Presentasjon av kandidatene til Frøken Frø 2009

froeken-froe-knappHer er presentasjonen av de 24 kandidatene i Frøken Frø 2009.
Hver måned holder jeg konkurranse her på Moseplassen med ulike tema hentet fra hagen. Alle kan delta, og vinner kåres ved avstemning. (les mer om konkurransen her)
Alle bilder og tekst under er hentet på de respektive blogger, klikk deg gjerne videre og bli kjent med nye blogger 🙂
Takk til alle som deltar med kandidater!
Alle kan stemme, avstemningen finner du nedenfor presentasjonen.

Frøken Våryr fra Heimdal
La meg presentere frøken Våryr. Eg er ikkje så flink med såing av frø, eg kjøper helst plantene når dei er blitt lubne og fine. Likevel tyder ikkje det at det ikkje blir sådd frø i hagen hos meg, -masse frø! Ikkje så veldig velkomne kanskje, men du så vakre! Frekk og freidig klorar løvetannen seg fast med ukueleg livsmot og prisar våren med sine knallgule soler. Og frøa sviv rundt i hagen som små fallskjermar ved det minste vindpust.

Frøken Ipomoea fra Litt om vivis hagerom
Frø fra min første sådde Ipomoea sommeren 2008. Ble kanskje ikke slik som forventningene, men allikevel vert et forsøk.Frø ble i allefall høstet og har stått i kaffefilter i hele vinter. Samlet sammen et fint støvlag inne på boden, men er nok klare for et jordlag om noen mnd.
Så får vi håpe at de spirer og bringer en ørliten glede i hagen min også i år.

Frøken Flamingo fra Hajals hagegalskap på Nordåker
Frøken Flamingo heiter eigentleg Ricinus communis ‘Gibsonii’ men ser man ut som ein flamingo får man lett det tilleggsnamnet blandt venner og så er jo det eit mykje enklare namn å hugse. Frøken Flamingo skulle eigentleg ha to søstrer, men dei ser ut til at dei fortsatt søv godt i kvar si seng.
Frøken Flamingo var gjest i hagen min i fjor og og vart stor og staselig i det flotte sommarveiret vi hadde og mitt håp er at frøkena får like gode betingelsar i år og frå veirgudane si side, dvs. vatn skal eg klare å syte for at ho får nok av, både til drikke og skylling av nebbet, så får solguden( om det vert Apollon, Ra eller Sol kjem vel på eit ut) passe på at den får nok av lys og varme så den vert glansfull og fin i fjørdrakta.

Frøken Blå fra Twins hage
Jeg har valgt meg ut en av mine absolutte favoritter blant plantene i hagen – Riddersporen. Jeg synes det er en staselig og flott staude som også er relativt enkel å få til. Jeg har flere allerede; både hvit, rosa, lys lilla og blå, men har allikevel sådd 12 forskjellige sorter i år – både nye og noen av de jeg har fra før for å få flere planter. Og de er faktisk relativt enkle å få til fra frø 🙂

Lille frøken Karse fra Rabarbra og vanilje
Lille Karse, en unnselig frøken. En liten en som er likt av de fleste, men er det noen som virkelig elsker karse?
Hun opplever ofte å bli oppmuntret, vannet og beundret en kort stund, for så å bli satt til å vansmekte. Jeg synes hun fortjener heder og ære for sin innsats i det å glede titusenvis av barn hvert år, og for rollen hun har spilt i forhold til tradisjonsbygging i de tusen hjem.
Dessuten er hun pen og lukter godt og grønt, og vitner om at liv er laga i de trangeste kår, selv på dette lille fatet dekt med kun et tynt lag bomull.
Stell pent med Karse, det fortjener hun.

Frøken Mulighet fra Marios verden
Pelargonium White Boar står og blomstrer og blomstrer.
Nye frø hele tiden. Stakkars plante har ikke nesten ikke blader pgav all frøsettingen.

