Solstråle i solnedgang» – med georginebarna rundt seg.
Hun har vært så uendelig vakker i år. Egentlig er det vår datters solsikke, men både far og mor hjalp til i den kalde våren så Frøken Solstråle fikk være med hele høsten. Nå står hun full av fuglemat. Vakker og nyttig med andre ord.

Frøknene Cosmos. – Pyntekorg, Cosmos bipinnatusFra Villroses hage
Frøknene Cosmos er selvskrevne deltakere, så freshe og utrolig flotte de står og lyser opp i hagen langt utover høsten! Dette kanditaturet må delvis tilskrives lene i Fredrikstad, da det var en hagevandring hos henne på Forumtreffet i september -06, som overbeviste meg om Pyntekorgens fortreffelighet. Frøene til de blomstene dere ser på bildet, kommer også fra henne.
Bedet med disse høyreiste, flotte «damene» er også synlig fra kjøkkenvinduet, og fra spiseplassen på terrassen, hvor de rager opp over peonbladene i urte- og peonbedet ved grillplassen.
Lettsådde som få, sår bare rett ut. Aldri mer en sommer uten cosmos bipinnatus!


Frøken Dahlia Grafitti. – Georgine, Dahlia
Fra Villroses hage
Er det noen blomster som virkelig yter sitt for å skape en blomsterrik høst, er det jo georginene 🙂 Som et fyrverkeri av farger og fasonger, blomstrer de uavbrutt til frosten setter en stopper.
Frøken Grafitti utmerker seg med en spesiell ynde, litt ulik de fleste andre i hennes familie. Lanserer derfor henne som kandidat til den gjeve Frøken-tittelen. I tillegg til den sarte, lekre fargen, har hun et attraktivt mørkt bladverk..


Frøken Rudbeckia. Gul solhatt, rudbeckiaFra Villroses hage
Hun må være med. Hun er kanske litt ‘sliten i pelsen’, men har en unik utstråling, og reflekterer det helt spesielle høstlyset. Det beste med høsten er jo fargene, og denne kandidaten er et meget godt eksempel. Stråler som en mild høstsol!

Purpurfrøken. – Kjempespringfrø, Impatiens glanduliferaFra Maritas hageMitt bidrag er «Purpurfrøken». En vakker dame som vokser vilt på turstien jeg pleier å gå med bikkja. Et lyspunkt på høsten.

Frøken Høstglede. – Oktoberbergknapp, Sedum spectabile ‘Autumn Joy’/ ‘Herbstfreude’ Fra Twins hage
Oktoberbergknapp er en av mine absolutte favoritter nå om høsten. Jeg synes planten er nydelig og den lyser virkelig opp i bedet nå hvor de fleste andre staudene er ferdigblomstret. Ikke bare er den flott i beddet, men den egner seg også veldig godt både i buketter og dekorasjoner. De brokkolilignende blomstene er veldig holdbare og står lenge i vasen.
Oktoberbergknapp er en herdig, sukkulent staude som tåler helt ned mot -30 grader. Den trives best i full sol, veldrenert jord og blir 40-60 cm høy og like bred. Blomsterhodene dannes i juni-juli og endrer gradvis farge fra lime over til rosa for til slutt å bli burgunder/rødlilla, (bildene viser dette). Den kan lett bli slengete dersom den ikke får nok sol. Den er også enkel å dele og det er fullt mulig å ta stiklinger av den.

Frøken Honey pink, Røsslyng calluna vulgaris Fra Hagen på hytta
Frøkenen vokser i store deler av hagen min, i Skoghagen – som ligger helt sammen med Hagehagen. Ganske så upåaktet står hun der, store deler av året.
Men, nå om høsten! Med ett er fargen sterk og ny og klar, og hun står og lyser opp så vakkert mellom den andre lyngen. Og så dufter hun. Deilig, mose- og skogaktig honningduft som på varme dager kan kjennes helt inn i huset. Bryter du av en kvist og gir deg selv et lite rapp over hånda, kan det hende du kan slikke av noen søte, deilige dråper etterpå.
Jeg har mye vakkert i hagen, men denne frøkenen her er en av de som gir de dypeste øyeblikkene av tilfredshet, stedbundethet og lykke.

