Georginer – alt du trenger for å få en ny dille!


Jeg har georginedilla, og i dag har jeg lyst til å smitte deg!
Jeg liker georginen fordi den er så voldsom og stanhaftig. Dette er en virkelig madam. Ingen beskjeden liten ungmøy som vipper forsiktig, nei, her er det høy stemme og brusende skjørt og fyrverkeri i håret 🙂

Georginer, Dahlia, er en flerårig knollplante som ikke kan overvintre ute i Norge, og som derfor må tas inn på høsten om ønsker å ha den i flere år. Men det er også omtrent den eneste ulempen med georginen, og det går an å se på det som en sommerblomst man ikke tar opp.
Frodig og blomsterrik og uten sære stellekrav står georginen der og blomstrer fra juli og helt til frosten kommer. De er en av mine absolutte favoritter, og en dille jeg har arvet fra min mor som eier de fleste av georginene jeg viser i dag.

Dette er den første artikkelen i en serie på fire om georginer:

 1. Generelt om georgine/dahlia (dagens artikkel)
 2. Hvor kjøpe georgineknoller og frø
 3. Hvordan plante georginer
 4. Hvordan ta opp og oppbevare georgineknoller

Litt fakta om georgine/dahlia
Georgine og Dahlia er samme planten. Georgine er det norske navnet, Dahlia det vitenskaplige (og det navnet som brukes på engelsk). Det norske navnet georgine kommer fra Georgina. For 200 år siden når planten kom til Europa så foregikk det endel parallelt klassifiseringsarbeide, og Georgina og Dahlia ble brukt om samme plante.

Georginen ble oppdaget av plantesamlere i Mexico, men vokser også naturlig i Colombia og Sentral Amerika. De ble på slutten av 1700-tallet brakt over til Europa og har siden vært utsatt for grundig kultivering som har gitt alle dagens herlige varianter.

Georginen kan både sås, stiklingsformeres og deles. Den danner først små røtter og så knoller. I butikken kan du ofte se at de selger sommergeorginer, og mange tror dette er en helt annen type georgine. Det stemmer ikke, det er akkurat samme plante, men sommergeorginer indikerer at den er sådd eller stiklet salgsåret. (De kan altså godt oppbevares på lik linje med planter kjøpt med knoll).

Hun er en solslikker, men den kan godt stå i litt skygge. Sol og varme gir større blomstring enn surt og vått, så om du bor litt hustrig til så la georgina bo i solveggen, da blir hun så glad 😉

Høyder, former, farger og slag:
Georginene kommer i ulike høyder, med litt ulik bladfarge og med høyst ulike blomster. Noe av det som gjøre georginer så gøy er at det finnes så utrolig mange kultivarer.
* Farger på georgineblomstene kommer i uendelige fargesjatteringer. Men ikke blå, og jeg har heller ikke sett grønn.
* Georginer deles inn i navngrupper basert på blomsterform. Anemone, Cactus, Collerette, Dekorative, Pompon er noen av disse gruppene. Dersom du ser en navnsort med en blomsterform som du liker så kan du merke deg hvilket gruppenavn den har, og så lete i denne gruppen etter flere i samme stil.
* Blomstenes størrelse kan variere fra fem cm diameter til 30 cm diameter.
* Plantene kan være fra 30 cm til to meter. Det finnes også en sort som blir høyere, men denne er ikke egnet for dyrking i Norge da den ikke dør ned for vinteren.
* De aller fleste georginene har grønne blader, men det finnes noen sorter med mørkeburgunder blader. Bishop of Landaff er vel den mest kjente, og det finnes ulike varianter av biskopen, men også mørkbladet som ikke heter biskop. De mørke bladene gjør seg i sammenplantninger, og blomstene er like attraktive.

Til sist noen pluss og minuspunkt. Bidra gjerne med dine innspill i kommentarfeltet
Georginer, negativt:
* Kan ikke overvintre ute, må tas inn.
* Er ikke alltid så flink til å stå pent og rett. Må ofte støttes opp, eller plantes tett.
* Georginer er ikke for alle. Den trenger en viss mengde sol og varme, det betyr at den ikke gir så god blomstring i kalde og våte sommere og ikke er egnet i de kaldere delene av landet. Dersom du har kort sommer så må du fordrive for å rekke å få noe ut av blomstringen, dvs tyvstarte knollene i drivhus/planterom på våren. Jeg fordriver ikke her i Oslo, har ikke plass, men mange gjør det. Om du bor nord for Trondheim eller i høytliggende strøk så bør du absolutt fordrive og ha de så varm krok som mulig, eller droppe georginene helt.
* Sneglene er veldig glad i den.

