spise-spirer, spire selv :)

spirer-samletVinteren behøver ikke stoppe en ivrig hager, og om du liker å lage egen mat så er en liten innendørsgrønnsakshage verdt å vurdere. Spirer er utrolig lettprodusert mat, sunn mat, og ettersom jeg digger å se på at frø spirer så er det dessuten god underholdning 😉
Det å spire spirer for å spise er enkelt, og krever lite utstyr. Du må passe på å kjøpe frø som er ment for å spise, men ellers så er det så enkelt at selv små barn fint greier det. Faktisk er jo dette noe små barn gjør hele tiden når de lager karsesenger..
Jeg har skrevet egen post om hvordan spire og ulike spirebokser
Hva jeg bruker spirene til? Det meste egentlig. Spirer passer godt i salater eller wok. Du kan bruke spirer som garnityr på brødskiva. Du kan ha det i supper, i yougurten og du kan spise de som snacks. De ulike spirene har ulik smak og konsistens og det er egentlig bare å prøve seg frem 🙂
Hvor kjøpe spirefrø:
De fleste frøleverandører som selger grønnsaksfrø selger også spirefrø. Jeg har listet noen ulike som har godt utvalg, det kan være verdt å se litt på prisene, noe er skrekkelig dyrt ett sted, og noe annet er skrekkelig dyrt ett annet sted. Er også å finne til salgs i større gartneri sammen med andre frø når de er i sesong:
Leutens norsk firma, endel av spirefrøene er også organiske.
Thomson and Morgan: Britisk, flott utvalg.
Organic gardening catalouge: Britisk, betydelig rimligere enn Thompson&Morgan
Andre poster om spirer, oppdateres ettersom jeg skriver om spirene (jeg har ett stooort utvalg å ta av)
Karse og brokkolispirer
Bukkehornspirer
Mungbønner og svartøyde bønner
Reddikspirer
Alfalfa

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Å nei!
  I morra har jeg ikke tilgang på nett. Jeg ville naturligvis ha stemt på deg, både i poll og kommentar. Men du går sikkert videre, så får jeg sjansen igjen.

 2. Jeg dyrker også spirer og i går kom det nye i spireboksen min fra T&M. Har litt problem med at spirene mygler. Enten får de for mye vann eller for lite.

  Ellers så jeg "Ut i naturen" på SV1 i går om ekorn og tenkte på deg…
  Programmet ligger sikkert på nettet.

 3. heia, den spireboksen fra T&M har jeg også bestilt! (og venter spent på når den skal dukke opp)
  Liker ikke den jeg har, spirene spirer fint de, men det blir rotete, også må den stå på ett fat også… urk. Om jeg liker spireboksen fra TM så blir det julegaver til div slekt -hihi

  Takk for tips om ekorn på SV1, skal finne frem og lenke inn her på søndag jeg 😀

  Berit, det var da kjekt å høre at jeg får din stemme da, selvom du ikke får stemt 😀

 4. Du dette var interessant!! Jeg er jo matdame til tusen – så dette skal jeg prøve!
  Håper bare jeg finner ut hvor jeg kjøper disse frøene, kanskje på helsekosten?
  God helg – og god helse ønskes deg!…….og du – vakkert bilde over vakker himmel…
  Tone

 5. Tone, du kan bestille over nett fra for eksempel de to jeg nevnte, den ene er jo norsk. Ellers så har de spirefrø alle steder de har skikkelig utvalg med blomsterfrø. Plantasjen feks. Men, jeg er ikke sikker på om de har fått inn enda.
  Trolig er det å få kjøpt på helsekost eller helios også, iallefall en større en.

 6. Så spennende – jeg tror kanskje at det var verd et forsøk. Men jeg lurer på om man skal spise frøene også eller må man klippe/plukke vekk og spise bare det grønne? Det har jeg pleid å gjøre med karse – klippe av mener jeg.
  Dette ble litt rotete formulert, men jeg håper du skjønner hva jeg mener.

 7. takket være randines udmerkmerkede tips har jeg nå sittet og lett opp ekornvideoer til dere 😀 Riktig nikost meg har jeg, og på søndag skal dere få se 🙂
  Tusen takk Randine – nå ble dette en stråååålende dag!

  Juni, jeg pleier å klippe av og ikke spise røtter på karse, de ser liksom ikke så appetittelige ut. Men det er ikke noe i veien for å spise hele. Alt annet jeg spirer spiser jeg hele greia av.

 8. Jeg har kjøpt to sorter spirefrø i år, men har ikke kommet i gang med forsøkene mine ennå. Men med oppskriften din kan det være jeg tør… 😉 Skal følge med på spirespiringen din utover.