Frøken Lilly fra Idas little corner of the world
Camilla på 9 er glad i søt paprika, og en dag rundt kjøkkenbordet fant vi ut at Camilla kunne prøve å så frøene fra paprikaen vi hadde spist.
Etter noen dager tittet små spirer opp av jorden. Spireevnen var veldig god, så nå har Camilla 27 paprikaspirer som venter på å prikles. Det kan bli veldig mange paprikaer i løpet av sommeren det….. Så, Camilla kan kanskje starte ett lite utsalg på øya her. 😉 Hun kan supplere med noen av mammas grønnsaker, for å få ett variert utvalg. I tillegg til paprika har vi sådd andre grønnsaker, som chili, tomater, agurk, squash osv. Og mer skal det bli. 😉
Da jeg spurte Camilla hva hun ville kalle sin lille frøken, var svaret Lilly. Fordi det er ett fint navn, var begrunnelsen. Enkelt og greit.

Frøken Maskros fra Höns & Blommor
”Med denne kandidaten vil jeg gi oppreising til den ofte misforståtte og av mange hatede løvetannen.
I gamle dager visste alle kjennere innen alternativ medisin at denne plantens rot hadde helende egenskaper. Antikkens leger visste også at løvetann var det beste botemiddelet mot rennende øyne. Om en kvinne bar løvetann i ett bånd rundt halsen, skulle hun få så klare og friske øyne att hun til og med ble uimotståelig for menn.
Løvetannen er meget vakker som blomst. Men frøene, velskapte og med sine egne unike fallskjermer, er om mulig enda vakrere og langt mer grasiøse. Som små dunete primadonnaer er de.”

Frøken Den Sorte Enke fra Hagegleder
Her er en knippe bustete frøhoder av klematis . Vinneren i delfinalen hos meg ble frøhodet av en President oppe til venstre. Den likner på en edderkopp, så hun får navnet » Den sorte Enke». Mens «Bakoversveisen» til høyre, fra en alpeklematis ble en god nummer to

Frøken Bladsterne fra Brits små puslerier
Jeg deltar med bilde av disse Bladstjerne blomstene som i løpet av sommeren skal lyse opp i hele min hage i hærlige orange farger. Bladstjerne blomsten heter til vanlig tagetes. De ligger nå å gror i sine bokser og potter i alle vinduskarmer og venter på å tenne sine orange lys for meg og alle andre som bor her:) Dette er bare en av alle eskene , jeg har plantet hele 6 ulike sorter og gleder meg til å plante de ut alle som en. Hvis jeg er heldig kan det bli over 500 planter!!!

Frøken Krølle fra Moseplassen
Min delikate frøken går under navnet Krølle, hun er Alfalfa, også kaldt blålusern (og feilaktig alfa-alfa), og den kansje mest vanlige spiren i salg.
Alfalfa er enkel å spire, vokser fort, og lagrer godt. Den har lite smak, og passer dermed godt til det meste av salater. Alle spirer har høyt næringsinhold, alfalfa er visstnok blandt de med mest.
Ettersom den har så lite smak synes jeg den er kjedelig, men den ser da lekker ut 😉
(Kandidaten er utelatt fra avstemning grunnet inhabil arrangør 😉 )

Frøken Pålegg fra Villniss
Mitt bidrag Frøken Pålegg:
Solsikkebrød er sunt både for mennesker og fugler!

Frøken Gåsunge fra Min verden
Dette er årets første gåseunger, Frøken Gåseunge, funnet i Ås sentrum i dag. Våren er på gang, selv om det ikke ser sånn ut her – med 80 cm. snø.

