Spirer: Mungbønner og black eyed peas (svartøyde bønner)

spirer mungbønner og svartøyde erterMungbønner (Mung bean) Vigna radiata. Grønne bønner som spirer lett og gir delikate og gode spirer. Dette er min bønnespirefavoritt :) Litt søtlig smak. Blir best på smak om den står mørkt mens den spirer. Jeg spiser hele planta, med bønne og rot og stilk og eventuelle blader, men vet at det for komersiellt bruk dyrkes bønnespirer av mungbønner hvor det kun er selve stilken som brukes. Jeg spiser de stort sett rå som tilbehør til diverse, wikipedia har flere brukstips.
Svartøyde bønne (Black-eyed peas), Vign unguiculata. Jeg synes de smaker litt emment/treent, og ikke så saftig som mungbønnene. Mannen er ikke enig, han liker de. Kommer dog ikke til å bli kjøpt inn igjenn, det finnes altfor mye annet godt å spise ;)
Gjelder for begge:
Legges i vann i ca 12 timer, etter det vannes de 2-3 ganger om dagen. Disse spirene/bønnene er så store at man kan bruke ett vanlig glass om man ikke har en spireboks. Spiseklare etter 2-5 dager avhengig av tempratur og frøkvalitet. Bønnespirene blir crispy og tyggbare, ingen duft.
PS: Dersom du ønsker å spire for å spise så kjøp frø (bønner) som er beregnet på akkurat det. Jeg har så langt holdt meg til de som selges spesifikt for spiring, men lurer på å prøve meg på økologiske bønner, det skulle vel gå for det samme. Vanlige frø og bønner behandles på en måte som hindrer spiring og som kan gjøre de mindre egnet for konsumering.
Lurer du på hvordan du spirer, eller hvor du kan kjøpe spire-frø, eller har du lyst til å lese om andre spirer? Les mer om spirer og spiring her. Om du ikke finner svar der så spør!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram, Facebook og gjennom nyhetsbrev for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Nam nam:-)) Spiste mye sånt da jeg bodde i Oslo, men nå blir det lite av det ja.
  Vi hadde dem i en vanlig brødpose og lot dem spire der, husker jeg.
  Delikate bilder av spirene!

  Riktig god helg til deg:-)

 2. Tusen takk for tips. Jeg bruker faktisk Live Writer og det har gått bra så langt, men i går, grrr ;) Litt skal man ergre seg over og det er greit når det ikke er alvorligere ting. Må bare blåse ut litt her, for slik sutring vil ikke Gubben og Snuppa høre på.

  Så flotte bilder du har! Men jeg fikk litt mageknip da jeg så mungbønnene dine. Fikk en kraftig salmonella-infeksjon av slike en gang og hadde noen timer på ramma da.

  God helg og takk.

 3. hehe,Gamleheksa. ja, jeg burde kansje mase litt om god hygiene. Spirer er utsatt for bakterier ettersom de står der i varmen og spirer, men hjemmelaget er jo langt sikrere enn kjøpespirer da i allefall, og om man passer på så er det så trygt som det kan bli.

  Jeg er superglad for at jeg begynte å spire i fjor, det er sunt og det er godt og det er gøy å spise noe man har laget selv :) Også er det innmari festlig å se på frø som spirer og gror :D

 4. MMMMMMMMMMMM…..! :)))
  Spirer er godt!
  Perfekt som tilbehør til de fleste middager og på brødskiva.
  Jeg har spirekasse, men er ikke så flink til å bruke den.
  I Danmark sist sommer kjøpte vi flotte spirer i matvarebutikkene.
  Skulle ønske at vi hadde samme utvalget her på berget….
  Nei, nå skal jeg slutte å klage, og heller finne frem frøene mine.
  Takk for inpirasjon!
  God helg ønskes deg!

 5. Jeg så de hadde spire frø hos Impecta og det har jeg tenkt å benytte meg av – bare jeg kan komme meg til å få sendt den frøbestillinga.
  Det ser så godt ut -fristende. Jeg har aldri spist annet enn karsespirer ennå…

 6. Jøss, fant du spirer hos impecta? Det har jeg lett etter før uten å finne.. hm, må lete mer…

 7. Beklager, men her var jeg visst ikke helt med. Jeg husket nok feil, det var i Zimtrade katalogen – botanisk verden – jeg så spirefrøene.

 8. Spirer er løsningen for meg som vil så i januar men ikke har ekstralys til å lage fornuftige planter…
  Men når det gjelder Zimtrade-spirene:
  Pakken med fire ulike var ikke spes. imponerende, bortsett fra prisen… De greske karsene smakte karse, som jo forsåvidt er kjempegodt, men kan fås mye billigere i stor pakke der den heter karse. Sennepen råtnet uansett hva jeg prøvde på, og det luktet py… Reddikene og brokkolispirene var gode og dekorative, særlig de røde stilkene til reddikspirene. Men tatt i betraktning at det kom i frøposer av normal frøposestørrelse og man kunne kjøpt en halvkilo alfalfa, mung og sikkert en spirekasse for samme prisen som de fire små posene, så følte jeg meg ganske snytt, ærlig talt.
  Men jeg skal prøve meg på mungbønner i mørke, mine har blitt litt bitre under sterkeste lys kjøkkenet kan by på. Jeg som skulle være så snill! ;-)
  Solsikkespirer er min favoritt smaksmessig, men fryktelig krøkkete å få «avskallet».

 9. Anita, så flott at du kommer med erfaringer :) Solsikkespirer har jeg ikke prøvd meg på, det står på handlelisten, gleder meg til å få prøvd (sennep står også på handlelisten, men jeg veit ikke helt om jeg gleder meg til å prøve lenger… men prøve skal jeg )

  Zimmertrade er jo kjent for å være sykt dyre. Jeg har ikke sjekka spirefrø der, men er ikke overrasket akkurat.

