Kanariblomkarse – gul hurtigklatrer

kanari-blomkarseKanariblomkarse, Tropaeolum peregrinum, er en relativt hurtigvoksende klatreplante, i slekt med den vanlige blomkarsen, men med noen virkelig artige gule blomster og et vakkert flikete bladverk. Den danner ranker som kan bli fire meter lange i løpet av sommeren, og er med det en av de raskere sommer-klatrerne jeg kjenner til. Kanariblomkarse klatrer ved å surre fast bladene, den har verken sugekopper eller fangarmer, så den er tjent med litt enkel leding. Jeg vil tro den er like fin hengende som klatrende.

Kanariblomkarsen er faktisk spiselig, (husk konkurransen), både blomster og blader! 

kanariblomkarseDette er første året jeg har kanariblomkarse, og det kan vel ikke sies å ha vært et veldig vellykte prosjekt. De ble direktesådd, og av alle ertene jeg satt kom det en opp.. Denne ble så utsatt for litt knuffing og fikk aldri spesielt mye oppsyn og dilling (den eneste det dilles for her på moseplassen er meg, alt annet må nok greie seg litt på egenhånd..). Men, den lagde da noen ranker, og disse rankene ble både lange og fulle av nydelige blomster, selv om noen larver kom og forsynte seg av bladverket.

Bildet til venstre viser litt av en av rankene, hadde den fått mer stell så ville den nok blitt fyldigere. Den klatrer på et gjerde, og det funket helt ok fordi jeg tredde ranken frem og tilbake. Den vil nok klatre lettere på noen snorer som bladene kan feste seg til.

Men på tross av årets labre resultat, det blir nok kanariblomkarse i fremtiden også, synes det er en vakker plante, og nå kan jeg jo høste egne frø 🙂

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Den der var knalltøff! Den havner rett på ønskelista for neste år. :o) Tror den skal få klatre i paviljongen.
  Flott og informativ blogg du har! Har funnet masse tips til utforming av min egen blogg her! Takk for det! Og ha en fortsattt finfin kveld!
  M.

 2. Hehe, genialt med sånne klatrere som dette på balkonger, overrasker meg alltid at folk ikke planter mer ipomoea og kanariblomkarse og slikt som virkelig fyller sidene helt 🙂

  Hyggelig å kunne vært til inspirasjon 🙂

 3. Hei!
  Flott og inspirerende bloggside! Jeg hadde denne kanariblomkarsen for første gang ifjor sommer, den endte opp med en del blomster i behold, men raka fant for blader…noe insekt på ferde. Litt stusselig… Har du et godt råd for å unngå det nå til sommeren? 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips