Trær med bær, frukt og frø fuglene kan spise

Både ekorn og fugler spiser de sukkerrike lønneblomstene

Vinteren er jo en fin tid for hageplanlegging. Jeg skrev nylig en post om hvordan og hvorfor gjøre hagen attraktiv for dyr, og følger i dag opp med hvilken trær i hagen som fuglene (og ekorn) kan nyttegjøre seg. Mange av oss hageeiere mater fuglene på foringsplasser, men det er jo like artig om ikke artigere å fore indirekte ved hjelp av beplantning. Senere kommer mer om busker og andre planter med god fugle-ete.

Jeg må påpeke at det som funker en plass ikke nødvendigvis funker en annen plass. Ulike fugleslag har ulike preferanser, og for meg ser det også ut til at det er litt lokalt hva fuglene har funnet ut at er snadder. Det kan også være at noen av disse trærne har havnet på listen mest fordi de er gode insektsverter, mange fugler lever jo av insekt.

For oss hagefolk så er jo de dekorative trærne av ekstra interesse, feks rogn og hagtorn. Men jeg ser her i hagen at de digre lønnetrærne og bjørka virkelig er populære, både som matfat og som utsiktsplass. 

Trær, organisert etter bær/nøtter/frø:
* Alle frukt og bærtrær som vi dyrker for å spise selv spiser fuglene også, la det gjerne henge igjen epler på epletreet når vinteren kommer. De som faller ned kan du gjerne oppbevare og legge ut på snøen utover vinteren.
* Andre trær med bær, feks rogn, hagtorn, barlind, prydeple, hegg, hyll.
* Trær som lager nøtter, feks eik, bøk, hassel, hestekastanje, ask
* Trær som lager frø: Furu, gran, sypress, lerk, svartor, lønn, bjørk, selje, osp.
Dyrene spiser også bladknopper og blomster, som for eksempel lønneblomsten som vises på to av bildene.

Listen er basert delvis på egen erfaring, og delvis på bøkene: Hvilken plante hvor og How to make a wildlife garden

Like viktig som hva du planter er det at du tillater at det blir litt tett enkelte steder slik at fuglene kan gjemme seg bort. Det er også en stor fordel om du ikke rydder for mye, men lar gamle døde grener være. Dødt trevirke i forråtning er det beste insekt veit, og et gammelt tre kan slik bli en riktig flott buffé.

Variasjon i beplantningen er bra, for ulike ting tiltrekker seg ulikt og skaper mer mangfold. Biologisk mangfold har den fordelen at det lettere regulerer seg selv, og gir oss mennesker ekstra gleder ved å by på mye ulikt. Som jeg har sagt før, vi som hageeiere har gode muligheter til å være med og bidra til biomangfoldet.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

16 KOMMENTARER

 1. Jeg burde være nogenlunde godt rustet jeg da, med 1 stk bjørk, 1 stk furu, 1 stk gran – og så Ristorante Bianco. Sistnevnte aner jeg ikke hva for slags tre det er, men det er der fuglene trives best. Ganske så tydelig at det er mye innsekter der oppe, fuglene napper i barken på grenene hele insektperioden. Jeg har også noen rognebærtre i skråningen som blir kuttet ned jevnlig – ellers blir det en hel urskog ut av det som tar utsikten. Kanskje jeg skal la noen busker få lov til å stå igjen… Hm du ga meg litt å tenke på her Anne, tusen takk for et flott innlegg!

 2. Ser at bjørka som ikkje er så langt fra matfatet er flittig brukt av fuglane her. Har egentlig lyst å ta den fekk pga skyggen den lager om sommaren,men…. Vi får sjå. Takk for godt innlegg. Go`helg til deg.

 3. Fint innlegg Anne (og flotte bilder!!)

  Vi bor ca 200m(?) fra skogen så det er endel fugler rundt omkring, men lagt merke til hvor viktig trær og busker er for å lokke fuglene nermere huset. I høst satte jeg opp noen småtrær rundt foringsplassen og det hjalp betraktilg. Selv om det er både bjørk og et hasselkratt få meter fra automatene så blei det ikke store besøket før småtrærne var på plass 🙂 Tips for andre som «sliter» med å få besøk på foringsplassen 🙂

 4. Hobbygåsa, hehe, ja det blir jo en avveining. Rogn er innmari popp, her var det så mye bær at de fikk henge på litt inn i vinteren, men fuglene var stadig innom og snacket, og brått var det slutt.

  Ja viola, drømme om en hage gjorde jeg i årevis før vi omsider var der i livet at hus og hage var rett, og duverden så glad jeg er for denne hagen 😀

  Jupp Tullik, bjørk= popp, jeg har utsikt til ei stor bjørk noen naboer ned, og den er mye brukt både for for og utsikt. Ikke så attraktiv å ha i hagen kanskje, for den trekker jo mye vann og lager knallhard jord, men vakker er den nå lell.

  Mari_ Ja, absolutt et poeng. Busker og trær nær matstasjonen er genialt for å få fuglene til å føle seg trygge nok for besøk. Kan nok ikke sies for ofte nok så tusen takk for innspillet 🙂

 5. Selv har vi mer enn nok trær rundt oss på alle kanter, men den store bjørka nærmest foringsplassen er nok favoritten til fuglene nå på denne tiden av året. Det er siste landingsplass før matfatet, utkikksplass, kamparena, lagringsplass osv.
  I den frodige skogen rundt oss er det både rogn. kristorn, hegg, hassel, gran og furu osv. Og i hagen finner de (sommerstid) desserten. Jeg tror både ekorn og fugler har det fantastisk bra her. Og det har vi som får ha dem som naboer også.
  Ha ei deilig helg.

 6. I går hadde vi besøk av en kjempestor flokk med deilige, tjukke sidensvans. De gasset seg skikkelig i kvitrogna. Der har bæra fått være i fred så langt på grunn av fargen. Fin nistepakke til seinvinteren 🙂

 7. Nå har det kommet så mye sne at det rekker helt opp til fuglemateren. Så jeg henger opp det jeg kan av meiseboller og kokosnøtter og slike ting. Jeg tenker på de stakkars rådyrene også nå og har så inderlig vondt av dem. Stakkar, det er nok mange som sulter i hjel i vinter. Jeg spurte naboene om vi kunne ha en felles foringsplass her, men nei – de trakk med seg flått så det var ikke aktuelt. Nå er det ikke flått på denne tiden selvsagt, men de mente at de ville bli vant til å gå hit og komme inn i havene til våren.

  Jeg ser mange fulger i sørgepilen, ikke så mye i lerketrærne. Nypene på villrosene får være i fred både for fugler og rådyr, jeg synes det er litt rart?

 8. Først…det «krystalltrollet» er ei lampe ja som faktisk er kjempefin når den lyser…hihi, lo litt over navnet på den…men det passa veldig:)

  Lurer litt på dette med å få lokka fugler til hagen ved å plante riktig i hagen. Midt i en by er det vel ikke så voldsomme muligheter. Har hatt masse Sidensvans i epletreet i vinter da noen av eplene har hengt igjen nesten hele tiden. Har en del muligheter til å plante litt høyere ting mot en nabo og en mur der, men samtidig må det jo ikke bli for høyt. Tenker hage hver dag her og blir mer og mer stressa jo mer sola skinner ute og snøen smelter;)

 9. Hej,
  jag håller helt med.

  Vi trädgårrdsägare kan göra så mycket mer i våra trädgårdar för att skydda och ge mat till våra vänner. Så många goda tips!

  Ha en skön helg,
  Hillevissan

 10. Flott innlegg 🙂

  Eg er så heldig at me har ein liten «skog»(skog er vel å ta hardt i, mini skog iallefall) rundt huset. Her veks det gran, furu, lønn, ask, bjørk, hestekastanje, rogn, villapal, kristtorn mm.
  Eg fjernar svært lite av sommarblommar og frøstandar på stauder om hausten for at dei fjør- og pelskleddehagegjestene som er innom hagen om vinteren skal finne noko å ete i tillegg til det som til ei kvar tid ligg på fuglebrett og foringsplass.
  Me lar også greiner og kvister få ligge der det ikkje ligg inni sjølve hagen for at insekt, sopp og lav skal trivast.

  Ha ei fin helg 🙂

 11. Først…det «krystalltrollet» er ei lampe ja som faktisk er kjempefin når den lyser…hihi, lo litt over navnet på den…men det passa veldig:)

  Lurer litt på dette med å få lokka fugler til hagen ved å plante riktig i hagen. Midt i en by er det vel ikke så voldsomme muligheter. Har hatt masse Sidensvans i epletreet i vinter da noen av eplene har hengt igjen nesten hele tiden. Har en del muligheter til å plante litt høyere ting mot en nabo og en mur der, men samtidig må det jo ikke bli for høyt. Tenker hage hver dag her og blir mer og mer stressa jo mer sola skinner ute og snøen smelter;)

 12. Flott innlegg 🙂

  Eg er så heldig at me har ein liten «skog»(skog er vel å ta hardt i, mini skog iallefall) rundt huset. Her veks det gran, furu, lønn, ask, bjørk, hestekastanje, rogn, villapal, kristtorn mm.
  Eg fjernar svært lite av sommarblommar og frøstandar på stauder om hausten for at dei fjør- og pelskleddehagegjestene som er innom hagen om vinteren skal finne noko å ete i tillegg til det som til ei kvar tid ligg på fuglebrett og foringsplass.
  Me lar også greiner og kvister få ligge der det ikkje ligg inni sjølve hagen for at insekt, sopp og lav skal trivast.

  Ha ei fin helg 🙂

 13. Bra innlegg! Jeg hadde absolutt dette i tankene når jeg plantet i hagen min – så jeg har en lang skjermhekk jeg har fylt med søtmispel, svartsurbær og sargenteple. Der er det mat å finne store deler av vinteren.
  (Det kommer pakke i posten snart, forresten, jeg bare venter på noe jeg ville putte oppi den :-))

 14. Tusen takk for finfine tips til alle dere som har bidratt med innspill på hva fuglene spiser i hagen hos dere. Det kommer en egen post med busker og en egen post med andre planter sånn utover våren. Håper jeg kan være med på å gjøre informasjon tilgjengelig slik at de som ønsker kan foreta mer dyrevennlige valg i hagen sin. 😀

  Gro, hehe, takker, det kommer flere bilder til deg også, bare det er fint vær og god form på meg samtidig…

  Solblomst, tusen takk 😀

  Marie, høres smart og herlig ut 😀 Litt «rot» er genialt for å heve biotopens potensiale.

  Hillevissan, ja, og de trærne som har næring og interesse for fuglene er jo dessuten ofte like dekorative som andre trær. I det hele tatt så er det for lite trær i nye villahager, folk er så redd for skyggen.

  Nr 14. Aller først, en skal ikke bli stresset av hage!Senk skuldrene, og ikke tenkt at du skal få til alt på første året.

  Det at man bor i by er ikke noe hinder for å ha et rikt dyreliv i hagen. Insekt og fugler trives godt også i mindre grønne lunger. Jeg veit ikke riktig hvor du bor, men om det er et villastrøk og det ikke bare er gress med tuia i alle de andre hagene, så er det finfine muligheter for å få en rekke fugl innom på besøk. Noen høye trær som gir utsikt og noen tette kratt som gir gjemmeplasser. Trær med mat, foringsplasser, steder for insekter å bo (altså, ikke rydd for mye) og litt vann i hagen på sommerstid så kan du gradvis bygge opp hagen din til en herlig biotop, og du vil gradvis få økt besøk.
  Jeg har jo skrevet litt om dette her inne tidligere, og kommer til å fortsette å dryppe inn litt fakta nå og da, men som sagt, ikke stress 😉

  Ninni, Rådyra kan godt få holde seg der de er for min del, fine å se på, men jeg vil helst ikke ha de inn i hagen… 😉 Jeg har også stussa på det tidligere at nypene blir hengende, men plutselig er de borte, så noen kommer nok og spiser de til slutt – de gjør iallefall det her.

  Line, kvitrogn ja! Skal føre den på listen sammen med de andre nye tipsene som har kommet inn her. Kvitrogn er jo dessuten utrolig dekorativ 😀

  Margrete, en riktig deilig helg til deg også, og alle andre 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her