Frøken Stemor 2009 – presentasjon av kandidatene

frk-stemor-knapp-09Her er alle de 36 kandidatene til årets Frøken Stemor! (konkurranseutlysningstekst)
Det ble et veldig spennende utvalg blomster denne gangen, alle vakre på sine måter 🙂

Presentasjonen under har tekst og bilder fra de respektivt påmeldte, flere av deltagerene har flere bilder og mer tekst til seg enn jeg har valgt å ta med, så klikk deg videre og bli kjent med frøkna og den bloggen hun kommer fra.

Du kan stemme frem til finalerunde den kandidaten du synes er finest/søtest/mest intressang, avstemningen finner du under alle kandidatene. Husk, du kan stemme på flere om du vil, men du må krysse av for alle stemmer før du trykker på stemmeknappen.
Men først, nyt dette fantastiske utvalget av vakre stemorsblomster!

ville-vakreFrøknene Ville og Vakre fra Assas fotoblogg
Jeg lar den ville stemora komme mange steder i min hage,
så jeg har mange aktuelle kandidater ;D til konkurransen.

berlusconiFrk. Berlusconi m/familie fra Ramme Alvor
Stemorsplantane mine dei har det best saman trur eg, som store italienske familiar står dei og breier seg i store tuer. Det er kamp om både plassen og merksemda…
Som de ser her, sjølv i dauden fer dei i flokk. Difor vart konklusjonen slik, min kandidat får med seg heile slekta: Frøken Berlusconi med familie!
Kandidaten er ikkje utvald etter utsjånad og sjarm, men fordi den representerar familien best. Legg spesielt merke til dei tre ugifte og høgtflygande tantene i bakgrunnen. Kven som er kven er litt usikkert, men kandidaten er er ung og sjenert og gjøymer seg bak ein litt uklår, og fleirfarga onkel.

rococcoFrøken Rococco, fra RandiF sin vestlandshage

smilieFrøken Smili fra Jordloppa (levert over mail)
Smilie,vårens søteste ansikt ! Hun er en en yndig liten sak ,som har stått ute siden slutten av mars ..
Hun smiler til oss hver gang vi går forbi !

pigaloppFru Pigalopp fra Erna Kari hjemmeside
Fru Pigalopp bodde i tusendørshuset og trengte ikke nødvendigvis samme orden som andre.
Jeg viser disse to for å vise spennvidden fra den samme sorten som er Rococo Ruffles. Ifjor var det andre varianter fra samme frøposen. Stemor er en takknemlig plante står og blomstrer fra mars og til jul somme år. Tåler en snøbyge også. Jeg klipper de helt ned uti juli engang, for da begynner de å se litt “rufsete” ut. Slik får de ny vekst og en vakker sensommer. De tåler godt det regnværet som startet idag og visstnok skal vare en stund ifølge vermeldinga. De liker sikkert også den lave temperaturen bedre enn skikkelig varme.
Mens jeg trives best med de været vi nå har forlatt: varmt og sol.

morgensolFrøken Morgensol fra Regnbuedalen
Frøken Morgensol er en liten luring av en frøken, som står mellom terrassen (den med morgensol) og kantsteinen på bedet – på feil side av kantsteinen. Jeg har luket vekk det meste av de andre plantene som står der, men denne solgyldne frøkna som kler morgensola så godt har jeg ikke hjerte til å rive opp.
Det står mange små stemorsblomster rundt omkring på Regnbuetomta, men dette er den eneste som er helt gul.

frc3b8kensc3b8streneFrøkensøstrene fra Min Verden
Disse tre søstrene bor i min blå krukke med buksbom. De har vært her siden påske og er store, flotte og veldig, veldig blå.

