Planter til vårkrukker som tåler litt frost:

blomster som tåler litt frostStore deler av Norge har nå såpass til temperatur at man gjerne kan kjøpe blomster å sette i krukker, og det finnes faktisk en rekke planter som tåler noen minusgrader uten å ta varig skade.
Men, for at plantene skal tåle frost så må de vennes til utelivet (herdes), dekke de eller løfte de inn på natta de første nettene til de har blitt litt robuste. Det er også best om krukken kan settes inntil husveggen slik at plantene beskyttes mot vinden, dette fordi vinden gjør kulda værre, samt tørrer ut plantene noe som er kritisk om det er minusgrader. Det er dessuten viktig å vanne nok, plantene tørker lett ut i vårsola.
Gjennestad gartnerskole gjorde i 2007 et lite forsøk, jeg har basert listen under på dette samt noen personlige erfaringer, plantenes navn lenker til deres respektive side i forsøket hos Gjennestad, der er det et intressangt sammendrag nederst og en rekke bilder som viser hvordan plantene greide seg.

Dette er de mest tålende plantene fra testen:
Vårløk: Det er nå blitt enkelt å få fatt i påskeliljer og pinseliljer og perleblomst mm i potter. Disse kan du ha inne om du vil, men de blir finere og holder lengere om de får bo ute. Når de har blomstret over så planter du de i ett bedd, vanner og gjødsler også kommer de som oftest tilbake. Det meste av vårløk tåler omtrent hva som helst når de bare er herdet.

Stemor: Det er stor forskjell på storblomstret og småblomstret, småblomstret tåler langt mer. Jeg hadde i fjor en selvsådd stemor som blomstret fra januar og gjennom hele vinteren, den ble snødd ned og utsatt for streng kulde og den kom like fint tilbake.

Julerose: Meget frosttålende, staude. Vil komme svært tidlig av seg selv om den settes lunt.

Primula: Helt vanlig primula som selges for innebruk tåler faktisk godt å stå ute nå på våren. Jeg har hatt en par i en krukke her i noen uker, og den blomstrer så fint så fint. Staude, pott de ut i bed og de vil mest sansynlig komme igjenn til neste år.

Ranunkler: Denne overrasket i test, og viste seg å være blandt de mest tålende. Jeg er veldig nyskjerrig på denne plantens våregenskaper, den er jo omtrent umulig som stueplante, så om den kan brukes ute på våren så er jo det vidunderlig!

Vårlyng: Erfaringen fra testen var at kjøpepottene greide seg fint. Men det ble påpeket at de som haddes tått i bed siden i fjor blomstret mer og lengere, men dette gjelder vel de fleste av de flerårige.

Surfina/superpetunia: Overraskende nok tåler denne både frost og snø. Litt satt tilbake ble den nok, for den sluttet å blomstre, men knoppene lå klar. Jeg har superpetunia på planterommet, den vokser som bare fy og begynner å bli brysom, så jeg skal jammen flytte i allefall en plante ut!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Jammen skal jeg prøve å sette ranunkelpottene ute neste gang jeg prøver meg. Inne står de hvertfall ikke lenge 🙂
  God påske!

 2. Fine blomster alle sammen som tåler en støyt disse vårdagene ja. Ønsker meg hvite perleblomster. De er så fine syns jeg. Har bare de blå.
  Riktig god påske!

  :))

 3. Kjekt med ei sånn oversikt, Anne:0)
  Eg har faktisk ein påskekaktus ståande ute, og den har tålt det utruleg godt…
  Er bilde av den på bloggen….
  Enn så lenge har eg valgt å ta inn blomstrane dersom det er fare for nattefrost. gløymde dei ei natt, og då var vi ned i – 3, men sanneleg klarte dei seg alle sammen:0)
  Skal prøve å vere med på konkurransen denne gangen og, ein kan vel delta med kblomster i krukke??
  God påske min venn!!
  Klem

 4. jajamenn, klart man kan delta med krukker! Blomster på stua eller avskårne må gjerne være med de også 😀

  Jeg driver og flytter en nykjøpt stemor inn og ut, men i natt skal den få bo ute, nå synes jeg den har lært seg å være alene;)

  Gooood påske ja 😀

 5. Dette med surfina var nytt for meg! Jeg har en hærskare av dem i år, så jeg tro sandelig jeg skal teste ut en jeg også:-)

 6. Interessant å lese om erfaringene dine og se de fine bildene. Jeg fikk også ideen om ranunkler fra Gjennestad ifjor og dro avgårde for å kjøpe noen før våren var kommet ordentlig igang. De vokste fint, og etter en stund kom det en stor ny knopp midt i planten, trodde jeg, men det var et snilehus som hadde klatret opp i potten! Jeg er ganske mye plaget av snilehus som spiser opp plantene mine, dessverre

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her