Gravmyrt – vintergrønn bunndekker med blå blomster

Oppdatert: Gravmyrt har siden denne bloggposten ble skrevet havnet på Artstatabankens fremmedartsliste, med alvorligeste spredningsfareklasifikasjon. Det er derfor ikke en plante jeg anbefaler noen å kjøpe, og om du har den i hagen så vær nøye med at den ikke blir med hageavfall ut av hagen.

gravmyrt eviggrønn bunndekkerGravmyrt, vinca minor, er en flott vintergrønn bunndekker som trives spesielt godt i skyggen. Den mest vanlige har mørke grønne blader og blå blomster, men den er også å finne med varigerte (hvite og gulmønstrede) blader, samt med fiolette eller hvite blomster, det finnes sågar en fylt form.

Gravmyrt har krypende voksemåte, og danner lange utløpere som så rotes underveis. Det er en plante som lett kan ta litt overhånd, så den passer ikke så godt i en vanlig stauderabatt, men under busker eller sammen med kraftige stauder er den super. Gravmyrt blir ca 10-30 cm høy, jo tettere jo høyere, og om den trives godt så blir den helt tett. Frem til den er etablert så trenger den (som det meste) jevn vanning, og gjerne skjerming mot solen om den står i sol eller delvis skygge, men når den først er etablert så greier den seg selv.
Gravmyrt blomstrer tidlig på våren, (april-juni). Den kan også komme med gjenblomstring på høsten.

Min barndomshage har et stort felt under noen gamle trær helt dekket med gravmyrt, forhåpentligvis husker jeg å ta bilder litt senere på året så dere kan få se, det ikke spektakulært, men det er vakkert på en stille måte 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Jeg liker også Gravmyrt, men hos meg synes jeg den tar formye overhånd. Så ett av vårens prosjekter er å forsøke å få den vekk.

 2. Me har og mykje Gravmyrt i hagen. Synes den er utruleg søt, og ein taknemleg plante. Me har stor hage, og foreldra mine har planta Gravmyrten ein stad der han verkeleg kan slå seg laus,så me treng heldegvis ikkje bekymra oss for å passe på han;)

  Ha ein flott dag.
  Klem:0)

 3. Eg har ein som driv og etablerar seg i eit bed som nesten aldri ser sola. Der må han gjerne slå seg laus, for å seie det slik : ) Kjekk plante, har nettopp anbefalt den til ei på jakt etter bunndekkar.

 4. Flere med samme erfaring som meg når det gjelder gravmyrt. Den første jeg plantet var på nordsiden av huset! Den ble flott. Siden har jeg plantet den på flere steder i hagen. Nå har den nesten tatt litt overhånd i ett av bedene mine:) Men den er da så utrolig vakker når den blomstrer, og det er skyggefullt også der. Jeg tror nesten den kan få lov til å vokser fritt der i sommer også. Jeg kan heller flytte noen av de andre plantene.
  Ha en finfin kveld.

 5. Så kjekt med plantestoff! Nyttig lesning. Eg har eit langt bed under ein hekk, kanskje gravmyrt kan gjere seg 🙂

 6. Gravmyrt er vel en sånn plante man kan komme til å hate, enten forde den dekker for ivrig, eller fordi man ikke får den til og den forblir en sånn slingrete halvvissen sak.. Det er noe gravmyrt her på eiendommen, den truer ikke med å ta over verden akkurat… stakkaren steiker i en tørr skråning, men jeg har ikke prioritert å berge den. hehe, det er i det heletatt endel feilplasserte ting her, den forrige hageieren har tydlig handlet det han synes så fint ut, og ikke tenkt så mye lengere enn det.

  Jeg regner med å flytte min opp under en hekk vi planlegger i et skyggeparti, da tar jeg vel også og henter noen i hagen til foreldrene mine, og kansje vi kjøper en varigert en. Flott plante er det i allefall 🙂

 7. Går det an å så gravmyrt? Min datter har en skråning (kommunal) som går opp rett bak huset, der de har terrasse. Der tar ugresset overhånd, så hun skal ta det vekk med gift. Så vil hun gjerne ha gravmyrt eller noe annet der, men hun lurer på forarbeid som må til.

  Jeg har massevis av gravmyrt som kan plantes der, men det mener hun blir for mye jobb. Et alternativ er kanskje blomstereng, men mannen er allergisk for gress og prestekreger, akkurat som meg..

 8. Hei Kari Larsen
  Jeg har søkt litt raskt på vinca minor, og jeg finner ikke noen gravmyrtfrø til salgs, noe som leder meg til å tro at dette er en plante man vanligvis stiklingsformerer. Uansett så tviler jeg på at det er en god løsning å direkteså skråningen. Det vil da raskt bli mye ugress før gravmyrten får etablert seg (selvom man bruker gift så er det jo frø i bakken, og nye frø blåser lett inn og etablerer seg i den bare jorda). Mye bedre å transplantere planter fra deg, eventuelt lage stiklinger for å få flere.

  Blomstereng krever litt arbeide for å bli fin, men om jorda er skrinn og man er innstillt på å luke litt de første årene så er det jo greit når det har etablert seg, men såklart, allergien er jo ikke til å komme unna.

  Alt av planter som kan dekke en skråning blir jo slik at det er jobb frem til det får etablert seg og blitt tett. Det kan være en ide å bruke markdekke mellom plantene til de har vokst seg til.

  Jeg kommer ikke på den ultimate løsningen, men tror gravmyrt er et godt alternativ, da vil det jo bli en eviggrønn skråning som etter noen år krever svært lite stell. Du kan trolig finne flere tips på hagegal.no/hagefora

  • Jeg ønsket en god bunndekkende planter og prøvde gravmyrt – noen få år hegnet jeg om noen få planter – og så ble den bare borte. At den har havnet på en fremmedartliste – er totalt uforståelig for meg – jeg lurer på om denne listen mangler opplysninger om områder hvor plantene som nevnes, kan føre til problemer for hjemmehørende arter – jeg savner den i gartnerier og planteutsalg.

 9. Hei Anne.
  Takk for tips. Hun bør vel i tilfelle planting, dekke hele området med et eller annet, f.eks. en duk/plast med bark over, og så putte ned stiklinger gjennom dette dekket? Hvordan lager jeg raskt en hel haug stiklinger, forresten? Det må bli mange!

  • Jo, det er sikkert lurt å ha duk og dekke, det sparer en for mye ugress.
   Stiklinger ja, nå tror jeg at gravmyrt er supergreit å stikke, men har ikke prøvd. Jeg vil tro du kan legge ned, eller skjære av og lage stikinger, hva som går raskest er ikke greit å si, men det er vel enklere å få plass til å stikke når du skal ha mange.
   Kan du å sette stiklinger? Om ikke så har jeg skrevet en veiledning på stiklingsformering her: http://moseplassen.com/2008/05/om-ta-stiklinger-lage-flere-planter-av/
   Sett de gjerne nå så raskt som mulig, så kan det være at de rekker å rote seg for utplantning på sensommer/høst. Jeg ville ha satt stiklingene i store bakker med sandholdig jord, også satt det varmt men ikke i direkte sollys, og med noe dekke over for å holde på fuktigheta.

   Gravmyrten roter seg vel underveis om grena har kontakt med jord, de bitene med røtter kan du jo klippe av og plante i egne bakker og stelle litt, så har du ferdige småplanter raskt.

 10. Takk for tips. Nå har jeg tilbragt mye av gårsdagen med å lage avleggere og dele planter. Mannen min tok nemlig opp en hel haug gravmyrt som hadde forvillet seg inn i skråningen med ville jordbær. De vil vi gjerne ha stående, og gravmyrten har sin egen skråning.

  Jeg må fortsette i dag med å ha jord på resten av det han tok opp.

  Jeg plantet også noen som hadde jordfestet seg på kongler som vi har brukt som golfballer ved trening!

  Jeg har dessuten brukt oppskriften din til å lage stiklinger, så det står masse planter på et varmt badegulv, der noen har bare litt røtter og noen ingen.

  Når det er røtter langs en lang gren, men ingen stengler med blader, lurer jeg på om jeg skal plante hele stengelen. Jeg har ikke nok potter til alt, selv om jeg hadde forferdelig mange i kjelleren.

 11. jeg ville ha gravd ned hele stengelen som den er, med kun litt jord over seg. Har du flaks så skyter det i alle leddene 🙂
  Jeg lager meg av og til barnehager i kasser, jeg har noen store sorte hullete noen, som jeg kler med duk og fyller med jord, blå soppplastkasser fra matbutikken er også alternativ. Undervarme fra badegulv er supert om du har mulighet til det, men ikke noe must. (det går dog noe fortere).

 12. Ja, det er nok lurt, men for øyeblikket har jeg ikke nok plantekar. Men jeg flytter noen internt på tomta. Jordbær på en side av steintrappen, og gravmyrt på den andre. De lager jo avleggere som jeg ikke har passet på, så nå har de blandet seg.

 13. Hei !

  Har vært på innkjøp av endel gravmyrt, som jeg tenkte å plante i en bratt fjellskråning.
  Trodde dette var en plante som var krypende.

  Det viser seg at den egentlig er bundekkende, men siden jeg har tenkt å dekke en hel bratt fjellside, lurer jeg på om det er lurest å plante den så den gror nedover, eller om den kan krype oppover( det ville ha vært det beste)

  Er det noen som har god kjennskap til dette ?

  • Tja, jeg vi jo si at den er krypende, men den har ikke så lange utløpere at jeg vil kalle det en slyngplante. Om den trives best med å krype oppover eller nedover veit jeg ikke desverre.

 14. Hei !

  Har vært på innkjøp av endel gravmyrt, som jeg tenkte å plante i en bratt fjellskråning.
  Trodde dette var en plante som var krypende.

  Det viser seg at den egentlig er bundekkende, men siden jeg har tenkt å dekke en hel bratt fjellside, lurer jeg på om det er lurest å plante den så den gror nedover, eller om den kan krype oppover( det ville ha vært det beste)

  Er det noen som har god kjennskap til dette ?

 15. Bør gravmyrten klippes ned av og til? Kjøpte for 8 år siden en hytte med ganske store områder med gravmyrt. Ettersom årene har gått har den blitt veldig lang og kraftig og ser ikke så grønn og frisk ut som tidligere

  • God spørsmål. Jeg kan kun synse, men ja, ettersom gravmyrt jo har en forvedet vekst så høres det rimelig ut at den kan bli «gammel» og ha godt av litt foryngende beskjæring. Men om du kan kappe alt omtrent helt ned, eller om du bør begrense deg til å ta halvparten av grenene pr år, det veit jeg ikke. Det tryggeste er å klippe ned maks halvparten av grenene, og helst la det stå igjen feks fem cm stilk. Men, jeg synser, hørt på Hagegal.no forhåpentligvis er det noen der som faktisk kan noe om det.

  • Hei Hanne 🙂
   Takk for en berikende kommentar.

   Jeg ser det er flere av dere som informerer om svartlisting i kommentarfeltene nå. Flott! Det vil etterhvert komme en oppdatering av alle bloggposter her på Moseplassen som omhandler eller nevner planter som er ansett som spredningsvillige (altså får svartliste over en viss grad), men jeg venter på en ny revidering som man jobber med som vi gjøre svartlisten langt mer brukbar for hele landet.

 16. Hei Anne 🙂

  Ikke meningen å være gledesdreper men i min googling etter gravmyrt kom jeg over dette du har skrevet. Ser det er en stund siden du tok det opp, men jeg utfyller likevel info.

  I Østfold er gravmyrt en svartelistet plante.
  For de som ikke har kunnskap om det kan jeg fortelle at svartelistede planter ønskes ikke skal spres i hagene. De sprer seg så mye at de er til fare for andre planter. Svartelistede kalles også «Hagerømlinger» nettopp fordi de sprer seg til naturen utenfor hagen og kveler andre planter. De tar så stor plass at de lett kan utrydde plantearter. Det går ikke bare ut over planter, men også bl.a insekter fordi naturen endrer seg.

  Øyene i Oslofjorden sliter med denne problematikken så der også er de veldig nøye på at svartelistede planter ikke skal spres.

