Så og dyrk frem egen physalis!

physalis3Det finnes en rekke ulike varianter av physalis, og noen av disse er egnet for dyrking i Norge. Om du har en varm krok så kan den faktisk dyrkes på friland (altså utenfor drivhus), den vil uanstt ha det varmt, lyst og næringsrikt, omtrent samme stell som tomat.
Physalis er i Solstemon familien, og følgelig i slekt med potet og tomat.
Det finnes flere ulike slag, dette er de tre mest aktuelle:
Physalis pruinosa: Kan dyrkes på friland, mer kompakt vekst (50-80 cm?), bær ca 0,5 – 1 cm, søtest bær.
Physalis peruviana: Bør dyrkes i drivhus, 1,5-2 meter høy, bær ca 1,5 cm. Det virker som om dette er den som selges i matbutikkene.
Physalis philadelphica: Tomatillo: Bør dyrkes i drivhus, er mye surere enn de andre, og ikke egnet som snacks. Brukes til matlagning, finnes i ulike farger.
Jeg sådde pruinosa 3 mars, og i går spiret de 🙂 De bør nok sås ganske snart om man ikke har drivhus skal man rekke å få avling.
Andre navn for denne frukten: Ananaskirsebær, Cape Strawberry, Groundcherry, kinesisk stikkelsbær, Chinese lantern, bladder cherry, strawberry ground cherry. Det surres mye med navngivningen, spesielt mellom pruinosa og peruviana, derfor alle i en suppe 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

  1. Jeg har nettopp sådd en ikke-søt variant av physalis, en lilla tomatillo. Det er første gang, og jeg er spent på den. Liker å ha noen av de søte variantene i drivhuset. Det er deilig frukt å knaske på mens man pusler der ute.

  2. Seks potter med physalis står nå og vokser nede på planterommet. Jeg sådde de i januar og priklet de allerede 10. februar. I tillegg har jeg sådd Cucumis metuliferus, Kiwano, og Cyclathera pedata, Korila.
    I fjor prøvde jeg meg på tomatillo, det var ingen suksess.

  3. Jeg vet ikke helt lengre hvilken type jeg sådde i fjor. Men aldri mer!! Det ramlet rundt med physalisfrukter og søl over alt. Hele drivhuset ble rotet til av disse. Fruktene smakte beskt og ekkelt også.
    Men det var jo gøy å prøve da.

  4. Har prøvd å så Physalis pruinosa i år, sådde posen i to omganger men resulterte bare i en spire.=/ Sår de fordi fruktene ser så tøffe ut, hihi:)

  5. så spennende Anne-marie, gleder meg til å høre hva du synes om tomatilloen din. Elsa, tidlig ut du er da 🙂 også så mye annet kjekt du har sådd! innspirerende.

    charlotte, haha, det var for vellyket? frukter over alt mener jeg 😉 spent på smaken på disse jeg har sådd nå, jeg synes ofte de som selges er for beske, men tror det er pga dårlig modning.

    Anniken, uffda, jeg sådde hele posen med frø for de var gamle, men jammen så har det kommet 16!! spirer så langt 😀 Kansje det blir noen å bytte vekk om din ene ikke greier seg 😉

  6. Hei Anne!
    Har du noen gode tips på hvor på nett man kan finne GODT utvalg av georginerløker? Fant et svansk nettsted, men de kunne desverre ikke levere løker til Norge…..
    🙂
    Torunn

  7. Jeg har aldri handlet derifra, men så langt jeg kan forstå så er eurobulb en super plass å bestille georgineknoller fra.
    eurobulb
    De sender til norge og jeg tror de tar seg av sunnhetsertifikat osv (jeg tror du må ha det på knoller men er ikke sikker)

    Jeg mener også det er en par bra steder i danmark, skal se om jeg kan finne ut hvilken.

  8. Jeg har samme erfaring som Charlotte med at de datt av før jeg rakk å høste dem og laget rot, ble lei av å kravle rundt får å plukke dem opp. Når jeg gadd derimot, var de faktisk riktig gode og søte, men definitivt ikke verd bryet synes jeg.

  9. Blir så utrolig imponert over alle dere som har tålmodihet til å så frø…, og da særlig innnedørs, de somvirkelig må passes på. Så et annet innlegg her i blogverden her også om stiklinger, og da kjente jeg det kribla litt i fingrene faktisk, så en dag kommer vel kanskje ånden over meg også.

