Høstblomstrende sedum – Staudene som blomstrer lengst?

oktoberbergknapp
oktoberbergknapp-bukettDet finnes flere ulike sedumsorter som blomstrer på høsten, og disse er høstens trassigeste hagebeboere. De er er i hovedsak kjedelige frem til høsten der de står med sine grønne blader og grønne knopper og venter og venter og venter. Så, på høsten, når alt det andre begynner å gi opp så kommer den frem med sine fantastiske blomsterhoder. Tett i tett med små blomster som tiltrekker seg sommerfugler og humler, og som blomstrer like fint selv etter frostnetter.

De er ypperlige til buketter ettersom de står like fin i ukesvis, eller du kan stikke noen blomsterhoder ned i bakken som pynt i utepotter, bed eller på kirkegården.

Den vanligste fargen er rosa som vist her. Det finnes flere ulike fargenyanser av rosa, samt hvit. Du kan også få den med mørkerøde bladdetaljer, og det er litt forskjell på blomsterstørrelsene og høydene på ulike sorter.

Det finnes flere ulike arter og sorter, de mest kjente er:
* Oktoberbergknapp, Sedum Spectabile: Blomstrer først i oktober, fordrer godt klima for å rekke å gjøre ut av seg. Blir 20-30 cm høy.
* ‘Herbstfreude’ en navnsort kultivert frem fra bla oktoberbergknapp. Blomstrer fra august/september. Blir 30-40 cm høy. Det finnes flere slike navnsorter, blomstene på bildet er trolig Herbstreude.

Dersom du har sedum i hagen og har lyst på flere så er det en av de aller enkleste å lage stiklinger på. Du kan skjære av en gren og sette i bakken i skyggen på våren, og vips, ny plante! Dersom du får den i en bukett så vil de ofte danne røtter mens de står i vasen, og den kan du så plante når du er lei buketten. Den er også svært takknemlig å dele, da tuene raskt  vokser seg store.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Flotte er de! Har fått litt dilla på Sedum, og de behøver slett ikke være kjedelige når de bare står med bladverk heller. Det kommer i de flotteste farger; fra blåturkis via blekgult til dyprødsvart og variegert! Knallfine med roser, Hosta, prydgress, dagliljer og det meste…

 2. Jeg har en bitteliten en tror jeg? Ved dammen står en flott bladsak helt til sept/okt. Da kommer flotte rødbleke blomster på den:)
  Rundt tre/fem cm høy og sprer seg utover.

  Nå nyter jeg ettermiddagen lave sol her i hagen. Ehh…må bare ikke se ut gjennom vinduene da,)

  Ha en fin fin mandagsettermiddag!

 3. Jeg har ikke sett de med så spennende bladverk, men artig å høre at de finnes såpass variasjon Villrose! Jeg synes nå de er fine før de blomstrer også, men spennende ville jeg ikke kalle denne min mor har i hagen.

  Kathrine, ja, det finnes lave sorter høstblomstrende sedum også 🙂
  Vindusvask? Hø, det er for folk som kjeder seg… 😉

 4. Jeg liker dem også på andre tider av året, de er en nytelse om våren med sine sarte grønne farger. Jeg har en med dyp rødfarge på bladene og den er lekker hele tiden, men ellers er de jo fineste når blomstene springer ut:)
  Og de er faktisk fine når de blir brune også, særlig hvis de blir toppet med en dasj snø!

 5. Snakker du om fargeklatter i det osm ellers begynner å bli en litt blass hage.

  og lille frøken Ekorn da, skikkelig lunchbord vil jeg si!! ikke rart du får besøk jo, bare hvitduken som mangler jo Anne 🙂

 6. Mia, nei, jeg ante ikke at oktoberberknapp kaltes kjerlighetsurt i sverige, men jeg har vel lest noe om at sedum hadde noen betydelser mot trofasthet eller varighet eller noe slik, ettersom det holder så lenge i buketter.

  Hege, det siste bildet er faktisk en bukett, jeg har ikke sedum i hagen selv, men snitter hos min mor og plasserer ute og inne. Noen rett i jord, og noen i vann. Funker superfint for meg som ikke har så stor hage 😉

 7. Takk for fine bilder og opplysninger.
  Har mye Sedum her i innlandet hos meg.
  Vet ikke navn, men har en gul en som blomstrer tidlig. og er veeeldig nøysom.
  En lien rosa,som vokser på ingenting og blomstrer sent.Kan en sette inn bilder her?

 8. Hei Moster.
  Du kan ikke laste opp bilde hit, og jeg er dessverre ikke noe god på å kjenne igjen sedum så det ville ikke hjulpet å sende meg på epost.

  Men, det supre hageforumet http://www.hagegal.no/hagefora/ kan kanskje hjelpe (sedum er ikke det enkleste å navnsette). Dersom du ikke skjønner hvordan du legge opp bilde i forumet så kan du melde deg inn på hagegal og starte en tråd, og så sende bildene til meg på epost, så skal jeg legge opp for deg i tråden.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her