Georginer, positivt:
* Blomstrer overdådig.
* Blomstrer lenge, mye lengre enn det meste annet. Så fremt de får næring og ikke får sette for mye frø så blomstrer de helt til frosten kommer.
* Fine til snitt (buketter).
* Pent, tett bladverk og kompakt form.
* Godt egnet til sammenplantning med planter som har sin storhetstid tidligere på vår og sommer, som feks roser. Kan også gjerne kombineres med vekselbruk tulipanløker (spa opp løkene når du setter georginer, og bytt tilbake på høsten).
* Superenkel å ha med å gjøre, trenger lite stell utover å tas opp for vinteren og at visne blomster fjernes underveis.

Georginene har tett og pen bladmasse. Noen sorter har lange stive blomsterstilker, andre kortere og flere blomster pr stilk.

Nå? Har jeg greid å friste deg ut på nye diller? Noe du lurer på? Eller er du allerede fan? Bruk kommentarfeltet davell! Og du, om du ikke er enig med meg og synes det er en drittplante så fortell gjerne det også 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

68 KOMMENTARER

 1. hehe, dette er egentlig litt vittig…
  Jeg skulle til å skrive en kjapp post om de fine nye georginene jeg har kjøp. Så kom jeg på at jeg jo burde skrive om hvor man kan kjøpe georginer i butikk og på nett. Så balla det på seg med at jeg jo måtte skrive litt om georginer for å dra med de som er nye på planta, og vips så har man startet en fireledda artikkelserie.. jaja. *ler*

  Bon apetit som det så fint heter 😉

 2. Jo, også tuuusen takk til Maria for innspill på teksten, og for posttittelen. Hun berget tittelen fra å bli min sedvanlige faktas-snooze-fest…

 3. Så moro dette var. Har alltid sns de var fine, men har trodd det var mye pes med dem. Kanskje det er lettere enn jeg trodde. Skal følge med på det som kommer, og kanskje det blir noen planter etterhvert :))

 4. Å jeg elsker Georginer. Jeg hadde flere som jeg har hatt i mange år, men når vi flyttet nå i november var det så mange kjekke flytteherrer som selvsagt ikke viste at alle knollene som stod i kjelleren der vi bodde før skulle plasseres innendørs. De ble dermed satt i garasjen med alle det andre hage greiene. Og jeg….ja jeg hadde nok med å flytte inn. Fant de noen uker senere dypfrosset dessverre. Ja ja på han igjen i år. Det fine med disse knollene er at de blir finere og kraftigere for hvert år de blir tatt vare på.
  Bare et lite sukk fra meg he he

  Randi

 5. Jeg er en absolutt fan:) Fikk dillen i fjor sommer og ser bare de positive sidene, så det er bare en glede å ta dem opp. For de belønner deg med å bli mye større og flottere neste år. Og det er et jo verdt:) Nå er det ikke lenge til jeg forkultiverer dem, og jeg gleder meg vilt. Krigen med sneglene tar jeg gjerne, det er ikke mye som overgår disse skjønnhetene når de blomstrer:)Bra innlegg, håper flere får «dillen»:) De er fine til å dele, man kan gi f.eks bort noen knoller i gave. Klem

 6. Er bare nødt å prøve en dille nå. Er definitivt ingen grønn-finger-dame, men dette må da la seg gjøre. takk for gode tips!

 7. Georginer er helt nyydelige! Når jeg en gang får meg en hage så skal det være georginer der.
  Og morsomt hvordan ting baller på seg, og plutselig har du en artikkelserie. Gleder meg til neste episode

 8. Veldig fine blomster som gjør seg godt i blomsterbeddet. Men så var det de snilene da. Prøvde et år uten så mye hell. Mulig det ble litt for fuktig. Men kanskje jeg prøver igjen i år.

 9. Georginene er et must i min hage! Det er ikke mange planter som gir så mye i form av farge, blomstervilje og bukettinspirasjon/glede. Det eneste de mangler er sterk og god duft. Kanskje du Anne vet om noen som dufter?
  Og vanligvis er det jo slik at georginene må inn om høsten, men jeg har opplevd at de har klart vinteren ute her jeg bor (langt mot sør) og blomstret like bra året etter. Det er jo selvfølgelig untaket og i år hadde det nok ikke vært så lurt å satse på det.
  Men blir de forkultivert tidlig begynner herlighetene å blomstre allerede i juni:) – og blomstringen varer til frosten tar dem – slett ikke verst om jeg skal si det.