jollymollyJollyMolly fra Me and Molly
Denne frøkna og resten av familien hennes var de første blomstene jeg kjøpte til dette huset vårt, og var et helt bevisst valg. Fargene fordi jeg ville ha mest mulig farge med engang, og nettopp stemor, fordi det var noe jeg ikke ville hatt tidligere. Da var det pioner som gjaldt. What can I say…Times have changed…
Frøken JollyMolly befester den nye tiden familien Molly går i møte, hvor farger og gleder skal prege livet. Hun utstråler kun glede, og bare ved å se på henne må man smile, og slik passer Jolly.
Frøken JollyMolly er for meg årets viktigste frøken i hagen, da hun var begynnelsen på en ny tid, et nytt liv, og et nytt fokus.»

blackyFrøken Blackie fra Twins hage
Min kandidat til konkurransen er Frøken Blacky, som egentlig heter Viola ‘Black Pancy’.
Jeg bruker vel ikke spesielt mye Stemorsplanter i hagen, og de jeg bruker er gjerne de småblomstrete i enten sort eller blåtoner. Og jeg har nok en ekstra forkjærlighet for de sorte. Jeg synes de er kjempesøte og gjør seg flott sammen med andre sommerblomster i f.eks. rosa, lilla, lyse blåtoner og hvitt, men de gjør seg også veldig godt alene i en potte.

fasjonabelFrøken Fasjonabel fra Moseplassen
Frøken Fasjonabel ble sådd i fjor under navnet Springtime Black, og var i grunnen svært så sort. I år kom det nye skudd på den gamle planten (jepp, det går ann), og denne gangen er blomstene mørk lilla.
Dette er en frøken som gjør seg spesielt godt i kvedslyset, hennes kjole trekker til seg mørket og fargene blir fløyelsdype og rike. Kjolen er stor og vaier i vinden, hun en virkelig primadonna, som følger motene og slettes ikke kan gå i samme antrekk år etter år 😀
Ettersom dette er min egen frøken, så holdes hun (som vanlig) utenfor avstemning.

stine-stemorStine Stemor fra Lenemora´s verden
Hun hvisket til meg da jeg gikk forbi – «Hei, jeg heter Stine Stemor…. Du husker meg vel fra noen uker siden, da var jeg ung og lovende. Du så meg og løp direkte inn for å hente fotoapparatet, fordi jeg var så perfekt formet og strålte av ynde.
Bare noen dager etter det var du der igjen og knipset bilder, da hadde min hvite drakt foldet seg ut og min renhet og vakre utstråling skinte i solen. Det var dager med glede – jeg følte jeg kunne klare alt! Vannet bruste i stengelen min og mange bier var på besøk, jeg var nyttig, vital og foretrukket for min skjønnhet og fruktbarhet.
Men livet forandrer seg, skjønnhet og ynde forgår. ….
Men kast meg ikke, la meg stå litt til – så mitt livs mening kan fullføres – om noen uker vil du kunne plukke frøet som er igjen av meg (teksten er avkortet)

lisaFrøken Lisa og hennes små, fra Stinas bobler

fiolettaFioletta fra Jorunns hage og hobby
Fioletta er ny av året. Robust og stolt med et uttrykk som minner om ærbødighet
..Slik har hun trofast oppholdt seg ved husveggen fra midten av april.

naturligFrøken Naturlig fra Edgar´s hage
Stemor må med hvert år. Jeg liker best de småblomstrete. Gjerne nyanser av blått.
Sart, yndig og uskyldig er denne frøkna, så hun får tittelen Frøken Naturlig.
Fine fargetoner, ikke sant?

flørtFrøken Flørt fra Hagen i skogkanten
Hverken vind eller kattepoter klarer å skille disse to. Er man forelsket, så er man det til gangs.
Etter at jeg i fjor hadde hagen full av Stemorsblomster, slapp jeg i år å kjøpe en eneste en. Over alt; mellom hagestein og i blomsterbed dukker de opp. Til stor glede for meg og familien som også er forelsket i dem.

frydFrøken Fryd fra Kattene mine lager engler i snøen
Innimellom kaos og hagepotensiale står fiolene som aldeles perfekte små lykkerop i alt det grønne.
Her i livet er det så lett å fokusere på alle de store trekkene, det som ligger lettest i øyet eller som roper oss høyest i øret. På arbeidet, utfordringene, problemene, kostnadene. På de sjeldne, store øyeblikkene eller drømmen om hvordan alt skal bli en vakker dag. Jeg har gitt meg selv en oppgave i dette livet – å lære meg å fokusere på de perfekte små lykkeropene midt oppi alt sammen. Og det er dem jeg prøver å dele med dere.