  Lykke til i morra!

 9. Så lurt! Dette må jeg se til å teste ut selv, så artig ! Og ikke bare karsefrø liksom , hihi!

  Hvilke frø anbefaler du å begynne med?

 10. Jeg dyrker også spirer og i går kom det nye i spireboksen min fra T&M. Har litt problem med at spirene mygler. Enten får de for mye vann eller for lite.

  Ellers så jeg «Ut i naturen» på SV1 i går om ekorn og tenkte på deg…
  Programmet ligger sikkert på nettet.

 11. tusen takk randine! den skal jeg sjekke ut 😀

  Miamaria, om du ikke har spireboks så pass på at spirene i den hjemmelagede ikke blir for våte, da mugner de. hell godt av og legg gjerne på siden så vannet renner godt av.

  Blomstermamma, hm, der sier du noe.
  Skal tenke litt på det, men umiddelbart så tenker jeg at reddikspirer er gøy – de smaker masse (reddik), mungobønner har en ertesmak som er litt morsom og smakfull, og de er supergreie å spire, også har man jo alfaalfa, de smaker ikke så mye, kansje greit av og til det også.
  Alle de tre er ganske vanlige og skulle være å få på vanlige gartneri (om de har fått inn frø da)

 12. Dyrke salat innendørs….noe så smart! Kanskje jeg kan få det til i drivhuset også. Ettersom jeg husker trenger ikke salat så høy temperatur og spirer vel ikke engang når det er for varmt. Så plutselig for meg en liten salathage der ute:-)

 13. Drivhuset ditt har sikkert fin salattempratur! Jeg hadde en liten produksjon på gang i vinter på planterommet, og det var artig, de vokste fort, og det ble helt fin smak på det.
  Anbefales! (om du følger lenken så beskriver jeg de slagene jeg prøvde i fjor og hva jeg synes om de)

 14. Så hyggelig dette tipset var. Ser frem til fortsettelsen. Har bare plantet karse jeg. I det siste har det blitt interiørblogging på meg. Men nå var jeg mange timer og jobbet i hagen forleden,herlig. I dag kom snøen, men den er nok like fort vekke igjen. Skal se om jeg får sendt ut en tilstandsrapport fra hagen snart. : )

 15. Spiret mye innendørs da jeg bodde i Oslo. Nam!! Nå er hagen hvit her i Trondheim, tenkte å få tatt noen bilder og legge ut snart. Muskler og ledd er ikke på topp oss meg siste dagene her, og innlevering av maleier til søndagen. Får se om jeg får ut og knipse litt i morgen.
  Flott innlegg du har her. Har sjøl brukt bomull og papir. Og så blir de så flotte å bruke til kort, papiret, etter at du har høsta det spiselige på andre siden av arket…

  Ha en fin helg:-)))

 16. baksiden av arket? Nå ble jeg nyskjerrig…
  og gunda, hehe, du liker den solsvidde uttørkede panelet vårt? jeg også, men jeg tror vi er litt ensome gitt 😉

 17. hei!
  Jeg kom over siden din i søken etter litt kunnskap om å dyrke spirer og salat inne, og ble veldig inspirert av bloggen din! 😀
  Følgelig satte jeg igang med å bestille både salat- og spirefrø. salatfrøene fant jeg på impecta, og spirefrøene fant jeg på http://www.organiccatalogue.com/catalog/ men idet jeg skulle til å bestille ser jeg at det frarådes å spise spirer av blant annet alfalfa og mungbønner pga fare for ecoli og salmonella. ecoliutrbruddet i tyskland i sommer visstnok knyttes til spirer.
  Jeg lurte på om du visste noe om det? Jeg søkte litt på nett og finner masse artikler om denne «risikoen», derfor ville jeg høre om du har noen tanker om dette? 🙂
  Mvh Caroline

 18. Hei Caroline, godt spørsmål 🙂
  Ja, spirer kjøpt i butikk kan inneholde bakterier pga dårlige dårlige hygieniske forhold. Spirer er ekstra utsatt for dette fremfor andre grønnsaker.
  Dersom du dyrker hjemme, og har god hygiene, så kan jeg ikke forstå at dette skal bli et problem.

 19. Hei Caroline, godt spørsmål 🙂
  Ja, spirer kjøpt i butikk kan inneholde bakterier pga dårlige dårlige hygieniske forhold. Spirer er ekstra utsatt for dette fremfor andre grønnsaker.

  Dersom du dyrker hjemme, og har god hygiene, så kan jeg ikke forstå at dette skal bli et problem.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips