Frøken fugl – presentasjon av kandidatene

Frøken fugl knappDette er en presentasjon av alle kandidatene til konkurransen Frøken fugl. Hver mnd kjører jeg konkurranse her på Moseplassen med ulike tema hentet fra hagen. Alle kan delta, og vinner kåres ved avstemning.
Jeg har redigert både bilder og tekst på de fleste av innleggene, for å se større og flere bilder klikk deg inn på bloggene 🙂

nefertitisFrøken Svinsensvans fra Nefertits samlinger – Sidesvans
Det var merkelig dette med denne frøkenkåringen denne gangen. For jeg har ikke den fjerneste idé om hva de forskjellige fuglene heter, og på fuglebrettet utenfor kjøkkenvinduet mitt er det omtrent ikke annet enn kråker å se. Derfor var jeg litt i tvil om jeg i det hele tatt skulle delta.
Men så var det jo så vakkert vær i dag, og dermed tok jeg meg selv i nakken og gikk ut i dagen. Jeg hadde ikke gått lange biten før det kom en flokk seilende og satte seg i et tre rett ved der jeg sto. “Åh, sidensvans,” var det noe som sa inni hodet mitt…
Og jammen santen min hatt – det er faktisk en sidensvans. Mystisk det hele, men veldig morsomt.

kvardagslivFrøken Fryd, fra Kvardadgsliv i Stormyra – Låvesvale
Denne vesle frøkena har eg kalt Fryd. Ho og maken bygde reir i garasjen vår og fekk i alle fall dreve fram to kull med ungar. Er imponerande kor tålmodige dei er, inn og ut av garasjen dagen lang …Fyrst på jakt etter mat, så inn for å fore. Det er tredje året på rad vi har svale reir i garasjen, og mon tro om det er same paret som kjem att år etter år??
Mykje glede og *kremt* ein del ergrelse og når fugleskiten tek overhand i garasjen, men er ei fryd å sjå når ungane er på veg ut av redet, då sit dei og vippar på denne telefonkabelen og skal gjerast flygedyktige…I det siste kullet var det ikkje mindre enn fem ungar….
Navnet kjem pga at dei har: Nettopp FRYDA oss i heile sommar:0)

cosiFrøken Nabo, fra CosiFanTuttas Interiørblogg – måke
Bilde av måken er tatt rett utenfor vinduet mitt. Noen ganger flyr måkene så nærme vinduet at jeg føler at jeg har øyekontakt med de svarte kuleøynene, og jeg får lyst til å strekke hånden ut av vinduet og stryke de over ryggen. HVIS de hadde vært interessert i det? :o)
Jeg kaller denne og de andre måkene for naboene – så frøken Nabo

ramme2Herr Jul, fra Ramme Alvår – mettalus fjærus
Fyrst tenkte eg at denne konkurransen var litt “far- fetched” for meg, for å trø te med litt engelsk, heilt til eg kom på ein sjeldan kar som i år kom ein månad for tidleg. Sikkert grunna frostperioden me har bak oss.
Det fyrste ein legg merke til ved denne karen er den store flotte og buskete, kvite stjerten. Når eg etter timasvis med nervøs venting ser den tippe rundt i hagesypressen, då veit eg at no er det snart jul.
Herr Jul er svært glad i gran og furu, har enno ikkje sett han sitje i ei bjørk eller raun. Nokre av dykk har kanskje opplevd som meg at den vart med inn frå skogen då juletreet kom inn, og at me fekk nyta den flotte fuglen i julehelga der den lukkeleg tippa rundt i julegrana. Det er ein broket familie og består av fuglar i alle verdas fargar og fasongar. Felles for denne arten er den blanke og skinnande fuglekroppen og den buskete stjerten. Eldre eksemplar er ofte dårlegare utrusta på stjertområdet.

villroseFrøken Skrike fra Villroses hage – Nøtteskrike
Frøken Skrike er en ekte Garrulus glandarius, eller Nøtteskrike på godt norsk. Hun dukker gjerne opp nær foringsplassen om høsten og våren for å se etter eikenøtter (og kanskje etter mindre artsfrender som frekventerer nevnte plass – hvem vet?). Eikenøtter er livretten, og det vokser flere eiketrær på og ved tomta, som grenser til skogen.
Frøkenkandidaten er en livlig krabat, ganske bråkete, men bryr seg nok døyten om “politikk & sånn”. Sangen blir beskrevet som et hest rætsch!
Men flott å se på, det er hun. Både han og hun har samme flotte farger og mønster i fjærdrakta. Begge foreldre deler på rugingen også. Likestilling, her altså! Synes nesten jeg kan se et skøyeraktig glimt i øyet på den?

landlivHerr og fru vakker, fra Landliv – svane
Bidrag til Frøken Fugl-konkurransen er her. Selv om dette er FRU fugl med sin mann på svømmetur på vannet like ved hagen. Jeg kaller dem HERR OG FRU VAKKER. De er så nydelige, men kan også være nokså strenge og nesten sinte om de ikke får det som de vil! Best å holde avstand da.

twinFrøken Isabella, fra Twins hage – Blåmeis
Frøken Isabella er en blåmeis (Cyanistes caeruleus).Den er ca. 12 cm lang og veier 11 gram. Blåmeisen er som kjøttmeisen en vanlig gjest på fuglebrettene i Sør-Norge og lever i løvskog, parker og hager. Den er en liten hissigpropp som ikke går av veien for å jage vekk andre fugler på brettet selv om de er mye større enn den selv. Den viktigste matkilden er insekter og frø.
I boken står det at den er fargerik, tam og høylytt. Jeg må vel si at den minnet ikke mye om tam der jeg sto i drivhuset i dag for å ta bilder. Så fort den fikk øye på meg stakk den avgårde igjen fortere enn svint! Men noen bilder klarte jeg da å få tatt av den lille “søtingen”.

frøken ful petter flaggspettFrøken Petter, fra Moseplassen – Flaggspett
Petter er en av de første fuglene jeg så i hagen, jeg husker godt mannen og jeg var på ekspedisjon i “skogen” og der fikk vi ett glimt av en hakkespett – som raskt ble identifisert som en flaggspett (Dendrocopos major) og døpt til Petter.
Petter er min favoritt blandt fuglene i hagen. Han og hans kone kommer innom flere ganger om dagen, og denne nøtteholderen er den nye favoritten. Han er også svært glad i meiseboller, i det hele tatt et matvrak denne karen 😉

kathrineFrøken Tøffing, fra Katrinehagen – Kjøttmeis
Frøken Tøffing kom flygende inn i huset til svigermor. Fløy først rett på kjøkkenvinduet videre inn i stua og rett på vinduet der. Ganske fortumlet satt den i hånda til yngstemann med nebbet åpent og peset. En stor opplevelse og ha en flott kjøttmeis i hånda som det og gikk bra med. Som kom seg litt etter litt, og vi slapp å begrave. Det hender jo det og, når fuglene flyr på vinduer.
Så mitt valg blir Frøken Tøffing:)

gamloFrøken Detika, fra Gamlå – svane
Dette er en svane som alltid er å treffe på Helgøysund i Ryfylke. Til stadighet så kommer hun bort til alle båter å hilser på. Som en ser her så er hun ikke alltid like hyggelig og grei.

