Frøken Vårfryd 2010 – presentasjon av kandidatene

26 nydelige vårgleder deltar i konkurransen om å bli årets Frøken Vårfryd. Lengere ned i denne posten finner du alle kandidatene, og aller nederst kan du stemme frem dine favoritter.

Våren er en herlig tid, fylt av små og store gleder for oss som liker at det vokser og gror. Jeg kommer stadig med små begeistringsutrop, enten det er en ny trekkfugl som kommer på besøk, eller en liten vårblomst, eller et tre dekket med hvite gåsunger. Det er hyggelig å følge med på hva som skjer i egen hage, og i alle andres hage via hagebloggene deres.
Håper du får glede av disse små og store vårtegnene, og husk å klikke deg videre inn på de ulike bloggene for enda flere opplevelser 🙂

Frøken Forførende Krokusa fra Heidis hageverden
Krokusene er det en av de første til å blomstre i hagen min om våren og derfor er jeg så inderlig glad i dem. Derfor vil jeg delta i Moseplassens fotokonkurranse, Frøken vårfryd, med denne krokusen. Jeg vil kalle den Frøken Forførende Krokusa. Den er så liten og sjarmerende. De første vårhumlene blir helt bergtatt og lar seg villig lokke inn i skjørtene dens.

Frøken Jo, takk bare bra Rabarbra fra Kattene mine lager engler i snøen
Denne svulmende rabarbra-knopp vil gjerne være med i Moseplassens konkurranse Frøken Vårfryd.
Det er lite som sier så mye vår som rabarbraknopper i hagen!

Frøken Modig fra Tante Grønn
Frøken Modig tør å stikke frem hodet sitt når ingen andre gjør det. Når snøen fremdeles ligger der og de andre tenker at det er nok best å slumre enda litt til, da spirer hun frem og sprer glede og våryrhet hos frosne sjeler som lengter etter vår. Vi burde alle være litt som henne og spre glede og håp når det ser kaldt og mørkt ut.

Måser i vårløysning fra Tilflukt
I går var vi i Drammen på besøk til syskenbarnet mitt og hennar familie. Barn skal luftast og mellom dissing/husking, balansering, pølser og skravling så gi desse måsene sigla avgarde nedover elva. Det var eit herleg syn. Diverre hadde vi ikkje supre kamera med så dette er tatt med ein mobil.
Skvaldrande fuglar, lause isflak og ein spirande varme i lufta medan ungane endeleg kan finna leikeapparata som har smelta fram frå snøen, det er vår for meg.

Frøken Sopp-alike fra Mitt eige solsystem
Eg har ein frekk liten sopp som vil så gjerne vera med i Moseplassens konkurranse. Fargerik og flott er den, og ser så uskuldig ut der den står og passar på alle dei flotte tulipanspirene mine. Ja den ser kanskje uskuldig ut, men alle frekke kattar som vurderer å grava i beda mine er hermed åtvara, ikkje la dykk lura av det uskuldige blikket. Når den må er den steinhard…
Har nokre fine steinbed i kanten av terrassen ute, og eit av dei er fylt til randen med vårlauk. Så om litt vil her bli fult av raude flotte langstrakte tulipanar. Men enn so lenge er dei skjøre og små, og då er det godt å ha ein stor og sterk sopp til å passa på.

Frk. Solstråle fra Marits hagedagbok
Bildet ble tatt i dag, og det er av en krokus som egentlig heter ‘Blue Pearl’. Dette er løk som jeg la ned i fjor høst, og da er det ekstra stas å se de aller første blomstene.
Biene satte pris på de med en gang! Nå er det vår 🙂

Frøken Gullvin fra Fattighuset
Gullstjerner fra plenen til naboen. Deilig solgule bustehoder i et gammelt vinglass er en fin start på våren. Søndag ble tilbrakt halvsjuk og slapp i solveggen mellom huset og uthuset. Tankene om hva hagen skal bli går i spinn bare av å sitte på krakken, og jeg gleder meg til krefter og tid til å bære stein og jord opp på hengeren, så det kan dumpes på dynga!