Frøken Frølinda fra Bakkane
Her ser vi Frøken Frølinda. Hun er ei sammensatt frøken som er glad i det spiselige. Hun er svært opptatt av utseende sitt. Håret hennes vasker hun med ringblomstshampo og tennene pusser hun med tannkrem med blomkarse ekstrakt.
Frølinda er for tiden ganske vår yr, men har ikke staset seg opp med lange øynevipper ennå. De kommer nok etterhvert og da skinner øynene hennes som to store soler.
Før vi går videre til neste frøken får vi ønske Frølinda lykke til på mannejakt og håper for hennes del at hun har draget på gutta, selv om hun lukter svakt av kvitlauk…

Frøken Forventning fra Kvardagsliv i Stormyra
Eg må tilstå at eg føler meg på litt gyngande grunn i forhold til frøsåing…. Men i dag gjekk eg og ungane på med frisk mot!! Utstyret må sjølvsagt vere i orden, og vi har handla inn minidrivhus, såbehaldar og plantepinnar:0)
Vi har kalla konkurransebidraget for Frk Forventning, fordi eg tykkjer at frøsåing handlar om nettopp forventning….
Ein vel ut frø med omhu, sår og så startar ventinga på dei fyrste teikna av grønnskjer i jorda…
Når det kjem er forventninga der øyeblikkeleg!! Vert det vellukka? Overlever plantene? Vert dei slik som vi hadde tenkt?
Frk Forventing er ein stemorsblomst, og ber det flotte navnet Springtime black:0)

Frøken Snurrig fra Kathrinehage
I går skulle jeg så de mange pellisfrøene jeg fikk av Elisabeth, og noe så nydelig! Det ene frøet flottere enn det andre! Jeg valgte ut denne P.radens og har kalt den Frøken Snurrig:)

Frøken Himmelblå fra Junis hage
Det rette navnet er Agapanthus eller Skjermlilje på norsk.
Jeg kjøpte planten for en del år siden og i fjor lot jeg den sette frø.
Frøene sådde jeg tidlig i januar og det har spirt!
Tre små planter står nå klare for prikling. Jeg drømmer om å ha en masse planter etter hvert. Får jeg det skal jeg prøve om de klarer vinteren ute i bedet.
Jeg liker den blå fargen på blomstene som minner om en blåvakker sommerhimmel derfor navnet «Frøken Himmelblå»

Frøken Hvete fra Gamleheksa sin lille verden
Mitt bidrag i Moseplassen sin konkurranse i mars måtte bli noe matnyttig. Og vi sår jo mye her på Farmen og æller mest kveite. Det gjør bokstavlig talt susen i kulturlændskapet og er god å finne når en skar tæll å baka no godt.

Frøken Masjestet-Frø fra RandiF sin hverdagshage
Da jeg så at Moseplassen har lyst ut en Frøken Frø-konkurranse, kom jeg med en gang til å tenke på dette bildet:
Det viser en frøkapsel av Tagetes Mr. Majestic, der tre frø allerede var begynt å spire i kapselen da jeg plukket den inn den ekstremt våte høsten 2004.
Syns disse tre ivrige søstrene fortjener å være med i konkurransen, selv om det er noen år siden.

Tante rød fra Orchies blogg
Jeg hiver meg på (for 1. gang) med min Tante Rød. Hun heter egentlig Capsicum baccatum ‘Peri-Peri’ (Ikke skriveleif for ˝piri-piri˝!) og er en chilli som har lagt en smule på seg.
Sorten går under flere navn iflg. internett/bøker: Bishop’s Crown, Christmas Bell, Jokers Hat og Star. Fikk frø av en engelskmann for noen år siden, men har i ettertid ikke hatt noe med formering eller forplantning å gjøre. Tante Rød klarer dette selv via selvsåing. Hun er høyreist; ca. 2 meter kan hun bli.
Hvorfor jeg setter pris på å ha Tante Rød i hagen er fordi hun er både praktfull og smakfull, dog ikke blant de sterkeste i klassen. Mer som en paprika med ekstra futt.

