Frøken SuperSvart – min deltager til frøken Spiselig 2009

svartsurbærFrøken SuperSvart er min deltager til konkurransen Frøken Spiselig, og er bærene på prydbusken svartsurbær, aronia. De sorte bærene som dannes i mengder er ikke gode å spise som de er, til det er de altfor sure, men egner seg godt til saft og sylte da de med følge av sukker har en god og spennende smak. Svartsurbær er proppfulle av antioksidanter, og antioksidanter er som kjent supersunt 😀

Svartsurbær er en tøff buskplante som kan bli fra en til tre meter høy (sortsavhengig). Den har nydelige hvite blomster på våren, pent mørkegrønt bladverk utover sommeren og vakre sorte bær og virkelig fargesprakende bladverk på høsten. Dette er et funn av en busk og det er ikke uten grunn at den brukes mye i offentlig beplantning. De senere årene har det blitt fokusert mer på bærene, men det er fremdeles ikke vanlig å nyttegjøre seg de, og det er synd for bærene er enkle å plukke og som sagt meget sunne.

frk-spiselig

Svartsurbær er vel nesten å anse som medisin i bærform 😉 det er i allefall å betrakte som supermat 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Fikk vann i munn av å se/lese om din sunne og sure superbær. Antioksidanter er jo så supersunt.
  Må innrømme at jeg ikke kjent til Aronia.
  Da lærte jeg noe nytt i dag!
  Lykke til med Frøken SuperSvart!:)

 2. Spennende! Kan disse brukes som hekkplante? Vi har en hekk i hagen, som stod her da vi flyttet inn – og jeg aner såklart ikke hva slags busker det er… Men de har fått svarte bær nå… Jeg tør jo ikke smake på de, er oppdratt til ikke å spise bær man ikke veit hva er! hihi. kjempegøy å lage mat av ukjente planter! …om de er spiselige og skikkelig sunne som du skriver – hadde det vært gøy å plukket og fryst, og hatt noen av de i laging av smoothie! :o)

  Skulle svært gjerne vært med på konkurransen, plommetreet vårt har i år kommet med gedigne plommer, eller så kunne det vært moro å meldt på druene – de er allerde blitt modne! (står ute, har ikke drivhus – så det er moro!)

  gleder meg til å titte innom bloggen din igjen fremover! :o)

  stor klem til deg!

 3. Svartsurbær er også nydelig fuglemat! Her får jeg aldri anledning til å teste dem ut som menneskemat – de forsvinner i trostemagene lenge før jeg rekker å plukke dem.
  Jeg klarte ikke å få klar noen kandidat i denne omgangen, men jeg regner med at det blir flere omganger med frøkenkåring – og da er jeg med igjen:)

 4. Nå lærte jeg noe nytt i dag også! Svartsurbær=aronia. Aronia synes jeg dukker opp på gankse så mange innholdsdeklarasjoner etterhvert (smoothier og «sunn» saft). Hvem kunne vel vite at det var noe så alminnelig som svartsurbær 😉

  Lykke lykke til hos spesialisten denne uken. Krysser fingrene for deg!

 5. Hei! Kjempefint bilde 🙂
  Men jeg ville bare svinge innom deg og si TUSEN TAKK for den kjempefine posten du har laget ang 3 kolonner i blogspot – den var utrolig informativ og lett å forstå!! Alt stemte ved første forsøk, så nå er jeg kjempefornøyd innehaver av blogg med nettopp 3 kolonner 😀

 6. Svartsurbær er mye brukt som hekk, og egner seg godt til det, vokser relativt raskt tror jeg. Den kan godt klippes i fasong, men du vil jo da få lite bær ettersom bæra sitter ytterst på grenene.

  Ja, den er populær blant fuglene juni, det hadde jeg jo helt glemt å skrive inn. Selv har jeg ikke busker, de er naboens, men jeg ser jo at fuglene er på.

  Hege, hehe, det er mye rart som maskeres som noe finere 😉

  Anette, takk for takken 😀 Kjempeflott at forklaringen kommer til nytte!

  Jepp jepp, jeg holder på med presentasjonene, det går litt treeeeeeeegt med meg for tiden, men målet er å få de ut i kveld, og det tror jeg at jeg skal greie uten for mye stress.

 7. […] Frøken SuperSvart fra Moseplassen Min frøken SuperSvart er bærene på prydbusken svartsurbær, aronia. De sorte bærene som dannes i mengder er ikke gode å spise som de er, til det er de altfor sure, men egner seg godt til saft og sylte da de med følge av sukker har en god og spennende smak. Svartsurbær er proppfulle av antioksidanter, og antioksidanter er som kjent supersunt 😀 Kandidaten er holdt utenfor avstemning […]

 8. Lurer sannelig på om ikke dette er det vi har i hagen, men vårt er et lite tre. Er det busk eller tre?
  Vi lurte på om bærene var spiselige, og smakteb på ett, litt surt men litt godt også…Spennende at den er full av antioksidanter, kunne nesten gjettet det på den mørke blåfargen!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her