malibuFrøken Freia, fra Mali-mo – Marabou stork
Når frøken Freia og jeg møttes for ca 4 år siden, levde Freia sitt liv på kanten av Ngorogorokrateret i Tanzania. Sammen med noen venner skred hun en kveld majestetisk rundt i teltleiren vår og nedverdiget seg såvidt til å sende oss etpar blikk og posere på noen bilder, før hun forsvant inn i kveldsmørket. Primadonnanykkene som missekandidat ser altså absolutt ut til å være på plass allerede.
Denne fuglen, Marabou storken, ble altså utvalgt av Freia til å være deres symbol på den norske melkesjokoladen. En naturlig kombinasjon, en kjempestor fugl, ca 1, 50 høy og med et 40 cm langt nebb, kanskje ikke direkte billedskjønn…og sjokolade. Forstå det den som kan! Tiltross for at hun neppe kan sies å være en klassisk skjønnhet, har jo Freia absolutt sin sjarm og satser derfor på en fremtid som missekandidat på moseplassen;)

juniFrøken Perle, fra Junis hage – Svarttrost
Frøken Perle har fått navnet sitt fordi vannet legger seg som perler på fjærne hennes når det regner. De fleste kaller henne bare Svarttrost (Turdus Merula)
Hun spiser gjerne meitemark, snegler, edderkopper, insekter, bær og frukt.Jeg har sett henne gumle i seg bær fra kristornbusken min i store mengder. Vanligvis drar hun med familien litt lenger sør om vinteren, men det er ofte at hun tar sjansen på å bli her hele vinteren igjennom. Det er vel fordi at om det går bra så har hun en stor fordel når hekkeplassen skal erobres til våren. Når det blir vanskelig å finne mat vinterstid pleier jeg ofte å gi henne et eple eller to. Om det da er noen konkurrenter i nærheten blir det gjerne en del krangling.

gunda2Frøken Badenymfe, fra GundaM, en hagevandring – Sidesvans.
Det var siste dag med sidensvanser her i hagen idag, de spiste siste rest av rognebæra og du så artig det var å se de bade seg i dammen!!! Storkosa seg, og det gjorde jeg og 😉
Da blir alt det andre som ikke funker bare en fjert i havet lissom…?

tolfoFrøken Trippen, fra Tofo sin familieblogg
Lille Trippen kom til oss, for å se om der var noe smakfullt i Kokusnøtt-skålen vår! De andre fuglene bare flakset bort hver gang ho mor sjøl prøvde å forevige de. Men lille Trippen syns innholdet i skålen, solsikkefrø, smakte så fortreffelig at hun ble sittende! -Hele skålen for meg selv!, tenkte hun nok, -best å bli til tross for blitzingen! Og det var ikke det dummeste hun gjorde, for i takknemlighet for poseringen ble skålen fylt med masse godsaker hver dag, hele vinteren igjennom!

hagenpFrøken Sjenert, fra Hagen på landet – Kjøttmeis
Sånn på tampen ville jeg også være med på Frøken Fugl- konkurransen. Men med et kamera som zoomen streiker på var det neimen ikke lett! Så jeg deltar med et bilde fra tidligere, selv om fuglen heller ikke der ville smile til kamera – frøken sjenert får vi kalle henne! Frøken sjenert er ikke like sjenert lenger, der hun sammen med alle sine kjøttmeisvenner frekventerer vindus-fuglebrettet mitt. De banker på ruta når det er slutt på maten, og skvetter ikke så mye selv om jeg beveger meg innenfor glaset.

linHerr Turbolars, fra Linsin blogg – Blåmeis
Turbolars er en blåmeis (hører vel med til historien at jeg ikke vet om det faktisk er en hannkjønn) som frekventerer i hagen hos meg.
Han sliter med litt mye energi, og lav terskel for stress. Han har opptill flere ganger vurdert å gå i terapi, men har aldri tid.
Han sitter aldri stille mer enn 2 sekunder og stormer rundt for å få med seg alt som skjer. Min far har tatt dette bildet med mitt kamera og hans nye fine linse!
Det var denne månedens kandidater, nå håper jeg mange av dere stemmer! Men bare en stemme hver da 😉
Vinner ble kåret med avstemning, nå avsluttet
Takk til alle som deltar i konkurransen og som stemmer 😀
Tidligere konkurranser og vinner finner du via samlesiden

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Hei Anne.