Frøken Liljehåp fra Judith sin strikkeblogg
Hagen er ikke særlig spennende akkurat nå, men tro det eller ei, her kommer det til å bli noen fantastiske liljer etterhvert. Gule, flotte liljer, bare vent og se, det kommer flere og flere liljer for hvert år.
Det eneste som kan hindre dem fra å vokse seg store og flotte, er Anna og Trampe. Bakhagen er nemlig kaninenes luftegård, og de sniker seg til å spise alt som stikker opp av jorda om våren hvis vi ikke passer på.

Frøken Stjerneskudd fra Nefertitis samlinger
Dette er en fantastisk liten blomst som hos meg står under epletrærne. De står liksom litt i skygge av hekken, så det ser ut som små stjerner som lyser der borte fra kroken i hagen. Chionodoxa, eller Snøstjerne, er dens egentlige navn, men hos oss er jo snøen borte for lengst. Frøken Stjerneskudd er vårens aller vakreste i min hage i disse dager.

Frøken Nonne fra Bestemor Drillo
Jeg har kalt henne frøken Nonne ,fordi jeg i går fikk vite av en medblogger at dette var en Klosterklokke! Jeg fant henne for noen år siden i en nedlagt hage hvor min samboers familie hadde bodd for over 50 år siden! Det er derfor en gammel dame som på tross av sitt unge utseende deltar i konkurransen!! Jeg har hele tiden trodd det var en slags snøklokke, men den var for rund i formen synes jeg, men nå vet jeg hva skjønnheten heter!!

Frøknene Frekk og Freidig fra Moseplassen (ikke med i avstemning)
Frøknene Frekk og Freidig stikker nesene frem fra nesene, og vil være med på våren. De fleste blir kanskje ikke så glade for å få lønnespirer over hele hagen, men jeg frydes stort over slik livskraft og vokseglede!
Denne gjengen dukket opp bland høstbladene i en krok av hagen, det ser for meg ut som om de har en litt dårlig planlagt start på livet, men ambisjonene er der intet å si på 😉

Frøken Helt Alene fra Quiltefia
Jeg trodde jeg ikke hadde noe å bidra med helt til jeg kastet et blikk under epletreet. Og der stod sannelig frøken Helt Alene!! Veldig blå!! Jeg tror at jeg flyttet en rot fra hytta for mange år siden. ( Det er vel strengt tatt ikke lov??) Det kommer bare en enslig blåveis opp hvert år. (Det er vel straffen for at jeg var ulovlig!?) Så denne vakre ene er mitt bidrag!

Frøken Nattevåk Fra Kathrinehagen
I går kveld fra rundt halv ti begynte de første flokkene av gjess å komme over huset. Og dette fortsatte til rundt fem på morgenkvisten. Jeg var oppe gang på gang, kameraet klart, men det var for mørkt til å ta bilder av de. Etter ørtene gangen opp, og vekk med gardinen, måtte trøyen på. For det hadde tatt seg ut om avisbudet hadde kommet da…
Gjess er et flott vårtegn her i Midt-Norge. Her mellomlander de før de drar videre til Svalbard og hekking der. Håper det kommer flere i kveld, for det er et flott syn når flere tusen kommer over hustaket i formasjon:) Og lyden de lager, det er vår det!
…men litt trøtt blir en jo når natten går med til å stå i vinduet..Men vel verdt det

Frøken Silkefløyel Seljekvist fra Heimdal
Det er mange ting eg frydar meg over no om våren, men eg vil vise det aller første vårteiknet eg fann i år. Ein mjuk liten gåsunge med doggdråpar på. Her er frøken Silkefløyel Seljekvist 🙂

