Georginer/Dahlia – Hvor kjøpe knoller og frø:

Georginer er herlige planter som er enkle å få til og som er egnet både for krukker og bedd (les mer om georginer her). Men, om man ikke alt har dilla så må man jo skaffe seg noen, og har man noen så vil man kanskje ha flere? 😉

Du kan kjøpe frø og knoller, eller du kan bytte til deg knoller, stiklinger og frø fra hagevenner.
De fleste kjøper vel sine første knoller på et gartneri eller stormarked. Det selges nå på våren knoller over alt hvor man selger hageplanter. Se deg rundt og vips så kan det hende du finner noen poser med gull. Men, du kan også handle på nett. Det er ganske trygt å handle knoller som sendes. Knollene er om de pakkes rett i stand til å tåle frakt godt. Frø er jo enda greiere.
Under viser jeg til ulike norske og utenlandske nettbutikker for knoll og frø.


.

Norske nettbutikker med georgineknoller

 

.

Utenlandske nettbutikker med georgineknoller

Eurobulb. Fører til georgineoversikt. Belgisk. Sender til Norge. Vær oppmerksom på at man må ha sunnhetssertifikat, og det gjør importen betydelig dyrere.

Nettbutikker med georginefrø

Fireworks. Alle blomstene fra samme frøsådde plante.

Frøsådd georginen er gjerne ikke like spektakulære som knollformert, men det finnes noen riktig spennende sorter der ute. Verdt å merke seg at frøformerte dahlia ofte ikke blir like, dersom det står at det blir miks i farger eller form så blir det virkelig det. Det blomstrer ca like fort som knoller man setter, og man kan lagre de man synes er finest til neste år.

Her har jeg funnet frem til noen nettbutikker som er gode, og som sender til Norge. Bruk søkfunksjone og tast inn dahlia, så får du opp det de har inne akkurat nå.

Bytte

Georgineknoller er svært egnet for å bytte. Min mor har mange georginer, og de aller fleste av hennes er knoller hun har fått eller byttet til seg fra venner. De har dermed navn som Grete, Gerd og Bjørn, og gir oss en mulighet til å minnes venner når vi besøker hagen. Knollene vokser fort og legger på seg og kan deles, eller du kan ta stiklinger av de på våren. Man kan også ta frø av egne planter, men da veit man aldri hva resultatet blir (de blir sjeldent likt morplanten).


.

Så skal det i bakken…

Georginene er enkle å så, godt egnet for frønoviser. Du kan så nå og drive de inne, eller du kan vente. Frøsådde georginer kommer raskt i blomst, men jeg vil nok anbefale å starte de inne, spesielt om du bor i de deler av landet med kortere sommer. Frøsådde georginer er ikke like plasskrevende å forkultivere som knollene.

Knollene er enda enklere å få til enn frø, det er strengt tatt bare å putte de i bakken. Man har to valg, plante de i potter og fordrive, eller vente til bakken er tint og plante rett ut. Her må man selv gjøre det som passer for hver enkelt. Jeg planter de fleste av mine rett ut, har ikke plass eller lyst til å styre med forkultivering og herding, og de starter da å blomstre i slutten av juni. Dersom du bor i Troms så må du nok forkultivere skal du rekke å få noe ut av blomsten.

Neste artikkel i denne georgine-serien kommer til å ta for seg alt du skulle lure på om å plante og stelle georginer. Jeg kommer også til å vise hvordan du deler knoller (dersom du har noen store fra i fjor), hvordan så, og hvordan stikle. Så heng på!
Oppdatert: Her er artikkelen om hvordan plante georginer

Slik planter du georgineknoller (dahlia)

Forumet Hagegal hadde tidligere i år en tråd hvor det ble diskutert ulike navnsorter.
Bruk gjerne kommentarfeltet til å diskutere ulike butikker og ulike navnsorter. Del erfaringer, både positive og negative 🙂 Og still gjerne spørsmål!

