Hvordan lage mosekuler (alternative julekuler)

mosekuler-julekulerAv og til så overrasker internett meg og gir meg en gave. Dette skjedde forrige uke når jeg var på jakt etter kranser til den store kranse-inspirasjonsposten og jeg datt inn i bloggen til Atelier Kari. Jeg ble sittende og se på side etter side, og ble bare gladere og gladere. Kari har spesialisert seg på å lage dekorasjoner basert på det hun finner rundt seg der hun bor på Finnskogen, og det er ikke måte på hva man kan få ut av sånt andre ikke ser at finnes en gang.

Så oppdaget jeg at hun i tillegg til å selge (og sende) ferdige dekorasjoner samt holde foredrag og kurs, også har materiale for salg, og vips så hadde jeg en stooor eske med skogsgleder i huset 😀

Men hvor skulle jeg starte? Hva skulle jeg lage? Jeg har ikke ork til så store prosjekt, men på salgsbloggen hennes kom jeg over en genial vri på et kjent tema, nemlig mosekulene, man kan jo henge de opp!

Disse kulene her har jeg laget de siste dagene. Dette er mine aller første egenproduserte mosekuler så de er litt vonky, og opphenget er helt midlertidig, men jeg er ekstremt fornøyd og gleder meg til å ta fatt på all mosen og laven jeg nå har i hus :D.

Å lage mosekuler er enkelt og alle kan få det til med ståltråd, mose eller lav og litt tålmodighet 🙂 

mosekule-rabbeskjegg
Rabbeskjegg og sølv bouillontråd (bouiliontråd er en type tråd som ikke er glatt)
mosekule-broedlav
Brødlav og glatt blank tråd (min aller aller første!)
mosekule-sigdmose
Sigdmose og gull Bouillontråd. Var fiklete å legge på for mosen hang ikke sammen i flak når den var våt.
mosekule-reinlav
Grå reinlav og sølv bouilliontråd. Husk, du kan bruke bare toppen eller bunnen, eller blande som meg.

Hvordan lage mosekuler:

Mosekuler kan være i alle størrelser fra noen få cm og opp til en halvmeter eller mer i diameter.  De aller minste under fem cm i diameter kan man vurdere å lage uten base, kun mose.

Mosekuler kan ligge på bordet, i fat, oppå vaser eller på gulvet mm. Eller de kan henges opp.

Du trenger
* En base.
* Metalltråd for å surre fast mosen, tynn blir minst synlig, finnes ulike farger og struktur.
* Mose eller lav, dypp denne i vann i fem minutter før du bruker den og legg den til avrenning så blir den myk og sammarbeidsvillig.

Slik gjør du det:
* Kjøp eller lag en base. Ferdige isoporkuler er vel det enkleste, men du kan også bruke krøllet avispapir, hønsenetting, halm, strå og mose og forme en ball.
* Monter på feste for oppheng dersom den skal henge (surr noen ganger rundt basen og lag en hempe)
* Dekk basen med med mose (eller lav).

Legg på et flak mose, og surr noen ganger rundt, legg på nytt lag mose med god overlapp (husk, mosen krymper når den tørker.) og surr noen ganger rundt, fortsett slik til hele kulen er godt dekket, pass på at formen ikke mister fasong underveis fordi det blir tykkere noen steder enn andre.

For at det skal bli pent med surringen så kan det være en ide å tenke på hvor og hvordan du surrer. Jeg surrer fra to sider noe som gir meg muligheter for å snu retningen på tråden, det vil si at jeg starter å surre på tvers av kulen, og lar det være litt lengde på enden. Da kan jeg nemlig gå innom både den og på hempen for å snu retning, (se om du blir noe klokere av bildet).

mosekule-surre

Du kan la kulene være som de er, eller du kan dekorere med det som passer deg som feks tørkede eller levende eller syntetiske blomster, paljetter og perler, silkebånd, kongler, lavkvister, glitterspray mm. Du kan også i bindeprosessen bruke ulike typer mose og slik generere mønster på kulene, eller la kulene du legger sammen bestå  av ulik mose.

Et siste tips er at dersom du bruker grønn oasis (grønt materiale som brukes til blomsteroppsatser, kjøpes hos hobbybutikk og hos i blomsterbutikker) så kan du også stikke inn levende blomster og blader og dekorasjonen holde seg pen såfremt den ligger på en skål med vann)

Kuler er ikke den eneste fasongen som egner seg for å dekkes av mose. Fin i formen viste nylig noen virkelig fine mosehjerter.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

21 KOMMENTARER

 1. Så artig at en kan bruke mose til så mye! Kreativ og nydelig julepynt!
  Sånn vil jeg også prøve meg på 😀
  Selv har jeg en gang laget koster av bjørnemose og fargerike bånd. Nå er det nok ikke sesong for å dra ut i skogen for å plukke bjørnemose, men til sommeren…

 2. Å hæle dussan, i den bloggen bare MÅ jeg snoke litt i etterpå, for her tror jeg er noe for meg også gitt!!

  Dyktig er nå du og da, de mosekulene passet jo moseplassen perfekt spør du meg.

  å ja, takker så for at du holder oss litt underetet om hva du finner og ser.

  Klem til Anne fra Anne

 3. De der var nydelig!!! så for mange år siden slike som var satt på en grein/stamme.. tenk deg en buskbom som er formklippet med flere kuler opp på hverandre og med bar stamme mellom hver kule.. det var tvinnet sølvtråd med stjerner rundt kulene.. drittstilig.. men jeg hadde ikke klart å kopiere det:o))

  går det bra med deg om dagen?? klem fra mæ

 4. Å hæle dussan, i den bloggen bare MÅ jeg snoke litt i etterpå, for her tror jeg er noe for meg også gitt!!

  Dyktig er nå du og da, de mosekulene passet jo moseplassen perfekt spør du meg.

  å ja, takker så for at du holder oss litt underetet om hva du finner og ser.

  Klem til Anne fra Anne

 5. Så flott da.Jeg skal prøve å lage sånne kuler.På lørdag kommer et innslag i min blogg om å lage juletre med mose.Jeg har masse av det slaget i plenen min. Takk for dette innslaget om å nyttegjøre seg mosen.

 6. Takk for alle de hyggelige kommentarene, dere får bare unnskylde at jeg ikke er så flink til personlige svar og kommentarer, men jeg leser alt og tar det til meg både de gode ordene og deres egne moseerfaringer 🙂

  Det står godt til meg meg om dagene, men det er mye som skjer som tar energien slik at det ikke blir så mye igjen til bloggingen/lesing av andres blogg. Men jeg er jo her bare ikke like synlig hele tiden. Har fått behandlingsplan fra spesialisten og driver og sanker medisiner og finner ut av ting og det er litt jobb kan man si (ikke standard norsk behandling dette). Også er det jo snart jul, og selv for meg som er ekstremt tilbakelent og ikke styrer til jul, så blir det jo litt. Også har mannen vært utenlands i ti dager, så nå som han endelig er hjemme blir det også mye som må på plass litt komprimert, før han forsvinner i romjula igjen.

  Men dagene er fine, været er jo tilogmed eksemplarisk!

  Ruts datter: Så spennende! det gleder jeg meg til å lese. Jeg driver selv og binder mose mm trær, hadde tenkt å presentere i neste uke 🙂 skal bli fint å se hvordan dine ser ut også 😀

 7. Artige og flotte de mosekulene du har laget. Jeg gleder meg allerede veldig til Kari kommer til Dokka for å holde forerdag på Hagefestivalen vår 🙂

 8. Fine!
  Atelier Kari er jeg også stadig innom og kikker på. Følte meg like glad og inspirert som deg første gangen jeg fant bloggen hennes, tror jeg!
  Jeg bruker julekuler som ellers hadde endt på loppemarkedet som basis for lav/mosekulene. Det er også god hjelp med litt lim fra en limpistol for å feste noe lav/mose om en plundrer i starten.

  Nå holder jeg på med store kuler (avispapir + nedbrytbare plastposer utenpå) som jeg kler med furubar. Surrer fast med tynn ståltråd. Mener jeg fant også denne ideen hos Atelier Kari.
  Fint ute ved dørene!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her