Glansmahonia, vintergrønn og blå

mahonia vintergrønn blå bærGlansmahonia, Mahonia aquifolium, er en vintergrønn busk. Den blir inntil en meter høy, er ganske hardfør og den trives best i sol, men kan også stå i skygge.
Jeg digger Glansmahonia fordi:
1: Den har ett flott mørkegrønt flikete bladverk. Meget dekorativt
2: Den har på våren noen gule blomster som virkelig lyser opp
3: På sensommeren får den blå-blå bær som pryder planten utover vinteren. Praktfullt!
Jeg har den ikke i egen hage, men den står hos to av naboene mine og jeg har stor glede av både blomstring og bær som synes på lang vei 🙂 Mahonia er forresten en gammel kulturplante, røttene ble brukt til medisinsk formål. Bærene er bittre, men spislige og ble gjerne brukt til saft ol.
Om du vil vite mer om Glansmahonia så kan du titte litt på denne artikkelen publisert hos UMB.
Oreon grape, (Mahonia), a lovely evergreen bush.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

 1. Den har jeg. Frør seg veldig lett.
  Ellea, du kan få en bit av min vettu.
  Flyttet min nå i høst, da den var litt i veien. Men den er ikke kastet nei. Synes det er en hyggelig busk.

 2. Ja, kathrine, den burde det 🙂

  Mahonia sprer seg visst villig både med frø og røtter om forholdene er de rette.(men det later til at den ikke er plagsom med røttene her i norge da).
  Jeg tror forresten jeg har en par bittesmå frøplanter her i hagen, er ikke sikker men det er jo logisk at en fugl har spist og … 😉

 3. Kjempefin – den ønsker jeg meg! Ser på NRKs planteguide at den skal klare seg opp til sone H5 -H6.
  Så da burde den til og med klare seg her på hedemarken… litt oppi åsa.

 4. Vakker, har jeg ikke sett før.

  Skulle vært emd på din fuglekonkurrasne nå men er så travel, venter på neste runde ;0)

  Si ifra da når neste runde på tordenbloggen for våres del kommer!

 5. I enjoy your photos, although I don’t understand any of the writing:) It was fun to see your post about Oregon Grape, as it is a very common plant here in Oregon.

 6. Heidi, flott at du fant den der, hadde glemt å sjekke den når jeg lette etter herdighet. Det står i artikkelen at den foretrekker kyststrøk og kan greie seg helt nord til hammerfest, men kan også trives innlands. Det er da i allefall vært å forsøke tenker jeg.

  nature nut, 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her