Frøken Frø 2010 – presentasjon av kandidatene – oppdatert…

Dette er alle de herlige kandidatene til Frøken Frø 2010. Minner og forventninger til blomstrende dager, og gleden over å se at det spirer og gror 🙂
Ikke så mange deltagere denne gangen som det pleier å være, men så var vel temaet litt vanskelig også. Nest måned lover jeg at det blir enklere!

Avstemningen ligger nederst i artikkelen. Stem frem din favoritt da vel! Og husk å klikke deg videre inn til de ulike deltagerene, flere har mer tekst og flere bilder enn det som er tatt med her 🙂
Håper deltageren kan glede og inspirere, snart er hagen full av flor igjen 🙂

i alle dager…
jeg som pleier å ha sånn orden. denne gangen har jeg rota noe helt enormt og jeg glemte bort flere kandidater…
De glemte er satt øverst her så de som allerede har vært innom kan enkelt se de, om du vil stemme på de men allerede har stemt så sender du en mail til meg så skal jeg legge til stemmen din.

Dersom jeg fremdeles har glemt noen så håper jeg dere sier i fra!
*sitter i en krok og skammer meg*

Disse ble lagt til på Torsdag:

Frøknene Fly fra Elly Prestegård Artgarden
Wintertime and the world seems to be frozen. No pulse, just this static white covering up the surroundings. It all started as a wonderful, soft coat of fur before Christmas, and now nearly two months later the coat has stiffened and is glaced with icing.
The seeds however do not care. Quite a few of them are waiting outside in their pots, covered up in transparent plastic bags. They get a kick out of it, and when the temperature is rising little green leaves will crawl up from the soil. Till then I just leave them there in the calm, cold shadow. More pots indoors. Some allready with tiny sprouts are placed under light. Others have some relaxing weeks in my studio before they go for some weeks vacation in the fridge. Different seeds,different preferances.

Frøken Fargeglede fra Jorunns hage og hobby
Forkultivering er det jeg har drevet minst med, men det går fremover , med god såjord og godt lys i riktig tid. Er jeg fornøyd med resultatet så langt.
Cosmos/Pyntekorg blomstret sent sist sommer fordi de ble sådd direkte i bakken.Målet er å få en fargerik hage rett etter at tulipaner og andre løkvekster har blomstret ferdig.

Disse tre ble lagt til to timer etter posting:

Frøknene Frost fra Marits hagedagbok
Her er min deltagelse i Moseplassens konkurranse, Frk. Frø. Mitt bidrag denne gangen er to tvillingsøstre som heter Frøkenene Frost.
Plantene er Helleborus argutifolius ‘Pacific Frost’. Det er en julerose med varigert bladverk.

Frøken Livskraft fra Hus og hageglede
Har valgt et frø av den mest vanlige planten vi har,…nemlig Løvetanna.
Det er egentlig en veldig vakker blomst, men akk så forhatt.
Kaller frøkenen for «frøken Livskraft».

Frøken Skrekk og Gru fra Villroses hage
mai bøyde denne frøkenen blygt sin dunete knopp. Tidlig på sommeren blafret hun dramatisk med ildrød silkekjole. Hagens store blikkfang for en stund. Ja, hun og hennes søstre skaper ren magi i hagen når orientvalmuene stolt viser sin imponerende blomsterprakt.
Også etter blomstringen, har mange valmuesorter dekorative frøstander som kan pryde både bed og buketter.
Denne værmessig nokså spesielle sommeren fikk Frk. Skrekk gjennomgå grundig av værgudene. Først ulidelig varme og tørke, så et evigvarende regn. Hun fremstår i moden alder ganske preget av de værharde forholdene. Man ser at hun er moden, for valmuene har en finesse med at hatten løfter seg og avslører åpninger når frøene er modne.
Her har vi altså en frøken som er klar til å berike hagen med et stort antall nye, flotte orientvalmuer! En humle har nok bidratt til dette livets mirakel.
Svært kledelig selskap har hun også fått før hun trekker seg tilbake for å samle krefter gjennom vinteren til neste sommers blomstereventyr.

——–

Frøken Nype fra Grys bilder
Vakker er hun ikke, men det er en del av naturens gang. Hun har tydeligvis også vært matlager for småfuglene i vinter! Det ser nesten ut som om de har brutt seg inn!

Frøken Juli fra De smukkes ting
min kandidat i Moseplassens konkurranse er:
Frøken Juli
Alcea rosea «Pleniflora» white
plantet og oppvokst på en gård i Nordjylland – Danmark i 2009..
Ble nesten 258 cm høy..
den ble skåret ned i oktober og hadde stadig masse blomster..
frø ble utdelt over hele Norge og jeg er spent på
hvor mange av disse som vil spire i år..

