Presentasjon av kandidatene til Frøken Høstblad 2008

Frøken Høstblad - knappHer er presentasjonen av kandidatene for Frøken Høstblad 2008 (utlysningsteksten)
Det har som vanlig kommet inn en mengde ulike og flotte kandidater, og nå er det opp til dere lesere å stemme frem den frøkna dere synes skal vinne 😀
Avstemningen er åpen for alle fra og med nå til og med søndag 19 oktober.
Presentasjonen er laget basert på tekst og bilder som er levert inn, men jeg har i enkelte tilfeller gjort et utvalg på bilder og trekt sammen teksten. Mange har med flere bilder og lengere tekst enn jeg har plass til her og jeg annbefaler dere å klikke dere inn på alle bloggene
Jeg håper dere lar dere innspirer og glede av alle de lekre bladene 🙂
– og benytt annledningen til å finne nye bloggskatter og hageplanter!

Frøken Poplus Tremula, fra Solkroken
Jeg har valgt ospelauvet til min frøken høstblad. På latin heter ospa «poplus tremula», som leder til et musikkuttrykk; «tremolo», som betyr skjelvene toner, (og, -på engelsk «tremble»). Dette henviser til at ospa skjelver så lett, ved det minste vindpust kan vi høre ospa rasle i vinden. Grunnen til det er de lange flate bladstilker, og stive og tunge blader som vipper i vinden. Høstfargene på ospa kan være alt fra gult , rødt / orange, til brunt.
Min frøken Poplus er fotografert i Elverum, og er nok min barndoms bilde på høstfargede blader (sammen med lønn)

Frøken Raudlett, fra Ramme alvor
Frk. Raudlettblad svevar over jorda…..

Frøken Kathrine, fra GundaM en liten hagevandring
Bare følte for å ta en tur til favorittplassen og favoritt treet mitt i ettermiddag!
En utrolig ro og fred er det over dette området her., med over tre tusen år gamle helleristninger…. De visste å sette spor disse steinaldermenneskene, og symbolbruken var sterk.
Blader ifra den vakre, sterke bjørka har fallt ned på berget og pynter opp sirkelen som er risset inn i berget.
Og navnet på mitt bidrag i denne høstblad konkurransen må bli Kathrine ! Også kathrine vet å sette spor etter seg ;0)
Miss U gamle nabo!

Frøken Himmelblå, fra På druen
– de ser nesten ut som om de flyr over himmelen, ikke sant? Men de ligger på bilpanseret…

Frøken Løvhild, fra Som dagene går
Frøken Løvhild presenteres med et langt fint eventyr, hvor vi følger henne gjennom hennes liv.
Det er altfor langt til å gjengi her, men om dere klikker dere inn på bloggen så kan dere lese om Løvhild og søstrene hennes, Eddi Edderkopp, Dagros, Stormvind og engler 🙂

Frøken Høstfryd, fra Aud på Dal
Høstfryd – Sorbus Dodong.
Kjøpte den for to år siden pga. farven. Og den svarer til forventningene, den blir knall orange.

Frøken Fascinerende, fra I Toneroses hage
Mitt bidrag er Frøken Fascinerende, og hun er en pyntekål. Jeg vet ikke riktig om hun kan betegnes som et «blad» – men kål har kanskje bare blader og ingen blomst..? Hm.. Jeg synes pyntekål er lekkert i høst-hagen, det er herlig å kunne tilføre litt nytt som står fint til den mer klassiske calluna’n eller ericka’n. Også står de fint ganske lenge fremover, selv om det blir riktig så kaldt og alt annet i hagen takker for seg..

Frøken Colorista, fra Idas Little Corner Of The World
Mitt bidrag til Frøken Høstblad 2008,
en krans laget av Rogn.
Rogna er ett vakkert skue akkurat nå,
med alle sine flotte og varierende farger.

