Hva spiser fuglene

En god foringsplass med variert kost kan tiltrekke seg svært mange arter, og i denne bloggposten deler jeg råd om hva du kan fore fuglene med.

Ulike fugler har ulike preferanser. Dette går i stor grad på arter og henger blant annet sammen med nebbenes utforming, men det er også til en viss grad individuelle smakspreferanser og sesongavhengig. Svært mange av småfuglene liker solsikkefrø og meiseboller, så det er en god start, men større utvalg av for gir større variasjon i besøk. Prøv deg frem og se hva som blir en suksess på din foringsplass!

En ting er hva fugler kan spise, en annen ting er hva de har lyst på om de har valget… Blåmeisen vil stort sett heller ha nøtter enn solsikkefrø, men den spiser gjerne solsikkefrø om jeg ikke har nøtter, og finnes det ikke solsikkefrø heller så spiser den gjerne frukten. Men det er meget sjeldent den velger eple om den kan få peanøtter.

.

Noe av det du kan fore med:

* Fett, både rent fett i form av spekk, og meiseboller. Alt fett er bra så fremt det ikke er salt. (slik lager du hjemmelagede meiseboller)
* Frø: De aller fleste frø er spiselige. Solsikkefrø er det vanligste, andre populære frø er hirse.
* Nøtter: De aller fleste nøtter er god kost. Rimeligste er jordnøtter (peanøtter) på hagesenteret, mandler kan også være rimelig rundt juletider.
* Kornprodukt, både hele korn, valsede korn som feks havregryn og brød/kakesmuler. Ikke alle fugler greier å spise hele korn, det må de ha litt kraftig nebb for å gjøre. Hvete, havre og til en viss grad mais ser ut til å være de mest populære kornslagene. Obs, mange tror at en ikke skal fore med havregryn, det er bare tull, havregryn er topp mat!
* Frukt og bær, både tørket og ferske. Epler er et rimelig og godt alternativ, rosiner kan også være populært. Det beste er naturligvis om du har hagen og nabolaget fult av bærbusker og frukttrær som fuglene kan raide utover høst og vinter.
* Kokte poteter: (og enkelte fugler liker også annen middagsmat)

Fuglene må  venne seg til ny mat, om jeg henger ut noe helt nytt så blir det gjerne spankulert rundt det noen dager før det aksepteres.

Les mer på miljølære om hvilken fugler som spiser hva, men jeg anbefaler alle å rett og slett prøve seg frem da fuglenes kost ser ut til å variere kraftig. Jeg ser stadig at fuglene i hagen spiser ting de i følge «boka» ikke skal like, og jeg ser at enkelte fortyper som ble spist ett år, ikke har videre omsetning neste år.

Obs: Det er viktig at du aldri forer med mat som er mygla eller inneholder salt, det kan ta livet av fuglene.

 

I tillegg til mat så kan du tilby vann. Åpent vann er meget populært, og den varme delen av året anbefaler jeg alle å forsøke å ha et fuglebad stående ute (på bakken, ikke på søyle). Her brukes fuglebadene like mye til å bade som til å drikke av, og fuglene står gjerne i kø. Vinterstid spiser fuglene snø.

Dårlig besøk på foringsplassen din?
Jeg får av og til spørsmål fra lesere som lurer på hvorfor det ikke er fugler hos de, enda de har hengt opp fuglemater med godsaker. Det er ikke så lett for meg å svare godt på det, det er flere faktorer som teller inn. Det viktigste er vel at du er avhengig av at noen fugler oppdager foringsplassen, og at fuglene må føle seg trygge ved foringsplassen – har du aktive katter eller har hengt materen veldig åpent så er det ofte nok til at fuglene velger å spise en annen plass.
Her kan du lese mer om å lage en god foringsplass.

Lyst til å lære mer om fuglene i hagen? Besøk nøkkelsiden om hagefugl, der finner du lenker videre til en hel rekke tips.

Det kan være en ide å ha flere enn en foringsstasjon….

