Frøken Løk – presentasjoner

frk-loekHer er presentasjonen av alle kandidatene til Frøken Løk!
Hver måned holder jeg konkurranse her på moseplassen med tema fra hagen. Denne måneden er det hagens løkplanter som hedres, og jeg håper alle de ulike kandidatene kan innspirere dere alle 🙂 Klikk deg gjerne videre inn på den respektive blogg.

Selve konkurranseutlysningen finner du her, og tidligere konkurranser finner du her.
Det er dere lesere som stemmer frem vinner, avstemningen ligger lengere ned.

villnissFrøken Purple Heart fra Villniss med familie
Egentlig er Frøken Purple Heart transvetitt…. For hennes egentlige navn er «Uncle Tom»!
En nydelig tulipan uansett kjønn! En tulipan som kommer igjen år etter år.

lins
Frøken Ambassador
fra Lins blogg

Jeg er veldig veldig glad i Allium. Ikke de spiselige versjonene, men de mer til pryd.
I min nye hage har jeg:
Allium senescens ssp. montanum
Allium aflautense
Allium pulchellum
Den som står aller høyest på min liste over Alliums er Ambassador.
Jeg så denne i Parc de Bagatelle og falt pladask!

kathrineDen som venter fra Kathrinehagen
Min kandidat er en av de vakreste tulipanene i hagen min «White Triumphator», en liljetulipan.
Egentlig hadde jeg tenkt å vente til den hadde kommet ut og blitt hvit før jeg meldte meg på, men det har tatt sin tid. Så noen av bildene er fra noen år tilbake og noen er gjort om til sort/hvitt for å få fram hvor nydelig den blir når den står hvit og vakker i halvskyggen/skyggen på ettermiddagen. Først er den grønn, så lys gul og til slutt hvit og elegant.

juniFrøken Flørt fra Junis hage
Hun står her hvit og uskyldig og lar seg bedåre av Hr. Julerose. Han visker søte ord i øret hennes og hun tar villig i mot, men bare innenfor sømmelighetens grenser, selvfølgelig. Går han en smule for langt nøler hun ikke med å kaste han ut for en liten stund.
Frøken Flørt er en hvit tulipan som kommer trofast hver vår, men hva hun egentlig heter vet jeg ikke.
Det har i mange år vært ubudne tulipan spisende gjester her i hagen, men nå får jeg oppleve og se at tulipaner kan både spire, blomstre og visne her. Derfor er tulipaner blitt min favoritt blant vårløkene.

hadelandFrøken Ildfull fra Sigrids Hadelandshage
Mitt bidrag til konkurransen er Frøken Ildfull. Lysende orange står hun der, på spranget til å starte det store tulipanshowet. Vakker og iøyenfallende 🙂

stineshverdagFrøken Krøll fra Stines hverdag
La meg presentere Frøken Krøll. Hun krøller kronbladene tilside, slik at vi skal se hennes indre skjønnhet.

som-dageneFrøken Vaar Khaal von Løk fra Som dagene går
«Hei, jeg vil også være med i konkurransen. Men får jeg lov da tro?
Jeg har løk jeg også, selv om hun som fotograferte meg ikke fant noen. Ut fra mine stengeler kommer det løkknopper i bladhjørnene nemlig. Løkene er bittesmå, og de blir til nye planter om de kommer nær til bakken.

inger-karinFrøken Katherine fra Inger Karins hage
Frøken Katherine har hatt hard konkurranse her hjemme, det er ikke så enkelt å bestemme seg. Det er virkelig litt å velge i.
Noe av det vakreste jeg kan tenke meg om våren er våriris ‘Katherine Hodkin’. Hun er en ekte prinsesse.
I selskap med bleke botaniske krokus, kommer hun virkelig til sin rett.
Bildet her er tatt for et par år siden, men Frøken Katherine står der fortsatt, ja, faktisk er det mange frøkner der nå!

tonerosesFrøken Forførende fra I Toneroses hage
Denne har jeg iallefall lyst til å melde på til Frøken løk-konkurranse.
Synes den er skjønn, har ikke tidligere vært noe borti fylte tulipaner – men tror nok jeg kommer til å ha flere av de i hagen vår – blir jo litt alà pioner! …som jeg er VELDIG glad i!! Herlig med en liten forsmak på sommeren!
Noen av de er hvite, med bare antydning til rosa i. Anne vil gjerne at vi døper deltagerne, og jeg velger å døpe min kandidat til Frøken Forførende! :o) Er hun ikke søt?