Frøken Sommerfugl. Sommerfuglbusk, Buddlejia Davidii
Fra Ninnis verden
Her er Frøken Sommerfugl, Buddlejia Davidii.
Jeg er veldig glad i sommerfuglbusken min som blomstrer når det meste begynner å falle til ro i haven. Den står plassert ved siden av verandaen og på sensommeren er det et yrende liv av travle sommerfugler i utkanten av sitteplassen. Fargene på sommerfuglene blir i øyenfallende mot de kritthvite blomstene.
Hver vår klipper jeg sommerfuglbusken kraftig ned, jeg vil ikke at den skal bli altfor stor og ruvende. Souvenir du Dr Jamain er nærmeste nabo, og han riskerer å bli helt kvalt om jeg ikke passer på størrelsen til bedkameraten. Til tross for kraftig beskjæring, vokser busken et par meter i løpet av sommeren og er med sine lett utoverhengende grener og duvende, hvite blomster havens flotteste skue i august måned.

Frøken Blondekrage. Scabiosa caucasilica ‘Perfecta Lavendula’ Fra Ninnis Verden
Frøken Blondekrave (Scabiosa caucasilica ‘Perfecta Lavendula’) er en av årets nyplantinger. Hun er en forfinet dame med silkerysjer rundt halsen. Blomsten er stor og synes godt, hun nesten lyser der hun står og kneiser skjelmsk i solen.

Frøken Gull Bust. – Gullklematis, Clematis Tangutica ‘Radar Love’ Fra Litt av meg
Her er mitt bidrag; «Frøken Gull Bust». For sannelig er denne unge frøken ett bustehue, ikke ulik kjerringa selv i grunn.
Nå på høsten er denne Gull Klematis på sitt aller vakreste, med sine gule blomsterklokker, og sine særegne frøhoder. Som det reneste sølv og gull veiver de i vinden…, Clematis Tangutica, «Radar Love»…, o sine `radarer` har denne jammen denne frøkna, ikke ulikt kjerringa sjøl det heller…
Og for de av dere som bare elsker å støvsuge anbefaler jeg på det sterkeste å plante noen slike ved inngangspartiet, for i høstvinden når ytterdøren går opp og igjen svever de bekymringsløst og lett over dørstokken for å hjelpe skikkelige husmødre med å holde seg aktive.

Frøken Fortryllende. – Gladiol
Fra I Toneroses Hage
Min frøken er ikke en tradisjonell høstblomst i oransj/rødt/mørkegul, men den er definitivt min favoritt i hagen akkurat nå! Hun overrasket meg med å ha kommet i blomst da jeg kom hjem fra ferie, en herlig overraskelse!
Denne gladiolen satte jeg i vår, og var en av flere i en mix-pose. Hun er kjempefin å ta inn i vase – men selvfølgelig
også lekker ute i hagen!! Noen andre har også begynt å springe ut, deriblant hvit og gul – men denne sarte rosa er definitivt favoritten! Hun ser så eksotisk ut, og det er et lite mirakel at vi kan dyrke slike skapninger i våre norske hager! Jeg døper henne til «Frøken Fortryllende». Hun er veldig høyreist av seg, så det er viktig å gi henne litt støtte tidlig. De er bortimot halvannen meter høye alle sammen. Kommer det et kraftig vindpust og de ikke er bundet opp, knekker stilkene fort når de er så høye.

