Fjellflokk / Jakobs himmelstige – Polemonium caeruleum

fjellfokkfjellfokk blader
Fjellflokk er en plante du både finner i hager og i vill forekomst. De viltvoksende fjellflokk kan både være forvillede fra hagen, men også planter som har emigrert opp etter istiden. Du finner den gjerne på setervoller, veikanter og i kratt, og ikke minst på fjellet. Jeg vokste opp med denne i hagen til foreldrene mine, både den blå som er den mest vanlige, men også den hvite. Den skal også finnes i rosa, men det har jeg ikke sett.
Denne på bildet fant jeg i en hage i dag, der sto den og trosset høsten og blomstret så flott! Den blomster ellers helst sommer-sensommer, denne har nok blitt klippet ned og kvitterer med en ekstra runde. Fjellflokk er forresten en kortlivet staude, så har du den i hagen bør du la den få frø seg (noe den gjør villig). Den trives i sol og halvskygge, litteraturen hevder den vil ha fuktig og veldrenert jord med kompost, min erfaring er at den tolerer det meste 😉
Jacob´s Ladder/ Greek valerian, a perennial we have both in our gardens and growing wild.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Er på vei ut døra, men takk for tipset om Papirgalleriet!!!!
  Akkurat det jeg trenger nå 😉
  God ide med avskjær…
  Du er ikke treig som spør om hvordan klipperienen skal henge hihi!! Skjønner godt at du spør siden alt henger på ei lenke nå..
  Har egentlig tenkt å la noen av tingene henge i vinduene hjemme..Noe av det blir gaver og noe annet blir forhåpentligvis solgt på julemarkedet vi prøver å få i stand :)Nå mååå jeg løpe..Takk for tipset og ha en fin kveld 🙂

 2. Hei!

  Denne er kjempefin. Jeg har en avlegger fra min mors hage. Den har jeg hatt i ni år, og har til og med flyttet den. Jeg var ikke klar over at den kortlivet. Har vært heldig jeg da;)

 3. monica, den har nok greid seg rett og slett fordi du har flyttet den. Om man deler og flytter så lever fjellflokk lengre!

 4. Jeg har hatt den fjellflokken, og den er absolutt villig, ja 😮 Og det i den grad at jeg luka som en gal i årevis før jeg endelig ble kvitt den. Den var i ferd med å overta fullstendig. Synd, for den er jo egentlig fin.

 5. Fin i buketter også, og da kommer den igjen og igjen når man klipper den. Min driver nå på enda:-) Flott plante!!

  🙂

 6. Jeg kjøpte en liten skrøpelig plante i fjor, – og forelsket meg helt! Den ser litt skjør ut, men er en tøffing.

  I år har jeg sådd noen mørkbladede slektninger som jeg er veldig spent på om overlever vinteren.

 7. Dette er en slik vakker plante! Den dukket opp hos oss etter at vi hogde ned to digre grantrær nede ved skråningen mot dammen, og året etter dukket det opp mange slike! De er så nydelige:D

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her