OPPDATERT:
Siden jeg skrev denne posten så har gullregn havnet på Artsdatabankens liste over de mest uønskede plantene. Jeg anbefaler derfor ingen å kjøpe nye planter, og om du har den i hagen så vis aktsomhet om du kvitter deg med plantemateriale, både røtter og frøkapsler slik at du ikke bidrar til ytterligere spredning.
I går kom jeg via Ystenes på hagegal over fenomenet gullregnbueganger. (desverre så er hagegal er nede i dag så jeg får ikke lenket til den posten)
Det ble vist et bilde fra flicker, Gosj. Noe så flott da!
Også kom jeg til å tenke meg litt om, hmm, har ikke vi en gullregn som henger over trappa? Ut og sjekke (jeg har ikke forlatt eiendommen her på noen uker nå), og jammen har vi ikke slags gullregnbue! Her aner jeg potensiale, litt forming og klipping og vola!
Og en interessert Anne er en googlende Anne, her er noen av alle de lekre gullregnbuegangene som jeg fant:
Den største og mest kjente er nok den i Bodnan Garden i Wales, den ble anlagt rundt 1880 og er 55 meter lang! Selve trærne er byttet ut mange ganger siden den gang.
Bilde og tekst, bilde, bilder av bue og hage.
Kew Garden har også en buegang: bilde, enda ett bilde
Ness Garden i/ved Liverpool har en 20 meter lang gullregntunell. Bilde av tunell uten blader/blomster, bilde med blomster
I New Zealand ved Larnach Castle har de en litt andeledes buegang med høyere trær. Vakkert. Bilde, nok et bilde
Oppdatert: På Ramme gård er det et praktfullt parkanlegg, og som en del av det anlegget så har de en lang gullregnvegg. Den er formet på et espalie som er satt i sikksakk. Superfint! Jeg har ikke selv sett det live, men fikk tilsendt disse bildene av Ingunn B. Wang
Oppdatert: Ninni sier i kommentarfeltet at hun har funnet informasjon om hybriden som blir brukt (er vanlig) til disse buene: Hybriden Laburnum x Watereri ‘Vossii’. Den danner flere stammer fra basis og blir ikke mer enn 5-6 m, sikkert lett å forme. Antar de beskjærer etter blomstring. ‘Vossii’ danner minimalt med frøbelger og er den gullregnhybriden som blir mest brukt.
Ja, også bør jeg vel nevne at frøbelgene til gullregn er giftige, men det skal så langt jeg har forstått være mulig å få kjøpt kultivarer som ikke danner frøbelger.
Gullregn er noko av det vakraste eg veit, og i år er min dekt av blomster frå topp til tå.
Gullregnbuegang hadde vore draumen……
Og den gullregnbuen din ser jo mye mer naturlig ut! Den er direkte PEN! Heldige deg. Hmmmm, går det an å ta stiklinger av sånne mon tro?
Trist at hagEgal ligger nede, jeg savner den skikkelig! Hver eneste dag, flere ganger pr dag er jeg innom der for å se om der er noe interessant ;o( Jaja, en må vel bare smøre seg med tålmodighet! Dessuten er det så mye fint å se i alle bloggene rundt omkring!
Jeg er kjempefornøyd med at det var gullregn her når vi flytta inn, det er endel trær i nabolaget, ett stort ett rett over tomta her. Vakkert! Det var ingen slike der jeg vokste opp, så for meg er det fremdeles litt eksotisk 🙂
hehe, gullregnbuen min er jo helt naturlig… men litt hjelp kunne den jo få så den ble mer buete 🙂 Det er faktisk litt finere i virkeligheten enn jeg fikk frem på bildet. Men det er jo bare nå da, senere på året blir den jo kjedelig.
Vi har egentlig tenkt på å etablere en bue med klematis omtremt der, for å synliggjøre at det er inngangen til eiendommen, kanskje vi heller skulle videreutvikle treet, også la det vokse en sentbomstrende slyng i den i tillegg… hmm
Hagegal er nok snart på plass igjenn tenker jeg, det er vel en server som er nede tror jeg. Savner den jeg også ja 🙂
Synest faktisk at nesten-portalen din var likså fin som dei konstruerte. Meir naturleg 🙂
Og gullregn er vakkert. Har den på ønskelista mi.
Ha ei god helg!
OOojjj lekkert!!! Nå fikk jo jeg også en idè da.. Hjelpes.
Veldig trolsk med disse buene. Beundret også steinleggingen i Liverpool, hadde gjerne setat på en av benkene der. Gikk faktisk forbi et gullregn idag. Makan så flott. Heldig du som har et i hagen. Har sett slike buer/ tuneller med epletre, litt av en syn det og.
Gullregn er vakre, og en slik portal er jo noe å drømme om… Bare synd de er så giftige! Men unektelig noen flotte trær!
Kjempefin! Her jeg bor, har neste alle gullregn. Det yrer overalt. Skikkelig vakkert når de blomstrer. Og forferdelig giftige.
Og ikke viste jeg hva det var før jeg ble voksen. Eksotisk ja.
Nå falt skyene ned over oss her, det regner bøtter igjen. Men det gjør ikke så mye. Fint likevel.
Ha en god helgestart:))
Lekre gullregnbuer! Endelig et sted der det står hvilken sort som blir brukt! Det var som jeg antok hybriden ‘Vossii’ 🙂 Den danner flere stammer fra basis og blir ikke mer enn 5-6 m, sikkert lett å forme. Antar de beskjører etter blomstring. ‘Vossii’ danner minimalt med frøbelger og er den gullregnhybriden som blir mest brukt. Jeg antar det er denne som er benyttet til det vakre siksakespalieret på Ramme gård. Noe så nydelig er det lenge siden jeg har sett 🙂
Jeg synes gullregnen din er er minst like vakker som buene Anne 🙂
Håper hagegal er på plass i morgen, har abstinenser!
Kjempefin! Her jeg bor, har neste alle gullregn. Det yrer overalt. Skikkelig vakkert når de blomstrer. Og forferdelig giftige.
Og ikke viste jeg hva det var før jeg ble voksen. Eksotisk ja.
Nå falt skyene ned over oss her, det regner bøtter igjen. Men det gjør ikke så mye. Fint likevel.
Ha en god helgestart:))
Spektakulært! Og tenk den duften…!
God helg.
så flott at du fant frem informasjon om hybriden Ninni, det hadde ikke jeg tenkt på å se etter. Da flytter jeg det opp i hovedteksten, sikkert flere som lurer 🙂
Jeg regner også med at den beskjæres etter blomstring, men de rydder vel kanskje litt i den på våren da. For å ta lange rønnere.
God helg til alle sammen! Det er så artig når man kommer over slike ting som dette, spesielt når det jo er mulig å gjennomføre i lokalklimaet. Jeg skal jammen titte ekstra på vår gullregn, kanskje den får stå der den står alikevell.. (planene var å flytte den).
ahh! inspirasjon 😀
Opplysningene om ‘Vossii’ står under det første av bildene du viser fra Ness Garden Anne 🙂
«This is called ‘The Laburnum Arch’
[Laburnum x Watereri ‘Vossii’]»
Naturen klarer forme seg ganske fint selv synes jeg. Den naturlige buen du har var innmari fin. Gult lyser veldig opp.
Det var første gang jeg var på hageloppis og jeg var forsent ute til den store «krigen» blant hageentusiastene. For se om jeg gjør et forsøk neste år, men da er jeg i hvert fall advart og kan ikle meg rustning he, he.
Ha en fin søndag.
Da har jeg lagt til bilder av gullregnhekken på Ramme! Takk til Ninni for stor bistand med denne posten 🙂
Gullregn har lenge stått på ønskelista mi. Den er fantastisk vakker. De bildene du viser her får formelig tennene til å løpe i vann:) Synd jeg ikke har en kjempediger hage (eller kanskje det er like greit):)
Så nydelig hagen du linker til først er – tenk å sitte med en kopp te under den buen – om det fantges en edens hage ….helt vidunderlige bilder! tUSEN TAKK Anne!
Hilde
Synes den var kjempeflott som den var jeg. Hadde en kjempemessig Gullregn på et tidligere bosted – et kjempeflott tre. Skulle gjerne hatt en her i hagen også 🙂
Krydderheksa:
Gullregn og Blåregn er nok noen av mine favoriter. Den 1. har jeg prøvd flere ganger her på Romerike uten å lykkes, men jeg vet at den kan gå – men bue blir det nok ikke, den fryser tilbake årviss.
Blåregn har jeg prøvd i Spania men ennå ikke sett i blomst – bare i andres hager ): Men jeg gir ikke opp enda!
[…] Juni. Dette var den måneden moseplassen ble oppforstringsanstalt. Det flommet over av søte babyfugler som fikk mat og lærte å bade. Jeg er ekstremt motivert for å fore ivrig på våren og vedlikeholde fuglekassene vår i år kan man si… Se postene moseplassen zoologiske barnehage del en og del to Juni er også måneden for peoner, en vanvittig flott bukettblomst, og gullregn som kan formes til portaler. […]
[…] This post was mentioned on Twitter by Biff Medløkken, Anne. Anne said: Nå blomstrer gullregn utenfor her. Lekkert tre som gjerne kan formes til bueganger mm. Inspirasjon: http://ow.ly/1ZFaq […]
[…] Artikkel hos UMB kan lære deg mer om gullregn, og vil du bli inspirert til bruk av gullregn så titt i det gamle blogginnlegget mitt. […]