Oppdatert: Bloggposten er omarbeidet/oppgradert november 2012.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

40 KOMMENTARER

 1. Akkurat hva jeg trengte. 😉
  Takk for at du driver «opplæring», jeg går i gang og skal gjøre livet godt for fuglene «mine».
  Alt godt, og god helg fra Eirin

 2. For å få fuglene inn i hagen om vinteren er det viktig slik du skriver at de må føle seg trygge. Plaseres fuglematen i nærheten av noen busker eller en hekk vil det gi dem mulighet for gode skjulesteder og høyne tryggheten. Jeg ser ofte at når det oppstår en mulig fare eller de blir skremt av en eller annen grunn så flyr de i skjul inni buskene.
  Ellers er det jo viktig å tilby variert mat for å få så mange forskjellige fugler som mulig.

  Det er gøy å mate fugler!
  Det er alltid noe å se på, og de gir liv til en hage som ellers kan virke temmelig dø på denne tiden av året.

 3. Jeg blir fascinert av de vakre fuglebildene du og andre her inne viser:) Tror jeg skal prøve å ta litt bedre vare på fuglene i hagen min jeg også. God helg!

 4. Så kjekt å høre at tipsene og bildene kan komme til nytte 🙂 Rart med det, fuglematedilla er det lett å bli bitt av, i allefall om man er mye hjemme den lyse delen av dagen. Også tenk da, om dere får faste gjester nå, så kan dere håpe på faste gjester til våren, og det betyr fugle (og ekorn) barn, og noe søtere finnes naturligvis ikke 😀

  Se her:
  http://moseplassen.com/2009/06/zoologisk-barnehage/
  http://moseplassen.com/2009/07/moseplassen-zoologiske-barnehage-del-to/

 5. Flott innlegg. Her vert fuglane mata flittig vinteren gjennom. Har laga eigne meiseboller for første gang.Og så går det mykje solsikkefrø. Har inntrykk av at mange fugler liker det. I dag la eg ut to halve epler. Har minka på dei ser eg. I dag har eg sett kjøttmeis (flest av dei), blåmeis, raudstrupe, bjørkefink, grønnfink, svarttrast og nøtteskrika. God helg !!

 6. Kjære Anne! Fremdeles flotte bilder fra deg:o)) Tror jeg må begynne med iherdig fugleforing jeg også, slik at jeg får knipset bilder av de vakre små:o)
  Nå trenger jeg din HJELP! Har prøvd å lage en ekstra kolonne i bloggen min ( på ve.side), samt gjøre bloggen bredere ( utifra malen jeg fant her hos deg :o)))). Det virket som om det meste funket med bredere blogg, men problemet er at jeg ikke har fått frem den ve.kolonnen!!
  Når jeg går inn i «Tilpass» får jeg ikke lenger legge til GADJET – det kommer ikke opp, og alt det som var på hø. side, er nå flyttet seg over på ve….. Det virker som om jeg har bredere blogg, men med samme antall sidekolonne ( bortsett fra at den har skiftet plass).
  Blir veldig glad om du har tid til å hjelpe:o))))
  Klem fra Solveig

 7. Hei!
  Så herlig bloggen din er! 🙂 Jeg har brukt den mye, og viderefører mine lesere til deg når det er spørsmål om 3 kolonner og bruker din oppskrift når jeg hjelper andre bloggere. Har selv et bloggtipsinnlegg, og får noen hendvendelser kan man si iløpet av uken. Derfor vil jeg takke deg for hvor mye tid du har lagt ned i forklaringene dine!

  Håper du får en flott helg!
  Klem J

 8. Nyttig lesing.. Her kryr det av fugler, kanskje ikke så rart ettersom jeg bor i et naturreservat med masse fugler i.. Ikke er jeg glad i å kaste mat heller og at noen fugler liker poteter hadde jeg aldri trodd.. Takk for gode opplysninger:)

 9. Kine, jeg er misunnelig!
  Men det er altså imponerende hva som finner veien hit til en byhage midt i Oslo også, Hurra for store gamle trær og overgrodde hager 😀
  Potetene er noe Nøtteskrika liker, også måker mm da.. Har ikke prøvd her, ettersom jeg ikke har nøtteskrike men sporadisk har måke.