Georginekjerlighet… 😉
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

43 KOMMENTARER

 1. Hei igjen!

  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min 🙂

  Du har en virkelig imponerende blogg og eg er ofte innom og leser og får ein oftre ein stor porsjon med inspirasjon til det eg liker å gjere:))

  Det artige er at eg ikkje har det aller minste peiling og kunnskap om hagestell og blomster, men det herlige er at eg har nytte av det likevel !

  Tusen takk 🙂

  Ønsker deg ei fin Palmehelg !

  (palme veit eg kva det er) hihi

 2. Kjempefine disse georgineinnleggene dine! Den mørke på det nederste bildet har en fantastisk lekker farve! Vet du hvilken sort det er? Ariabian Nights er vel nesten for purpur å regne, finnes det andre så mørke sorter? Eller mørkere?

  Den siste kommentaren din hos meg varmet meg så mye Anne, tusen takk!

 3. Den mørke skjønnheten er nok en Arabian Night, men bildet lyver nok litt. Knoppen er mørkere når den springer ut enn ferdig utsprunget, også har vel kameraet tatt seg noen friheter. Arabian Night er flott, men ikke egentlig så flott 😉

  Søte Ninni, jeg sa da bare en brøkdel av alt det pene jeg kunne sagt om den hageplanen! Jeg ønsker deg masse lykke til fremover, og håper du viser mer av alt det flotte arbeidet du gjør 🙂

  Gunnknitter, så flott å høre! Det er veldig kjekt om jeg kan glede og inspirere, det er jo mye av motivasjonen bak det å holde bloggen. Det er ikke så nøye om jeg inspirer deg til å hage, det er supert om du bruker inspirasjonen til å forme noe fint, eller «bare» forme ett smil om munnen 🙂

 4. Dahlia ble en dille i fjor, og den hvite du har arvet etter din mor, er bare helt nydelig! Jeg husker at du hadde bilde av den på bloggen din i fjor :o)
  I år har jeg sådd en mix som heter «Fantasia», med diverse «bustehoder»! Jeg liker aller best cactus-typen :o) I tillegg til å så, har jeg for førte gang overvintret noen knoller. Det som bekymrer meg litt når det gjelder dem, er at de virker fryktelig tørre!!! Og det er liksom ingen «tyngde», nesten tomme på en måte! Kan det likevel være liv i dem? Er det noen vits i å prøve å drive dem, tror du?

 5. Krepsemor, hehe, ja Gerd med den hvite frynsete kjolen er alles favoritt og vises stadig frem 😀

  Ang knollene. Det er ikke godt å si, jeg har sjøl noen knoller som ble glemt i fri luft og som jeg er redd har tørket helt ut. Jeg skal dog forsøke å se om det er liv i de, og det jeg da har tenkt til å gjøre er å la de ligge i vann et kort døgn, og så legge de i en kasse i et rom med dagslys og se om de spirer. Dersom de spirer så er de garantert gode, dersom de ikke spirer så kan de fremdeles greie seg (spirer seinere), men da får jeg vurdere hva jeg gjør.
  PS: jeg er ikke gartner, godt mulig dette ikke er den beste måten å gjøre det på 😉

 6. På denne siden har jeg bestilt flere dahlier:) Mange å velge mellom. Jeg har bestilt noen og de kommer i mai:) Gleder meg:) http://www.national-dahlia-collection.co.uk/catalog/ Du er så flink til å lage fine og nyttige innlegg:)

  Ang knollene, de kan godt virke helt uttørret og likevel være friske og fine. Absolutt verdt å putte de i en potte med jord og vanne og se om de kommer:)
  Klem

 7. Flott inspill Linda 🙂
  Og et mye bedre råd!

  Jeg har altså noen knoller som er mye tørrere og rarere enn de andre, og de skal jeg nok teste (orker ikke plante de sånn uten videre, har duplikat, de jeg ikke har duplikat på kommer jeg til å plante uansett)

  Og sender de du lenket til norge altså? så flott da! Jeg har vært innom siden før, men ikke orket å sjekke om de sender.

 8. Hei igjen!

  Tusen takk for koselig kommentar på bloggen min 🙂

  Du har en virkelig imponerende blogg og eg er ofte innom og leser og får ein oftre ein stor porsjon med inspirasjon til det eg liker å gjere:))

  Det artige er at eg ikkje har det aller minste peiling og kunnskap om hagestell og blomster, men det herlige er at eg har nytte av det likevel !