frk-rubinFrøken Rubin fra Moseplassen
Frøken Rubin er ei ordentlig pyntefrøken, med dyp rubinrød kjole med gule og sorte detaljer og diamantsmykker til. Dette er hagens vakreste tulipan, og ettersom rødt slettes ikke er min favorittfarge så sier det litt..
Hun er litt blyg i dag, så vi får ikke se ansiktet, men dette er en tulipan som er like fin inni som utenpå 😉
(og som vanlig er min kandidat holdt utenfor avstemningen)

helgeFrøken Gul fra Helge
Hagen står nå full av tulipaner: røde, hvite, orange og gule. Enkle og fylte, spisse og runde, en og flerfargede.
Ganske like, men svært varierte.

mariannsFrøken Vårklokke fra Marianns verden
Det er første året hun blomstrer i min hage, så jeg har ikke kjent henne så lenge. Hun står der med sitt enkle og rene uttrykk og bærer bud om vår. Ikke den første som kommer og heller ikke den som roper høyest. Men når man tar seg tid til å se nærmere på henne, blir man slått av hvor vakker hun er. Hun heter egentlig Leucojum aestivum ‘Gravety Giant’, jonsokklosterklokke og er storesøsteren til den mer kjente Leucojum vernum, marsklosterklokke.

jorunnshageFrøken Belicia fra Jorunns hage og hobby
Tulipan, kommer like vakker i år som forrige vår.
Den trasformerer , starter ut sitrongul og er skyggelagt ytterst med en karmin kant.
Slutter ren hvit mens den røde ytterste blir til rik burgunder.

turbolotteFrøken Tulipan Sorpresa fra Turbolotte
Mitt bidrag er “Frøken Tulippa Sorpresa”. Hun dukket opp i hagen her for noen dager siden. Det pussige er at da vi var i Keukenhof forrige helg så vi noen av disse og jeg husket da at jeg hadde slike ( Tulipa Sylvestris ) i hagen der jeg bodde før. Og plutselig kjente jeg at jeg burde ha hatt noen slike. De er jo moder av de fleste tulipaner og er jo historiske da.
Men hvor får man tak i dem?
Da jeg kom hjem sto denne i hagen min nå og lyste opp!! Vokste opp midt inni Salvien. Jeg skjønte ingenting. Hvor kom den ifra? Har jo aldri hatt slike her? Men nå husker jeg jo at den salvien ble med fra den forrige hagen for ca 5 år siden. Så det må ha ligget et frø eller en babyløk i jorden med Salvien. Og nå har den bestemt seg for å dukke opp. Utrolig koselig.

twinFrøken Angelique fra Twins hage
Angelique er en ‘dobbel sen tulipan’ i flere rosanyanser og med litt duft. Den er nesten litt rufsete i kantene og mange kaller den peon-tulipan fordi den kan minne om peoner når den er sprunget ut. Den begynner som regel å blomstre i midten/slutten av mai her hos meg og blir ca 50 cm høy.
Den er en sport av ‘Granda’ og ble kåret til ‘Flower bulb of the Year 2004’ og har også fått ‘RHS Award of Garden Merit’.
De doble sene tulipanene har eksistert i flere århundrer. I 1750 fantes det en rødrosa dobbel som ble kalt ‘Marriage de ma Fille’ og ‘Yellow Rose’ ble dyrket allerede rundt 1700. Til å begynne med var stenglene for svake til å bære de store, tunge blomstene, men dette har blitt kraftig forbedret siden den gang. De fleste kultivarene har nå sterke stengler, er ca. 40-60 cm høye og har doble, peonlignende blomster. De kan imidlertid “legge seg ned” dersom det regner kraftig.

hobbygasaFrøken Tulipanknopp i solnedgang fra Hobbygåsa
Hvite tulipaner nok er ganske vanlige løkblomster i blomsterbedene om dagen vil jeg tro, men siden jeg er ganske så ny på hageblomster syntes jeg disse er riktig så spennende. Og her om dagen var de utrolig vakre der de sto i solnedgangen med glødende tupper på knoppen. Jeg har prøvet å fange denne gløden, og resultatet ble ganske brukbart syntes jeg.

nefertitiFrøken Reserveløsning fra Nefertitis samlinger
Det er kanskje slemt å kalle henne det, men jeg hadde altså store planer for akkurat denne frøkenkåringen, og denne frøknen her var i utgangspunktet ikke involvert i de planene…
Sånn er det med divaene – de blomstrer ikke på bestilling.
Men jeg må vedgå at jeg liker Reserveløsning bedre og bedre for hver gang jeg ser henne. I dag hadde jeg et lite kaffeslabberas i hagen, og det var opptil flere som skrøt av henne, så det er med lett hjerte jeg lar henne slippe til.