Frøken Flørt fra I Toneroses hage
Mitt bidrag blir å år søte små krokus. Synes de er så vakre.
Innimellom kvister og tørt løv tittet de frem, herlig! Frøken Flørt er en skjønn liten frøken, og lever opp til navnet sitt der hun springer ut innimellom kraftige flotte tulipanspirer. Hun er en yndig liten sak, og stråler alltid i solskinn. :o) I regnvær er det en litt annen sak, da holder hun seg tilbaketrukket og venter på anledningen til å flørte med sitt flotte utseende. Det er en stor glede når de aller første blomstene springer ut i hagen, og her hos meg er det altså krokus. Jeg har ikke så mange enda, men planlegger å plante mange flere til høsten! (ja, ikke bare krokus da…hihi)

Frøken Froskevakt fra Vilt og Vakkert
Ikke vet jeg hvem som passer på avkommet i froskefamilien, men det er tydelig at noen tar oppgaven seriøst. Det bobler og syder av liv på bunnen av dammen, og stadig titter et hode opp over vannet for å sjekke at monsteret med kameraet ikke er noen trussel for det som etterhvert blir rumpetroll og små frosker.
Jeg synes det er et artig innslag i haven. Froskeungene hopper og spretter livlig hit og dit mellom busker og kratt. Dessuten holder de sneglene unna og vekker oss med små og store kvekk-kvekk utover sommeren.
Det er en stor koloni med geleaktige egg som ligger og duver i vannskorpa. Her blir det livlig om ikke så lenge. Tenk å holde styr på alle disse små…

Frøken Blyg fra Hageliv og hagedesign
Jeg har gått og ventet og tittet og tittet og ventet på at vårens dronning skal komme i blomst. Og hun var riktig så lydig, for i dag åpenbarte hun sine vakre blomster. Dagens vårtegn og min kandidat til Frøken Vårfryd er Helleborus Niger, den aller tidligste julerosen.
Frøken Blyg vender blikket ned der hun nikker så søtt med hodet sitt og er uskyldsren og hvit som sne. Hennes søstre og brødre orientalis er mer freidige med sine farger og prikker. Men pussig nok er de tilbakeholdne og springer ut litt senere.

Frøken Vårhåp fra Hagemor
Og denne lakserosa Valmuen er min
Frøken Håp
for våren 2010. Tenk om mine avleggere blir like vakker som morplanten til min hagevenn.

Frøken Vårgudinne fra Elly Prestegård
Wake up and start the long journey! The deep sleep is over, and we are all going to fulfill our mission. Most of us will succeed. We have to accept though that there will be losses. Living under changing conditions, some of us will not survive the moisture. Others will be strangled and ruined by greedy neighbors. In this changing climate it is important to start early. Sleeping over the first lessons give you a too late start, and it will be difficult to develop mature seeds in time.
Finding the balance is the key! Starting too early is the greatest danger. Frosty nights have killed huge numbers of our predecessors.

Frøken Danser mot vår fra Tusenfryd
«Danse mot vår» fordi når denne frøkena dukker opp på arenaen så er det ingen tvil lenger – VÅREN med store bokstaver er her, og man kan bytte ut støvler og støvletter med dansesko og danse med glede til vårens pris!
For to, tre dager siden plukket mannen min den aller første buketten med hvitveis i år. Vi vet om et sted der de pleier å komme tidlig, men i år har det drøyet lenger enn vanlig før de første var plukkeklare.
Hvitveis er en av mine absolutte favoritter blant vårens blomster. Jeg har den i hagen i to varianter, enkel og fyllt. Den fyllte hvitveisen er litt senere enn den enkle og det passer utmerket, for da har jeg hvitveis i hagen en lang stund. I hagen har de bare så vidt begynt å røre på seg, så det drøyer nok før jeg kan plukke noen der.

Frøken Tidløs fra Sigrids Hadelandshage
lutselig en dag sto de bare der. Hmmm hva slags krokus er dette, mon tro? Rosalilla på farge, kan da ikke huske å ha sett sånne før?
Tre dager senere en ny sjekk. Selvfølgelig – det er Bulbocodium vernum, vårblomstrende tidløs – den har jeg jo glemt at jeg plantet i høst. Blomstene står og lyser i sola, så vakre. Håper inderlig at de vil trives her og bli mange, mange etter hvert 🙂
Så her er hun: Frøken Tidløs – eller kanskje det er mer riktig å si frøknene, siden det er to på bildet.
Humlene liker den også. De svimer rundt, klatrer oppi en lomst og ramler ned igjen – godt det ikke er så langt ned til bakken 😉

