Honningknoppurt – vakker og villig

Oppdatert: Honningknoppurt er nå klassifisert som uønsket i norsk natur, med klasse Høy risiko. Les mer om dette her. Jeg anbefaler derfor ikke å anskaffe seg denne, og om du har den vennligst forsøk å unngå at den sprer seg ut av hagen.

I dag fikk jeg lyst til å vise frem en staude jeg forbinder sterkt med barndomshagen. Uformell med snål blomst, men svært vanlig og enkel å dyrke.

Honningknoppurten, centaurea montana, er en gammel staude som vi har dyrket i Norge i flere århundrer. Den er nøysom og forøker seg gjerne, så man bør tenke seg om to ganger før man setter den i stauderabatten – honningknoppurten kan fort finne på å ta over. Herdighet H5, høyde omtrent halvmeterenen, en deilig svak duft, og god til snitt. Mest vanlig i blå, men finnes også i hvit og rosa.

Honningknoppurt ligner svært på kornblomst, og mange kaller den derfor det. De er i slekt, men riktig navn er altså honningknoppurt.

honningknoppurt3

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. For en herlig blomst!! Synes kornblomst er så fint….så denne er jo en perfekt staude. 🙂 Skal tenke ut en fin plass. Stort sett har jeg gule blomster som sprer seg her….å det til gangs!!

 2. Mine blomstrer også nå. Jeg er glad i dem, hos meg er de ikke spesielt agressive til å spre seg heller. (Jeg vet at mange har dem på hat-lista av den grunn.)

 3. Jeg liker den også, og heller ikke her sprer den seg utover. Tua blir gjerne litt større år for år, men jeg har aldri sett at den frør seg eller sender utløpere i hytt og pine.
  Mine får ofte litt meldugg etter en stund og da er de ikke pene lenger, men om jeg klipper dem helt ned får jeg gjerne en blomstring til.
  Jeg liker å ha dem i litt ville buketter, med vanlig prestekrage, alunrot, marikåpe, hundekjeks ol. Det er sommerbukett for utebordet nr. 1 for meg.

  Flotte bilder av en flott blomst:)

 4. Flotte bilder av den! Og nå lærte jeg noe nytt, jeg ante ikke hva den het. Tok noen bilder av en slik blomst i pinsen, den sto halvveis ut av en hage ikke så langt fra meg.

 5. berit og juni, jøss, jammen kjekt å hvite. Min mor har denne i hagen en par steder, men da som solitær og ikke i bed. Synes den er veldig søt i grunnen, og nydelig i buketter ja 😀 Den er jo veldig tidlig ute.

  Jeg kan ikke huske å ha sett at mors kommer igjenn, skal jammen spørre henne om det. Mange av disse vårblomstrende kommer jo igjenn om de blir klippet ned. Veldig kjekt 🙂

  Marte, hehe, gule plenblomster er jo fine de og da,der de står og lyyyser!

  Anne-Sophie og Hanne: moseplassen plantenavnservice trår til 😉

 6. Den minner mye om kornblomst, fint bilde du startet med, klarte ikke å se hva det var. Kornblomst eller blåklint som vi sier er barndom. De vokste vilt på felten før de begynte å sprøyte. Som barn oppvokst på landet har de en egen plass i mitt hjerte. Tror jeg borde prøve den stauden, nydelig blåfarve.

 7. Minte meg om den der berømte blå badehette hatten til Elisabeth Tylor!!! Husker du den??? fra hennes unge dager, den gangen hun var smelle vakker???

 8. Denne kjenner jeg godt fra mammas hage i Lofoten. Jeg innbiller meg at den da må ha større herdighet enn H5? Den spredte seg ikke så veldig hos henne, minnes jeg, men det kan jo ha sine årsaker. En flott staude som folk egentlig ikke «ser», tror jeg.

 9. ja, jeg stussa på at det bare var H5 jeg også, men det står så i staudeboka mi. Kanskje det er trykkleif?

  hmm, badehetta til Elisabeth Taylor, ringer ingen bjeller, men jeg kan vel egentlig se det for meg ja 🙂

  Og blåfargen er perfekt, mot litt lilla og med lilla og sort senter og lyse detaljer. Det er en vakker blomst!

 10. ja, jeg stussa på at det bare var H5 jeg også, men det står så i staudeboka mi. Kanskje det er trykkleif?

  hmm, badehetta til Elisabeth Taylor, ringer ingen bjeller, men jeg kan vel egentlig se det for meg ja 🙂

  Og blåfargen er perfekt, mot litt lilla og med lilla og sort senter og lyse detaljer. Det er en vakker blomst!

 11. Det sto noen nydelige honningknoppurtplanter ved en stentrapp i haven. Jeg gikk stadig og beundret den vakre klare blåfargen på blomstene. Men en dag var alt borte. Mannen min synes det var på tide å få vekk ugresset som han kallte det. Nå skal det sies knoppurten sprer seg jo som ugress, så når de er avblomstret er det ok og luke de vekk. Men midt i vakreste blomstringen da gitt. Ja ja.

 12. Marit, om du er heldig så skyter den nye skudd og blomstrer til høsten.
  Men litt i overkant ivrig luking synes jeg det var!

 13. Min søsters svigermor mente disse blomstret 2 ganger på sommeren om man klippet dem ned – hvor mye skal man i tilfelle klippe bort – har prøvet med delt hell. Noen som har erfaring med det? Fant blomsten i oldemors hage på Tøyen botaniske hage

 14. Ja, denne kan blomstre en runde til (med mindre du bor slik til at du har sen blomstring /kort sommer).

  Hvor langt ned du kutter, tja. Jeg husker ikke hvordan mor gjør dette (har den ikke selv), men jeg ville ha kuttet ned slik at det var igjen ca 10 cm. Mener å huske at den skyter fra gren, ikke fra rot.

 15. Klarer seg utmerket her i Trysil, h7, så kan nok brukes overalt i landet. Sprer seg ikke så voldsomt heller her-kunne godt spredt seg litt mer for min del 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her