  Jorid, så utrolig hyggelig å høre at du har glede av og anbefaler 3 kolonners forklaringen! Takk for tipset om din egen tipsside, den var virkelig fyldig!

  Solveig, mystisk, men nå er jeg jo på saken 😉

  Tullik, Solsikkefrø er virkelig populært, også er det jo så greit å fore med. Eneste er at det blir innmari mye søppel av det, men nå som det er snø så merker man jo ikke noe til det da.

  God søndag alle sammen! 😀

 10. hallo

  kjøpte fuglemater type rund m tak over i plast .

  etter å ha sett at fuglene bruker veldig mye energi på å forsvare sitteplassen(spiseplassen),en posisjon som er sjelden så komprimert ved naturlig fødesanking
  ble løsningen for min del i dette tilfellet å lime 4 stk skillevegger i tynn gjennomsiktig plast med silikon som ble tonet ned med litt fint sandpapir , og no sitter de som regel litt lengre og tryggere i hver sin «bås» før de «bytter» plass.
  dette systemet har ikke skjemt ut materen og har fungert i mange år uten utbedringer av noe slag.

  en fuglemater setter musikk til en ellers rolig årstid.

  nysherry

 11. hallo

  kjøpte fuglemater type rund m tak over i plast .

  etter å ha sett at fuglene bruker veldig mye energi på å forsvare sitteplassen(spiseplassen),en posisjon som er sjelden så komprimert ved naturlig fødesanking
  ble løsningen for min del i dette tilfellet å lime 4 stk skillevegger i tynn gjennomsiktig plast med silikon som ble tonet ned med litt fint sandpapir , og no sitter de som regel litt lengre og tryggere i hver sin «bås» før de «bytter» plass.
  dette systemet har ikke skjemt ut materen og har fungert i mange år uten utbedringer av noe slag.

  en fuglemater setter musikk til en ellers rolig årstid.

  nysherry

 12. Hei!
  Jeg er en 10 år gammel jente som søker etter hva man skal gi fuglene…
  Dere burde ha skrivd som dette: Spurven foretrekkerr meisboller…

  Det var det jeg ville si. hade<3

 13. Hei Anonym jente 🙂
  Tusen takk for tips!
  Jeg er enig med deg at det høres lurt ut å skrive slikt, men det er ikke så enkelt som det høres ut, fordi det er slik at fuglene liker ofte litt av alt, og de liker ikke det samme på kaldeste vinter som på sommeren, og en fuglene har jammen personlig smak også!
  Noen fugler liker bare noe helt bestemt, men for de aller fleste fugler så er det lureste å henge ut litt av solsikkefrø, nøtter, meisebolle og brød. Om du så i tillegg har litt frukt (feks eple) så har du noe til alle fuglene 🙂

 14. Hei Erwin, jeg veit dessverre ikke hvilket merke den materen er (regner med at det er den i siste bildet du tenker på). Jeg tror den ble kjøpt på plantasjen for fire år siden, så trolig var det Nelson, men ingen garanti, og jeg ser ikke den i nelsons utvalg lenger.

 15. Hei, flott presentasjon!
  Ser at en også har rødstrupe i januar, men hva kan man legge ut til den? Det er jo en insektspiser med yndlingskost edderkopper om sommeren. Får man kjøpt animalsk føde: mauregg, små åmer eller insekter som ikke er tørre noe sted, eller greier rødstrupen seg med brødsmuler og kanskje bærfrø?

 16. Hei Bror. I likhet med de fleste andre insekspisende fuglene jeg får her så spiser den fettmiks. Altså hjemmelagede meiseboller. Den er kjent for å trives best på bakken under meisebolla hvor den spiser nedfallet, i stedet for å hakke løs selv, men jeg har sett begge deler.

 17. Hei. Takk for hyggelige skriverier! Jeg har masse fugler på terrassen min i år, selv om det er store vinduer ut til terrassen, og jeg har to fuglehunder – fuglene har vennet seg til dem, og bryr seg ikke. Jeg har to svarttrostpar som kommer hver morgen og «tigger». Mest populært er kakesmuler, men jeg legger også ut nøtter og brød, og har en fuglemater med solsikkefrø til meisene. Nå skal jeg reise bort tre-fire dager og er bekymret for at de både vil sulte og/eller forsvinne? Skal jeg legge ut ekstra mye før jeg drar, tror du?

  Hilsen Astrid

 18. Hei,
  jeg rydder i «skap og skuffer» – har en del
  solsikkefrø og linfrø som er til overs etter
  brødbaking. Kan jeg legge dette ut på fuglebrettet ?
  Solsikkefrø er vel kanskje greit ? men jeg tenker på linfrø som vel kanskje sveller i magen på småfuglene ??

 19. Hei,
  jeg rydder i «skap og skuffer» – har en del
  solsikkefrø og linfrø som er til overs etter
  brødbaking. Kan jeg legge dette ut på fuglebrettet ?
  Solsikkefrø er vel kanskje greit ? men jeg tenker på linfrø som vel kanskje sveller i magen på småfuglene ??

 20. Bare et lite spørsmål? Spiser fugler silikon ,det var brukt blank silikon rundt et vindu og etter noen uker forsvant en del av dette og en død fugel lå på bakken.

 21. Vi har en liten «tibbe» hund på 2 år. Her om dagen fant hun en skadet liten Gråsisik ute på verandaen. Den har en, muligens knekt vinge, den står i hvertfall litt ut på dens ene side, og den greier ikke fly mange meterne av gangen. Vi lagde en god og varm plass til den oppi ett langhåret putetrekk oppi en liten kiste. Vi har satt frø og litt godsaker samt vann ved kisten. Første døgnet var den litt slapp, og sov mye. Men, så har den kviknet til mer og mer. Spist og drukket godt, og virket veldig fornøyd. Plukket inn litt granbar, mose og ferske kongler, og det likte han. Den tasser rundt omkring, og vet akkurat hvor den har maten og vannet sitt (drikker også av hundeskålen Nå har den vært hos oss i 5 døgn. Den kan ennu ikke fly. Så vi tenker, at så lenge den spiser og trives, og ikke kan fly, må vi jo bare ta videre vare på den og se an hvordan det vil gå. Vi har en helt enestående snill liten tispe, som bare sitter pent og rolig å ser på den trippe rundt omkring. Da vi har lært henne at hun ikke får lov å løpe etter den å skremme den. Hun er en liten hund på ca. 5 kg. Og ruller rundt å leker også med en nabokatt. Så det virker som fuglen har forstått at hun ikke vil ta den, el. skade den.
  Vi er jo også bekymret for at hans frender har trukket avgårde. Og at det er veldig kaldt for den ute nå. Og så lenge den ikke kan fly. Ville den vell blitt tatt av en katt el. noe ganske snart. Og da den dessuten ser uten til å kose seg her hos oss, så kan vi ikke annet gjøre enn å ta godt vare på den enn så lenge….
  Er det noen som har noen gode råd ?

 22. Takk for flotte tips 🙂 Heldigvis har vi en hage med en del trær og busker så fuglene trives. Da vi fikk kjernebitere i materen skjønte vi ikke hvilken art det var på lang tid, ingen av oss hadde sett dem før.
  Jeg lurte på en ting – hvor er det billigst å kjøpe frø? Bruker solsikkefrø i en stor mater og litt villfuglblanding med korn og frø i en rørmater. Er det virkelig billig å kjøpe på hagesenter, som Plantasjen? Hvor mye koster de du kjøper?
  Mvh Stine 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her