solgulFrøken Solgul fra Rådyrveien
Hils på lille Frøken Solgul! Hun er så nydelig og bor sammen med 2 andre farger Stemorsplanter i en liten krukke på terrassegelenderet mitt. Det er mange år siden jeg har hatt stemor hos meg, men i år fikk jeg så lyst på og jeg angrer ikke. Se bare hvor nydelig denne lille solgule frøkna er…!!!

safirFrøken Safir fra Pauserommet.
Hun kikker på meg hver dag jeg går ut,
har stått i flere dager men blir ikke lut.
Ei vakker ung jente,
med lovnader om mer i vente,
Og får ikke bli plukket av Knut.
Det går en fyr rundt her å plukker blomster i hagene til folk som heter Knut altså. Så det var derfor.. . Hihi, nei det gjør jo ikke det da, jeg kom bare ikke på noe annet bra som rimte 😉

rosalillFrøken Rosalill av Hervik, fra Berit T
Denne skjønnheten var helt ny for meg i år.
Sart sart rosa med lilla tegninger,
den var så utrolig fin.
Hun har fått navnet:
«Frøken Rosalill av Hervik»

lille-soetnosLille Søtnos fra Hverdagsprat
Fikk så lyst til å være med i konkurransen Frøken Stemor 2009 inne hos Anne på Moseplassen
“Problemet” er bare at jeg har ikke en eneste stemor i år…men, problem er til for å løses, så jeg plukket en stk. av arten og danderte den på et grønt blad – og sånn ble det;
Denne er altså ingen hageblomst, men en skjønn liten skapning som vokser vilt på eiendommen hos mine foreldre. Jeg kaller den bare LILLE SØTNOS. Nesten så jeg synes de er vakrere enn de du får kjøpt. Noe intelligent navn på den aner jeg ikke:) Synes den er så søt og vakker – minner meg om barndommen da jeg plukket stemor i massevis og ga bort til venner og naboer – og til mamma, så klart!

tuppen-lillemorTuppen og Lillemor fra Hageliv og Hagedesign
Disse små søte Viola wittrockiana har jeg sådd fra frø jeg har fått av Lene i Lillehammer. De er så søte at de fortjener en hel krukke for seg selv, synes jeg. Den står ved inngangen og de små ivrige ansiktene konkurrerer om oppmerksomheten når de hilser en blidt velkommen.

madam-blueMadame Bleu fra Maritas hage
Madam Bleu er bare bittelitt blek om hjertet sitt, det har vært litt kaldt må vite og føttene hennes er litt tørre. Men hun stråler likevel og lokker til seg svermende bier kveld etter kveld.

villandenVillanden fra Julie K sin fotoblogg
For noen dager siden oppdaget jeg helt tilfeldig disse ville stemorene i høygresset under trappen. De var så vakre der de dukket opp så jeg måtte ta dem inn, og enda står de like fine. Måtte jo selvsagt ha dem med i årets konkurranse.

gulla-solnedgangGulla Solnedgang fra Silja Devine
Gulla navnet fordi midten av blomsten glitrer som gull, og solnedgang fordi det er akkurat det denne ene blomsten minner meg om. Akkurat denne stemorsfargen står ved inngangsdøren min i en potte.
Jeg har stemor i krukker hvert år, de er veldig villige og er veldig greie å ha med å gjøre. Mitt triks for å få frodige potter med stemor er å plante de tett ( ca 3 “små” eller 2 “store” i en krukke som er ca 25 cm i dm) og plukke de jevnlig (helst hver dag minimum annenhver dag) for å fjerne blomster som har gjort sitt sånn at nye får næring for å spinge ut. Når plantene er så høye at det ser ut til at de har fått en ball kastet på seg så de ligger flatt, ja da klipper jeg de ned og fortsetter med vanning og gir en liten smule gjødsel og dermed kommer de opp igjen og jeg nyter synes av de hele sommeren!