Frøken Hanne, fra Annekas blogg

Frøken Rabarbra, fra Kathrinehagen
Dette er er nydelig plante:-) En praktfull solitær-, nytteplante og dekorativ innslag i hagen.
Sjøl bruker jeg den til paier på våren, støping av betongblader og til tallerkenunderlag. Ungene til paraply, og med en liten sukkerkopp og rabarbrastilker. Hvem husker ikke det gotteriet? Det finnes endel sorter av rabarbra, jeg har bare to; jordbærrabarbra og prydrabarbra. Et must for alle som liker grønne, store, flotte innslag i hagen.
Ikke en opplagt høstplante tror mange, men se hvor flotte farger den får på høsten. Fra brunt, lilla, gult og rødt. Ta en titt på rabarbraen etter frosten denne høsten. Kanskje oppdager du den på nytt?

Frøken Briz, fra Vigdis dagbok
Alunrot, Heuchera brizoides ‘Melting Fire’
Frøken Briz krøller sitt røde hår for å glede meg. Hun riktig gløder med sine farger når andre planter feller sommerhåret. Frøken Briz smiler til meg og sier: «Kom her, da, og ta en god titt på meg. Jeg er glad du tok meg med hit. Stell pent med meg og jeg vil glede deg i mange år!»

Miss Maple Gold, fra My Kind of Blog
Dette er jo en slags Missekonkurranse for løv, så frøkna må jo får et navn ;-} Tror det må bli noe engelsk som Miss Maple Gold. Lønneblad er noe av det mest fotogene jeg vet. Og det er jo en viktig egenskap for en fotomodell som håper på å bli Frøken Høstblad. Hun liker å ligge å sole seg ved bekken. Hun ligger der gjerne helt til den blå timen setter inn. Her liker hun å drømme seg vekk om en dag, kanskje å få hvirvle avgårde med strømmen til nye ukjente eventyr…. ;-}

Frøken Myrtilli Folia, fra Nefertitis samlinger
Denne frøknen er av det søteste naturen har å by på gjennom året. Hun har de søteste lysegrønne blad på våren, de vakreste rosa kniplingsblomster på forsommeren og på høysommeren smeller hun til med noen smaksbomber av det sjeldne.
Blåbær… er det sommer uten blåbær? Sommeren er ikke komplett før man har fylt en neve med de mørkeblå bærene, og stappet i seg altfor store munnfuller.
Nå er høsten her, men de lyserosa bladene skal rødme mot oss fra heien ennå en tid. De kan fortsatt nytes 🙂

Tante Rød, fra Miamarias Villvoks
Tante rød er en kryprips. Bæra på den modner en god stund før vanlig rips, men den er hårete så den frister ikke særlig. Likevel er det stas å ha den i hagen, for høstfargen er så fin! Som det nederste bildet illustrerer, får bladene også høstfarge i god tid før den vanlige ripsa. Ikke blir den brun og trist heller, den blir skikkelig rød! En virkelig flott høstbusk, er den.
En annen fordel er at den brer seg utover, og får den jord under greinene så har du en fin avlegger. Om ikke til et annet sted i hagen, så kanskje til en nabo? Muntrer opp på mange måter, med andre ord.

Frøken Erika Eikelund, fra Den hemmelige hagen
Frøken Erika Eikelund som for tida hospiterer i hagen min, saman med heile storfamilien sin 🙂

Frøken Rubina, fra Husrom og hjerterom
Høstblader/blomster med alle de nydelige fargene – er en av mine favorittmotiv, her den Rubinrøde – yndige frøknen: 😉
Bildene ble tatt ifjor høst , der Markus, en av guttene mine, plukket opp et knallrødt blad fra bakken , og studerte det og lekte med det …..En kan jo bli helt bergtatt av alle de nydelige fargene ute nå!
Jeg er usikker på hva planten heter – så derfor får hun navnet sitt etter den nydelige dype rødfargen : Frøken Rubina! 😉

