Karse og brokkolispirer

brokkolispirerBåde karse og brokkolispirer kan såes rett på bomull eller tørkepapir eller jord eller spesialbrett. Det tok omtrent 8 dager fra jeg sådde til de var høsteklare, men dette er gamle frø mulig det går raskere med ferskere frø. Mine ble sådd på torky og sto i vinduskarmen og fikk vann en gang om dagen.
Brokkolispirer smaker ittno de første dagene. Virkelig, absolutt ingenting…  Når de så hadde stått i glasset noen dager med blader kom en svak smak som minner litt om rå brokkoli. Jeg liker brokkoli og  bruker gjerne brokkolispirer i salater og som tilbehør til stekt mat. Men hovedgrunnen for å spise brokkolispirer er at det er sunt, supersunt faktisk. Forskning viser at brokkolispirer inneholder mye av ett stoff som bekjemper en bakterie som lever i tarmene våre, en bakterie som misstenkes for å være en av årsakene til at man får magesår og magekreft. I tillegg forskes det nå på å ha brokkolispirer på huden for å bekjempe hudkreft! (Artikkel hos forskning.no om brokkolispirer, kål og hvitløk.)
Det foreligger også forskning som bland annet ser på brokkolispirenes evne til å redusere negativ effekt av stress. (her er en liste over forskning som jeg ikke har orket å se på – jeg bare spiser jeg)<
Karse kjenner vel de fleste. Karse har en sterk duft og smak, men smaken reduseres mye ved varmebehandling. Den passer godt som smakstilsetter i supper og sauser, og brukes mye på brødskiva eller i salat. Her er den brukt i en marinade Også karse er sundt, med ett høyt innhold av blandt annet c-vitamin, karoten og jern.
Du kan egentlig dyrke en masse grønnsaker på denne måten, og kun spise småplantene/prikleplantene fremfor å dyrke frem store planter. Det viser seg at næringsinnholdet er mange ganger høyere enn i en ferdig plante, og så trenger man jo ikke så mye plass heller. Andre planter jeg selv har tenkt å prøve på babystadiet er ulike slag basilikum,  ruccola og reddik. I tilegg så spirer jeg jo flere typer grønnsaker som spirer som jeg spiser enda yngre enn disse.
Hvordan få tak på frø nå: Til våren så er de å finne alle gartneri ol med godt frøutvalg, men ellers anbefaler jeg internett. Løyten frø er norsk og har fint utvalg, jeg har handlet mye fra Thomson & Morgan , også anbefalte Randine the organic gardening catalog som dessuten ser rimlig ut.
Les mer om ulike spirer og hvordan spire

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Alt du kan!!!
  Hvor kjøper du frø til brokkolispirer? Jeg spurte ut på helsekosten her, og de så på meg og sa: HÆ?
  Har hengt opp julegardiner på kjøkkenet, og satt deig til potetlefser (jul vet du…) – er gift med en østerdøl og da er det ribbe og lefse som teller.
  Har et stort mål om å få vaska stuevinduene før mørket er totalt… – sola skinte nemlig inn her i sted, og mitt utbrudd egner seg ikke på trykk for å si det sånn.
  Har tent lykter på trappa, har tre – syns det er så koselig.
  Men kanskje litt mye…? Her en dag var det ei som sa: har hatt lyst å besøke deg noen kvelder, men du har vel gjester hver dag? niks…- det ser kanskje bare sånn ut…det jeg vil skal ønske velkommen, er altså et hinder for å stikke innom? Merkelig…
  God helg!
  Tone

 2. heisann tone, satt akkurat og førte det på posten nå jeg, hvor jeg handler altså 🙂

  Hehe, jeg kjenner igjenn den derre med at folk tror en har besøk om man tenner lys ute. Litt snedig, men men, det er jo sånn for de fleste. Jeg koste meg tidligere i uka med kubbelys i en islykt jeg, men den var plassert så den synes fra sofaen, inngangspartiet ser jeg jo aldri 😉

 3. Lurer bare på om det er spesielle frø en må ha når en skal spise spirer eller om det er vanlige grønnsaksfrø som brukes?
  Jeg er også veldig glad i brokkoli, så det kunne jeg tenke meg å forsøke.
  Ruccola høres også godt ut.

 4. Jeg husker jeg grodde spirer i norgesglass for over 30 år siden. Gas på toppen av glasset så det ikke ble tett, og så ble spirene skyllet. Daglig, tror jeg.

  Karse er jo en gammel kjenning, og jeg har nok av karsefrø. Brokkoli har jeg aldri tenkt på å bruke på den måten, det må forsøkes. Jeg ser at Impecta har flere sorter av Broccoli.

 5. Spiser du hele spiren ? Dette hørtes jo så spennende ut. Jeg sådde masse brokkoli inne og satte dem ut i hagen tidligere. Var faktsk første året jeg ikke gjorde det i år. Jeg fikk store flotte planter som smakte nydelig. Noen lot jeg gå i blomst, for de trakk til seg så mye humler og det er så koselig. Men aldri visste jeg at det er så sundt i salater og til kjøtt med spirene. Tusen takk for tipset, dette skal jeg prøve. Jeg har til og med gamle frø i huset, hurra. Ha en god helg.

 6. Dersom en skal spise selve frøet så annbefaler jeg (og leverandør mm) at man kjøper frø som er beregnet på det, da frøene ellers kan være behandlet av produsenten på en måte som muligens er uheldig (sprøytet med noe).
  Men jeg lurer jo litt på om det kansje er ok å bruke vanlige frø til grønnsaksdyrkning når man dyrker slik som dette og klipper bort frø/rot delen, er usikker, ettersom jeg ikke helt veit hva de gjør med frøene før de pakkes, og om det vil kunne tases opp når man spiser de små spirene

  Det beste er jo å kjøpe økologiske dyrkede frø, da skulle det bli det samme hva frøene er ment å brukes til – tenker jeg.

  Jeg pleier ikke spise rotdelen når jeg dyrker frem slik, det er sikkert ikke noe i veien for å gjøre det, men jeg synes det er litt udelikat.

  Impecta ja, flott, de har jo også massevis av basilikum og salat og slikt.

 7. Frø ment for grønnsaksdyrking kan ofte være behandlet med midler mot sopp og skadedyr (altså giftstoffer).
  Altså: bruk frø ment for spiring, eller økologiske frø.
  Sanabona.no har mange ulike typer frø/bønner/erter for spiring, samt spireutstyr. Der kan man også laste ned en gratis spireguide.
  Jeg har handlet mine frø både til spiring, sommerblomster og tomater i en svensk nettbutikk, runabergsfroer.se, og vært veldig fornøyd.
  lykke til 🙂
  Marianne

 8. Brokkolispirer – Levende mat som medisin
  Bare små mengder ferske brokkolispirer gir like stor helsegevinst som større mengder fullvokste grønnsaker, ifølge forskere ved John Hopkins Universitetet. Bare 5 gram spirer inneholder like mye glukorafanin som 150 gram fullvokst brokkoli. Dette stoffet er forstadiet til sulforafan, vist i studier å øke enzymene som beskytter mot skade fra kreftfremkallende stoffer.
  http://www.hippocrates.no/brokkolispirer-som-medisin/

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her