  Supert at du forteller så mye nyttig og sprer gleden ved å eie denne perlen av en plante.
  Jeg gleder meg til å lese de neste artikklene dine:)

 10. Jeg er veldig glad i georginer og synes noe mangler i hagen hvis jeg ikke har noen eksemplarer av de i bed eller krukke.
  I tillegg til å kjøpe knoller har jeg også sådd to sorter i år. Så denne sommeren blir det georgineblomstring i hagen.

 11. Heia! så artig at dere også synes georginer er finfine saker 😀

  Ja Marit, det stemmer jo det, georginene kan stå ute om bakken ikke fryser (for mye). Det finnes enkelte sorter som tåler frost også, gamle sorter som ikke er i vanlig handel. (leste noe om dette for noen år siden, og der var det noen sorter som hadde gått i arv i generasjoner som var ekstra hardføre). De som bor riktig langt sør, og ikke får mye frost kan prøve å la noen knoller ligge i bakken, gjerne under dekke eller inntil grunnmur, men det er jo litt sjangsespill da.

  Jeg er ikke så fan av å forkultivere, synes det blir så sabla styrete.. hehe, har nok annet å styre med på våren, men om man bor litt kjøligere til så er det jo det som må til for å få tidlig blomstring. Det merkelige er at frøsådde ser ut til å komme raskere i blomst enn knollene, enda de sås/drives omtrent likt. Har sådd georginer før, og sår noen til i år, innmari greit!

  Duftende georginer ja. Ett kjapt googlesøk viser at joda, det finnes! Jeg må gjøre litt grundigere undersøkelser for den virka litt shaky den lenken jeg fant, men muligheten er der 🙂

  Og som Elsa indikerer, georginer er godt egnet til krukker. Mange tror/tenker ikke på det, men spesielt de lavere sortene, eller høyere sorter i store krukker er kjempefine 🙂 Du kan da velge å løfte hele krukken inn for vinteren, noe som jo skulle være enkelt nok.

  Dette med fuktighet kan nok være et problem ja Turid. Det er forøvrig todelt. Knollene liker ikke å stå våte, så det bør være drenert jord. De greier seg faktisk i leirjorda hjemme, så veldig sære er de ikke, men det må ikke _stå_ jord på de, da rotner de, og de blir finere om bakken er skikkelig drenert når det er mye regn. Den andre delen er at selve blomsten kan få problemer når det er vått. De kan råtne, ikke springe helt ut, stagnere, eller bare floppe opp ned og henge med hodet. Men her er det alstå stor forskjell fra sort til sort, og man må nesten prøve seg frem.

  Jeg digger at georginer er så greit å dele. De aller fleste av mors georginer er planter hun har fått eller byttet til seg, og de har derfor navn som Gerd, Grete og Bjørn. 😀 Veldig koselig å gir plantene litt ekstra sjel 🙂

  Og Ide-hagen, utrolig kjipt med knollene som ble glemt! *sympatiklem*

 12. Ja, kanskje jeg skal skaffe meg denne dillen? Jeg er bare så usedvanlig dårlig på å få ting inn om høsten…. . Gladiolus callanthus kjøpes hvert år… . Hvordan oppbevarer du knollene over vinteren for å hindre sopp/mugg? Nei forresten – det er jo det du skal skrive om til høsten 🙂 Jeg skal følge med!

 13. Georginer er nydelig. Jeg har bare 3 knoller men satser på å kjøpe flere nå i vår. Likte veldig godt den på bilde nr. 1.
  klem fra marilyn

 14. Bra du er på frelserferd, her skal det følges med.
  Jeg har hatt åh, så lyst på georginer i flere år, men har aldri turt å sette i gang.
  I fjor kjøpte jeg til og med knoller, men jeg fikk dem aldri i jorda…
  Det virker som en overveldende prosess, dette gstyret med opp og ned og ut og inn,
  men de er jo så flotte at det må jo være verdt det.
  Prøve på nytt i år, kanskje.

 15. Og takk skal du ha for at du minner meg på Georginene. Nå hadde jeg helt glemt dem. Jeg elsker dem jo, og steller fint med de gamle, og kjøper noen nye hvert år.
  Men tenk; snøen har nok lagt lokk på min hukommelse i år. Så nå er det ned i kjelleren etter dem. Spennende å se om de har overlevd. Ha en god kveld hos deg.

