Frøken Markblomst – presentasjon av kandidater

frk-markblomst27 ulike kandidater konkurrer nå om tittelen Frøken Markblomst 2009. Avgjørelsen er din, og skjer ved avstemning under presentasjonen. Husk, det er to runder, så kom tilbake for finalerunde fra og med søndag.

Alle bilder og tekst under er hentet hos de respektive bloggere, hvor du ofte kan finne flere bilder og mer tekst, så klikk deg videre og bli kjent med nye blogger attpå!
Jeg har forsøkt å oppgi norsk og vitenskaplig navn på blomstene, eventuelt slekt der jeg var usikker på art. Dersom noen er uenig i identifikasjonen så tar jeg i mot tips med glede!

Takk til alle som deltar på konkurransen, det er så morsomt å få se hva dere fasineres av!

frk-skrikFrøken Skrik fra Det lille huset
Denne flotte Orkideen jeg kom over etter en tur i marka vil jeg kalle for «Frøken skrik»…
Syns så tydelig jeg ser motivet av bildet «skrik» av Munch på et av kronbladene..
(Munchs fortelling om inspirasjonen til Skrik ligger på bloggen)
Tilhører marihåndslekta, Dactylorhiza

frk-uskyldFrøken Uskyld og hennes venninder, fra Vilt og vakkert
Frøken Uskyld og venninnene hennes forvillet seg inn i haven min for noen år siden, og her har de blitt. De står og nikker, småprater og hilser hver gang jeg går ned i haven. Det er nesten som jeg ser den unge bruden med brudepiker i følget stå på kirketrappa, et nærmest sakralt bilde. Nå har hun regn i sløret. Litt ovenfor står brudgommen i flott blå dress og smugtitter på sin tilkomne.
Fagerklokke, Campanula percifolia

frk-blomsterjentaFrøken Blomsterjenta fra Grønne knær
Jenta mi er ei lita rufsetufse og hårspennene i den altforlange panneluggen er forlengst vekk!! Men hun viser stolt frem sine nyplukkede tusenfryder til fotografen!
Bildet er tatt i pinsen da vi var i Danmark, der tusenfrydene vokser som ugress i gressplenene.
Jeg syntes jo selvfølgelig at det var utrolig vakkert og har nå kjøpt tusenfrydfrø -skal gjøre et forsøk på å få tusenfrydblomstring i plenen rundt morelltreet til neste år!
Tusenfryd, Bellis perrenis

frk-tistelFrøken Tiril Tistel fra Den hemmelige hagen
Min deltaker til konkurransen dukka so stilferdig opp då vi var ute på søndagstur, og eg skjøna straks at her var ho!
Hør berre her om alle gode eigenskaper tistelen skal ha ;
En bolle tistler plassert i et rom letter humør og stemning for alle i rommet. Tistler i hagen holder tyver unna, i en potte ved døren beskytter den mot ondt og vokter over bæreren om den bæres i lommen. Den hindrer lynnedslag om den kastes på ilden. Klær vevd av tistelfibre brukes mot forbannelser/forhekselser. Dokker fylt med tisler fungerer også til dette. Tistelen har også helbredende effekt, og menn blir bedre elskere av å bære den med seg. Dessuten vil bæreren få utdrevet sorg og melankoli. Alt teoretisk innhold fra Mannars temahefte 2001 © Cecilie Faureng med modifikasjoner
Frøken «Tiril Tistel » byr altso på mange gode egenskaper, men som alle primadonnaer bør du halda henne litt på avstand, ho er ikkje god når ho vert vrang og set piggane ut 🙂
Tilhører tistilslekta, cirsium

frk-maurstaudeFrøken Maurstaude fra Ramme Alvor
Den utvalde, Frk. Maurstaude, er ein liten sak som heiter Legeveronika, Veronica officinalis og tilhøyre maskeblomstfamilien. Ser for meg at dei har mykje morro, den familien der 🙂
Fyrste gong eg la merke til Frk. Maurstade, var ein dag eg gjekk tur i skogen. Eit teppe av desse blomane låg langs stien. Dei var ikkje høgare enn 5 til 10 cm, og det slo meg at Herren hadde laga desse riddersporeliknande staudane til maur og alt småkryp så dei også kunne få kjenne på hagegleda 😉
Den danske urtebokforfatteren Simon Paullii forteller at det var jegere som oppdaget plantens legende egenskaper. Det skjedde da de så at en hjort som var skambitt av en ulv fikk sårene leget ved å spise legeveronika.
Eg må få addera at grunnen til at den vert kalla Frk. Maurstaude er at då eg låg der og rulla meg på bakken, i eit tappert forsøk på eit godt bilde, nytta ikkje mindre enn to maurar sjangsen til å gjere sitt i buksa mi…ja, da va ildt…
Legeveronika, Veronica officinalis.

frk-karmenFrøken Karmen fra GundaM – en liten hagevandring
Kan du se hva dette engang har vært..?
Jovisst, en takrenne fra et gml hus funnet nede i fjæra av en kompis av meg 😉
-Denne Gunda finner du på noe morsomt utav… Javisst, så var jeg igang da, igjen…..
Så her ble resultatet. Først fikk jeg lagd føtter av sterk ståltråd, men enda var den litt kjedelig…
Hmmm, etter noen runder med både det ene og andre fikk jeg en ide om å sette på en «karm»
Vel, slik ble altså dette fatet til slutt, med karm 😉 Perfekt til pariserloffen el vårløken, gressløken eller rett og slett til å legge vakre ryllik i ;D
Ryllik, Achillea Millefolium

frk-angelica-av-juraFrøken Angelica av Jura fra Nefertitis samlinger
Hils på Frøken Angelica av Jura. Dette er kvann, eller Angelica archangelica om du vil. Da jeg var liten og vokste opp i en verden totalt blottet for elektroniske leker og -tidsfordriv, var dette en av de plantene vi tok med inn i vår eventyrlige lek.
Jeg vokste opp på landet, langt utenfor folkeskikken, med gårder og store marker, fjell og mørke skoger og, ikke minst, stykket nede ved elven der det vokste kvann. Planten var jo mye større enn oss småtassene, og det var som å befinne seg midt i jungelen. Nærmere bestemt i jungelen i urtiden.
Denne leken kunne foregå i dagevis – vi var bare en tur hjemmom for å spise og få oss litt søvn sånn innimellom – ellers tror jeg vi stort sett var ute.
Deilige barndomsminne 🙂
Kvann, Angelica archangelica

frk-seigdameFrøken Seigdame fra Inger Karins hage
Denne gangen hadde jeg litt å velge, blomstene i skogen har jo fått sitt eget notat her i bloggen min, og jeg har også eget album fra skogsturene mine. Tilslutt måtte både frøken Lykke og frøken Rival gi tapt for den lekre frøken seigdame.
Frøken Seigdame er søsteren til frøken Lykke (Lychnis flos-cuculi, Hanekam), hun er en Engtjæreblom (Lychnis viscaria). Frøken Seigdame blomstrer midt i juni her i området. Hun bor i Østmarka, ikke så langt fra Sarabråten. Hun er ingen bortskjemt frøken, men trives på tørr, mager, kalkfattig sand- eller grusjord. Stilken er mørk og klebrig under de øverste bladfestene, noe som har gitt opphav til både norsk og botanisk navn, og selvsagt til frøkenens navn.
Hils på frøken Seigdame!
Engtjæreblom, Lychnis viscaria

frk-ryllikFrøken Ryllik fra Min Verden
Frøken ryllik er spart fra Husqvarna trimmeren, som er ivrig i bruk av husbonden om dagen.
Ryllik er en nydelig blomst. Jeg forsøker å ta vare på noen villblomster i hagen.
Ryllik, Achillea Millefolium

frk-blaavakkerFrøken Blaavakker fra Villroses hage
Frk. Blaavakker er navnet. Campanula rotundifolia på latin. Nikkende og blyg tar hun seg ut. Tilsynelatende skjør og vever som en riktig prinsesse. Men se om hun ikke har fått besøk av en beundrer? Kanskje hun slett ikke kvalifiserer til å være med i en frøken-konkurranse? (Eller er ikke de jomfruelige kravene så sterke lenger, som før??)
Riktignok står han bare oppå klokken. Kanskje han hviler. Eller er det skumle hensikter? Hvem vet. I alle fall er ikke frøken Blaavakker så uskyldig som hun ser ut, for det blir stadig fler av henne… Hun får lov til å spre seg i hagen, for maken til sirlige høysommerbud finnes ikke 🙂
Blåklokke, Campanula rotundifolia

