Fuglekasser – hvordan snekre, kjøpe og henge

Oppdatert april 2013:Kom du hit på jakt etter arbeidstegninger for Moseplassens fuglehus? Den finner du ved å klikke her.

Fuglekasser i hagen eller nærmiljøet er et fint tiltak for å tiltrekke deg fugler. Du kan snekre kasser selv, eller kjøpe inn, og selv en ganske liten hage har plass til noen kasser ettersom en kjøttmeis ikke nødvendigvis har noe i mot å hekke nær en stær.

Det å ha en hage som er attraktiv for fugler har i mine øyne tre fordeler. Du får underholdning, du bidrar til å støtte biologisk mangfold, og du får hjelp til å holde insektbestanden i hagen nede. Små fjærnøster i hagen er og blir utrolig trivelig, se gjerne disse postene fra i våres med noen av alle de skjønne fugleungene som ble fostret opp i hagen

Norsk Miljølære har fine faktaark som jeg anbefaler helhjertet:
Anbefalte mål på kasser og hull ut i fra hvilken fugler du ønsker
– Hvilken arter du kan få bygge fuglekasser til: småfugl og storfugl

Under finner du alt du trenger å vite om fuglekasser, og del gjerne egne erfaringer i kommentarfelt!

Hvor henge fuglekasser:
* Velg en stille del av hagen, tenk både nå og fremover forsommeren. Fuglene kan bli skremt og forlate redet om du plutselig setter barnas trampoline ut rett ved fuglekassa.
* Heng ikke kassa midt i solsteika. Om kassa henger på sydsiden av en trestamme eller husvegg kan det fort bli kokhett der inne.
* Hvor høyt opp du skal henge kassen vil avhenge av hvilken fugl kassen er tilpasset, de minste fuglene vil gjerne ha kassene 1,5-2 m over bakken, større fugler høyere. Se her for tips
* Tenk sikring mot katter. Har du slike rovdyr i hagen så kan en plastkrage på trestammen og høyt hengt kasse være smart.

Gråspurven hekker gjerne i kasser, og kan hekke i koloni (tett sammen)

Hvordan snekre din egen fuglekasse:
Moseplassens fuglekasse, med mål og veiledning.
Miljølære: oppskrift med mål
– Faktaark om fuglekasser med mål og forklaringer
Oslo og Akersus ringmerkingsgruppe har en finfin bunke med byggetegninger for spesialkasser, og vanlige meisekasser.
Youtube: Fin videogjennomgang på engelsk om hvordan snekre en fuglekasse

* Husk dreneringshull i bunn.
* Husk at kassa må kunne åpnes og rengjøres for innhold en gang i året
* Ikke spikre kassen fast i treet, det gjør det vanskeligere å rengjøre eller flytte.
* Husk å velge hullstørrelse og kassestørrelse basert på hvilken fugl du vil ha besøk av.
* Ikke mal kassen innvendig eller i åpningen. Maling kan både være skadelig for fuglene å få i seg, og gjøre kassen så glatt at fugleungene får problemer med å komme seg ut.
* Ikke bruk gammelt trykkimpregnert virke, det kan være giftig.
* Ikke sett på vaglepinne. Ja, det ser søtt ut, men det gjør det lettere for innbruddstyver å stikke av med egg og fugleunger – ikke noe du ønsker å oppmuntre til.

Hvor kjøpe fuglekasser:
Dersom du kjøper inn fuglekassa di så ta deg tid til å tenke over om den er godt egnet for fugl og ikke bare dekorativ. Dessverre så ser det ut til at noen av de kassene som er til salgs har lagt mer vekt på pyntefaktoren enn funksjonalitet.
Gartnerier og jernvarehandel selger ofte fuglekasser, du finner også et godt utvalg på nett. I denne bloggposten finner du en liste over nettbutikker med fuglekasser.

.

Lese mer om fuglekasser? Jeg anbefaler: Norsk ornitologisk forenings artikkel , miljødata og faktaark fra hib

Har du allerede fuglekasse hengende så er det nå på tide å få renset den. Dersom det blir liggende gammelt redemateriale i kassen så kan den bli lite attraktiv for nye besøkende.

