Takløk sammenplantning

takløk-sammenplantning
Takløk, Sempervivum tectorum, er genialt for tørre steder med tynt jordlag.  Her har jeg satt flere ulike sammen i en grunn potte, men de kan like gjerne plantes på fjell eller inntil husveggen. Takløken vil ha god drenering, så gi den sandholdig jord, eller bland grus eller leka inn i jorda. Den trives godt i sol, og kan godt like varmen fra stener eller fjell. Den er vintergrønn, og dyrkes for bladenes del, men enkelte av sortene har spennende blomster også. Takløken forøkes lett, spesielt de sorter som lager egne babyer på stilker (du ser de er på vei over pottekanten på bildet over). Disse kan du knipe av og stikke i jorda, og vips, nye planter!

Fordi takløken trives med lite og tørr jord så er den egnet til planting på rare steder. Jeg har sett takløk i små rare krukker, som hår på fonteneskulpturer, i sprekker mellom heller og som tepper langs husvegger. Takløk brukes også på tak, og er et morsomt, økologisk og vakkert alternativ til takdekke.

takløk-2

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Takløk er veldig dekorativ og en plante jeg liker godt. Bare synd planten dør når den har blomstret. Avdankede paraboler er glimrende takløkfat, forresten.

 2. De er fine og akkurat hva jeg trenger etter å ha vendt om på mange busker i hagen. Nesten som en om-
  møblering….bare at det var i hagen;) Moro. Ting har blitt så store….så da får de flytte på seg. Glemte helt å ta bilder!! Ble rett og slett revet med……………

 3. Nydelig Anne, akkurat som den skal være. Rustikk, grønn og litt dry;)

  Takk for godbedringshilsen, er på vei opp nå og det var jaggu på tide. Ha en vakker søndag!

 4. Kjempefin sammenplanting du viser! Takløk er en av mine favoritter. En herdig sukkulent til hagen:-)
  Rosetten som blomsten kommer opp ifra dør, men ikke hele planten.

 5. Solrosa, ja det tror jeg 🙂 Takløk er svært hardfør. Sett gjerne potta inntil husveggen, det gir den litt skjerming for været og kan bidra til at den ikke blir stående med vann som fryser til, for det tåler ikke plantene så godt, verken takløk eller annet.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her