frk-fluga1Frøken Fluga fra Höns & Blommor
«Den vildväxande blomma som jag uppskattar allra mest är den lilla skämtaren Flugblomster.
Blomman är en orkidé som lever vidare tack vare sin förmåga att lura två arter av gaddsteklar som lockas till blomman såväl genom sin doft som av sitt utseende, som en liten fluga.
Blommorna liknar små flugor, och stekelhannen lockas till, vad han tror är en hona, och försöker att para sig. Vad han inte vet är att han gått på världens nit och när han flyger till nästa blomma har han utfört den bästa pollinering man kan tänka sig.
Blomstängeln är bara några decimeter hög och blommorna knappt en centimeter.
Flugblomster är en ovanlig växt som finns på kalkrika fuktängar och blommar i början av juni. Den här har jag fotat på Kinnekulle, som är Västergötlands eget lilla blomsterberg.
N=Flugeblom, Ophrys insectifera

frk-skyFrøken Sky fra Heges fotoblogg
Frøken sky må hun hete for hun er blå som himmelen og vender sky blomsterhodet vekk fra betrakteren. Er hun også kamerasky tro? Nei, det er nok ikke helt lett å være sart og vakker blant store strå og høyt gress. Kanskje ikke rart hun beskytter seg og snur hodet vekk når noen kommer for nær!
Blåklokke, Campanula rotundifolia

frk-jonsokFrøken Jonsok fra Hobbygåsa
«Frøken Jonsok»
Jeg aner ikke hva dette er for slags blomst, bildet er tatt i en grøftekant, og den har en så nydelig lillafarge at den kvalifiserer til å være min favoritt av sommerens markblomster.
Rød jonsokblom, Silene dioica

frk-blygFrøken Blyg fra Martes Atelie
Denne vakringen fant jeg på vei til sjøen her en dag.
Jeg har desverre ingen anelse om hva det er men vil kalle
henne «Blyg».
Dette fordi hun sto der å viste seg så vakkert
frem inne i den mørkeste
delen av skogen………så blyg….
ukjent

frk-last-one-standingFrøken Last one Standing fra Regnbuedalen
Da jeg var ferdig med plenklippen i dag, dukket nemlig denne lille blåknappen opp midt i det ensformige grønne. Jeg kaller henne Frøken Last One Standing 😉
Blåknapp, Succisa pratensis

frk-klamreFrøken Klamre fra Hverdagsliv i Stormyra
Frk Klamre sto så lita og unnseleg i sanden på badestranda…Men du å du så vakker ho var ved nærare ettersyn…
Klamrar seg fast på ein plass der ingen skulle tru at nokon kunne bu!!
Gåsemure, Argentina anserina

frk-solbrentFrøken Solbrent fra Moseplassen
Denne solhungrige lille prestekragefrøkna hadde nok vendt sitt ansikt opp mot solen litt for lenge, for se, hun har blitt rød i ansiktet 😉
Prestekragen syne jeg er et must i en eng, og i en bukett eller krans. Den formelig stråler sommerglede, synes du ikke!
(som vanlig er deltageren min holdt utenfor avstemningen)
Prestekrage, Leuchanthemum vulgare

frk-lillaFrøken Lilla fra Salig rot
Jeg gikk meg en tur i nabohagen, som er en ekte naturhage. For å beundre overflodet av forskjellige markblomster og andre blomster som ble sådd i et annet liv, og som nå er som villblomster. Der hørte jeg hvisking og jeg kikket meg omkring. Nei, tenkte jeg her er det ingen. Igjen hørte noe så svakt, så svakt. Og der tittet hun frem, Frøken Lilla. Så forsagt, i skjul så hun ikke skulle bli sett. En dame av en annen tid. Der hadde hun blitt skjult for omverdenens nådeløse blikk. Kanskje hennes forfedre hadde bodd der i århundrer. Men nå ønsket hun å ses, hun ønsket å beundres for sin skjønnhet. Så jeg oppfylte hennes ønske og foreviget henne. Men hun sa; » skjønnhetsdronning jeg ei er, og vellystige blikk jeg ber meg frabedt» så jeg forsikret henne om at konkurransen var kun for den uskyldige skjønnhetens skyld
Fuglevikke, Vicia cracca

frk-straalende-skjoennhetFrøken Strålende Skjønnhet fra Signe Schineller (levert på mail)
Strålende skjønnhet
En løpetur i det fri satte bena på gli.
En varm velkomst ved turens ende,
iform av naturens strålende skjønnhet.
Blendet av dens strålende gul,
VAKKERT!, jeg måtte hevde!
Med disse strålende skjønnheter i hende, kunne jeg gledelig hjemover vende.
Bekkeblom, caltha palustris

frk-livets-frydFrøken Livets fryd fra Nordisk Landliv
Livets fryd og livets
lykke
.
pluk den op og
forglem den ei.
.
Ingen sorg og savn
deg trykke
.
det er hvad jeg ønsker for deg.
Forglemmegei, Myosotis

frk-lykkeFrøken Lykke fra Enchanté
Diktet Hva er lykke av Ingrid Hagrup er gjengitt i posten.
Prestekrage, Leuchanthemum vulgare

frk-columbineFrøken Columbine fra Rabarbra og vanilje
Min kandidat til denne frøken-runden er frøken Columbine, her fotografert i grøftekanten i et fantastisk sol-etter-regn-lys, du vet sånt lys som får hele verden til å se ut som om den har et regnbueslør svøpt om seg.
Hun er en Bakkeknapp (Scabiosa columbaria), de blir lilla og fjæraktige når de springer ut, men jeg synes de er aller finest på dette stadiet, for da ser de ut som en liten skål med
SUKKERTØY
Bakkeknapp, Scabiosa columbaria

frk-gullnosFrøken Gulnos fra Refleksjoner
Vakker og yndig står du der
hver gang jeg vandrer forbi
Du smiler mot meg i all din prakt
Hilser mot meg i all slags vær
Du kjære Gulnos i solens drakt
Du dukker opp på den samme sti
hver eneste sommer i solens prakt
Min kjære venn
Jeg kunne tatt deg med hjem
Men du er vakrest ute i naturens hjem.
Tiriltunge, Lotus corniculatus

frk-musoeronFröken Musöra fra Livet på Landet
Den som en gång tittat djupt in i det himmelsblå ögat hos en Förgätmigej, glömmer det aldrig.
Kanske var det så denna vackra och förunderliga skönhet ville bli känd. Som blomman man aldrig glömmer.
Liten och försynt är hon. Som en försiktig men pigg skogsmus.Kronbladen är runda som musöron och blommans latinska namn är just Myosotis, som betyder Musöron.
Nästa gång du ser en Förgätmigej. Lova att du kryper ner på knä och ler mot hennes öga och viskar. ”Vackra blomma – Jag glömmer dej aldrig…”
Forglemmegei, Myosotis

frk-nypeblomstFrøken Nypeblomst fra Min økologiske hage
Rosakledt og yndig
i grøftekanten står
Vakre frøken Nypeblomst
og hennes søster Gyllentår
.
De dekker veiens alver
når sommerregnet faller
og skjenker fruktige bær
til syltetøy og paier
.
Velduftende og duggfrisk
er frøken Nypeblomst óg
– som den deiligste parfyme og hun pynter opp ditt hår
Stennype, Rosa canina

frk-blaa-yndeFrøken Blå Ynde fra Gamleheksa sin lille verden
Flyge berrføtt i dogg-gras og blåbærlyng, blåklokkevikua, ja den ler og syng. Blåklokkevikua milla steinrøys og strå. Sitt je i a nå, je er i a nå.» ( Prøysen)
Blåklokke, Campanula rotundifolia

frk-sjokkFrøken Sjokk fra Kathrinehagen 2009
På morgenturen min i går, fikk jeg sjokk da jeg kom opp i «Nøtteskogen» ovenfor her. En 10-15 meter bred og noen hundre meter lang stripe var hogget ned. Dette er en flott skog med nydelig utsikt over Trondheimsfjorden. Min første tanke var at nå skal nye millionvillaer komme opp. Så synd at grønne lunger og utfartsområder rammes, og at det er pengene som rår. Håper det bare er vanlig skogsdrift dette, og at min rosa ryllik frøken Sjokk fortsatt kan blomstre her.
Har nå snart vent meg til at skogen ovenfor her mangler endel trær. Så min Frøken Sjokk blir nok ikke borte med det første nei:)
Ryllik, Achillea Millefolium