Frøken Gullhår fra Inger Karins hage
Clematis orientalis er en villig Clematis som jeg selv har sådd for noen år siden. Den blomstrer hele sommeren og høsten, derfor kan man ofte se frødusker samtidig med blomster, nettopp slik det er på bildet. Frøduskene pynter også fint opp om vinteren. 🙂
Her er frøken Gullhår!

Frøken Lønn fra GundaM – en liten «hagevandring»
Ikke er jeg så flink til å så frø og dyrke frem men jeg er flink til å bruke div frø i forskjellige settinger… Bruke de på nye måter, og vips så flyr de avgårde med vinden og fråsår seg selv !
Min frøken Frø er fra en gammel lønn jeg har stående i hagen her så derfor, Frøken Lønn 😉
Driv veden på bildene her er fra turen i går! Og om dere kikker ekstra godt på bildet nederst til høyre ser dere frøken Lengsel som sakte men sikkert dukker opp fra snøen ved siden av kattehuset ;0)

Frøknene solsikkefrø fra Ramme alvor
I årets Frøken Frø konkurranse var det mange frøknar som hadde lyst på nokre minuttar i spotlyset.
Slikt lys kjem godt med om dei ikkje skal verte altfor lange og slengete og ende opp med ein dundrande vårdepresjon slik eit tå frøknena mine har, Frøken Vårslapp.
Her får de sjå litt av livet som fins i eit lite minidrivhus i kjøkenglaset her hjå oss. Nokre av kandidatane som kjempa om nominasjonen er bilete nr. 2: Frøken Vårslapp, Bilete 5: Frøken Eg-vil-vera-med, Frøknene Erteblom i bilete nr.6 , Shabby Chic-jentene på bilete nummer 8 og Frøknene Sakkesaleg på bilete nr. 9.
Dei som etter ein fest (den ser de verknaden på på frøknene Shabby Chic ) og ei kåring fekk vere med i konkurransen er to frøkner som eg ikkje klarte skilja. Dei er ikkje ekslusive, men trass alt, framleis ganske eksotiske:
Vår kandidat, frå drivhuset på kjøkenet – TADA! : Frøknene Solsikkefrø

Beanie Babies fra Grønne glede
En helt vanlig ettermiddag var vi innom Plantasjen for å kjøpe en pose med blomsterjord, slik at jeg endelig kunne få pottet om grønnplantene mine. Plutselig befinner min bedre halvdel seg forann en gedigen hylle med frøposer. «Du, vi skulle ikke prøve å så noe?» En stund senere var vi på tur ut derfra med hendene fulle av diverse utstyr og frøposer. (Veldig kort oppsummert…;) Vi har aldri prøvd å så noe før, annet enn karse i barnehagen/på barneskolen, så dette er helt nytt for oss. Og veldig spennende! Vi har valgt lettgrodde og matnyttige planter i første omgang; persille, gressløk, hengebusktomater og sukkererter.
Vår kandidat til konkurransen er sukkerertene. Det skjer noe nytt med dem hele tiden, og det er nesten slik at vi kan stå å se på at de vokser. Navnet har de fått fordi (alle) plantene våre har på en måte fått rollen som kjæledyr, i mangel av sådanne. Jeg kan bli veldig opprørt om det skjer noe med plantene mine, og passer godt på dem. I tillegg er det noe eget med de plantene man har hatt siden de var avleggere, eller som i dette tilfellet, frø.