  Tusen takk 🙂

  Ønsker deg ei fin Palmehelg !

  (palme veit eg kva det er) hihi

 9. HAr med Chelsea flower i den artikkelen jeg skrev! Finn Schjøll anbefalte det på det varmeste. Nå er jeg blitt blogger jeg også! Ta en titt davel. Klem fra moi!!

 10. Kjempefine disse georgineinnleggene dine! Den mørke på det nederste bildet har en fantastisk lekker farve! Vet du hvilken sort det er? Ariabian Nights er vel nesten for purpur å regne, finnes det andre så mørke sorter? Eller mørkere?

  Den siste kommentaren din hos meg varmet meg så mye Anne, tusen takk!

 11. Hei Anne.

  Jeg sådde alltid georginer før, og fikk dem alltid til kjempelett. De er virkelig lekende lett å så, og blomstrer jo helt til frosten kommer. Dette er en av mine yndlingsplanter, men jeg har desverre gitt opp å ha dem, fordi sneglene spiser dem opp på null komma null her hos oss, sukk.

  Jeg liker ellers veldig godt disse innleggene dine som jo er fulle av både fakta og inspirasjon.

  God påske til deg

  Klem fra Lisemoren

 12. På denne siden har jeg bestilt flere dahlier:) Mange å velge mellom. Jeg har bestilt noen og de kommer i mai:) Gleder meg:) http://www.national-dahlia-col… Du er så flink til å lage fine og nyttige innlegg:)

  Ang knollene, de kan godt virke helt uttørret og likevel være friske og fine. Absolutt verdt å putte de i en potte med jord og vanne og se om de kommer:)
  Klem

 13. Flott inspill Linda 🙂
  Og et mye bedre råd!

  Jeg har altså noen knoller som er mye tørrere og rarere enn de andre, og de skal jeg nok teste (orker ikke plante de sånn uten videre, har duplikat, de jeg ikke har duplikat på kommer jeg til å plante uansett)

  Og sender de du lenket til norge altså? så flott da! Jeg har vært innom siden før, men ikke orket å sjekke om de sender.

 14. Flotte og inspirerande innlegg du har her om georginer. Mine foreldre har alltid masse georginer, rosa, kvite og mørk lilla. Står alltid like flotte og høge kvart år. Eg har nok litt for liten plass til georginer no dessverre, men i min framtidige hage skal eg nok få plass til dei… 🙂

  Var igrunnen ikkje klar over at det fantes så utruleg mange forskjellige variantar. Verkeleg nydelege mange av dei.

  Ha ein flott fredagskveld vidare.
  Klems

 15. Jepp de sender til norge, jeg har bestilt, eller lettere sagt gått amokk:):) Fått bekreftelse på at de kommer i mai:) Gleeeeder meg:) Det blir jo nesten som en overraskelse også for jeg husker ikke hva jeg har bestilt… og fått slettet bekreftelsen. Kan jo sjekke ordrehistorikken min, men velger å ta det som en overraskelse:)Ha en god kveld:)Klem

 16. Hei Anne.

  Jeg sådde alltid georginer før, og fikk dem alltid til kjempelett. De er virkelig lekende lett å så, og blomstrer jo helt til frosten kommer. Dette er en av mine yndlingsplanter, men jeg har desverre gitt opp å ha dem, fordi sneglene spiser dem opp på null komma null her hos oss, sukk.

  Jeg liker ellers veldig godt disse innleggene dine som jo er fulle av både fakta og inspirasjon.

  God påske til deg

  Klem fra Lisemoren

 17. Åh, jeg digger at du deler all din informasjon med oss. Jeg er jo en «wannabe» når det gjelder Georginer (eller av en eller annen grunn liker jeg navnet Dahlia bedre. Kanskje er jeg litt svensk av meg .. ?)