 16. Det går an å ha ellediller og krokofanter også… for dem som ikke har georginedille mener jeg;D Kos deg med georginene dine, skal nok følge med å se hvor fine de blir utpå sommeren;)

 17. Oooo, veldig bra Anne 😀 Georginer er fantastisk flotte planter og jeg blei positivt overraska hvor greie de er å ha med og gjøre 🙂

  Hadde en 5-6-7stk i kjøkkenhagen i fjor, opphøyd i fårrer (som poteter) i tung leirjord. Selv om sommeren i fjor besto stort sett av regn så gikk det bra. Om de hadde blitt plantet rett på flatmark i leirehavet hadde det kanskje ikke gått så bra.

  En annen ting er at georgineknoller koster ikke all verden, sammenlignet med sommerblomster og i tillegg så har en muligheten til å få blomster på nytt til neste år. ikke verst!!

 18. Kjempeflott at du skriver så mye om Dahlia, Anne! Jeg er ny på Dalhiafronten i år, og gleder meg stort til disse flotte plantene blomstrer. Jeg liker best de på hver side av skalaen; jo mer rufste desto bedre og så de små enkle pomponballene.

  Jeg leste et sted at man kan toppe dem for å få flere blomster, men da på bekostning av blomsterstørrelsen.

 19. Georginer er geniale! Har blitt mer og mer glad i disse blomstene (var ikke superbegeistra i utgangspunktet) – men nå kjøper jeg hver vår noen nye knoller. De blomstrer rikt, og mer jo mer man klipper av i buketter. Som såklart er herlig! :o)

  Kjempebra at du skriver om disse, alle burde prøve seg på noen knoller – det er veldig liten jobb – og veldig rimelige blomster siden man kan ha de i mange mange år, og de bare vokser seg større og større. Og utrolig koselig at man kan dele de og gi bort, det er ekstra koselig.

  Supert med flere episoder om georginer, gleder meg til å følge med – spesielt om hvor man kjøper de. Har foreløpig bare fra vanlige hagesentre her i landet, men er sikkert å få tak i mange steder på nett. :o)

 20. Denne dilla tror jeg ikke du klarer å smitte meg med 😉 Har noen få digre knoller, men har ikke noe behov for å utvide samlingen nevneverdig. De blir pliktskyldigst gravd ned hver vår og for all del, de blir flotte og store, men jeg blir liksom ikke helt hekta på Georginer (heldigvis).

 21. Jeg elsker Georginer! Jeg forbinner også duften av løkene med barndommen. Min far var lærer og skolen hadde skolehage som vi «måtte» vanne når det var skolefri.

  Men jeg har gitt dem opp de siste 3 årene. Dvs samtidig med Iberiasneglens inntog i hagen min. De elsker disse blomstene også…

 22. Kjempeflott innlegg Anne – gleder meg til de tre neste!

  Og som du allerede vet har jeg allerede denne dillen (i tillegg til flere andre…) Georginene er helt herlige, kan ikke tenke meg hagen uten.

  Jeg trodde jeg hadde 4 grønne plastkasser med knoller i kjelleren, men det er faktisk 6 – så det blir litt jobb å plante de ut. Og i tillegg har jeg latt meg friste til 6 nye sorter i år, og jeg ser vel ikke bort fra at det blir enda flere 🙂

 23. Egentlig ganske utrolig – at disse eksotiske og storblomstrende plantene trives i Norge! Ikke så mye pes egentlig, om man har et passende sted for overvintring. Har forresten hatt en blåaktig en, «Blue Boy».

 24. Bra du er på frelserferd, her skal det følges med.
  Jeg har hatt åh, så lyst på georginer i flere år, men har aldri turt å sette i gang.
  I fjor kjøpte jeg til og med knoller, men jeg fikk dem aldri i jorda…
  Det virker som en overveldende prosess, dette gstyret med opp og ned og ut og inn,
  men de er jo så flotte at det må jo være verdt det.
  Prøve på nytt i år, kanskje.

 25. Oooo, veldig bra Anne 😀 Georginer er fantastisk flotte planter og jeg blei positivt overraska hvor greie de er å ha med og gjøre 🙂

  Hadde en 5-6-7stk i kjøkkenhagen i fjor, opphøyd i fårrer (som poteter) i tung leirjord. Selv om sommeren i fjor besto stort sett av regn så gikk det bra. Om de hadde blitt plantet rett på flatmark i leirehavet hadde det kanskje ikke gått så bra.