villrosesI Saw Her Standing There fra Villroses hage
a, så sto hun bare der. Frøken Solskinnsbarn! Hagens kandidat til Frøken Løk er litt blyg, som frøkner skal være. Bøyer nakken lett, men ikke for mye. Samtidig lyser hun frimodig om kapp med solen, hun er jo en ekte narsiss, som helt uten å anstrenge seg har mye å by på… En behagelig duft, og et vinnende vesen har hun. Lite kravstor til næring og stell. I maihagen er hun etterlengtet og verdsatt.
Frøknen er av sorten Wave, eksklusiv , må vite…

den-hemmeligeFrøken Tigerlilje fra Den hemmelige hagen
Mine vakre tulipaner-som eg ikkje eingong veit kva heiter-Men minsten i huset kallar dei Tigerblomst-trur det kjem av at han er so fasinert av Tigre, sebraer, leoparder og løver og ser prikker og striper overalt 🙂
Fr. Tigerlilje vel eg å kalle henne.. Tvi tvi både på egne vegne, og til alle medkonkurrenter med sine vakre og flotte deltagere 🙂

minverdenFrøken Lilly fra Min Verden
Dette er min gamle, gamle pinselilje – som har vært på gården «alltid». Å kalle den min er drøyt, den tilhører alle her.
Det er mengder av den og den får lov til å spre seg der den vil.
I år blomstrer den før 17. mai og det er storveis.

Dette var altså de 20 deltagerene denne gangen, tusen takk til alle som har deltatt med kandidater, virkelig artig å få se og lese om favorittene deres 🙂

* Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er motatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjenn det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.
*Resultatene for innledende og finalerunde vil vises etter endelig kåring.
* Du kan stemme på flere kandidater, men du kan kun stemme en gang, så kryss av for alle du vil stemme på før du stemmer.
Avstemningen er stengt, finalerunden er i gang

Avstemningen er delt inn i to. Dette er innledende runde, den går frem til og med tirsdag 19 mai. De 5 som har flest stemmer går så videre til finalerunde som går fra onsdag 20 mai til og med fredag 22 mai. Presentasjon av vinner 23 mai.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Det var så mange fine denne gangen at det var vanskelig å velge noen favoritter, men nå er det gjort og jeg har stemt.

 2. flott at du så Stine, da har jeg rettet (og dobbeltsjekket alle de andre)

  Virkelig mange flotte kandidater ja, jeg har ikke greid å finne en favoritt enda sjøl, men det er jo så greit for jeg kan jo stemme på flere nå i innledende runde 😀

 3. Da har noen av løkfrøknene fått min stemme også:-) Mange flotte kandidater. Noe nytt lærte jeg også, har lurt på hvorfor min Belicia er gul og ikke hvit slik det står på bildet av den……

 4. hehe, Linnemi, det kan jeg tenke meg 🙂
  Har forresten endra litt på tekstoppsettet så det forhåpentligvis blir tydligere at man kan stemme på flere.

 5. Du verden! Så mange flotte og så forskjellige de er. Skal stemme i innledne runden. Så kanskje jeg rekker siste runde. Det er langhelg her, så vi drar på hytta igjen enten onsdag eller torsdag.

  :))

 6. Oj, kanskje jeg skal stemme jeg også.. Første gang jeg er med så det er ikke lett å få med seg alt 🙂 Jeg fant en klar favoritt, så det ble en stemme fra meg!

 7. Hei Anne! Då har eg og fått stemmt!! Men du? No har eg sove sidan 8 då eg sovna med barna, kremt, so eg er kanskje litt i ørska enda… Men kan ikkje finne din vakre Frøken Rubin i lista? Har ho fallt ut? Eg ville gjerne ha gitt henne ei vel fortent stemme 🙂 Varm helsing frå Ingrid Marie på veg i seng, denne gangen MED pussede tenner og pysj :)Natta!

 8. Ingrid Marie, neida, du er ikke i ørska 😉 Jeg holder min frøken utenfor avstemningen, synes det er det greieste. Begynte med det når jeg begynte med skjulte avstemninger.

  Kathrine, jeg skal forsøke å få opp finalerunden rett over midnatt til onsdag, godt poeng at det er langhelg, fint å få inn stemmer før den om mulig ja.

  Det er forresten slettes ikke avgjort hvem som kommer til finalen enda… så stem i vei 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her