En par av deltagerene har denne gangen valgt å legge ved hele dikt ol av kjente forfattere. Jeg forsøker her på bloggen å holde meg innenfor Lov om opphavsrett, hvilket innebærer at jeg ikke kan gjengi disse verkene med mindre forfatteren har gitt sitt samtykke, eller har vært død i 70 år. (Sitatrett er brukt for en par andre deltagere der jeg var sikker på at det var ok)

* Avstemningen er delt inn i innledende og finalerunde, innledende løper frem til og med lørdag 18 juli. Lørdag presenterer jeg de 5 (eller flere om det er ekstremt jevnt) kandidatene som fikk flest stemmer. Deretter blir det en ny avstemning som løper frem til og med tirsdag 21. kl 22.00, vinner offentliggjøres onsdag.
* Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er motatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjenn det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.
* Resultatene for innledende og finalerunde vil vises etter endelig kåring.
* Du kan stemme på flere kandidater, (så mange du ønsker), men du kan kun stemme en gang, så kryss av for alle du vil stemme på før du stemmer.
Denne avstemningen er nå stengt, og finalerunden er i gang

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

25 KOMMENTARER

 1. Det er så koselig med disse konkurransene, Anne, og markblomster er jo spesielt artig, da. 🙂

  Jeg har valgt ut mine favoritter her – og stemt.

  Får jeg lov til å lure på noe? Bakkeknapp er vel nokså uvanlig i Norge, Kan frøken Columbine være en rødknapp? (Knautia arvensis) Hvis bildet er tatt på Jeløya, så kan det være Bakkeknapp.

 2. Inger Karin, hmm, anerikke, men det høres jo logisk ut. Jonna?

  Jeg synes det er så utrolig artig å se hva dere velger å vise frem og stemme på. Vi har så uendelig mange markblomster vi kan hygge oss med, og konkurransen har gjort meg kjent med en par nye 🙂

 3. Det er så koselig med disse konkurransene, Anne, og markblomster er jo spesielt artig, da. 🙂

  Jeg har valgt ut mine favoritter her – og stemt.

  Får jeg lov til å lure på noe? Bakkeknapp er vel nokså uvanlig i Norge, Kan frøken Columbine være en rødknapp? (Knautia arvensis) Hvis bildet er tatt på Jeløya, så kan det være Bakkeknapp.

  • Ramme alvor: Hehe, neida, du er ikke blind 🙂 Jeg pleier å utelate min frøken fra avstemningen, synes det er ryddigere.

   Gøran, du og du for et celebert nabolag du plasserte meg i!

   Hyggelig med alle stemmene som har kommet inn, absolutt intet er avgjort, denne gangen er det rett og slett veldig likt!

 4. Jeg syns din er finest denne gangen, og av den grunn stemmer jeg ikke på noen andre! Syns dine kandidater kan få være med også jeg. Dersom de presenteres for første gang når avstemningen «legges ut», syns jeg ikke det er noe «uryddig» i det hele tatt!
  Heia Frk.Solbrent!

 5. Micha, hyggelig at du likte min best 🙂 Men jeg kommer nok til å fortsette med å holde min kandidat utenfor avstemning, alternativet er at jeg slutter å presentere/melde på egene kandidater, og det har jeg jo ikke lyst til 🙂

  God sommer til deg også Jorunn 🙂

 6. Jeg så først nå at du hadde kommentert bildet mitt, jeg tenkte ikke over at kandidaten skulle ha et frøken navn, men helt greit å kalle henne frøken blomsterjenta.
  Jeg synes det var mange flotte bilder her, men har valgt ut 2 som har fått min stemme.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her