Hva synes du, stas med fuglekasser i hagen? Noen søte historier? Laget dine egne?
Legg gjerne igjen lenker i kommentarfeltet til blogginnlegg eller bilder av kassene dine 🙂

Kjøttmeis er en av de enkleste å få besøk av i kassa. Her ser du en ung kjøttmeis som venter på mat.
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

36 KOMMENTARER

 1. Ja ny fuglekasse, snekret av jentungen etter alle kunstens regler er hengt opp i hagen i går. Hang den så høyt jeg kunne i en furu ved dammen. Så kan ikke barna gå dit å forstyrre.

  Men vi kan se den fra kjøkkenvinduet det er jo koselig.

 2. Fuglekasser er tingen!! JEg har snekret kasser, vinteren 06/07 var det vell, og i fjor vår beisa jeg dem utenpå. Her om helga hadde jeg planer om å henge opp et par, men fant ut at det hadde vert en fordel med åpning så fuglene kunne komme seg inn… Det er dette årets prosjekt… hehe

  Nei altså, det skal ikke mange plankebitene til å lage ei fuglekasse, enkelt er det også 🙂 Tenkte å legge ut et bilde når jeg har fått hengt opp kassene, trenger litt tilbakemelding på «cat repelerene» 😉

 3. God dag til dere alle! masse ønsker om strålende vårsol og snøsmelt 😀

  Fuglekasse er jo noe av det kjekkeste man kan få av hjemmesnekret da, har en fin kasse vi fikk av nevøen min for en par år siden 🙂 Veldig hyggelig å ha 🙂

  Mari_ hehe, vel, du får sette inn turboen så blir de ferdige til bruk ganske fort tenker jeg 😉 Katteskjerm har jeg lite greie på, men det er sikkert katteeiere der ute som har innspill. Har sett flere skjære opp ei eller to skurebøtter og tre rundt, eller man kan få kjøpt noe tror jeg også. Eller. Man kan sette fuglekassen på en tynn stang slik som vist i videoen, det er jo også ganske smart da.

 4. Hei Anne
  Først takk for kommetaren hos meg.
  Jeg mente og at den brune trasten var hunnfuglen, men var ikke helt sikker.
  Har veldig lyst på fuglekasse, må bare finne ut hvor jeg skal plasere den.
  Ha en fin dag
  Klem

 5. Godt du minnet meg på fuglekassene. Jeg har skrevet ut maler og størrelser på hull tidligere og skal hive meg rundt og snekre kasser snart. Har så mange ideer for tiden at noen liksom faller ut, men kasser må jeg få til. De må henges opp snart også så de får «luftet» seg skikkelig til de er innflyttingsklare.

  Artig!

  Ha det fint så lenge og litt til he he

  Randi

 6. Å takk kjære Anne, at du skriver og beskriver noe så viktig som dette! Jeg skulle gjerne ha hengt opp fuglekasser om jeg hadde en hage. Jeg skulle kanskje ha hengt opp en par i skogkanten her også.. De trenger sårt et hus disse små.. Takk for veldig informativt stoff!! Klem og ha en god tirdag! 🙂

 7. Supert innlegg. Vi har noen få fuglekasser selv, men ingen artige bilder av små fuglebarn. Utrolig flotte bilder du har av dyrelivet i hagen din – takk for at du deler :o) Ha en herlig dag! Line

 8. Takk for hyggelige kommentarer 🙂
  Ja, det er på tide å få ut kassene nå, jo før de henges opp jo bedre på sett og vis. Meisene har begynt å titte etter sted å bo allerede, mens trekkfuglene jo kommer i april (ca). Noen fordeler har man dog av å henge opp kasser sent, trekkfugler som fuglesnapper har da sjangs på å få kasseplass, ettersom den konkurrerer om plassen med meisen.
  Og det blir jo liksom aldri for sent heller, for en kasse som kom sent opp i år kan jo brukes til neste år 😉

  Viola, det er fin-fint å henge opp i skogkanten. Men spør grunneier først, de fleste skogseiere har ikke noe i mot det, men man er pliktig til å spørre.