    Du har så fine bilder av fugler du Anne, synes de jeg forer er så urolige jeg .-) så bilder blir lisom så vanskelige å ta. Kanskje er det noe med foret du…

    Ha en superduper weekend.
    Varm klem fra meg til deg.

  10. Hei, Anne! Så du likte fjella mine? Har du vore der mange gongar? Eg har dessverre ikkje vore på Dalegubben sjølv, det er nok min far som er fotograf. Men eg har vokse opp «under foten» av gubben 🙂 Kanskje vi skulle teke turen i lag?

  11. Så deilig å se bilder av spirende frø og løkplanter. Du har nok en god del mindre snø enn det jeg har i hagen min. Fremdeles oppunder en meter snø i bedene. Vurdere å få gubben til å ta snømåkeren i bedene. Jeg lengter etter spiring.

  12. Hei!
    Har du ikke snø du eller?
    Heldiggris! – her er det brøytekanter på 1,5 meter – og jeg er hysterisk nær ved å gå ut i hagen med føhner!! Tenk deg hvilket syn for naboene da…hehe.

    Jeg kjøpte en rekke frø i går også, og skal bruke helga til å kose meg inne når jeg ikke kan gjøre det ute –
    Så toppen av Westerlandrosene mine i går – det er da noe…
    God helg!!
    ‘Tone

  13. Nei, dessverre kan ikke physalis overvintre ute, den tåler ikke frost. Men inne derimot skal gå an.
    Jeg har ikke erfaringer på dette selv, men mener å ha lest noe om det på http://www.hagegal.no/hagefora Du kan jo prøve et søk der for å se om du finner noe om foretrukken overvintringsforhold.

  14. Sådde physalis i midten av desember under vekstlys . 6 planter som allerede er rundt 30-40 cm høye. Type peruviana. På pakken står høyden til 75 cm. Har du noen erfaring med denne sorten ? Skal være i potter ute på sommeren. Hvis de blir 1,5-2 m høye som du skriver så får jeg et problem. Harjit

    • Tja, det er så lenge siden jeg skrev den bloggposten at jeg veit ikke hvor høydeangivelsen kom fra, men uansett så er det slik med planter at høydene kan variere på navnsorter mm, så jeg tenker at din pakke er en MYE bedre kilde for høyde enn min bloggpost 🙂

      Har dessverre ikke mer erfaring å dele! Har hatt pysalis ute på friland selv, og det gikk bra.

  15. Jeg skar en skive av kiwi det kom spirer opp plantet de og det kom mange frukter. Det som har skjedd er at det har blitt phsysalis hvordan kan det ha seg?

  16. For en kjekk blogg med mye interessant og informativ info. Jeg om min sønn driver å sår litt, kun for gøy og mest for mestringsfølelsen av å få til div sorter å utvide smaksløkene våres. Jeg har ikke likt tomater før, kun likt å dyrke frem for å gi bort, men det skjedde noe med smaksløkene da jeg ble 40 (ikke gravid) Plutselig MÅ jeg ha tomater til mat som brødskive, hamburger og salater, tar tomaten fra min mann når vi har vært ute å spist (han liker kun litt tomat).
    Så nå har jeg og min sønn sådd tomater, paprika, chilli og physalis. Har litt ruter og, noe vet jeg hva er, andre litt usikker på.
    Første gang med chilli og physalis, rekner med jeg går på noen blemmer der, men lærer av det. Sådde paprika første gang i fjor, var ikke mye som kom. Tok inn den ene og ville prøve å se om den klarte seg inne i vinter. Nå har vi høstet to paprika og 6 nye er på vei. Sønnen min er i ekstase

  17. Jeg sådde physalis fra frø i fjor, fikk frukt som ikke rakk å bli moden. klippet den helt ned til høsten og tok den inn i stua. overraskende nok vokste den sakte opp igjen gjennom hele vinteren. Stua var iskald pga strømpriser . Jeg bor på innlandet. Planten stortrivdes i mars, vokste fort og delte seg til å bli ytterligere to planter.

    Resultatet nå den 27 april er at de har begynt å få en del frukt allerede. Så heretter skal plantene inn i stuen hver høst.

    • se der ja, høye strømpriser gir i det minste glade planter 🙂
      Takk for at du deler av erfaring!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her