Sommerfuglbusk = sommerfuglmagnet

sommerfuglbuskJepp, her har du en plante som virkelig lever opp til navnet sitt. Vi kjøpte i våres en sommerfuglbusk nettopp fordi vi ønsket å tiltrekke oss sommerfugler i hagen, men ettersom jeg så sjelden ser sommerfugler så hadde jeg ikke stor tro på at en busk skulle gjøre noe forskjell.

Vel, så feil kan man ta…
Så snart sola har fått skinne litt, så kommer de vakre flygende skapningene og setter seg vel til rette og super i seg nektar. Når busken i tillegg faktisk er pen, så ser jeg ingen grunn til å ikke ha en sommerfuglbusk i hagen. 

Sommerfuglbusken, Buddleia davidii, kan bli tre-fire meter høy og har en pen vifteformet voksemåte med lange blomsterstander på slanke grener som vaier i vinden. Den tåler H3-H4, men i H4 kan den lett fryse helt ned, noe som gjør at du får en lavere busk og senere blomstring. Den er vanligest i blålilla som vist på bildene, men det finnes en rekke ulike kultivarer i hvitt, rosa og lillatoner, noen av disse blir mye lavere, helt ned til en meter.
Vår dufter litt, men jeg synes ikke egentlig duften er særlig god. Men jeg er nå litt snål på duftpreferanser..

Busken vår er som sagt ny av året, og litt glissen og står litt inneklemt, og jeg orker ikke styre for å få til finere bilde. Men se gjerne forrige post om neslesommerfuglen for  nærbilde av blomsten. Google bildesøk er også ganske informativt 🙂 Sommerfuglen på bildet er en dagpåfugløye.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

 1. Hmm…Hvor blir mine sommerfugler av tro? Mange i hagen, men ikke på busken. Min ble plantet i fjor, og står ved veggen, varmt og godt. Og i le. Blomsterfluene er der, men ikke sommerfuglene.
  Merkelig:/

  Får kose meg med det flotte bildet ditt istedet jeg, Anne:))

 2. Hmm…Hvor blir mine sommerfugler av tro? Mange i hagen, men ikke på busken. Min ble plantet i fjor, og står ved veggen, varmt og godt. Og i le. Blomsterfluene er der, men ikke sommerfuglene.
  Merkelig:/

  Får kose meg med det flotte bildet ditt istedet jeg, Anne:))

 3. Kathrine, hmm, det var da rart! Har du en spesiel, snål kultvar eller? Wenche skrev i kommentarfeltet på forrige post at hun hadde flere på den blå enn den hvite busken.

  Kine, den burde være grei å få tak i på de fleste gartneri. Se litt ekstra på merkelappene, de ulike kultivarene har som sagt litt ulikt utseende.

  Det er endel andre kryp på min også, ingen bier, men både humler og diverse blomsterfluer. Skulle bare vært litt mere sol, så jeg fikk tatt flere bilder 🙂 apropo kryp så ser jeg til min overraskelse at solsikkene er populære for insektene, ikke sommerfuglen da, men de andre.

 4. Noe jeg ser frem til hvert år er å fotografere sommerfugler på rød solhatt; som jeg ser fra mitt kjøkkenvindu.
  Har bare et bilde av en Tistilsommerfugl. Håper flere vil dukke opp.

  Tilbakemelding ang. bloggtips. Det å bytte farge på bloggen går greit, men fargen på sidene av bloggen kommer ikke til syne.
  Tror du det kan komme av at jeg har endret størrelsen på bloggen?
  Ha en fin dag:)

 5. Anne, jepp, en kindereggplante! 😀

  Jorunn, solhatt er et savn i hagen her, det er så mange vakre kultivarer 🙂
  Ang bloggbakgrunn så har jeg sendt deg en epost, jeg vil tro at du ikke har fått med deg hele koden når du har kopiert over, det skal iallefall ikke ha noe å si at du har endret bredden på bloggen.

  Blomsterpikene, klart det er ok at du har lenket til innlegget! Jeg setter stor pris på den slags tilbakemelding, for det betyr jo at du synes innlegget var genuint bra 😀

 6. Noe jeg ser frem til hvert år er å fotografere sommerfugler på rød solhatt; som jeg ser fra mitt kjøkkenvindu.
  Har bare et bilde av en Tistilsommerfugl. Håper flere vil dukke opp.