Frøken Maria, fra
=»http://moseplassen.blogspot.com/2008/10/frken-maria-min-deltager-til.html»>Moseplassen
Maria står og soler seg i hagen til noen venner av meg, så jeg kjenner desverre ikke navnet på busken. Men jeg ble så fasinert når jeg så alle de ulike bladfargene på samme busk at det ble naturlig at det var nettopp denne busken og vakre frøken Maria som skulle representere Moseplassen. Jeg er jo så glad i variasjon og utvikling og nettop det kunne denne busken by på i monn med sine fargespill og mønster 😀

Frøken Lyng, fra Julianns tid
Så no har eg valt ut dette bildet til å vere med i konkurransen. Det er nærbilde av haustfarga blåbærblad i varm haustsol.
Eg synest at fargane i dette bildet er så utruleg sarte og fine, med overgangar frå bleik grønn til det varme raude. …..og det følest som om eg sit midt inne i lyngen og kikkar fram!

Frøken Morgendugg, fra Tines Kreative hjørne
Et vissent blad i lyngen.
Men selv om «frøknen» har mistet sine vakkre farger, har hun funnet en annen vakker drakt.
Nemlig morgenduggens perler.
Og ingen ting er vel vakkrere enn diamanter…..

Frøken Stanhaftig fra Hagepuslerier på Bergstad
Dette bildet er tatt langt inni skogen ved et lite falleferdig gammelt hus. Ingen eiere gjør krav på det. Det har vært en vakker hage der, tror jeg, men nå er det gjengrodd. Men opp langs husveggen strekker Frk. Standhaftig seg og lager et vakkert høstbilde. Vakker, i sin skinnende røde kjole, viser hun seg frem når høsten kommer. Frøknen på bildet er kanskje litt falmende vakker, og vi kan tydelig se at hun eldes, likevel har hun tatt kjolen sin på!
Dette er en villvin – Parthenocissus, trolig klatrevilvin.
Jeg har også et eksamplar på tomta, men i nattens høststorm har hun mistet skjørtene sine!

Frøken Shira Lee fra Mokkis hage
Måneskinnslønn, Acer shirasawanum ‘Aureum’
Frøken Shira Lee er veldig opptatt av mote og kler seg fjongt til enhver årstid. På sommeren synes hun det skal være fresht og lekkert, og en lysende limegrønn farge er nok favoritten. Da skiller hun seg litt ut fra sine kjedelige medsøstre som bare flagger vanlig grønn. På høsten skal det derimot være litt ekstra, og hun går for skarpe toner i gult og rødt. Den damen vil ikke la seg overstråle av noen og leter frem de lekreste nyanser på sine kreasjoner.
Frøken Shira Lee er forøvrig en frøken som nok er av de mest kostbare damene i hagen – ikke rart hun er så motebevisst. Hun bedyrer at hvis hun vinner så skal hun jobbe for krig, fred og barn og sånt!

Frøken høstglad fra Junis hage
ARONIA eller svartsurbær er en ønskedrøm for hagen om høsten. Den er nokså beskjeden om sommeren, men har fine hvite blomster om våren. Bærene er svarte og glinsende og spiselige. De kan brukes til saft og syltetøy. Mange fugler er også glad i disse, og her blir de trostemat lenge før jeg rekker å plukke et eneste ett.
Busken er nøysom men liker seg best på litt fuktig jord. Den vokser godt både i sol og skygge, men fargene om høsten blir penest hvis den står i full sol.
Jeg kan se den fra både kjøkken og stuevindu, og den gjør meg glad hver gang jeg tar en titt ut av vinduet.

Frøken Lønn, fra Mario
Datteren har lært på skolen at fargene ligger i bladene. Men rødfargen er det litt mer komplisert. Jeg googlet litt og fant denne forklaringen på fenomenet høstfarger.
Mario har lagt ut en forklaring på hvordan det henger sammen, klikk dere inn på bloggen og les (det er for omfattende til å få plass her)

Frøken Orange Glow, fra Twins hage
Bildet ble tatt i Botanisk Hage på Tøyen i Oslo en septemberkveld i 2006. P.g.a. at det begynte å bli mørkt og at det regnet var lyset ganske spesielt og dermed ble fargene også spesielle. Akkurat dette bildet besto egentlig av flere vannliljeblader og vannet var helt mørkt. Jeg har ikke gjort noe spesielt med bildet bortsett fra å velge ut akkurat dette bladet, men resultatet ble i allefall at vannet ser helt svart ut.
Jeg synes at det knalloransje bladet mot det svarte gir et ganske dramatisk og fargesterkt bilde. Kan ikke gi noen forklaring på hva det sølvaktig på bladet er, det ser jo nesten ut som om det ligger små sølvkuler oppå bladet.