  En annen ting er at georgineknoller koster ikke all verden, sammenlignet med sommerblomster og i tillegg så har en muligheten til å få blomster på nytt til neste år. ikke verst!!

 26. Jubidubi, veldig glad over at så mange av dere lar dere begeistre 😀

  Line, jeg dekker overvintringen senere ja, men det er ganske greit. Frostfritt men kjølig, og ikke for fuktig luft så er man i boks. Mange måter å gjøre det på som man kan velge mellom, de fleste får en favoritt som passer deres mende knoller og lagringsforhold.

  Villrose, joda, blåaktig (jeg kaller det lilla), ja, men ikke blå (regner jeg med, har ikke sett noen jeg synes er blå i allefall). Blir som med de blå rosene, de er jo ikke blå i virkligheten de heller.

  Ninni, ja angående topping så blir det jo som de fleste planter. Dersom planta får fred til å dyrke frem noen få blomster så kan disse bli større enn om den bruker krefter på mange. Dersom man topper så får man jo flere skudd som kan blomstre, og dermed flere blomster. De som dyrker for show fjerner ofte slik at de har kun ett eller noen få skudd (mener jeg å huske)

  Tusen takk for alle flotte innspill folkens, jeg samler opp og bruker videre til videre poster. Både spørsmål dere stiller og erfaringer dere har 😀 Sammen er vi lure!

 27. Kjempeflott at du skriver så mye om Dahlia, Anne! Jeg er ny på Dalhiafronten i år, og gleder meg stort til disse flotte plantene blomstrer. Jeg liker best de på hver side av skalaen; jo mer rufste desto bedre og så de små enkle pomponballene.

  Jeg leste et sted at man kan toppe dem for å få flere blomster, men da på bekostning av blomsterstørrelsen.

 28. Georginer er geniale! Har blitt mer og mer glad i disse blomstene (var ikke superbegeistra i utgangspunktet) – men nå kjøper jeg hver vår noen nye knoller. De blomstrer rikt, og mer jo mer man klipper av i buketter. Som såklart er herlig! :o)

  Kjempebra at du skriver om disse, alle burde prøve seg på noen knoller – det er veldig liten jobb – og veldig rimelige blomster siden man kan ha de i mange mange år, og de bare vokser seg større og større. Og utrolig koselig at man kan dele de og gi bort, det er ekstra koselig.

  Supert med flere episoder om georginer, gleder meg til å følge med – spesielt om hvor man kjøper de. Har foreløpig bare fra vanlige hagesentre her i landet, men er sikkert å få tak i mange steder på nett. :o)

 29. Kjempeflott innlegg Anne – gleder meg til de tre neste!

  Og som du allerede vet har jeg allerede denne dillen (i tillegg til flere andre…) Georginene er helt herlige, kan ikke tenke meg hagen uten.

  Jeg trodde jeg hadde 4 grønne plastkasser med knoller i kjelleren, men det er faktisk 6 – så det blir litt jobb å plante de ut. Og i tillegg har jeg latt meg friste til 6 nye sorter i år, og jeg ser vel ikke bort fra at det blir enda flere 🙂

 30. Hei igjen Anne!

  Tusen takk for din hyggelige kommentar på bloggen min.
  Det er så spennende å kikke inn hos deg og alle blomstene dine, for ikke å snakke om alle bloggtipsene :o)
  Du kan tro jeg har benyttet meg ivrig av dem!! Og fler skal jeg bruke!

  Når påsken er over skal jeg gjøre et forsøk på blomsterløker i krukker på verandaen – om de tåler noen kuldegrader 😉

  Klem, Anne:)

 31. Hei igjen Anne!

  Tusen takk for din hyggelige kommentar på bloggen min.
  Det er så spennende å kikke inn hos deg og alle blomstene dine, for ikke å snakke om alle bloggtipsene :o)
  Du kan tro jeg har benyttet meg ivrig av dem!! Og fler skal jeg bruke!

