Lerkespore, genialt vårteppe

Hagelerkespore

Oppdatert: 
Siden jeg skrev denne bloggposten har hagelerkesporen blitt vurdert som en av Norges mest uønskede hageplanter, en hagerømling med potensial for å ødelegge for lokalt mangfold. Du bør derfor unngå å skaffe deg hagelerkespore, og om du har den utvise stor forsiktighet når du kaster hageavfall slik at du ikke bidrar unødvendig til spredning.

Lerkespore er en liten luring. Den er tidlig ute på våren med et tett bladverk som raskt følges opp av noen nydelige rosa-lilla blomster. Noen få uker senere har planten visnet ned og knollene ligger atter og slumrer i jorda. Denne oppførselen kommer av at dette opprinnelig er en skogbunnsplante som er avhengig av å være tidlig oppe om våren for å få noen solstråler før de andre plantene og trærne skygger til for den.

Sånne planter er jo drømmen i en vårhage, spesielt når de er så villige og lager så pene tepper som lerkesporen. Planten er såpass ivrig og sprer seg så lett at den grenser mot å bli ett ugress, men fordi den visner ned raskt så blir den i grunnen ikke generende.

Det finnes ikke mindre enn 300 arter av corydalis, pluss alle navnesortene. De finnes både som ettårige og flerårige og i alle farger. Spesiellt intresserte kan titte på boken Bleeding Hearts, Corydalis, and Their Relatives 🙂

Oppdatert: Jeg hadde opprinnlig skrevet i teksten at dette var  Corydalis intermedia, noe som Bjørnar gjorde meg oppmerksom på at trolig var feil, og at det nok heller er Corydalis solida. Tusen takk for korrigeringen!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Denne har eg ikkje i hagen. Eg har ikkje våga å plante fordi eg har høyrt at han blir som eit ugras, men vakker det er han!

 2. Jeg har gul lerkespore. Nydeig, og sprer seg overalt. Men det gjør ingenting. Den kommer tidlig og holder på til frosten tar den på høsten. En toppers plante!
  Prøvde den blå varianten også, men den er vist en luring. Den du har her, har jeg ikke sett før. Men det finnes jo så mange av dem.

  🙂

 3. Ja, den sprer seg lett, og de små rotknollene blir gjerne med andre planter og jord på spaden osv. Men, min mor har hatt den i ett bed i mange år nå, og jeg synes ikke det ser ut som den har spredd seg til andre så helt håpløs er den nok ikke (men hun har leire da, sikkert værre i lettere jord)

  Kathrine, gul lerkespore (Pseudofumaria lutea) er ikke i slekt med denne lerkesporen. Den tilhører en annen familie. Men den er fin den også 🙂
  Denne jeg viser vokser vel vill i deler av norge.

 4. Der ser du. Skjønner ikke hvorfor jeg enda(!) ikke har dratt fram hagebøkene mine i år. Pleier å begynne rett etter Påske. Her må det gjennomgås ja. Bladene liknet så i farten, derfor dette rotet ,) Må være varmen(16 i skyggen i dag).
  Lurte litt med disse knollene?, for det passet liksom ikke.

  😀

 5. Hm, den minner meg om små små… slike med hjerter på 😉 meg og navn! Løytnantshjerte var det ja ;)))

  Mal huset svart Anne, det hadde jeg gjort og det blir nok gjort neste gang det skal males her i huset!

  Alt av planter er flott mot mørk bakgrunn. tenk på fagerfredløsen mot huset mitt… Nattiklammmz

  Ps Ippi hilser deg 😉

 6. Lerkesporen er det flotteste vårtegn i hagen min. Den har nok spredd seg fra en annen hage. Plenen blir ikke klippet før den er avblomstret. Den er en viktig også for humlene om våren, de er tidlig ute og samler nektar

 7. Lurer på om du kanskje oppklarte ett av mine hagemysterier nå 🙂 Har en del tuer med noe som ligner veldig på bladene på dine bilder…. men jeg har ikke lagt merke til noen knoller. Må nok hjem å grave litt forsiktig rundt dem. Frør de seg en del også? Kommer en del bitte små frøplanter rundt dem, men det KAN være Matrem som jeg også har sett i samme bedet.

 8. Ja, den er flott, og den har så vakker farge! Dessuten liker jeg også ville planter, de er vakre de også. Engblomster er veldig nydelige, folk får si hva dem vil 😉 Ha en flott aften! 🙂

 9. Corydalis har jeg aldri hatt, men denne var jo søt. Jeg har bare sett den gule og den er visst fæl til å spre seg. Jeg er ikke så glad i for mye gult så jeg vil ikke ha den i hagen, men denne som du har kunne nok fått passere. Nå ser jeg du skriver at den gule er en annen plante, så da kunne jeg jo kanskje prøve meg på en blå variant.

 10. Den har veldig lik farge på blomst og blader som småhjerter, lillebroren til løytnantshjertet.

  Den sprer seg nok mye, men som sagt, det har ikke bekymra meg for den blir borte, men det er jo vært å tenke over om man har andre bunndekkere den kan utkonkurere.

  Knollene er veldig små, gjerne under en cm, dermed blir de lett med jord videre når man graver og krafser.

  Ellers godt å høre fra dere alle, jeg er litt bakpå med blogginga for tiden, er så mye annet som skjer, men men 😉

 11. Lerkespore og fingerlerkespore er stedegne og trygge planter. Hagelerkespore derimot hybridiserer med disse, og har derfor høy risiko. Om lerkespore og fingerlerkespore er å få tak i som hageplante vet jeg ikke. Men det kan endre seg med etterspørsel.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her