  Line, ja, jeg var helt sjokkert i fjor over hvor mange små jeg skulle få besøk av. Noen av de bodde i kasser, men de fleste må ha funnet seg reder her og der på egen hånd. I busker og kratt. Har en del av hagen som vi nesten ikke gikk i hele våren fordi det helt tydelig var mye fugleunger der, det var samme området som ekornbarnabodde forresten 🙂

  Håper at vi er like heldige i år. Har iallefall kjøpt inn masse ekstra fuglefor så jeg skal ha å fore på utover våren, det er også en smart ting å gjøre nemlig (for da kommer fuglefamilien til hagen for å spise og man sørger for at enda flere fuglebarn vokser opp)

  Takk for henvisningen Marit! Alltid hyggelig når noen synes det jeg skriver er så bra at de lenker til det fra bloggen sin 🙂

 9. God dag til dere alle! masse ønsker om strålende vårsol og snøsmelt 😀

  Fuglekasse er jo noe av det kjekkeste man kan få av hjemmesnekret da, har en fin kasse vi fikk av nevøen min for en par år siden 🙂 Veldig hyggelig å ha 🙂

  Mari_ hehe, vel, du får sette inn turboen så blir de ferdige til bruk ganske fort tenker jeg 😉 Katteskjerm har jeg lite greie på, men det er sikkert katteeiere der ute som har innspill. Har sett flere skjære opp ei eller to skurebøtter og tre rundt, eller man kan få kjøpt noe tror jeg også. Eller. Man kan sette fuglekassen på en tynn stang slik som vist i videoen, det er jo også ganske smart da.

 10. Så bra! Dette trengte jeg å bli minnet på. I mangel av snekkerferdigheter skal jeg se etter fuglekasser på Bauhaus i morgen 🙂

 11. Har øsnket meg fuglekasser i år, men har ikke fått skaffet meg noen enda… må skynde meg nå:) Takker for hyggelig kommentar på siden min. Jeg har glemt meg helt bort i dag, sittet og fiklet med bloggen i hele dag… blir helt bitt av bassillen… Nå har jeg jammen fått knapper også, og laget sider som skal lenkes til dem, bare jeg finner ut hvordan. Og det finnes vel råd for et sted blandt tipsene dine tenker jeg. bloggtipsene dine har vært helt uvurderlige. Jeg glemte i farten hvordan jeg lenket til sider, så derfor fikk jeg ikke til det i forrige innlegg, men det kommer vel inn igjen håper jeg. Godt å ha deg og alle tips og råd om alt mulig her inne:)

 12. Mye nyttige tips her altså – dette blogginnlegget hadde min pappa elsket! Han er nemlig stor hobbyornitolog – og har nettopp snekret 30 (!!) fuglekasser for å ha i området rundt hytta… Det skal visstnok forskes litt! 🙂

 13. Jeg bare tar av meg hatten for alt du kan jeg!
  Vi har laget mange nye fuglekasser til seterbruk, og de skal opp snart.

  Jeg har sådd en rekke planter – og gleder meg over at jeg kan overvåke det hele litt mer i år, da jeg jo er hjemmeværende dette året. Med en meter snø i hagen kjenner jeg at jeg er utroooooooolig utålmodig, for å si det MILDT…..

  Nyt våren!!

 14. Ninni, Bauhaus ja. der har de jo så mangt… blant annet rimeligere georginer. Kommer meg ikke dit sjøl, men Maria skal kjøpe overaskelsespakke til meg på fredagen 😀

  Linda, om du ikke finner ut at det med lenking så spør, oki? Det er enkelt nok når man bare husker åssen.

  Hege, så genialt. 30 kasser!

  Tone, takker for det 🙂 Og den frøsåinga og våren ja… det tar tid, men snøen er på retrett!

 15. Hei
  Huff litt krise her.. Har laget noen sider, en side til hver knapp jeg har fått opp på siden. Men hvordan får jeg lenket de sidene slik at de kommer opp når noen trykker på den aktuelle knappen? Får det ikke til, og må heller ta bort knappene ellers lurer jeg jo folk, he, he:)
  Og så lurer jeg på om jeg kan ha to sider under knappen «hagen min» Har skrevet to sider…
  Håper du kan hjelpe… Klem

 16. Linda, har sendt deg epost med forklaring. vi tar det derifra.
  Samme knappen kan kun føre til en plass, men du kan ha flere knapper, eller lenke fra en hageside og videre til en annen. (feks har jeg en lenke på min «Om Moseplassen» som fører videre til en side om kameraet mitt.)

 17. Flott innlegg! Men tenk at det selges fuglekasser i plast!!? Fy og fy! Ungene dør i sånne kasser.

  Vi har et blåmeispar som hekker i kassen fire meter unna sitteplassen vår. Kjempekoselig. Nå har ikke vi trampoline, og ungene her har lært seg ett og annet fra meg(he..)om fugler og unger, så vi har hatt mange koselige stunder ute her.
  Og den andre kassen er på verandaen oppe i andre etasje. Der sitter vi bare to meter unna:)
  Det å se ungene fly ut for første gang, er topp! En fløy til og med inn i stua for noen år siden:)

  Nå driver jeg på å skal lage kasser til uglene på hytta. Fikk ikke hengt dem opp i februar, så til høsten skal de opp:)

 18. Jeg bare tar av meg hatten for alt du kan jeg!
  Vi har laget mange nye fuglekasser til seterbruk, og de skal opp snart.