Vårsprengte Kjempevalmuer fra Ide-hagen
Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Fikk i fjor Kjempevalmuefrø av en gammel dame. Disse har jeg sådd noen av i dag. Det er jo “milioner” av frø i en valmue så det holdt å bruke en. Har sådd disse før og de bruker lang tid på å bli kraftige. Sist var det få som blomstret første året.

Frøken Lykkelandet fra Lisemors have
Min kandidat er en kjempeprestekrage, sådd her i Lisemorhaven, og den blir presentert når den er på sitt beste i all sin prakt. Navnet har den fått fordi det er det hagen representerer for meg. Det er mitt lykkeland, rekreasjonssted og kilde til stadig nye gleder 🙂
Jeg har alltid elsket prestekrager. Da jeg var liten vokste de ville i min farmor og farfars hage, mellom rødkløver, løvetann og tusenvis av bittesmå tusenfryd. Plenen var som et hvitt teppe der ute til tross for min farfars iherdige gressklipping. Både prestekragene og tusenfrydene dukket opp igjen hele tiden, som små, hvite, dansende alver syntes jeg.
…..
Skal du prøve noen nye frø og vil ha noe du garantert lykkes med anbefaler jeg denne stauden.
Den ser ut til å trives overalt, og passer både i bed og krukker.

Frøken Sprekkferdig fra Tusenfryd
‘Frøken Sprekkferdig’ er klar til å slippe frøene sine.
Bildet er fra sist høst og nå venter jeg i spenning for å se om de frøene jeg lot ligge igjen der ute vil spire sånn helt av seg selv. Bare synd jeg ikke husker hvilken plante de kommer fra, men jeg tror det er en Iris.

Frøken Vårglede fra Magnys lille krinkelkrok
Nettopp dette, drivhuslivet, ser eg frem til…
Og når yr.no melder snø de to neste dagene,- får eg litt kvelningsfornemmelse her eg sitter..!
Siden snøen fortsatt ligger tung i hagen vår, har eg ikke begynt å tenke på frøsåing ennå. Dessuten har vi ikke banet vei til drivhuset i all snøen,og når vi heller ikke har strøm dert, er det ennå leeenge til det kan settes frø i veksthuset! Nå har eg plukket ut dette motivet fra et blogginnlegg i april i fjor og leverer til konkurransen, samtidig som at hjertet mitt sender ut ønsker om en snøfri april i år også…


Frøken Calendula
fra Gamleheksa sin lille verden

Frøken Frodig fra Thelma Louise
Mitt bidrag: Blå Øye ( Nemophila menziesii ) . Jeg kjøpte en pose frø til under 20 kr. for mange år siden. Hvert år plukker jeg frø og sår på nytt neste vår. Jeg sår rett på vokseplassen når faren for nattefrost er over. kan også såes inne.
Blåøye er vel ikke best egnet til snittblomst. Men tar man hva man har blir det en vakker enkel sommerbuketter. Her har jeg plukket litt fra urtehaven og litt fra naturen og litt fra blomsterkassene mine. En vakker sommerbukett i mine øyne !

Frøken Erteberta fra Hageliv og Hagedesign
Det finnes knapt noe mer romantisk enn bølgende erteblomster. De gammeldagse sortene med duft stiller i en særklasse synes jeg.
I fjor sådde jeg Lathyrus odoratus ‘Big Size Navy Blue’. De spirte allerede 19.02 så jeg var i min iver alt alt for tidlig ute. De grodde meg helt over hodet på det lille planterommet og tok opp mye av den sårt trengte plassen. Erteblomster kan såes dirkete på friland når jorden er varm og god på våren eller inne i mars/april.
Frøene bøtlegges et døgn før de legges i jorden og dekkes til med et tynt lag jord. De får lange røtter, så det er greit å være føre vár og så dem i et høyt beger.
De er enkle å drive frem, ikke noe hokus pokus med dem.

Frøken Kanarifugl fra Moseplassen
Frøken Kanarifugl er kanariblomkarse, Tropaeolum Peregrinum. Fine frynsete gule blomster og flikete bladverk gjør at den skiller seg tydelig fra sin navnesøster blomkarsen. Dette er en robust ettårig klatrer som tåler en trøkk og vokser fort. Jeg har i år tenkt å ha den på en krevende og vindutsatt del av tomta, og håper de greier å trosse vinden og belønne meg med små søte gule kanarifugler over hele gjerdet 😀 Frøene er lagt til svelling nå, også blir det spennende å se når jeg blir lei av lange ranker som kanibaliserer andre planter som klatrestativ på planterommet…
Kandidaten er unntatt avstemning grunnet inhabilitet 😉

Frøken Persille fra Mitt uterom
For en månedstid siden satte jeg frø av persille, basilikum og gressløk.
Her ser dere hvor langt persillien er kommet. Disse står å vokser i vinduskarmen på kjøkkenet. Det er koselig å se for vær dag som går hvordan det spirer og gror av det som vi har sått selv av frø…

Frk Delicous fra GundaM – Playing around
Det går i lønnefrø iår også som ifjor, men den er blitt noe tøffere, røffere…
Og den er blitt mere Delicious 😉 Den er blitt til Frk Delicious !
Om mine frø kommer fra den forhatte Platanlønna som jo er hatet og fryktet det tror jeg ikke, men lønna er uansett en liten luring som benytter enhver anledning til å formere seg 😉
Sprer glede og inviterer til lek når de herlige frøene begynner å vise seg mellom bladverket på høsten! Hvem har vel ikke hatt et slikt frø på nesen….? Hihi ;D

Frøken Engdrøm fra Lev Livet Lett
Navnet er fordi frøene i disse reagensrørene er istand til å skape de vakreste blomsterenger. Ideen til dette bidraget kom da jeg mimret om en eng på Rhodos, en eng stappfull av vakre røde valmuer. Tenk dere et teppe av røde valmuer, duvende i en myk sommervind, så langt øyet kan se.. Det synet har festet seg på min netthinne. Det var så vakkert – og det minnet tar jeg frem når jeg kikker i min indre minnebok. Derfor er frøene i reagensrøret foran til venstre en blanding av forskjellige valmuefrø. Opiumvalmue, Pionvalmue og Kornvalmue. Reagensrøret foran til høyre har Erteblomstfrø. Og i reagensrøret bak er det en salig blanding av Sommerblomster du finner på de nydeligste blomsterenger. Alle frøene kan jeg så direkte i bed eller krukke.


Frøken Bustehåve
fra Heimdal

Eg kastar meg på konkurransen i siste liten med frøken Bustehåve. Denne frøkena avløyser ein vakker blå alpeklematis.

Frøken Edda fra Idas Corner
Edda er en Linplante. Lin er en ettårig plante som har vært dyrket i mer enn 10 000 år. Bruksområdene er mange, i tillegg til at den lille blå blomsten er vakker å se til. Fibrene i planten brukes til å lage både tau og tekstiler. Hver frøkapsel inneholder fem frø. Tørkede kapsler kan brukes i dekorasjoner. Man kan også tørke hele buketter.
Frøene brukes i matlaging. I bakverk f.eks. Lin er en av de rikeste kildene til Omega 3. Man utvinner også linolje av frøene. Oljen brukes som bindemiddel i maling bl.a. Lin har mange bruksområder, som sagt. En nyttig og spennende vekst!
Planten blir omtalt i de norrøne verkene Edda.

Frøken Skogstjerneball fra Bothild (levert på mail)
Fant disse runde frøene på en skogtur i fjor sommer. Da jeg fikk det på dataskjermen oppdaget jeg det fine fotballmønsteret. Det er frø av Skogstjerne, så da får de navnet Frøken Skogstjerneball..

Frøken Kanskje vil ikke fra Lindas hagedrømmer
Physalis peruviana. Hun er en slektning av tomaten, og burde være et like naturlig innslag i drivhuset som tomaten. Hun ligner en liten papirlykt, og er vakker som pynt også. Frukten er veldig god, og som alt annet man dyrker selv så smaker de selvdyrkede best. Hun bør her i landet dyrkes i drivhus. Og man passer henne slik som man passer tomater.
Mine frø har jeg fått fra min nabos bær/frukter ifjor sommer. Og det var så vidt de unngikk å havne helt andre steder enn i såpottene her hos meg… Og det gikk ikke rolig for seg her. Men de havnet heldigvis, og forhåpentligvis uten traumer, i jorden og står nå under lampelyset på vaskerommet sammen med stiklingene mine. Men om de kommer til å spire…. nei det vites ennå ikke…

Bustehue fra Kathrinehagen
Og min kandidat må bli denne, «Bustehue». Snarlik meg på morgenkvisten..
Historien er sånn: For noen år siden dukket en snedig plante opp i naboens komposthjørne. Etter litt leting, fant jeg ut at det var en Mariatistel som vokste der. En kraftig plante med voldsomme torner og dekorative blader. Den ble rundt meteren høy og fikk fullt av blomster. Vakker!
Vi tok frø av den naboen og jeg, men fikk de ikke til å spire året etter. Frøene ble delt opp og oppbevart litt forskjellig. Noen i fryseren, noen litt i fryseren og så i kjelleren, og noen bare i romtemperatur. Men det gikk ikke.
Uannsett, jeg tok vare på frøene, for de er virkelig flotte! Så her er mitt Bustehue:)

______________________________________

Fikk du lyst til å så nå? Jeg anbefaler helhjertet å handle frøene over nett, mye bedre utvalg og gjerne penere priser enn i gartneri. Se her for tips til gode butikker som selger frø om du trenger.

Avstemningen er stengt
På grunn av noen tekniske utfordringer så viser jeg resultatet som et bilde så lenge.

Ettersom det denne gangen ble færre deltagere enn 20 så blir det kun en avstemningsrunde. Denne avstemningen her løper frem til og med fredag kl 20.00 Vinner offentliggjøres i løpet av lørdagen.

Du kan stemme på flere kandidater om du ønsker, men husk du kan kun stemme en gang så merk av for de du ønsker å stemme på før du trykker på stemmeknappen.

Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er mottatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjen det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.
Resultatene vil vises etter endelig kåring.

Det er ingen premie i denne konkurransen utover heder og ære 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

 1. sånn.
  nå har jeg lagt til tre deltagere, som hadde meldt seg på helt rett, og som jeg visste om, og som tildels sto på min egen huskeliste, og som jeg hadde glemt å sette inn i presentasjonen.
  erremulig…

  jaja, nå er de da der, beklager så meget til dere som ble glemt!! om jeg har glemt noen flere så si endelig i fra!

 2. men nå ble det jo over de 20 jeg har satt som grense for finalerundeomgang da… men jeg gjør ikke om på det altså, når jeg har sagt det blir en runde, så får det bli en runde.

 3. Oioioi, jeg tar av meg hatten for mange flinke folk!
  Nydelige bilder!
  Artig dette her Anne 😀
  Ønsker deg en strålende dag!
  Klem Lokki

 4. sånn.
  nå har jeg lagt til tre deltagere, som hadde meldt seg på helt rett, og som jeg visste om, og som tildels sto på min egen huskeliste, og som jeg hadde glemt å sette inn i presentasjonen.
  erremulig…

  jaja, nå er de da der, beklager så meget til dere som ble glemt!! om jeg har glemt noen flere så si endelig i fra!

 5. Her renner stemmen inn ja! Hurra! Det var bare noen ganske få som rakk å stemme før jeg fikk inn de tre utglemte da, heldigvis, men som sagt, om du detter innom her og ser at du skulle ha stemt på noen som ble glemt så send en mail.

  Linnemi, ja, det er meningen det 🙂 Men man må merke av alle boksene den første gangen, for man får ikke stemme flere enn en gang.

  God dag alle sammen. Og dere, nå har jeg oppdatert hage-tv-oversikten, http://moseplassen.com/hageprogram-pa-tv-den-ultimate-oversikten/

 6. Har vore på jobb så eg oppdaga dette med dei nesten like namna litt seint Men eg trur sikkert at folk klarer å skilje dei, særleg når du har lagt bloggnamnet til 🙂

 7. Hei Anne, så morro. Nå har jeg stemt frem en liten bande. Alle glemmer noe, særlig fra huskelister, er ikke så farlig når du får rettet det opp igjen. Tenk ikke mre på det. Men du, jeg fant ikke igjen din kandidat på listen. Jeg syntes den var så flott, og hadde tenkt å gi den en stemme 🙂

  Klem fra Lisemoren

 8. Gry og Lisemoren. Mine kandidater får lov å vise seg frem og gå i paraden, men de får ikke lov av meg å være med på avstemningen. Det er noe jeg bestemte meg for for lenge siden, og som jeg er meget komfortabel med. Det kjennes best for meg at jeg gjør det slik, så da er det slik det gjøres 😀 Men det er naturligvis hyggelig å høre at dere synes frøkna var fin!

  Stemmene sildrer inn, og det er nå en tydelig topp tre, med nesten helt likt stemmeantall også. Men intet er avgjort, så stem i vei!

 9. Mange fine frøkener her, som vanlig. 🙂
  Så gøy!
  Har stemt.
  Men du, er det jeg som ikke ser skikkelig, eller…?
  Fann ikke din egen frøken her, Anne.
  Synes å huske at jeg såg og såg etter den sist også, på selve avstemningen…

 10. Så hyggelig å se at min har kommet med!
  Kanskje stiller «Frøken Fargeglad» i konkurranse igjen når den er i full blomst!
  Den trives og vokser så godt i vinduskarmen i stua.
  Ha en fin kveld!:)

 11. Nå har jeg stemt på favorittene! Ble ikke med denne gangen – er så uerfaren med frø og hager vettu. Er svanger med hage (som du så fint formulerte det for en stund siden Anne) så det blir sikkert konkurransedeltagelse etterhvert 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her