  Prøvde ut Dahlia første gang i fjor da jeg arvet tre digre røtter. Og siden jeg lykktes med de og at de i tillegg ble så vakre, har gjort meg så glad i denne blomsten. Nå har ikke jeg store plassen på tomta mi, men jeg skal se om jeg finner plass til noen få nye arter i tillegg til de jeg har. Noen vil jeg prøve å så i krukker også og sette de rundtomkring på terrassen og ved inngangspartiet.

  Det eneste jeg er usikker på, er når jeg kan sette de ut. Jeg får vel følge med på været og se når det passer.

  Ha en finfin påske, Anne.

  Klem Marit

 18. Først må jeg bare takke for alle de flotte innleggene du lager om Dahlia (og alt annet for den del), kjempeinpirerende 🙂

  Men, det er jo nesten «slemt» å friste en svak sjel på denne måten! Resultatet er jo selvfølgelig at bestillingsfingeren min i dag har vært flittig og bestilt mange nye Dahlia. Og når man først er i bestillingsmodus følger det gjerne mer med i samme slengen. 🙂

  Ønsker deg og mannen en riktig god påske 🙂

 19. Georginer er kjempefine, og en absolutt favoritt i hagen. Jeg fikk noen flotte knoller i fjor. Men dessverre har de fryst i vinter, jeg trodde jeg hadde satt de frostfritt, men den gang ei… Håper de som ligger nederst er i orden, ellers blir det vel hagesenteret på meg… Lekre blomster som står lenge.

  Takk for koselig kommentar om min lille huleboer 😉

  Ønsker deg en fin påske 🙂 Hilsen Margrethe

 20. Du imponerer som vanlig :-).

  Jeg roter rundt et lite stykke unna blomster enda, jeg. Har ikke kommet så langt (spekulerer fremdeles på hva jeg skal gjøre for å bli kvitt all skvalderkålen. Funderer på gris).

  Og så lurer jeg på om du har mye greie på beskjæring av epletrær? Vi har tatt en storbeskjæring i dag og jeg har et par spørsmål i den anledning (dvs ang noen gamle skader). Tror du du kan titte innom bloggen min? Innlegget ligger her: http://englerisneen.com/2010/03/beskj%C3%A6ring-av-gamle-epletr%C3%A6r/

  Stor klem!!

 21. Georginer er nokre av dei flottaste hageblomane som finst! Berre så dumt at iberiaskogsneglen er samd med meg i deg 🙁

  Ønskjer deg fine dagar fram mot påskehøgtida 🙂

 22. Du imponerer som vanlig :-).

  Jeg roter rundt et lite stykke unna blomster enda, jeg. Har ikke kommet så langt (spekulerer fremdeles på hva jeg skal gjøre for å bli kvitt all skvalderkålen. Funderer på gris).

  Og så lurer jeg på om du har mye greie på beskjæring av epletrær? Vi har tatt en storbeskjæring i dag og jeg har et par spørsmål i den anledning (dvs ang noen gamle skader). Tror du du kan titte innom bloggen min? Innlegget ligger her: http://englerisneen.com/2010/0

  Stor klem!!

 23. Hei, takk for alle flotte kommentarer 🙂

  Sådde georginer kan bli litt både og ja… hehe, men det er jo greit å kaste det som blir gruff.

  Hyggelig at jeg inspirerer! Jeg har ikke selv handlet så mye, funnet noen på Plantasjen som ble med hjem, og det var det, men flott om andre kan finne frem til gull via nett 🙂

  I går kom forresten vårtrekket i gang!

 24. Takk for hyggelig hilsen! Finnskoghjerter er min egen award til deg og kan ikke sendes videre! Ingen forpliktelser. Solskinnet sprer du videre uansett form. Ha en fin Påske!

 25. Hei, takk for alle flotte kommentarer 🙂

  Sådde georginer kan bli litt både og ja… hehe, men det er jo greit å kaste det som blir gruff.

  Hyggelig at jeg inspirerer! Jeg har ikke selv handlet så mye, funnet noen på Plantasjen som ble med hjem, og det var det, men flott om andre kan finne frem til gull via nett 🙂

  I går kom forresten vårtrekket i gang!

