Hvit månedsjordbær, fjorårets største suksess :D

månedsjordbær, røde og hviteFjorårest mest vellykkede såprosjekt var uten tvil de små hvite jordbæra mine: Fragaria vesca L. ‘Yellow Wonder’. Jeg sådde ikke så mange, men de få plantene jeg hadde bar godt og lenge. I dag har jeg sådd resten av pakka fra i fjor, og bestilt en pakke til 😀 De er faktisk flerårige, men jeg aner ikke åssen de greier overvintring, dessuten vil jeg ha fler både til eget bruk og for å gi vekk 😀
Yellow Wonder gir små hvit-gule jordbær. De er svært smaksrike. I motsetning til vanlige store jordbær så bærer disse lenge, og jeg kunne plukke en og annen bær hele sommeren gjennom helt til frosten kom. Jeg har skrevet litt om den hvite jordbæra tidligere, der er også bilde. Og siden det ble diskutert i fjor, nei, fargen lurte ikke fuglene… Så langt jeg husker så var dette greie planter å ha på planterommet, de vokser sakte i starten så de tar ikke opp allverdens plass før de er utflyttningsklare. De er meget godt egnet for urner og balkongkasser, trives best i sol og er ellers lite fuzzy. Du finner frø hos Impecta, min favorittnettbutikk, skriv inn Fragaria i søkefeltet. Bildene viser også Fragaria vesca var. semperflorens ‘Alexandria’ som jeg også har sådd i dag. Nesten samme smak, og med unntak av bærfargen samme utseende på planta. Som dere ser blir det en ganske dekorativ plante 🙂
Today I sowed last years biggest sucsess, the white strawberry.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Her sår månedsjordbæra seg sjølve i store mengder. I fjor spirte faktisk frøa mens dei enno satt på eit bær som hadde falt til jorda! Det dukka opp eit par kvite innimellom dei vanlege her også, dei passar eg godt på.

 2. Oser av sommer dette innlegget ditt i dag:)Og at de hvite ikke lurte fuglene da=)
  Jeg har utrolig mye markjordbær i hagen. Den er bra som bunndekker, noen ganger i meste laget. Men godt!

  Har tenkt endel på hjelp fra deg til bloggen min(om tre-delingen vi snakket om)
  Men i de siste dagene har ikke bloggen kommet opp som før. Innimellom forsvinner alle innleggene mine, bare sideelementene igjen. Lurer på hva det kan være? Litt slitsomt. Må omstarte endel, og noen ganger hjelper det. Muligens serveren som krøller?

  Fin dag til deg:-))

 3. Det er en bug hos blogger som gjør at skrivefeltet blir borte. De driver og prøver å fikse den, men det ser ut til å ta litt tid.
  irriterende er det i allefall.

 4. Så artig! Jeg hadde den med røde blomster i fjor (‘Sheila’), så her er det variasjoner. Den har nokså store bær. Jeg satser på at de overvintrer selvom de står ute i ampler… Selve arten tåler relativt mye.

 5. Jeg har hatt de ‘Yellow Wonder’ i tre år. Plantene ble kjempestore i fjor sommer, og ga mange bær. Mine fikk være i fred for fuglene i motsetning til vanlig jordbær. Kanskje fuglene her er lettlurte? 😉

 6. Det var fint å bli minnet på sommer og jordbær nå… tida går så fort, og plutselig har vi sol og sommer igjen!;D

 7. Heisann!! Takk for koseleg komentar inne hos meg. Ser absolutt ut som om eg har vorte biten av ei søm dille ja…..Er ikkje verdens mest tolmodige person, så å sy er midt i blinken. Ser jo at det vert noko med ein gong!!!!:)

  Har lyst til å prøve meg på begge sortane av månedsjordbær i år. Plantene er jo så fine i seg sjølv:) Lurer fælt på om eg finn nokon å nominere til frøken frø…..Har ikkje sådd noko enno, men har mykje som ligg klart…..

  Ha ein flott dag.
  Klem:0)

 8. Her hos meg, så forsvant noen planter i løpet av fjorvinteren, men som andre nevner her så sår de seg skikkelig godt så det var intet problem likevel.

  – De er supergode!

 9. hmm, jeg skjønner at jeg burda ha samla noen frø i stedet for å ha spist opp alle sammen 😉 jaja.. sånn går det med godsaker 😀 Morsomt at den selvsår seg da, det skal jeg jammen utnytte 🙂

  I år skal jeg stelle de bedre på våren, så får jeg kansje bær litt tidligere enn i fjor (da venta jeg og venta jeg og venta jeg…)

 10. Deilige bilder:-)…..som oser av sommer. Det liker vi!

  Jeg har noen jordbær med rosa blomster (og røde bær) som jeg kjøpte på torget her i Kristiansand for noen år siden. De er også flott i ampel og bærer frukt hele sommeren. Det beste av alt er at de stadig produserer små avleggere som man kan stikke i jorda og få mange fler. Vet ikke hva den heter, men jeg kan sikkert få hjelp på hagegal til det:-)

 11. Dette innlegget var kjempeflott. Skal nilese når jeg har litt tid. Har også lyst på slike bær…

  Flott innlegg!
  Britt

 12. I dag var det spirer på den røde, ingen av den hvite så langt, men det er enda håp. Uansett så skal jeg så ekstra for å få nok, for nå har frøene fra Impecta kommet 🙂

 13. Jeg fikk en avlegger i vår av noe som skulle være hvite markjordbær. Den vokste seg stor og flott iløpet av sommeren, og har fått ca 40 avleggere. Men! Ingen blomster……..og dermed ingen frukter. Kjenner dere til dette fenomenet? Blir det noe neste år?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her