Frøken Gerd. – Georgine, Dahlia Fra Moseplassen
Frøken Gerd er den vakreste av alle georginer jeg kjenner. Hun begynner sin blomstring i juli, og holder på til frosten tar henne. Hun er ikke av de høyeste, men hun lager noen digre blomster, som mot slutten av blomstringen åpenbarer ett stort gult øye.
Jeg liker Gerd så godt fordi hun har så vakre kronblader, denne flikete buskete blomsten krøp tidlig inn i mitt hjerte. Jeg synes hun ser ut som en riktig filmdiva, og tar henne gjerne inn på en skål.
Gerd heter Gerd fordi min mor arvet henne av ei som heter Gerd, sånn er det med en del av georginene til moren min, de har navn etter giveren, en koslig detalj når man går og tusler i hagen. Det er mulig at denne georginen egentlig heter ‘Tsuki yori no shisha’, den ligner i allefall.

Frøken Harriet. – Tidløs/ Naken jomfru Colchicum AutumnaleFra Idas little corner of the world
Kjært barn har mange navn, som kjent.
Jeg døper den Harriet, etter min avdøde svigermor. Disse står i hennes hage, som hun var så glad i.
Tidløs er en løkplante.Bladverket vokser opp om våren og visner ned i løpet av sommeren.
Blomstrene titter opp om høsten, på små, nakne stilker. Blomsten er en flott fargeklatt, når den åpenbarer seg mellom gulnet gress og vissent løv.
Tidløs er en meget giftig plante. Den kommer opprinnelig fra Vest-Asia.

Frøken Sol. – Solsikke Helianthus annusFra Kathrinehagen
Mitt bidrag til Moseplassens konkurranse til frøken høstblomst 2008, må bli Solsikken «Helianthus annuus». Dette er for meg en nydelig og vakker høstblomst. Den kan bli noen meter høy og har en praktfull farge som lyser opp i enhver hage. Dette er en gammel plante, dyrket av indianere for over 3000 år siden. Den er tilegnet den greske solguden Helios. Til Europa kom den med spanjolene på 14oo-tallet. I Russland startet en storstilt dyrking, og i Ukraina er dette nasjonalblomsten.
Alt på solsikken kan brukes. Margen er et av de letteste materialene en kjenner til, og blir brukt vitenskapelig i labratorium. Den kan brukes som silke og tykke rep, og i Nederland har man brukt den til å tørrlegge land da den har en fabelaktig evne til å suge opp vann. Bruksområder er nesten uendelig.
Hos meg er den bare til nytelse og fuglmat, en vinner der.

Frøken Akita – Georgine, Dahlia ‘AkitaFra Aud på Dahl
Denne Georginen er den flotteste høstplanten hos meg nå. Hun lyser virkelig opp på terrassen med sine praktfulle farvesjatteringer. Den heter Dahlia Akita og jeg vil ikke sette noe eget navn på den, da navnet er veldig passende synes jeg.
Akita har en en meget dyp orange/rød farve med lyse sjatteringer, spesielt i midten. Den har noen enorme blomster som kan bli inntil 25 cm i diameter, noe den har hos meg. Kan bli 60 -90 cm høy og tilsvarende bred. Jeg har henne i en ganske stor urne med vanlig plantejord i blandet langtidsgjødsel. Knollen skal jeg selvfølgelig oppbevare for overvintring, hun fortjener å få komme tilbake neste år. 😉

Frøken Forgem meg ei, – For-glem-meg ei MycotisPernilles ting og tang
Denne blomsten som blomstrer i hagen min akkurat no, bare elsker jeg. Den blomstrer fra tidlig vår og til sene høsten. Mange syns denne vakre lille blomsten er ugress. Men her i hagen min blir den værnet om og høyt elsket. Jeg har et eget forhold til den. For det første så har jeg elsket den siden barndommen og elsker jeg blå blomster. For det andre så har den et hærlig navn. For det tredje så er den så liten og forsvinner litt blandt de store blomstene, men den får fram smilet mitt mye fortere enn de andre. Og siden i vår har den minnet meg på en del bloggvenner. Hvem, ja det er nok først og fremst Garden Angel og Anemone. Hvorfor, jo jeg blir så inspirert av dem og deres vakre blomsterbilder. Og for å ikke snakke om min datter Hanne Cecilie ( som også er med i konkuransen) som alltid veldig tolmodig prøver på å lære meg makro-fotografering.