Frøken Lønnlig fra Litt av meg
Jeg klatret høyt opp i berget for å få tatt bilde av toppen på dette unge treet.
Så vakkert med de røde bladene mot det grå fjellet.
Frk. Lønnlig er slank, har en rak holdning, og med de to små greiner som spriker på stammen, er det som om hun slår ut med armene…, og jeg kan nesten høre hvordan hun snakker om «pis and låve», på skikkelig missevis. Omfavner alle, men allikevel med en rødme i sine unge uerfarne kinn…
Når denne unge frøken, har vippet over de 40, er jeg nok overbevist om at hun også har fått sine små skavanker, uønskede krumspring på stammen, og litt mer blass i fargen, men…, mye klokere i sitt hode kanskje… eller… Etter mye vurdering fram og tilbake, har i alle fall jeg funnet ut at jeg skal ikke bli gammel. Det svarer rett og slett ikke til forventningene mine, så det så!!
Takk til alle som deltar på konkurransen, det er så hyggelig å se så mange både nye og erfarne deltagere 😀 Det er jo dere som fyller disse konkurransene – og det er det mange som setter pris på!
Dersom du er ny til denne bloggen: I begynnelsen av hver måned lyser jeg ut en ny konkurranse, hver konkurranse har sitt eget tema med utgangspungt i hva vi kan finne i hagen (og parker og balkonger og grøftekanter). Dette er femte runde.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. …. og til alle dere som er forvirra fordi blogglistene deres viser navnet på posten som høstblomst og ikke høstblad.. hva kan jeg si, hjernen min ekke helt med 😉
  (men det er jo retta opp nå da)

  Kathrine, tusen takk 🙂

 2. These contests get harder all the time! Each time I thought I saw the winner, I then saw another one I liked. All are beautiful and I congraulate all of you as winners! Now who do I vote for???

 3. Og jeg som hadde tenkt at jeg omsider skulle slenge meg med i konkurransen. Jaja. Er man treig, så er man treig…
  Her var det mye vakkert, og mange morsomme navn!
  Har stemt 🙂

 4. Nok en gang en flott presentasjon av utrolig mange flotte kandidater til tittelen. Her blir det ikke lett å bestemme seg 🙂

 5. Nå blir det vanskelig å velge. Det er alltid så mange flotte kandidater i disse misse konkuransene. Jeg må scrolle litt til og studere hver kandidat nøye så får jeg vel en favoritt.

  Lykke til ønskes alle deltakerne.

 6. WOW
  Her er det vanskelig å velge!!!
  Utolig mange flotte bilder.
  Høy kvalitet og stor variasjon.
  Tydelig det er mange flinke piker der ute!

 7. Hello from Michigan, it’s been awhile. So nice to see all your beautiful photos posted. I’d vote for one but don’t know how, but all are colorful and represent autumn so well. Thank you for my arm-chair travels to far away!
  SisSTAR Kylita

 8. Ja, jeg fant jo noen å stemme på etterhvert – men det var ikke lett! Utrolig bra bilder sier nå jeg. Flott Anne! Hanne

 9. takk for skryt for presentasjon, men som sagt, det hele er gjort mulig av alle de som deltar!

  Hyggelig at så mange er med, at så mange kommenterer, og at så mange stemmer. Jeg er temmelig pjusk for tiden så det er ikke så mange bloggposter fra meg, men bloggen lever jammen videre på egen hånd den 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her