Villvin – Parthenocissus

villvin høstfargerEr den ikke flott den villvinen som nå for tiden velter seg ut over støyskjermer og slynger seg over store husflater? Villvin er en nokså vanlig klatreplante, og brukes nok mest for å få ett grønt dekke, men nå på høsten får villvinet en absolutt praktfull farge, og heves fra noe ordinært til noe ekstraordinært.
Det finnes tre ulike arter av villvin, Alminnelig villvin, Parthenocissus vitacea, klatre-villvin, Parthenocissus quincefolia, og rådhus-villvin, Parthenocissus tricuspidata. De har litt ulike egenskaper hva gjelder klatring og herdighet, så om du skal gå til annskaffelse, sjekk opp hva som passer best for deg. Den mest hardføre villvin kan være herdig i store deler av landet, i allefall H7.
Dersom man har panelkledd bygning bør man alltid være litt forsiktig med klatreplanter. Delvis fordi disse når de klatrer rett på panelet danner et teppe av grønn (fuktig) masse som gjør at panelet ikke får tørket skikkelig ut mellom regnskyll, og delvis fordi klatrefester og skudd kan bore seg vei i panel og sprekker og slik gjøre skade. Villvin og humle er to planter jeg ikke anbefaler mot panelert vegg da de har en oppførsel det er vrient å temme, selv med frittstående espalje.
Creepers, boring green cover turns into fiery fun 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Nydelig:0)
  Kanskje dette hadde vore noko i mitt uterom….Her er det myr, myr myr *Stønn*
  Ser for meg at det kunne vore fint oppover låvemuren min:0)
  Fin torsdagskveld til deg, Anne.
  Klem

 2. Villvinen har nydelige farger på høsten ja.
  Ett utrolig vakkert fargespill.
  Jeg har kjøpt meg Villvin nå i høst.
  Humlen min klatrer flere meter helt opp til verandaen – og den kan være ett herk å fjerne hvert eneste år ja…. 😉

 3. Ja villvin er vakkert, og kanskje aller mest om høsten:)
  Vi hadde villlvin et år, men den trivdes ikke her. Kanskje den ikke trivdes på plassen den hadde fått, for borte ble den.
  Kan skrive under på at humle er vanskelig å temme, den har ødelagt halve fjøsveggen her pga klatringa. Nå var den fjøsveggen i dårlig forfatning fra før, men det ble ikke bedre av å ha humle der, for å si det sånn;) Nå ble den borte i vinter, så i år har jeg ikke hatt humle, men til neste år kommer det nok en ny. Men den skal få en annen plass ja.

 4. Vakker plante:-) Og så syns jeg de blå bærklasene som kommer, er så flotte! Ha en fin helg, Anne:-))

  Tips til humle er å lage en klatretipi(spisst telt liksom)av gjerdestaur. Min står tre meter unna huset, det blir som en «vegg» på enden av verandaen her.

 5. Jeg har faktisk aldri sett blå bær på villvinen, jeg visste ikke at den hadde blå bær før jeg begynte å lese meg opp på planten for denne posten faktisk! Men kan godt tenke meg at det blir flott ja.

  Humleklatrestativ har jeg tro på, humle er jo vakkert som fy og vokser jo som ett olja lyn.

 6. Traduzione: Italiano » Norvegese

  … Den amerikanske liv er ett syn på dette tidspunktet, sin røde lysene på veggene i hus … hvor mange vakre bilder du kan gjøre … hallo, Mauri

 7. Kan de blå bærene på villvinen spises? Har mange bær i år, og de ser ut til å bli druer, vokser i type klasser, men de ligner på blåbær. Spiselig? Giftig?

 8. Vi har rekordhøst av villvinbær og fantaserer om å tråkke og tappe! fra spøk til alvor: Kan de brukes til noe fornuftig -bortsett fra til pynt, de er vakre med dyp lå farge med vakker rød stikk!

  • Du er ikke den første som spør, og jeg har engang prøvd å finne ut om de er spiselige, meeeen glemt det igjen…
   Selv bruker jeg de kun til pynt, de er som du sier svært vakre med sine røde stilker. Laget blant annet en krans med einer i fjor som ble veldig fin.

 9. I år er det enormt med villvinbær. Villvinen vår som sannsynligvis er av den vanlige, hardføre klatretypen bugner, muligvis p.gr. av den ekstremt varme sommer. Også jeg etterlyser derfor om disse bærene kan syltes. Har hørt, at de brukes lenger syd i Europa. Vil sette pris på et svar.

  • Hei, dette veit jeg ikke svar på, men om du googler det vitenskaplige navnet og toxic eller edible så dukker det nok opp noe ene eller andre veien 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her