  Det er gitt ut et hefte her i Østfold der fylkeskommunen og Hageselskapet et bidragsytere om infoen. Dessverre er det ikke så mange som søker denne informasjonen, men det blir sett på som naturkriminalitet å spre de i skjerpede regler (tror de ble skjerpet i fjor) og det kan føre til fengselsstraff(!)
  Hagesentere er heller ikke flinke til å ta inn denne infoen…
  Noen av rømlingene må leveres til forbrenning og her på søppelfyllinga kranglet jeg om nettopp det. De mente hageavfallet skulle komposteres. Her i Norge blir ikke komposten så varm at de tar knekken på plantene… jeg ga en brosjyre til søppelfyllinga med infoen og det tok ikke lang tid før de førte det opp på sine hjemmesider.

  Vi kjøpte hus i Østfold for 3 1/2 år siden og de første to sesongene jobbet jeg intenst med å fjerne slike planter fra hagen. Jeg hadde 6 ulike planter på denne lista og fyttikatta så vanskelig å bli kvitt. Fremdeles popper noen opp her og der men da er jeg raskt på platten. I sjelden at de ble innført i hager på -70 tallet for de spredde seg godt
  Gravmyrten var i ferd med å kvele noen brudespirear bl.a men da jeg fikk fjernet dem frisknet de til og kom i god vekst igjen, heldigvis 🙂 Det er utrolig vanskelig i luke denne planten for røttene er seige!

  Det må sies at svarelistede planter ikke er bannlyst over hele landet, fordi de overlever ikke over alt p.g.a ulike herdighetssoner.
  Du kan google «hagerømlinger og svartelistede planter» i ditt fylke, og du kan høre om de har spesielle tiltak.

  Jeg v e t det er forskjellige meninger om temaet blant folk, men det er en grunn til at reglene og infoen er der!

  Beklager at jeg var en gledesdreper 🙁

 17. Hei Anne 🙂

  Ikke meningen å være gledesdreper men i min googling etter gravmyrt kom jeg over dette du har skrevet. Ser det er en stund siden du tok det opp, men jeg utfyller likevel info.

  I Østfold er gravmyrt en svartelistet plante.
  For de som ikke har kunnskap om det kan jeg fortelle at svartelistede planter ønskes ikke skal spres i hagene. De sprer seg så mye at de er til fare for andre planter. Svartelistede kalles også «Hagerømlinger» nettopp fordi de sprer seg til naturen utenfor hagen og kveler andre planter. De tar så stor plass at de lett kan utrydde plantearter. Det går ikke bare ut over planter, men også bl.a insekter fordi naturen endrer seg.

  Øyene i Oslofjorden sliter med denne problematikken så der også er de veldig nøye på at svartelistede planter ikke skal spres.

  Det er gitt ut et hefte her i Østfold der fylkeskommunen og Hageselskapet et bidragsytere om infoen. Dessverre er det ikke så mange som søker denne informasjonen, men det blir sett på som naturkriminalitet å spre de i skjerpede regler (tror de ble skjerpet i fjor) og det kan føre til fengselsstraff(!)
  Hagesentere er heller ikke flinke til å ta inn denne infoen…
  Noen av rømlingene må leveres til forbrenning og her på søppelfyllinga kranglet jeg om nettopp det. De mente hageavfallet skulle komposteres. Her i Norge blir ikke komposten så varm at de tar knekken på plantene… jeg ga en brosjyre til søppelfyllinga med infoen og det tok ikke lang tid før de førte det opp på sine hjemmesider.

  Vi kjøpte hus i Østfold for 3 1/2 år siden og de første to sesongene jobbet jeg intenst med å fjerne slike planter fra hagen. Jeg hadde 6 ulike planter på denne lista og fyttikatta så vanskelig å bli kvitt. Fremdeles popper noen opp her og der men da er jeg raskt på platten. I sjelden at de ble innført i hager på -70 tallet for de spredde seg godt
  Gravmyrten var i ferd med å kvele noen brudespirear bl.a men da jeg fikk fjernet dem frisknet de til og kom i god vekst igjen, heldigvis 🙂 Det er utrolig vanskelig i luke denne planten for røttene er seige!

  Det må sies at svarelistede planter ikke er bannlyst over hele landet, fordi de overlever ikke over alt p.g.a ulike herdighetssoner.
  Du kan google «hagerømlinger og svartelistede planter» i ditt fylke, og du kan høre om de har spesielle tiltak.

  Jeg v e t det er forskjellige meninger om temaet blant folk, men det er en grunn til at reglene og infoen er der!

  Beklager at jeg var en gledesdreper 🙁

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her