prinsessenPrinsessen, fra Annes hule
Jeg heter Prinsessen, ja for det er det jeg er. En ekte Prinsesse som har et hoff under meg. De blir nok aldri så vakre som meg, og når de slår ut i blomst om noen måneder vil de bare framheve min skjønnhet. Jeg har litt farge i kinnene som dere ser, det er fordi jeg har fått selskap av en Prins!
Åhhh, han er så søøøt!

stemorens-bluesStemorens Blues fra Prunellas kvist
Av årets stemorsplanter i min hage skiller denne seg ut. Den er alene om å ha akkurat denne blåfargen, og bladstrukturen er også spesiell i forhold til de andre, med sine langsgående «folder» . Det gir den et litt sart preg, særlig når sola siles gjennom de tynne bladene.
Denne stemora har sørget godt for sine stedøtre…. Riktignok får de ikke sitte rundt det gule bordet i midten nær mors hjerte som sine stesøstre, men de har iallfall blitt ikledd samme farge og form. Det skal ikke være tvil om at de hører sammen, uansett blodsbånd!

nattens-dronningNattens Fyrstinne med følge fra Krydderheksa (mail)
Det tok med flere forsøk og omganger før jeg fikk dem etablert og dem nå sår de seg selv.

herligFrøken Herlig fra Hobbygåsa
Kjøpe blomster det kan jeg, og disse har jeg faktisk hatt utrolig lenge – jeg har nemlig funnet en ny vannemetode. Istedet for at jeg vanner selv – da dør de ofte fort – så har jeg satt ned flaske med vann opp ned i jorden så den trekker ut det vannet den trenger selv. Og når flasken er tom fyller jeg på 🙂 Det er jo engentlig et tips jeg fikk som kunne brukes når man dro på ferie, men her er det nå det som fungerer best selv om det ikke er ferie. Ikke vakkert med en flaske i blomsterpotta tenker du kanskje, men den er dekket til med litt kunstig krimskrams og ser slett ikke værst ut. Jeg skal ta bilde og vise dere senere 🙂
Vel her er iallefall mitt bidrag til Frøken Stemor 2009:
«Frøken Herlig»
Orange blomster virker som lim på meg, jeg bare må ha. Orange er en utrolig nydelig farge og Frøken Herlig står sammen med mange søsken på terassen og liver opp dagene – jeg blir så glad og energisk av å se på de!

nostalgikerenNostalgikeren fra GundaM – en liten hagevandring
Da er jeg igang med å mimre litt her… Nostalgisk som jeg er må jeg bare ta med to av mine papp massjè fat lagd i min «fat periode» og som inneholder pressa blomster og blader fra min gamle hage i byen 😉
Hagen er ofte det verste å reise fra når en flytter og minner….Her er mine minner fra en deilig hage støpt inn i fatene…. Med tiden har de gulnet og blitt blasse i fargen men kikker du nøye etter er det et par stemorsblomst der også! Og kløver blader, elsker kløver!!!
Stemora på bildene her er i utgangspunktet svart men blir lysere og lysere med årene 😉
Velger å kalle den Nostalgikeren.
Fikk den av en trivelig dame fra bygda her da vi flyttet hit for seks år siden.

lillaFrøken Lilla fra Neferitis samlinger
Frøken Lilla har overvintret i en krukke ute i hagen min. Jeg tror faktisk hun har stått med en og annen blomst hele vinteren igjennom. Vi hadde en liten periode med kulde, da hufset hun litt på bladene, stålsatte seg og kom seg gjennom det.
I vår klippet jeg henne litt ned før hun fikk komme opp i altankassen.
Min datter behøvde ikke betenkningstid når jeg spurte hva vi skulle kalle frøknen. «Frøken Lilla,» sa hun.
«Men den er jo så gul og fin i midten kan vi ikke -»
«Frøken Lilla, Mamma,» fortsatte hun stivnakket.
«Jammen,» prøvde jeg igjen. «Hva med frøken Yellow in the Mellow? Met a fellow…?»
«Frøken Lilla, Mamma, sa jeg!»
Så det ble det. Værsågod 🙂

aquarina-von-skreiaFrøken Aquarina von Skreia, fra Rabarbra og vanilje
Aquarina er min første egensådde stemor, og derfor ekstra spesiell for meg.
Hun er av typen Miniola ‘Heart Aqua’- en svært småblomstrende og, i følge beskrivelsen, grønn kultivar.
Hun er riktblomstrende og kompakt i veksten, og grønn eller ei, et yndig skue.
Ta vel imot henne!