  Når påsken er over skal jeg gjøre et forsøk på blomsterløker i krukker på verandaen – om de tåler noen kuldegrader 😉

  Klem, Anne:)

 32. Helt enig Anne. Dahlia er en fantastisk plante jeg prøvde for første gang i hagen i fjor. Da arvet jeg noen store flotte røtter av min svigermor. Hvite, gule og dyprød. De ble plantet ut i slutten av mai, og blomstringen begynte sent. Men du verden hvilken avkastning de ga på senhøsten! Så de ble møysommelig gravd opp igjen i fjor høst og har nå overvintret i en sval kjeller. (som forøvrig sto under vann for 2 uker siden og jeg fortvilet måtte berge opp og sette på loftet i stedet. Jeg håper den ikke lar seg forvirre av dette …)

  Skal følge med artiklene dine, for jeg vil jo helst gjøre det best mulig for mine dahlier med tanke på stell. Tusen takk for at du deler.

  Klem Marit

 33. Får så absolutt et lite tilløp til Georgine-dille etter dette innlegget, Anne. Har hatt sommergeorginer tidligere, som jeg ikke trodde/visste kunne overvintre. Nå vet jeg bedre. Takk! 🙂

  Jeg har laget et steinbed som mangler et blikkfang. Tenker nok det blir en lav fargebombe à la Georgine. Gleder meg til sette i gang litt utpå vårparten 🙂

 34. Denne posten skal jeg følge med på:) Hadde Dahlia for første gang i fjor. Må innrømme at det tok lang tid før jeg klarte å få opp entusiasmen for dem, for jeg forbandt dem med min fars røde og gule som ble prakket på meg hvert år før jeg oppnådde hagegalskapen min…….Men nå tror jeg det kan bli en dille. Jeg vet at Juni har overvintret dem i jorda like ved der jeg bor. I fjor høst orket jeg ikke noe som lignet på hagearbeid så knollene ble stående i jorda. Skal bli spennende å se om noen av dem har overlevd under snødyna:)

 35. En glemt blomst hos meg, så takk for påminnelsen. Liker de seg like godt i potter som i bakken? For da skal jeg finne plass til noen i år 🙂

 36. Nå sitter jeg og pusler med neste post, regner med at den kommer i morgen 🙂 Det er virkelig kult at så mange av dere allerede har gode erfaringer med denne madammen, eller får lyst til å prøve henne. Som det er sagt før i kommentarfeltet. Knoller er ikke dyrt om man sammenligner med andre sommerplanter man kjøper, (og det er ikke mer arbe, de må bare kjøpes nå mens de finnes, så kan de settes rett ut når bakken har tint om man bor i middels klima – men mer om det senere). Også varer de jo, og formerer seg, så det er en god innvestering ja 🙂

  Og ja Christin, den liker seg godt i potte 🙂 Der er det gjerne god drenering, også må man bare passe med vann og gjødsel, men det gjelder jo alt man har i potter.

 37. Ja, og nå ser jeg forresten at morgendagens (og siste) episode av Drivhusdrømme (på NRK) handler om georginene 🙂 Den finnes jo i netttv om du ikke kan vente, se hagetvprogramoversiken.

 38. Har ikke hatt noe forhold til Georginer jeg…men kanskje det er verdt å snuse litt nermere på?? Jeg vil si takk for dine innlegg om menyknappene, det var til STOR hjelp :)Feilen med at jeg strevde sånn med linkingen var nok at jeg ikke leste slutten nøye nok.(MIN feil altså.) Det står jo egentlig i veiledningen din, så jeg vet ikke helt hvordan det kunne blitt tydeligere. Kunne kanskje skrevet i klartekst (for grønnskollinger som meg selv) at man først må lage kategorier på bloggen og samle innlegg som handler om det samme, og så kopiere adressen på denne siden. Og kanskje det kunne stått enda tydeligere at det bare går an å linke til EN side.
  Jeg leste litt på en engelsk side hvor dette stod i veldig klar tekst, og det var da lyset gikk opp for meg. Men nå har jeg lest og balt meg så lei på menyknapper og koblinger for i dag at jeg husker nesten ikke hva som står i innlegget ditt lenger.Jeg er i allefall glad for veiledningen på innlegget ditt og at jeg fikk til koblingene til slutt. Så jeg sier bare tusen hjertelig takk:)

 39. Flotte innspill Ann-Helen, skal se om jeg kan få gjort det klarere dette med at en knapp kun kan føre til en side, det står det nok ikke der nå, for det har jeg ikke tenkt over at folk kunne lure på. (og om du lurer så er du garantert ikke den eneste, jeg ser ofte at folk lurer på det samme, men kun noen få tør å spørre)

