Ballblom – like vakker i hagen

ballblom(Eng)ballblom, Trollius europaeus, er en plante som mange tenker på utelukkende som en markblomst, men den kan gjerne dyrkes også innenfor hagegjerdet. Ballblom er egentlig et familienavn, og det finnes flere ulike arter av den, som hagebalblom, dvergballblom og engballblom. Den siste er altså den jeg beskriver her, og for meg er det denne som er ballblomen.

Ballblomen på bildet kommer fra min mors hage, hvor den står og blomsterer nå. Det er en svært herdig plante, H8 og den er enkel å ha med å gjøre. Den vil helst ha fuktig og næringsrik jord og solrik plassering, og kan deles men trives best med å få stå i ro. Ballblom blir 40-70 cm høy. Blomsten er gul, men det finnes ulike gulfarger. Slektningen hageballblom kommer i flere farger og som fylt.

Jeg liker ballblomen godt på grunn av de dekorative og unike ballformede blomstene og de skulpturelle stilkene. Den har i tilegg en nyyydelig duft, som ikke er sterkere enn at jeg gjerne har en bukett på stuen. Også er det litt artig at det er en helnorsk plante da 😉

Også ønsker jeg alle en riktig god langhelg!Håper det blir deilig hagevær, enten dere planlegger å slange dere eller jobbe 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Skikkelig barndomsblomst, men som dessverre har gått i glemmeboka. Takk for påminnelsen! Nå blir det ut å lete og se om jeg kan finne den!

 2. Trollius er dessidert en av mine favorittplante-familier! Jeg har fra de små og søte, til de store og fylte. Nydelige er de.
  En trollius, som jeg ikke vet navnet på, er alltid den første stauden til å blomstre her hos meg.

 3. Ballblom er absolutt dekorativ. Har den i det gule bedet mitt. Men kvart år blir delar av blada brune, samstundes som den blomstrar. Det er litt skjemmande så eg klipper ned planta når den er avblomstra.

  Men eg må innrømme at eg aldri har lukta på dei, så det skal eg gå og gjere no 😀

  Ha ei fin pinse 🙂

 4. Hyggelig at det er flere enn meg som liker denne fargebomben 😀
  Jeg er svært svak for markblomster, spesielt til buketter, liker så godt deres ofte svært uformelle utrykk. Også er det så stas å gå og lete og finne små perler på de mest uventede steder. Rundt barndomshjemmet mitt har jeg en masse faste plukkeplasser for markblomster 🙂 Men akkurat denne finner jeg altså i min mors hage, og kanskje med tiden i min egen også 😀 Både en slik engballblom, og en kremhvit fylt hageballblomm 😀

 5. Ballblom er en av mine markblomstfavoritter også 🙂 De er noe helt for seg selv. Jeg har så lyst på den i haven, men har ingen fuktige bed. Og du – tusen takk for at du hadde tenkt å tipse meg om Söderläge -du er snill 🙂 Håper du får en særdeles flott pinse!

 6. mors står i ett vanlige blomsterbedd, tror ikke hun vanner spesielt mye der engang. Men, hun har nå skikkelig leirjord da, det er jo gjerne fuktigere enn mer drenert jord.

  søderlege er en strålende serie, så såklart må man jo spre det gode budskap når jeg hadde fått med meg at du var fan 🙂

 7. Smörblommor er fine, dem og syriner får meg å tenke på skoleavsluttning og barndoms sommerferie. Vil gi deg skryt for dine blomstervaser. Flotte oppsatser. Er egentligen ikke mye for snittblomster men du inspirerer meg. Må kanskje sette noen på kjøkkenbordet jeg og.

 8. Du sier at ballblom vokser villt i Norge? Jeg kan ikke huske at jeg noengang har sett den. Ser den ville ut akkurat som hageballblomen bare mindre?
  Jeg har hageballblom så jeg vet hvordan den ser ut.
  Nå burde jeg jo egentlig finne frem floraen min så jeg kan få sjekket ut hvor den vokser. Får ta den med på senga for nå er det leggetid her i gården – godnatt!

 9. Visst vokser den vilt, den er bare ikke så vanlig på øst og sørlandet lenger. Den har lyst på næringsrik og fuktig jord, dette er da gjerne jord som er dyrkbar, og dermed blir det ikke plass til ballblommen. Den er visstnok vanligere i nordligere norge, uten at jeg helt forstår logikken i det, sikkert mindre press på jordbruksarealet.

 10. Hei!
  Hadde ballblom i hagen for mange år sidan……..men so vart den borte…
  Sist veke kjøpte eg ein ny plante…….synest den er flott.
  Ha ei god pinsehelg!!!

 11. Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har kunnet så mye om blomster. Sønnen har tatt på seg den oppgaven her (Og er veldig flink også). Men etter at jeg begynte å lese bloggen din, er ferdighetene blitt mye bedre.
  Noe som egentlig ikke er noe rart siden jeg lærer noen hver eneste gang jeg besøker bloggen din:)

 12. Nå har jeg sjekket i floraen min, og der står det at den ikke er vanlig på sør og vestlandet. Jeg har alltid vært glad i ville blomster og har plukket blomster i grøftekanten siden jeg var en neve stor, men ballblom kan jeg aldri huske at jeg har sett.

 13. Stina, det er alltid hyggelig å høre at noen føler de lærer noe her inne, det blir tydligere og tydligere for meg at jeg liker å drive med formidling, så får dere heller si i fra om jeg skulle finne på å bli belærende.

  Mia, blomster i vase er ett must, og det trenger jo ikke å gjøres så komplisert 🙂

  Trållkono, da håper jeg at den nye får mange lykkelige år hos deg 😀

 14. Stina, det er alltid hyggelig å høre at noen føler de lærer noe her inne, det blir tydligere og tydligere for meg at jeg liker å drive med formidling, så får dere heller si i fra om jeg skulle finne på å bli belærende.

  Mia, blomster i vase er ett must, og det trenger jo ikke å gjøres så komplisert 🙂

  Trållkono, da håper jeg at den nye får mange lykkelige år hos deg 😀

 15. Ballblom er så koselig , kjøpte meg en for noen dager siden.
  Her i Bergen er jo det en hageblomst, men da barna var små bodde jeg i Tromsø . Der vokste de i mengder, så jeg hadde bukketer over hele huset.
  Flotte gaver fra små guttehender.
  Ha en fin pinsehelg

 16. Ballblom er barndom:) Den vokser vilt overalt som jeg kan huske! En flott plante. Har ikke de gamle i hagen jeg enda, men snart. Bare den kinaballblom.
  Naboene har en som de har hatt i over førti år. Den er så flott!!

  Ønsker deg en fin fin pinse!

  🙂

 17. Ballblom er så koselig , kjøpte meg en for noen dager siden.
  Her i Bergen er jo det en hageblomst, men da barna var små bodde jeg i Tromsø . Der vokste de i mengder, så jeg hadde bukketer over hele huset.
  Flotte gaver fra små guttehender.
  Ha en fin pinsehelg

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her