bonusmammaFrøken Bonusmamma fra Den hemmelige hagen
Her er mi Frøken; Frøken Bonusmamma 🙂 Synes at dette er ein vakker og sterk liten blom som ikkje alltid får nok merksemd i ein bugnande hage.. So her kjem vel fortent ros til Frøken Bonusmamma; Sterk og vakker, beskyttaren til dei små,flink til å organisere og med eit stort hjarte som elsker høgt. Som alle bonusmammaer eg kjenner;)

hvit-lykkeHvit lykke fra Sefta Holm design
«Hvit lykke» dukket opp i plenen, under plommetreet. Det er spennende at det kan dukke opp blomster som ikke sådd eller plantet av noen er i huset, men kommer opp som en liten overraskelse. Den er ikke så lett å få øye på, og det er nok kun vi her i huset som ser denne blomsten. Navnet har den fått fordi den gir glede og kanskje litt lykke til de som finner den!

queenNattens Dronning fra Hagegleder
Før jeg hadde hørt om konkurransen «Frøken Stemor 2009» som bloggen Moseplassen holder, så jeg denne dyp lilla stemorblomsten (aner ikke hva det riktige navnet er) og tenkte på Nattens Dronning. Nattens Dronning er en skikkelse i Mozarts operette Tryllefløyten (som jeg har elsket siden jeg var 9 år) og jeg tenker på henne som nesten svart med en hint av lilla for det kongelige og gullkronen på hode (det gule i midten). Nattens Dronning figurere nesten alltid med hoffdamene sine. Nattens Dronning har den mest fantastiske arie (må ut 2:09 i klippet på YouTube for å høre arien) men er alikevel ganske ond. Dette har alltid fasinert meg. At onde mennesker kan gjøre vakre ting.

veggprydFrøken Veggpryd, fra Vinglefrøkens vinglete verden
Og her er hun, Frøken Veggpryd, som er noe urettmessig plassert i en potte hengende på veggen ved inngangsdøra vår. Dramatisk vakker i sine farger burde hun jo fått en bedre plassering, men det skal hun ha – hun kneiser med nakken likevel! 🙂

blomstrende-sukkertc3b8yBlomstrende Sukkertøy fra Minas paradis
Vakre blomsterhoder fra stemorsblomster i en gammel sukkerbitskål i krystall og sølv, kan det bli vakrere? Min kjære mormor står for dekorasjonen, mens jeg har fanget det med camera. Synes det er såå fine farger i denne flytende buketten. Nydelige lillafarger med flott lys rundt. Velger å kalle bildet Blomstrende sukkertøy.

Tusen takk til alle som har deltatt med kandidater, uten dere ingen konkurranse og ikke mulighet for andre til å bli kjent med stemorens mange ansikt!

* Avstemningen er delt inn i innledende og finalerunde, innledende løper frem til og med torsdag 18 juni. Fredag presenterer jeg de 5 (eller flere om det er ekstremt jevnt) kandidatene som fikk flest stemmer. Deretter blir det en ny avstemning som løper frem til og med mandag 22. kl 22.00, vinner offentliggjøres tirsdag.
* Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er motatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjenn det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.
* Resultatene for innledende og finalerunde vil vises etter endelig kåring.
* Du kan stemme på flere kandidater, men du kan kun stemme en gang, så kryss av for alle du vil stemme på før du stemmer.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

 1. Jeg håper desperat jeg har fått med alle, jeg har sjekket og dobbelsjekket, men om noen savner noen, eller det er lenkefeil eller navn feil eller annet feil så si endelig i fra!!!

  Og igjenn, takk til alle:D

 2. Næmmen, så mange flotte – hvordan skal jeg klare å bestemme meg?
  Tror i alle fall jeg må vente til rommet jeg sitter i er blitt litt mørkere, sånn at jeg ser skjermen foran meg skikkelig 🙂

 3. Det var ikke lett å plukke ut kandidater. De er så vakre alle sammen. Vel, jeg får se etterhvert 🙂 Takk Anne. Gøy, som vanlig. Hanne

 4. Det har kommet inn riktig mange stemmer allerede, men det er ganske jevnt med stemmer og dermed fint lite som er avgjort, så stem i vei folkens!!

  Flere av de som er med i år var med også første stemorrunde, og enda flere har vært med en eller flere ganger! Jeg hadde tenkt å lage en feiringspost for konkurransen med presentasjon av de som har vært med flest ganger, men det ble ikke til at jeg orket det. Men den kommer nok senere når jeg bare får oversikten 🙂

  Ekstra morsomt at det er så mange nye med, flere blogger jeg aldri har besøkt før har funnet frem hit og meldt på kandidat. Veldig artig å bli kjent med nye bloggere 😀

 5. Så mange flotte blomster, jøss jeg ante ikke at det fantes så mange stemødre jeg da. Nå lærte jeg enda mere nytt 🙂 Nå har jeg stemt, en klar favoritt holder for meg.

 6. Hehe, det er noen som har mumlet før deg, så jeg er forberedt 🙂 Men jeg har latt den stå, og jeg tror det er verdens best pleide ugressplante til nå – bare sånn i tilfelle det skulle vise seg å være en blomst 🙂

 7. Ja det skal en si…her er jeg bare glad for å være i sååååå staselig selskap, og om ikke vi var JollyMolly, så ble vi det:)
  Stemme avgitt…men det var vanskelig gitt.

 8. flott å se så mange stemmer 🙂
  Anita, bare hyggelig å kunne hjelpe.

  obs, ps, nb
  Datamaskina mi har blitt alvorlig syk og må på sykehus og trolig få organtransplantasjon, i mens så kan jeg bruke min manns maskin, men den er bråkete (et stort problem for meg), ekkel og har ikke kameraoverførings eller bilderedigeringsprogram. Så, det kan hende det blir litt mindre blogging herifra noen dager, vi får se.

 9. heisann;)
  jeg har fulgt dine vidunderlige tips og fått til mye mer enn før på bloggen min.
  har fått laget den bredere , men når jeg prøver å lage tre kolonner slik som du har sagt ( tror jeg )
  så ble det ikke tre kolonner ??
  og plutselig fikk heg en html teks under happy loves rosie bilde mitt…
  hmmmm
  skjønner du hva som har skjedd ??
  tusen takk for kjempefine tips.
  Du er en knupp.

 10. flott å se så mange stemmer 🙂
  Anita, bare hyggelig å kunne hjelpe.

  obs, ps, nb
  Datamaskina mi har blitt alvorlig syk og må på sykehus og trolig få organtransplantasjon, i mens så kan jeg bruke min manns maskin, men den er bråkete (et stort problem for meg), ekkel og har ikke kameraoverførings eller bilderedigeringsprogram. Så, det kan hende det blir litt mindre blogging herifra noen dager, vi får se.

 11. heisann;)
  jeg har fulgt dine vidunderlige tips og fått til mye mer enn før på bloggen min.
  har fått laget den bredere , men når jeg prøver å lage tre kolonner slik som du har sagt ( tror jeg )
  så ble det ikke tre kolonner ??
  og plutselig fikk heg en html teks under happy loves rosie bilde mitt…
  hmmmm
  skjønner du hva som har skjedd ??
  tusen takk for kjempefine tips.
  Du er en knupp.

 12. Krydderheksa sier:
  Det var gøy å være med! Min «Nattens fyrstinne» er nok i veldig godt selskap! Mange potensielle undersåtter!
  Takk Anne!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her