  Reddik er en slager, det er de som stor for tur til å bli «annmelt» nå, jeg driver nå og eksprimenterer med litt ulike. Utrolig godt og smaksrikt :)

  Juni, takk for tips!

 10. Tror kanskje løsningen for sennep er å så i jord. Spirekasse og bomull fungerte i alle fall ikke. Mulig det hadde gjort det med mer enn to overrislinger pr dag.

 11. Jeg fikk senepfrø i huset her om dagen, da skal jeg prøve meg frem med en par varianter jeg. Takk for tips Anita :)

 12. Hallo!
  Dette er en spennende side! jeg er igsng med mitt første spireforsøk. Tror jeg hadde for mange mungbønner i spireboksen. den er stappfull nå. Hvor lenge varer disse spriene?
  katrine

 13. Hei Katrine, hyggelig at du har nytte av siden :)
  Spirene er best på smak og næringsinnhold når de er ferske, men om du setter de i kjøleskap så holder de noen dager.
  Det lønner seg heller spire litt og ofte, enn masse, som du ser så vokser de fort!

 14. Hei Anne !
  Så mye bra du har skrevet om spiring,Anne. Som fersking er det greit for meg å lese seg opp på andres erfaringer. Moro å «klare sjøl» – har hittil spiret grønne linser, alfa-alfa-spirer og har nå brocolifrø-spirer i vann. Deilig og friskt i salat og som tilbehør…… Kanskje jeg skal prøve meg på bønner etterhvert.
  hilsen hopeful

  • hyggelig at disse gamle spireinnleggene blir lest :) Jeg spirer fremdeles litt, litt mindre nå ettersom det ikke passer så godt med dietten, (bla ingen bønner og erter), men fremdeles mye annet jeg kan spire på. Stas med litt småsnop på maten :)
   Bønner er enkelt og godt å få til, og krever som du ser ikke så mye ekstrautstyr

 15. Jeg har heldigvis fått klarsignal med å innføre både linser, bønner og spirer i dietten igjen – og det går bra ;-)). Veldig glad for det – på den måten blir det mer variasjon i dietten.
  Fint å vandre rundt i hagen din «her inne». MAnge fine bilder og fin lesning. Gleder meg over blomstene som titter fram i mitt gjenvokste blomsterbed – godt staudene trives uten særlig stell! Deilig tid nå! Brukte endel tid på hagen før – med bl.a. såing av egne blomster inne. Savner dette, og gleder meg til å gjenoppta dette etterhvert.

 16. Hei, og takk for mye bra om spiring. Jeg er helt fersk på spireferden, og la de første mungbønnene i vann for 4 dager siden. Nå syns jeg bare de ser veldig rare ut. ser ut som en skolopender med kløyvd tunge. Veldig lite fristende å spise. Skal de virkelig se slik ut? Det er da bladene som ser ut som den kløyvde tunga, og selve roten ( den som skal være lang og hvit) er tildels lillafarget og med små utstikkere. Har de ligget for lenge på glass, eller har jeg kanskje gjort noe annet feil? Håper du som er dreven spirer kan hjelpe meg:) På forhånd takk…

 17. Hei Spirefersk :)
  De splitter seg og ut kommer en liten ailienspire. Mulig den får små hårete bein, husker ikke men høres kjent ut og endel frø får det sånn i spiremodus. (måtte google skolopender, hehe).
  Det kan være spirene har vært for våte, og har mygla, vrient å si bare på beskrivelse. Skrap litt på de så bør du merke om de er krispe, eller myke og ekle. Er de krispe er det trolig ok. Men dette er jeg ikke komfortabel i å fjerndiagnostisere. Du kan prøve å ta bilde å sende på epost, om du kommer nerme nok anne alfakrøll moseplassen.com

 18. Hei Spirefersk :)
  De splitter seg og ut kommer en liten ailienspire. Mulig den får små hårete bein, husker ikke men høres kjent ut og endel frø får det sånn i spiremodus. (måtte google skolopender, hehe).

  Det kan være spirene har vært for våte, og har mygla, vrient å si bare på beskrivelse. Skrap litt på de så bør du merke om de er krispe, eller myke og ekle. Er de krispe er det trolig ok. Men dette er jeg ikke komfortabel i å fjerndiagnostisere. Du kan prøve å ta bilde å sende på epost, om du kommer nerme nok anne alfakrøll moseplassen.no

 19. Hei
  Håper å få svar på dette selvom det er lenge siden du la ut dette innlegget.. Jeg lurer på om du kan anbelafe meg en sted jeg kan finne ut hva slags næringsinnhold spirer har. det er jo feks mye karbohydrater og proteiner i bønner.. vil det være det samme i spirene hvis jeg spiser hele greia.. dete jo umulig å kutte av den lille delen nederst…
  hilsen matilde

 20. Hei.
  Jeg mener det finnes tabeller over næringsinnhold i spirer, men om det inkluderer erte/bønnebiten eller ei aner jeg ikke.
  http://matportalen.no/matvaretabellen har kanskje noe? Ellers aner jeg ikke hvor du skal lete, mulig du skal sende en epost til de som står bak matvareportalen og spørre de, eller forsøke å google på engelsk.
  Anne :)

 21. Hei.
  Jeg mener det finnes tabeller over næringsinnhold i spirer, men om det inkluderer erte/bønnebiten eller ei aner jeg ikke.
  http://matportalen.no/matvaret… har kanskje noe? Ellers aner jeg ikke hvor du skal lete, mulig du skal sende en epost til de som står bak matvareportalen og spørre de, eller forsøke å google på engelsk.

  Anne :)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her