  Christin, lykke til! Håper du finner flott utvalg 🙂

 40. Har totalt georginedilla. Det begynte med en knoll som jeg fikk av en venninne. I fjor prøvde jeg for første gang og så fra frø i tillegg. Hadde ikke helt troen på dette men alt kom fram. Så da ble det enda mer dilla. Nå er det sådd georginer og hengt opp plantelys. Mange av georginene jeg sådde i fjor utviklet i tillegg ganske store knoller så tror snart det er 75 knoller i min potetkjeller. Får plante dem tett tett og håpe det ikke regner så mye på Toten som i fjor. Vil reklamere for en georgine som heter Lilac Time fra Zimtrade. Knollene som kommer er bitte små men vet dere hva? Det kommer store rosa blomster på størrelse med en håndball. Det eneste problemet er at jeg sliter med og få en knoll til og overleve vinteren så nå er seks nye bestilt.

 41. Kjempekoselig å lese på siden din.

  Jeg er en nybegynner på hagefronten. Har et stort bed jeg liker å fylle med mye fine blomster. Men, det er ikke ettermiddagssol der. Bare om morgenen. Har likevel prøvd meg på dahlia, siden de kan stå i halvskygge.

  Har nå sådd frø og det begynner allerede å spire i mine vinduskarmer. Jeg lurer på, når jeg skal plante dem ut, skal jeg plante flere planter tett, så jeg får en litt fargerik bukett eller er ikke det lurt???

  Er veldig glad for tips. Jeg er litt grønn på området og er derfor glad for all hjelp. 🙂

 42. Kjempekoselig å lese på siden din.

  Jeg er en nybegynner på hagefronten. Har et stort bed jeg liker å fylle med mye fine blomster. Men, det er ikke ettermiddagssol der. Bare om morgenen. Har likevel prøvd meg på dahlia, siden de kan stå i halvskygge.

  Har nå sådd frø og det begynner allerede å spire i mine vinduskarmer. Jeg lurer på, når jeg skal plante dem ut, skal jeg plante flere planter tett, så jeg får en litt fargerik bukett eller er ikke det lurt???

  Er veldig glad for tips. Jeg er litt grønn på området og er derfor glad for all hjelp. 🙂

 43. Ok. Nå har jeg lest gjennom artiklene dine om georginer og jeg er frelst!(Flotte artikler, forresten!) Sneglemat, eller ikke! Jeg skal ha noen i år:) jeg skal nok gi deg en lyd når de er på plass i bedet;) Alt du frister med, altså… 😉 Cathrine

 44. Hei
  Jeg har forsøkt meg på georginer flere ganger, men med samme resultat. Jeg setter ned knollene inne, og de spirer og blir ganske flotte. MEN det forblir bare grønt bladverk og ikke blomster. Skal prøve igjen i år. Kanskje de bør plantes litt tidligere??

 45. heisann, har nettopp fått min første dahlia i posten («winter springs») og lurte dermed på: skal knollen legges i bløt før den plantes i potte inne? Hvordan burde man vanne for å unnga at den råtner? Hvor stor burde potten være? Mvh. Thale

 46. Hei Thale. beklager sent svar!
  Du kan godt legge de i vann en par timer, men du må ikke. passe våt jord oppnår man ved å sette potten på et fat med vann, og så la potten trekke opp vannet den trenger. etter en halvtime løfter du potten ut av karet og lar den så stå til den har tørket litt før du vanner på nytt. (kjenn på vekten av den, eller stikk fingeren godt nedi jorden, ikke bare i overflaten).

  Potten trenger ikke være størren enn at du får plass til knollen. Så potter du opp i noe større senere på året, eller setter knollen i bakken.

 47. Jaaa, jeg har nå fått dilla. Har plantet ut noen ferdige plnter i bedet mitt i bakgården i Oslo og har satt en hel haug i vinduskarmen 🙂 De er fantastiske!!
  Nå har jeg så lyst til å så noen frø eller knoller. Er det for sent på våren tror du? Hvordan skal jeg settte frøene inne?

 48. Hei Lene, det er litt sent ja, men jeg synes du kan så frøene om du vil. Da blir det nok sen blomstring og plantene bør nok ha godt med sol for å rekke å vokse seg store nok fort nok (bakgård høres litt skyggete ut).

  Du kan så de samlet i potter inne, og prikle de ut i egne potter etterhvert. Nå har vi så godt vær at du kan så de rett ut, men det er jo enklere å følge med på spirene med vann osv når de er inne da.