Frøken Bestemor, – Løytnantshjerte Dicentra spectabilis
Fra Hanne Cecilie
Mitt bidrag til konkuransen er et løytnanshjerte.
Liker denne blomsten godt fordi min favoritt farge er rosa, men også for at den minner meg om da jeg var barn. Jeg og min bestemor br
ukte å sitte i hagen å kikke på denne blomsten, og hun sa at den bestandig kom til å være vår blomst. Nå er min bestemor død men hver gang jeg ser denne blomsten tenker jeg på henne og hvor fint vi hadde det

Frøken Roselin. Sedum eller takløk?Fra Bestemors hobbyblogg (levert over mail)
Syns den er vakker, der den klorer seg fast på steinen i hagen min!
Hun heter Roselin….
Hilsen Nunne

Frøken Solhatt. – Solhatt, Echinacea purpurea ‘Magnus’ Fra Edgars hage
Denne er deltager til Moseplassens konkurranse ‘Frøken høstblomst 2008’. Egentlig heter den Echinacea purpurea ‘Magnus’, men for anledningen Frøken Solhatt.
Yndig og søt, men sterk og robust og med helbredende evner. Legg merke til de tidsriktige detaljene på hatten;-). Blomstrer fra sensommer til frosten kommer. Hun er i familie med korgplantene.


Frøken Solgull. – Montbretia / Værhane CrocosmiaFra Heimdalhagen
Lat meg presentere «frøken Solgull» Montbresia. Ho er mi «frøken haust» i konkurransen hos Moseplassen.
«Frøken Solgull» lyser opp i hausthagen når mykje av det andre har blømd ifrå seg. «Frøken Solgull» er ikkje ei frøken som ser blygt fram under kronblada, ho opnar seg mot lyset og smiler mot sola!

Frøken Alantrot – Alantrot, Inula helenium
Fra Blomsterbarnas plass i solen
En god, gammel staude/urt som man kunne bruke til «alt». Jeg er veldig glad i denne planten, storvokst og blide og gule blomster. Den tiltrekker seg mengder med humler og sommerfugler.
Det var alle kandidatene, håper de har gitt litt glede og innspirasjon :D<
Takk til alle dere som har deltatt, det er så artig at så mange har lyst til å være med på dette hver mnd, håper å se dere i neste konkurranse også!
Avstemningen er nå stengt.
These are all the candidates for Miss Fall-flowering (flowers that flowers now). Please wote for the one you find the most beautiful or interesting 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. WOW hvilken samlig av flotte høstblomster. Imponerende. Det var ved første øyekast ganske vanskelig å velge, men etter en del scrolling har jeg nå stemt på min favoritt. Lykke til!

  Du har gjort en fantastisk jobb igjen med dette, Anne.

 2. Tusen takk for at du gidder å underholde oss med dette nok en gang, du gjør jo en kejempejobb!!

  Min stemme er avgitt, og den gikk nok til en fortryllende ung frøken. Litt blondine, men skitt au…

 3. Takk for komplimang 🙂 Jeg synes nå forøvrig at det er et privlegium å få holde disse konkurransene 😀

  Lykke til med valget av frøken til dere alle, det har kommet inn mange stemmer alt ser jeg!

 4. Her var det jammen mye fint.Sannelig ikke lett å velge seg ut en favoritt her,de var så fine alle sammen.Så gøy at du fant på dette da.

 5. Flott jobb igjen Anne 🙂 Det er morsomt å se alle disse flotte høstblomstene. Gøy å se hva folk har rundt i hagene sine. Favorittene mine om høsten er georginer og solsikker og her er det noen som er nye for meg, bl.a. din. Vakkert – vakkert! Tenk når det kommer 150 bidrag 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her