Hvordan plukke blomster og få de til å holde lenge.

hostabukettFør jeg ble hagegal var jeg bukketoman, noe jeg fremdeles er… Jeg liker godt å ta inn både markblomster og hageblomster og har etterhvert utviklet en par triks for å få blomstene til å holde lenge. Det er jo ikke så farlig når man skal ha en bukett til stuebordet, men når man pynter til store selskap være seg bryllup eller konfirmasjon så er det jo litt greit å slippe å våkne til blomsterkatastrofe 😉

Så her er mine triks, håper noen kan ha glede av de:
* Plukk aldri i sola. Er det en varm og solfull dag så plukk helst tidlig på morgenen eller sen kveld, regner det så er det ikke så nøye.
* Plukk helst ikke planter som allerede er tørste. Plukker du fra egen hage og skal ha mange blomster til en stor fest så vann blomsterbeddene dagen før, plukker du markblomster så forsøk å plukke de som står skyggefullt til, eller der det ser ut til at det er fuktig.
* Velg gjerne nyutsprunge eller knopper. En blomst som er i ferd med å springe ut vil naturligvis holde lengere enn en som har stått utslått i flere dager.
* Sett i vann så snart som mulig. Jeg pleier å plukke markblomster med bøtte (med vann i). Jeg forsøker å unngå at de er uten vann mer enn ett kvarter, det kan gjøre stor forskjell for de mer tandre blomstene.
* Renskjær før du setter i vann. Alle blomsterdekoratører sverger til kniv, jeg bruker saks men kniv er bedre (og etter pågang fra kommentarfeltet så presiserer jeg atter at kniv er tingen, mer om snitting lenger ned)
* La blomstene stå i vann noen timer før du lager bukettene, og la de stå kaldt og skyggefult og i le. De første timene etter plukking er de mest kritiske, dersom de får stå mange sammen i en bøtte på ett kaldt sted så er det mer sansynlig at blomstene greier å trekke vann. Ideelt forhold er kjølig, høy luftfuktighet, lunt og i skygge, en kjeller eller nordsiden av huset fungerer godt.
* Når du har laget buketten/dekorasjonen så kan det være lurt å sette den kjølig frem til bruk. Til store selskap så setter jeg opp blomstene dagen før, og lar de stå i kjeller over natta. Da står de like fine hele festen og dagen etter, og gjerne lengere også (mine familier har gjerne etterpålag). Jo kaldere og mer skyggerikt blomsterbuketten står, jo lengere holder den, står den midt i sola så nikker den fort.
* Fjern en god posjon av bladverket. Mye blader er pent, men det fører gjerne til at blomsten ikke greier å trekke nok vann. Det er bedre å sette til litt ekstra grønt. Unngå bladverk i vannet.
* Dusj gjerne blomsterbuketten/oppsatsen med vann når de er nyoppsatt, det hjelper blomstene til å holde seg.
* Sjekk at det er nok vann i vasen/dekorasjonen. Den første dagen trekker de mye vann, etter det dabber det vanligvis av.

Tileggstips fra kommentarfeltet, tusen takk til Mona, Siv Elin, Juni, Anne og Kathrine:
* Lunkent vann åpner vannkanalene. Tre-aktige stilker (som hos roser) tåler varmere vann og svært vannholdige stilker som kalla og liljekonvall vil ha kaldere vann, løkblomster vil ha helt kaldt vann.
* Enkelte blomster vil strekke seg etter lyset, spesielt når de trekker vann. Dette gjelder særlig tulipaner. Sett de gjerne mørk mens de trekker så de ikke blir skakke. Ett tips for tulipaner er forresten å snitte de, surre buketten i avispapir og så la de stå kaldt og trekke til de er stive, du får da tulipaner som står litt lengere og er rettere.
* Blomster skal snittes med kniv, det står mye flott om dette i kommentarfeltet men sammendraget blir som dette, (og presiser gjerne om jeg bommer nå):
Grunnen til at blomsterdekoratører bruker skarp, ren kniv er at det åpner vanningskanalene. Saks virker motsatt. Ikke bruk saks på snittblomster.
Tapetkniv med nytt blad er fint til å snitte med, pass på at kniven er ren og skarp. Smal tapetkniv til de tynneste, tykkere for grovere. Snitt på skrå, sett rett i vann. (tulipaner og pinseliljer snittes rett over, ellers trekker de for mye vann). Man kan snitte hele buketten på en gang, (noe jeg synes er vanskelig å få til, men det går vel på teknikk)
* Et annet lurt triks for valmuer som pleier å henge ganske fort når de blir plukket er å svi stilkene. Når jeg plukker valmuer så har jeg alltid en lighter med meg i lomma og svir stilkene noen sekunder med en gang de er plukket – da holder de lenger.
* Dersom du plukker markbomster og ikke har med vann så kan du gjerne sanke litt mose eller lav og surre rundt stilkene, det er til stor hjelp for å forhindre uttørking.

