Snøkrystall – bittesmå kunstverk

snøkrystaller, kilde oppgitt i tekstSnøkrystaller, har du sett nøye på de?
Man sier at alle snøkrystall er ulike – men har du tenkt over hvor ulike de faktisk er? Det finnes 80 forskjellige grupper, og selv innenfor en gruppe er det stor variasjon. Avhengig av værforholdene når de dannes får de ulik fasong. Grunnregelen er dog at de er sekskantet, og tilnærmet symetriske (de fleste er ikke helt symetriske, men under perfekte forhold ville de blitt det). Snøkrystall formes ved at vanndamp festes på en partikkel, feks støvkorn, og fryser, så festes det mer vanndamp på, som også fryser forklarende diagram

Grunnen til at det blir sekskantet og såpass symetrisk er ren fysikk. Faktisk vandrer vannmolekylene rundt på det dannede krystallen til det finner det ideele stedet å feste seg.
For de som ønsker å lese mer om snøkrystallene som daler ned i hagen så anbefaler jeg å titte inn på SnowCrystals.com Det er en meget god og omfattende side med innformasjon om hvordan snøkrystaller formes, alle de ulike variantene av snøkrystaller som finnes og hvorfor de blir forskjellige,  hvordan du kan ta bilde av de, galleri med makrobilder av snøkrystallene og mye mye mer. Bildene i dette innlegget er lånt (med tillatelse) fra den nettsiden. (Og konkurranseillustrasjonen til Frøken Frost er basert på ett snøkrystall derifra)
Dersom du foretrekker å lese på norsk så har forskning.no en fin artikkel som tar for seg det viktigeste.
Snow crystals, chek out the webpage!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

8 KOMMENTARER

  1. Ja ikke sant? Jeg husker da jeg var liten, og stirret på vottene mine, noen ganger kunne man nesten ta opp en og en krystall hvis været var riktig. Fasinerende.

  2. Halloisèn Anne.

    Må nok spørre om å få delta på den Frk. Frost konkuransen jeg også, bildet må være publisert før den 14er det ikke så???

  3. jeg husker første gang jeg så enn sånn snøkrystallbok for noen år siden, jeg trodde ikke mine egne øyne. Jeg har jo sett noen på votten i løpet av livet, men at det fantes så mye ulikt da!
    Jeg digger sånne nettsider som den jeg har lenket til, stappfulle av kunnskap 😀

  4. hej jeg er 67 år gl. dame. Jeg nød at se dine film og iskrystaller. Her er det jo også vinter, så jeg fodrer mine vilde fugle også. Hilsen Sussie Gilleleje, Danmark

  5. Hei Sussie 🙂
    Så hyggelig at du har funnet frem til bloggen min og at du har glede av å se hva jeg har å by på her 😀 Fugleforing er utrolig trivelig, de er jo så søte der de spretter rundt i hagen!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her