  Jeg har sådd en rekke planter – og gleder meg over at jeg kan overvåke det hele litt mer i år, da jeg jo er hjemmeværende dette året. Med en meter snø i hagen kjenner jeg at jeg er utroooooooolig utålmodig, for å si det MILDT…..

  Nyt våren!!

 19. Ninni, Bauhaus ja. der har de jo så mangt… blant annet rimeligere georginer. Kommer meg ikke dit sjøl, men Maria skal kjøpe overaskelsespakke til meg på fredagen 😀

  Linda, om du ikke finner ut at det med lenking så spør, oki? Det er enkelt nok når man bare husker åssen.

  Hege, så genialt. 30 kasser!

  Tone, takker for det 🙂 Og den frøsåinga og våren ja… det tar tid, men snøen er på retrett!

 20. Kathrine, det selges så mye rart… Jeg blir alltid skuffet over produkt som ikke holder fokus både på utseende og funksjon. Og om du har rett i at plastkasser er drepen så burde det jo ikke være lovlig å merke de som fuglekasser.

  Apropo så kvitrer det veldig utenfor her i dag, hører en ny fugl, men ser den ikke… ikke noen støver på fuglelyder enda, tror ikke jeg blir det heller, vi får se. Men nå har jeg altså begynt å vente litt på trekket, det er vel en par uker igjen, men… gosj som jeg gleder meg!

  Ja, det er jo fint med de blåmeisene dine, de er jo vant med at dere er der, og det er jo noe annet enn om man plutselig skulle ta i bruk et område. Jeg jaget nok vekk en hekkende fugl i våres, som hadde lagt rede i en kurv rett ved et vindu som jeg ofte lufter gjennom. Når det ble varmt ute og lufteaktuelt så ble det nok utrivelig for den, for jeg fant et forlatt rede der senere på sommeren.

 21. Hei 🙂
  Jeg lager fugle-automat på skolen i sløyden, og jeg lurer på om det er farlig for fuglene hvis jeg maler den??

 22. Hei Kristine.
  Jeg er usikker på hva du mener med fugleautomat.
  En skal ikke male inne i fuglekasser (der de bor), og helst ikke i åpningshullet, dette fordi fuglene er der lenge, og fordi små fuglebarn er mer utsatt enn voksne. Utsiden kan du gjerne male.

  Dersom du mener fuglemater så veit jeg ikke riktig. Dersom fuglene sitter og hakker i malingen som på et fuglebrett så ville jeg ikke malt, men om de bare lander på det som er malt og maten ikke ligger akkurat der så er det vel ikke problematisk.

  Dersom du spør på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/ så vil du nok få bedre svar.

 23. Hei, takk for raskt svar ! 🙂
  Jeg mente fugle mater. Okei, jeg bare tenkte på om de ikke ville komme dit fordi det var en sterk lukt eller om det var farlig for dem. Jeg lurte også på om hullet har noe å si når det er en fuglemater og ikke en fugle kasse??

 24. Dette er en stor aktivitet her hos oss også. Vi flyttet inn i nytt hus i sommer, og jeg begynte litt allerede på høsten å snekre kasser:o)

  Jeg elsker å våkne opp til fuglene på morningen, og jeg elsker å kunne bidra litt for de. Fuglematerne går seg varme her om dagen, og nå har til og med svarttroster og duer begynt å spise frøene som havner på bakken:)

  Fuglevennen.no har også litt interessant stoff om fuglekasser 🙂

  Klem Helene

 25. Hei. En sånn krage («lampeskjerm») som hunder har rundt halsen når de er nyoperert kan festes rundt stammen, opp ned, for å holde katter unna. Den er gjennomsiktig og kan kjøpes hos veterinær. Holdt katten vår unna 🙂

 26. Hej,

  vi er dansk producent af fuglekasser i meget høj kvalitet. Vi ligger vægt på lang holdbarhed, robusthed, bæredygtighed, design og detaljer der hjælper fuglenene. Eks invendig klatrehjælp. se venligst http://greentools.dk/

  Med venlig hilsen

  Nils Rosted

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her