Jeg får av og til spørsmål om hvilken hageblomster og markblomster som er egnet for snitt, og det er ikke lett å gi ett godt svar. Noen blomster står kort som hundekjeks og smørblomst, men stort sett så må man bare prøve seg frem. Det meste holder noen dager om man steller pent med de. Om jeg møter på en blomst eller bladverk jeg ikke har erfaring med så prøver jeg gjerne å ta inn noen dager før for å se hvordan den bærer seg. Uansett så  nikker blomsene vanligvis raskt om de ikke holder, så dersom man plukker i bøtte som står noen timer så ser man det før man lager buketten.

Og for de som lurer, ja, det er en bukett med bare hosta 🙂 Er ikke så mye som blomstrer her nå, men med så lekkert bladverk hvem trenger blomster?

Hva er dine erfaringer med å plukke inn blomster? Har du noen triks du vil dele?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Grunnen til at blomsterdekoratører bruker skarp, ren kniv er at det åpner vanningskanalene. Saks virker motsatt. Ikke bruk saks på snittblomster.

  Bruk næring for snittblomster, om du ikke har det tilgjengelig så bruk en teskje klorin og en sukkerbit eller to.

 2. Takk for tips 🙂 Jeg er også av de som elsker å plukke inn blomster. Sommerstid står det alltid friske blomster på bordet, og de er plukket på tur, i vegkanten eller ute i hagen.

  Hilsen Margrethe

 3. Mona, takk for innspill!
  Jeg kjenner teorien bak dette med knivbruken, men har gjort endel forsøk og min erfaring er at det går fint med saks på de tynnere, men kniv er sikkert bedre. Men jeg skal endre litt på teksten så jeg ikke fører andre ut i fortapelse 😉

  Margrethe, samme her 🙂 Noe av det kjekke med bukett for meg er forresten at det er midlertidig, variasjon er deilig og buketten varer jo skjelden lenge og forandrer seg gjerne underveis 🙂

 4. Dersom du har problemer med å kutte tynne greiner med kniv så er sannsynligheten stor for at kniven din enten er litt for sløv eller bladet er for tykt, eller teknikken er feil;) Smal tapetkniv med nytt blad er toppers til litt delikate myke stilker.. Lunkent vann åpner vannkanalene. Tre-aktige stilker (som hos roser)tåler varmere vann og svært vannholdige stilker kom kalla og liljekonvall vil ha kaldere vann, løkblomster vil ha helt kaldt vann.

 5. Mange gode råd her:) Syns kniv er best(bruker en jeg kan skifte blad i), og jo hardere stilk – jo varmere vann skal de stå i.
  Men det og oppbevare tulipaner til dagen etter(eller mange timer)så husk på at de står rett og ikke ha lys fra siden. Mange ganger har jeg glemt meg, og dagen etter tatt de opp. Da har de i løpet av natten strekt seg mot lyset og blitt skeive. Og det har vært buketter jeg skulle gi bort… Nødløsningen da har vært å sette de mot et vindu med sol, eller mot en kraftig lampe et kvarters tid. Men de åpner seg jo fort.Syns særlig tulipaner holder seg best til oppbevaring i kjøleskap forresten.

  Så liker jeg litt dryss på bordene også. Det er dekorativt når noen blomster drysser ned på duken:))
  Fagerfredløs, roser, litt forskjellige markblomster mm.

  Koselig med blomsterbuketter! Pleier å ha mange inne rundt omkring:)

 6. Herlige tips og så sant, så sant! Beste tipset er å ha så mye blomster at det ikke synes når man plukker og bare plukke og plukke 🙂 Ellers så har jeg det sånn at noen blomster har jeg problemer med å plukke inn – de vakreste i hagen. Derfor går det mest i markblomster her og buketter fra butikkene – rar jeg? Jada! H.