 49. Hei Lene, det er litt sent ja, men jeg synes du kan så frøene om du vil. Da blir det nok sen blomstring og plantene bør nok ha godt med sol for å rekke å vokse seg store nok fort nok (bakgård høres litt skyggete ut).

  Du kan så de samlet i potter inne, og prikle de ut i egne potter etterhvert. Nå har vi så godt vær at du kan så de rett ut, men det er jo enklere å følge med på spirene med vann osv når de er inne da.

 50. Hei,,, det var jammen gøy å se at andre også stor koser seg akkurat med disse nydelige blomstene….
  Hvor har du fått tak i den hvite med lilla i , den er helt skjønn.Jeg har leita etter den i flere år…Selger du knoller også. kjøper gjerne av deg..
  hilsen Georgine samler

  • Hei Berte 🙂
   Den hvite med lilla midt heter ‘Eveline’ og jeg er overrasket over at du har lett etter den for den har jeg sett i salg flere ganger. Jeg har dog arvet min, som så mange andre av georgienne mine. Eveline er en av de beste sortene, både vakker og varig!

   Jeg selger ikke knoller sjøl, men jeg gjorde et kjapt søk, og fant Eveline hos Garden Living: http://www.gardenliving.no/products/georgine-eveline

 51. Hei Anne
  Først av alt: takk for at du deler dine hageerfaringer med oss!
  Jeg har en dahlia knoll, jeg har hatt i mange år og som blomstrer rikt. Synes imidlertid at blomstene har blitt midre i diameter, enn da jeg kjøpe den. Har du erfaring med dette?

  Leste et sted at blomstene blir større om man kniper av sideknuppene, men det skjærer jo i hjertet å gjøre dette.

  Mvh Sigrun

  • Hei sigrun 🙂
   Du, jeg har ikke prøvd det selv, men har også lest at det gir større blomster om man fjerner sideknoppene. Dette gjøres blant annet av de som konkurrerer med blomster, ettersom målet deres ofte er en stooor blomst, ikke en vakker blomstrende plante.

   Men ja, om du fjerner noen av blomstene så vil du nok få større blomster. Det vil vel hjelpe å gi blomsten godt stell også, altså rikt med næring og vann.

 52. Hei, lurer på om man må vente med å ta opp knollene til frosten har kommet? Eller kan man grave dem opp i midten av september,?

  • Jeg tror det er best å vente om du kan, men dette er bare min synsing, ikke noe jeg har vitenskaplig belegg for. Fordelen med å vente til det er kaldere ute er at planten får avmodnet naturlig. Dessuten så vil det gi en kortere hvileperiode, noe som ofte er en fordel.
   Vesentlig her er hvor fort vinteren kommer hos deg. Hos meg står vanligis georgiene i bakken til november, men om du har tidligere vinter så betyr det nok ikke så mye.

   Samtidig, passer det ikke å spa de opp i oktober, så gjør du det når det passer deg. En kan aldri få alt til å passe perfekt for alle involverte 😉

 53. Har fått tak i georginerøtter som har «ligget over» et par år uten å ha vært plantet ute. Vil disse kunne spire igjen, eller er de tørket inn/døde?

 54. Hei!
  Er en kjempeelsker av georginer, de er så flotte. Spesielt vakre er de som er lilla/mørkerøde og røde. Litt svak der…..

 55. Jeg er også betatt ev denne flotte planten. Jeg kunne få plass til to til, fant jeg ut i høst. For å få de jeg til syvende og sist valgte, måtte jeg bestille tre av hver. ……Jeg har funnet plass til alle!. Et spørsmål: Jeg husker ikke om de nye skuddene skal knipes. De kommer med én stilk.
  Våryr hilsen Sigrun B.E.

 56. Hei
  Takk for en inspirerende blogg!
  Jeg har egentlig ikke likt georgiener. Har forbundet dem med gammeldagse planter som min mor hadde. Nå har jeg plutselig begynn tå få øynene opp for dem. Kjøpte nylig en nydelig stor georgine, men uten å forhøre meg noe mer. I dag dro jeg på hagesenter og ville kjøpe en til, tenkte jeg ville lage en samling og overvintre dem. På dette hagesenteret sto det sommergeorginer på plakaten. Jeg spurte da om det er en annen type, som ikke kan overvintres. Damen svarte ja. Forstår på deg at også disse kan overvintres. Kan de det og får de store nok knoller i løpet av sommeren

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her