  Jammen var det mange som hadde klart å komme på ‘skuddhold’.

  Kjekt med disse frøkenkåringene, synes jeg.

  En liten påpekelse bare -kandidaten min har jeg døpt Svinsensvans. Og den heter sidensvans ‘på ekte’.

 2. Åh, så masse fine bilder!!!!! trodde flere ganger jeg hadde funnet en favoritt mens jeg scrollet nedover, men det dukket jo opp kandidater på løpende bånd så man må visst studere en og to og tre ganger til 😉

  Morosm konkurranse 😉 Jeg legger ut et innlegg om dette imorgen jeg, nå skal nemlig pensum pugges 😉

 3. aiai, takker nefertiti, og jeg rakk jammen å rette før noen stemte 😀
  Sånn er det å være dyslektiker, hjernen min tror den leser noe helt annet enn det som står! (jeg hadde altså lest som sidesvans, og ikke svinesvans som jo var ett mye bedre navn spesielt ettersom det er to sidesvanser med)

  Alle har forresten være kjempeflinke med navn denne gangen, det varmer ett arrangørhjerte 😀
  Også er jeg veldig glad for at det var såpass mange som ble med denne gangen, det spøkte lenge, men 16 er jo ett helt hederlig deltager anntall 😀

  Nå skal jeg gå og kle på meg jeg… hihi (ville så gjerne ha presentasjonen ut før lunsj at enkelte ting ble nedprioritert)

 4. Anne – jeg vet at du er dyslektiker, det var i grunnen derfor jeg tok meg den frihet å poengtere det 🙂

  …men det er fremdeles ikke riktig 😉

  Det er ikke viktig for meg, men siden vi først snakker om det:
  svin sen svans og sid en svans.

  Beklager at jeg er ‘vanskelig’ i dag *hehe*

 5. goooood morgen… hihi
  Nefertiti: nå håper jeg det ble rett? Heldigvis brukte jeg copy-paste i avstemningen så der ble det rett på første oppretting.
  Altså, der ser du, det er ikke så lett når hjernen er feilkobla… haha

  Og svins en svans var jo ett langt bedre og mer logisk navn enn svinesvans haha

  Forresten, helt flott om jeg rettes på med skrivefeil på sånne ting som dette. Generellt liker jeg ikke å bli retta på, men når det er stavemåter på navn (både personer og planter) så vil jeg gjerne få korreks.

  Jeg har forresten ikke bestemt meg for hjem jeg skal stemme på selv jeg, så jeg kan godt tenke meg at dere andre sliter litt også 😉

 6. En annen ting –
  jeg tror jeg var den første som la inn stemme, og da på Isabella.
  Hvorfor viser ikke det?

  Hva gjør jeg feil?

 7. Jeg hadde egentlig tenkt å bytte til avstemning fra en annen leverandør denne gangen, men det ble ikke med det. (hadde ikke noe med at det var vrient å stemme eller at stemmene ble registrert feil.) Håper dere sierifra om det er noe mer bøll da, vil jo gjerne at det blir rett dette.

  Du veit du kan stemme om forresten?
  Ser det ut som om du har en registrert stemme? eller vil den bare ikke ta i mot stemmen din?

 8. jøssenammen, får dere ikke stemmene registrert på første forsøk!

  *gremmegremme*

  fint at dere sier fra dere som sliter!

 9. Jøss, ble det så mange etterhvert – kjempeflott. Utrolig mange flotte kandidater, og ja det er vanskelig å bestemme seg.
  Ønsker alle samme lykke til 🙂

 10. Jeg rotet med stemmingen, tror det ble feil, men, men…får ikke flyttet markøren igjen, den står fast på feil kandidat, så jeg har nok rotet. God helg iallfall!

 11. jaja, neste gang skal jeg bruke en annen avstemning, det er helt sikkert.

  Dere får bare gjøre det beste ut av det. Og fint at dere forteller om eventuelle problem 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her