 26. Min erfaring er at nyinnkjøpte og små knoller er vanskelig å få til å overleve den første vinteren. Bedre å tigge godt etablerte knoller av folk du kjenner- eller ikke kjenner.
  Jeg gir bort når jeg skal dele de store røttene men bare til folk jeg vet vil gi blomstene mine et godt hjem.

  Tone

 27. Tone, ja, små knoller tørker lettere ut enn velvoksne, men om man feter opp kjøpeknollene (raus nok med gjødsel) så har jeg hatt god erfaring med de også.
  Frøsådd og stiklinger får veldig små knoller, men om man tar de inn med jord så er det enklere å få de til enn om man tar de inn som vaskede knoller.

  Atelier Kari, du er en sol du og! 😀

 28. Hei!
  Jeg har vært her inne og frydet meg over både Dahlia(som jeg EGENTLIG var på jakt etter) og ekorn, som er mine favoritter. Jeg har lagt inn et bokmerke, så jeg finner siden din en dag jeg kan sitte og se lenge og uforstyrret! – Og du, jeg MÅ bare spørre: Hva heter de to georginene på det vakre bildet, – den lyse med litt rødt og den nesten svarte? Og hvor får man tak i dem??? Jeg hadde noen flotte for noen år siden, men de frøs for meg. Nå er jeg bitt av Dahlia-basillen igjen, og har sådd en pompon-mix og en kaktus-mix fra Chiltern. De spirte etter 3 dager, og er flotte planter nå! Ellers venter jeg noen knoller fra Zimtrade snart….

  Hilsen Ingrid i Tønsberg:)

 29. Hei Anne.

  Jeg har endelig fått satt opp en blogger som duger. mye om og men.. nå funker det. Hadde en datavenn til å kikke på problemene mine. Jeg hadde lastet opp bilder på 3,54MB fra 3 blogger. Picasa var sprengt! nå vet jeg hvordan jeg skal gjøre det heretter.

  Så til georginer.
  alle sier de er så var for kulde, kan man plante disse i sone 8 ?

  ha en trivelig fredagskveld.

  Hilsen Bea (beas hagedagbok og de smukkeste ting)

 30. Bea:
  Georginene tåler ikke frost, det vil si at knollene må inn om vinteren, selv i sone 1. (dersom man er så heldig å ikke få tele så kan man ha de ute, men det er det jo ikke mange i norge som opplever)

  Du kan gjerne ha georginer ute der oppe i det kjøligere nord, men vær obs på at den er varmekjær og nok bør forkultiveres om den skal rekke å blomstre før høsten kommer, dere har jo kortere sesong enn vi har her nede. Det blir fremdeles en avveining om du har lang nok sesong, her blomstrer georginene til frostnettene kommer, det var i oktober i fjor. Da er de satt rett ut i slutten av april, og begynte å blomstre i slutten av juni.

  Ingrid, beklager jeg glemte å svare tidligere.
  De to georginene er en Arabian Night og en helt ukjent. Fargen er dog ikke representativ for Arabian night (den mørkeste), den er ikke så mørk i virkeligheten.
  Arabian Night er ganske vanlig, den finner du mange steder de selger knoller.

 31. Bea:
  Georginene tåler ikke frost, det vil si at knollene må inn om vinteren, selv i sone 1. (dersom man er så heldig å ikke få tele så kan man ha de ute, men det er det jo ikke mange i norge som opplever)

  Du kan gjerne ha georginer ute der oppe i det kjøligere nord, men vær obs på at den er varmekjær og nok bør forkultiveres om den skal rekke å blomstre før høsten kommer, dere har jo kortere sesong enn vi har her nede. Det blir fremdeles en avveining om du har lang nok sesong, her blomstrer georginene til frostnettene kommer, det var i oktober i fjor. Da er de satt rett ut i slutten av april, og begynte å blomstre i slutten av juni.

  Ingrid, beklager jeg glemte å svare tidligere.
  De to georginene er en Arabian Night og en helt ukjent. Fargen er dog ikke representativ for Arabian night (den mørkeste), den er ikke så mørk i virkeligheten.
  Arabian Night er ganske vanlig, den finner du mange steder de selger knoller.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her