Hvordan stemme:
* Du kan om du ønsker stemme på flere kandidater, men du kan kun stemme en gang, så om du vil stemme på flere så gjør det før du trykker på stemmeknappen. (Jeg hadde helt glemt bort at vi skulle diskutere denne stemmemåten, så nå gjør vi det slik en gang til)
* I finalerunden får dere bare en stemme.
* Avstemningen er delt inn i to. Først en innledende runde (denne), som går frem til og med fredag 20 mars. Deretter går de fem (eller flere om det er jevnt) kandidatene som får flest stemmer videre i en ny avstemning. Denne går fra og med lørdag 21 mars og til kl 22.00 mandag 23 mars. Vinner offentliggjøres i løpet av tirsdag 24. Det er ingen premie utover heder og ære 🙂
* Resultatene i avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er motatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjenn det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.
*Resultatene for innledende og finalerunde vil vises etter endelig kåring.
Så, jeg håper dere har blitt innspirer og gledet med alle disse herlige glimt fra bloggerenes sommerplaner. Om du vil så kan du nå stemme på de kandidatene du synes burde gå videre til finalerunden!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Stemme(r) avgitt:0)
  Syns det er veldig greit å kunne stemme på fleire kandidatar i den innleiande runden!!
  Mange flotte kandidatar å velge mellom…
  Lykke til alle sammen.
  Ha ein fin dag Anne:9)
  Klem

 2. Oi oi, så mange flotte kandidater det var her da. Umulig å velge… men herlig å se a det spirer og gor så mange steder allerede!

 3. Nå håper jeg som vanlig at jeg ikke har glemt noen… Jeg prøver å holde orden, men om jeg skulle ha vært så uheldig å ha glemt noen så si endelig i fra!!

  Mia, hihi, du trenger jo ikke egentlig velge, du kan godt stemme på alle om du vil 😀

  Line, fint å høre 🙂

 4. Stemmer er avgitt. Så mange fine kandidater! Jeg må tilstå (!) at pellisfrøene er mye finere enn jeg kunne tenkt meg…

  Jeg synes det er fint med 2 avstemninger og at det er mulig å stemme på flere kandidater i innledende runde. Ellers tror jeg det hadde blitt veeeldig vanskelig å velge.

 5. Syns også det er veldig fint å kunne stemme på et knippe i innledende runde. Mye fint her!
  (Hadde også sans for pellisfrøa. Skummelt!)

 6. Du verden! Her var det mange flotte kandidater. Får stemme om en stund, må nyte alle de vakre bildene først.
  Litt av en jobb du har, Anne. Men gøy også:) Flott tiltak igjen.

 7. Jeg tror du har glemt deg selv jeg!
  Jeg har tellet og tellet og finner ikke din kandidat i stemmeboksen – stemmer det?

 8. hehe, joda, jeg fikk også skummelt sans for pellisfrø… Ikke bra, plutselig så har man stua full av bestemorplanter bare for å lage fine frø… hehe

  Krølle rødmer pent her, men hun er utelatt fra avstemningen grunnet min inhabilitet 😉 Jeg har gjort det sånn de siste tre gangene, funker fint for meg for da får jeg vært med uten å føle meg klemt i forhold til å gjøre ting redlig 🙂

 9. Enig med Inger Karin; de pellisfrøene er mye penere enn forventet… 🙂 Stemmer avgitt.
  Dette var kjempegøy, Anne! Takk for at du arrangerer slikt. Mye jobb, regner jeg med. Ha en god uke.

 10. Heisann

  Her var det masse fint, og det var vanskelig og stemme, men jeg fant min favoritt til slutt:).

  Spennede dette her.

 11. Hei Anne, fulgte pingback, trackback, backpack eller hva det heter i bloggen min og kom til en side som lignet denne, men i wordpress. Stemte og la inn kommentar. Kommentaren vises ikke her, og jeg kommer ikke lengre inn på den WPsiden? Noen av kommentarene på denne siden var også på WPsiden? (..huff, krøkkete forklart.. håper du skjønner..) Bare lurer…? Har du to mer eller mindre identiske sider?

 12. Så utrolig fint du hadde ordnet det, ble kjempe imponert!!!
  Og SÅ mye fint å velge i!! Sitter her å prøver å bestemme meg for harde livet:)

 13. Hei!
  Dette var flotte kandidater. Lykke til alle sammen
  Stemme er avgitt.
  Her i nabokommunen har vi også en solrik ettermiddag foran oss.
  Ha en fin ettermiddag!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her