 7. Oi! Her var det mange gode tips eg ikkje hadde på lager. Tusen takk Anne! Du er eit oppkome av iderar og gode råd! Og takk for tipset om hagegal, der fekk eg jammen indirekte blink 🙂

 8. Flotte innspill Siv Elin og Kathrine! Jeg er nok litt lat skjønner dere, som ikke vil bruke kniv 😉 Teknikk er nok også inne i bildet, det er i allefall ikke utstyret det står på 😉

  Flott at dere minner på dette med vanntempratur, det hadde jeg glemt, samme dette med at blomsten strekker seg. Skal legge det til i teksten.

  Jeg fikk forresten en tøff lupinoppsats en gang fordi jeg satt de direkte opp uten å trekke vann først, og tuppene vendte seg så opp i løpet av kvelden, ble litt snålt, men ganske tøft 🙂

  Bukettblomster kjøper jeg nesten ikke, kun midt på vinteren, synes det er dyrt, og dessuten ikke i nærheten så fint som det jeg kan plukke inn utenfra. Butikkavskårne er så sabla stive og strikte, jeg liker det litt mer rotete 🙂

 9. Du trenger ikke snitte en og en stilk om du har en bukett med masse tynne stilker. Lag buketten og snitt den mens du har hele i hånden. .

  Tulipaner skal forøvrig ikke snittes på skrå – de skal skjæres rett over.

 10. Mange flotte tips her.
  Jeg er jo også en av dem spm elsker å plukke buketter både fra hagen og grøftekanten.
  Brudebuketten min var fra grøftekanten – bare markblomster – og den hadde jeg plukket selv sammen med min tilkommende.
  Et annet lurt triks for valmuer som pleier å henge ganske fort når de blir plukket er å svi stilkene. Når jeg plukker valmuer så har jeg alltid en lighter med meg i lomma og svir stilkene noen sekunder med en gang de er plukket – da holder de lenger.

 11. Brennetrikset var ny for meg juni! Takker og neier, det skal jeg prøve meg på i sommer når valmuene bare har kommet opp (så i høst med andre ord…)

  Jeg laget jo også brudebuketten sjøl, minetteroser fra hagen, veldig enkel sak. Andre ville sikkert gjort mer ut av det, men trassiganne ville ha «noe nettopp plukket i farten» utrykket 🙂

 12. Mange flotte tips her.
  Jeg er jo også en av dem spm elsker å plukke buketter både fra hagen og grøftekanten.
  Brudebuketten min var fra grøftekanten – bare markblomster – og den hadde jeg plukket selv sammen med min tilkommende.
  Et annet lurt triks for valmuer som pleier å henge ganske fort når de blir plukket er å svi stilkene. Når jeg plukker valmuer så har jeg alltid en lighter med meg i lomma og svir stilkene noen sekunder med en gang de er plukket – da holder de lenger.

 13. Takk for mange gode tips!
  Stort sett plukker jeg markblomster spontant.
  Syntes det er vanskelig å ha syrin mer enn et døgn i vase.
  Som Kathrine liker jeg å drysse blomster utover bordet ; ser frem til å fråtse med liljer, roser og fagerfredløs m.m.

 14. Takk for mange gode tips!
  Stort sett plukker jeg markblomster spontant.
  Syntes det er vanskelig å ha syrin mer enn et døgn i vase.
  Som Kathrine liker jeg å drysse blomster utover bordet ; ser frem til å fråtse med liljer, roser og fagerfredløs m.m.

 15. Så fine tips. Jeg var og hørte på en blomsterdekoratør i våres. Han sa at det var veldig viktig å sette blomstene kjapt i vann, aller helst snitte dem under vann. Når han var ut i skogen og plukket hvitveis, så bandt han mose rundt stilkene for at de ikke skulle tørke.

 16. Anne, det med mose (eller lav) rundt stilkene er jo supersmart, ofte så finner man jo noe slikt der man plukker 🙂 Takk for tipset 🙂

  Joda, jeg kan også like at det drysser på duken, når det er meningen 😉 Fylte peoner i forfall er jo rett og slett vakkert!

  Hyggelig at så mange har bidratt med ekstratips og egne erfaringer og preferanser. Takker for det!

 17. Hei! så mange fine tips:)
  Hvis jeg plukker hvitveis etter din oppskrift på formiddagen og setter den kaldt til kvelden, tror du de da fortsatt står fint den kvelden? 🙂

  • Hvitveis står fint i flere dager den 🙂 Sitter og ser på noen småvisne på bordet mitt nå som jeg plukket på søndag, og de var fine helt til i går.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her