  Tilbakemelding ang. bloggtips. Det å bytte farge på bloggen går greit, men fargen på sidene av bloggen kommer ikke til syne.
  Tror du det kan komme av at jeg har endret størrelsen på bloggen?
  Ha en fin dag:)

 7. Jeg kjøpte også en Sommerfuglbusk i våres. Den har jeg satt i stor potte, og skal prøve å få den til å overvintre der, for jeg vil ha planten på verandaen. Har tenkt å klippe den litt ned før den settes bort. Krysser fingre for at det går. Det tok litt tid før sommerfuglene oppdaget at det var blomster på busken min, men de kom etterhvert. Ang lukt… nei, den lukter ikke noe godt.

 8. Så den lever opp til navnet sitt, sommerfuglbusken. Jeg har hatt lyst den en stund, må bare finne det «perfekte» stedet til den i hagen først. (jeg er verdensmester i å ombestemme meg på plasseringer, og graver støtt og stadig, flytter og ordner på plantene, for å finne en ny, enda berdre plass.)

 9. Anne, jepp, en kindereggplante! 😀

  Jorunn, solhatt er et savn i hagen her, det er så mange vakre kultivarer 🙂
  Ang bloggbakgrunn så har jeg sendt deg en epost, jeg vil tro at du ikke har fått med deg hele koden når du har kopiert over, det skal iallefall ikke ha noe å si at du har endret bredden på bloggen.

  Blomsterpikene, klart det er ok at du har lenket til innlegget! Jeg setter stor pris på den slags tilbakemelding, for det betyr jo at du synes innlegget var genuint bra 😀

 10. Hei. Vi plantet en sommerfuglbusk på frimark som ble veldig frodig og flott. Ble besøkt av mange forskjellige sommerfugler helt til nå. Vi kuttet etter hvert når blomstene var ferdig blomsteret. Busken er ca. 1.5 mtr høy. Hvordan skal vi behandle den før vinteren? Skal vi klippe den ned? Har du et godt tips hva vi skal gjøre? Forsatt en god helg, Mvh. John Einar

 11. Hei John Einar
  Det kommer ann på ditt lokale klima. Har du en hage i sone H1 og H2 så skal det ikke være nødvendig å gjøre noe som helst, har du hage i H3 og H4 så er det sansynlig at den fryser ned helt eller delvis men det ser du til våren og da kan du klippe vekk de tørre grenene.
  Om du ikke veit hva herdighetssoner er så kan du søke her på bloggen så hr jeg skrevet en egen bloggpost om det.

  Du kan vurdere å samle grenene litt så de ikke skal brekke under snø (binde sammen med feks gamle strømpebukser). eventuelt bare gå ut og riste av kramsnø når denne legger seg.

  Jeg veit jo at noen beskytter sarte busker ved å bygge en liten tipi rundt med strie eller granbar, bare ikke legg det på for tidlig ig tett så det dannes fukt innenfor. Om det har noen som helst effekt for sommerfuglbusken aner jeg ikke.

 12. Hei!
  Jeg ønsker meg så veldig en sommerfuglbusk!!De er fantastiske og sommerfuglene er jo truet så det er all grunn til å fø dem litt.Har noen tips om steder de kan ha en sånn?
  Hilsen Marianne

  • hei marianne, sommerfuglbusk vil jeg tro du får på absolutt alle hagesentra, så det skal være lett å finne (i regioner hvor det er tilrådelig å dyrke den da, sommerfuglbusken har en herdighet på H3).

 13. Jeg har hatt en sommerfuglbusk i bedet i flere år, og en artig måte å få flere busker på – klipp noen grener av en annen busk med annen farge – fant noen som vokste utenfor en hagemur. Delte de opp i biter på ca 10 cm og skråsnittet endene som jeg bare satt rett ned i våt jord. Så nå har jeg 3 forskjellige busker med andre farger…..Sommerfuglene og humlene elsker buskene……..

 14. Her er mine sommerfuglbusker (rosa, lilla, hvit) Jeg bor 3 mil nord for Oslo og busken fryser ned på vinteren. Blomstringen blir da veldig sen beg. av september.
  Masse sommerfugler når sola skinner

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her