Frøken Frydlige Hvitveis fra Mariannes
Min kandidat får navnet Frøken frydlige hvitveis. Jeg har faste steder hvor jeg kan plukke den yndige blomsten, og er våren i rute har jeg dem på bordet til fødselsdagen min. Hvitveis er det første løftet om sommer, bladene begynner å sprette på trærne på denne tiden, fuglene synger høyt i sky, og høstens tørre, brune løv dekkes av grønnt igjen! Tror det er bare snakk om et par uker til nå : )

Hvordan Lukter Du fra Lindas Hagedrømmer
Nå har ‘>blåveisen (Hepatica nobilis) endelig kommet. Blåveisen er et av de tidligste og fineste vårtegn synes jeg. De dukker opp på en tid da de fleste av oss lengter etter varmere vær, og det er fristende å ta med seg en bit av våren inn. En nyplukket bukett med blåveis i et lite glass på kjøkkenbordet minner oss om den fine tiden vi går i møte. Jeg har lett for å finne den og syntes jeg skimtet en knopp i forrige uke. Men nå er de kommet mange. Tepper av blått. Hvem husker ikke sine blåveissteder fra barndommen?

Bevistløs Hestehov fra Hjerterommet
Årets første hestehov fikk jeg i går av yngste på 9 år:))
Den måtte selvsagt foreviges. Etter maaange bilder og en noe utålmodig gutt kommer det spontant: «Mamma, NÅ må du faktisk gi deg med å ta bilder, blomsten holder faktisk på å besvime!!»
Det kunne vi jo ikke ha noe av:)))
Så da fikk hestehoven litt førstehjelp i form av vann og hvile her i dekorert antibiotikaglass som jeg bruker til vase. «Vasen» passer perfekt til slike vårlige gaver fra herlige unger:))

Frøken Smil fra Hespe
Stemorsblomster i krukker og kar på verandaen, er selveste symbolet på at NÅ er våren her :o) Mitt bidrag gir jeg navnet «Frøken Smil mot vårsolen».
Et herlig syn – stemorsblomsten som strekker seg, og smiler mot vårsolen :o)

Frk Kvitsveis fra Ramme Alvor
Frøken Vårfryd 2010 er ei dame på snart eit år. Som for mange andre, er kvitveisen vårblomen nummer ein for meg. Sidan eg berre har funne to i år får me kosa oss med nokre frå i fjor.

Hjertlig takk til alle som deltar med kandidater, det er så utrolig kjekt å se hva dere velger frydes over 😀

Avstemningen er åpen for alle å delta i, den er delt inn i to runder, dette er innledende runde og her kan du stemme på så mange kandidater du ønsker, (men du kan kun stemme en gang så merk av for alle du ønsker å stemme på før du trykker stemmeknappen). Innledende runde er åpen frem til og med søndag 18 april kl 20.00 Når jeg så har fått summet meg og telt stemmer og redigert ferdig så publiserer jeg finalistene som består av de 5-8 kandidatene som fikk flest stemmer i innledende runde. Finalerunden er åpen til og med onsdag kl 22.00 Vinner publiseres i løpet av torsdagen.

Avstemningen er skjult, når du har stemt så kommer det opp en bekreftelse på at stemmen er mottatt, men neste gang du kommer tilbake så ser du igjen det samme som før du stemte. Ikke la deg forvirre av det, stemmen din er telt, og vil heller ikke telles en gang til.

Resultatene vil vises etter endelig kåring.

Det er ikke premie i denne konkurransen utover heder og ære.

PS: Dersom jeg har gjort noe feil med lenker eller navn, eller, enda værre, prestert å glemme en kandidat så håper jeg dere gir meg beskjed. Jeg forsøker å gjøre så godt jeg kan, men det har hendt jeg surrer…

Da håper jeg alle finner frem til noen favoritter og gir de sine stemmer!

Dersom du har lyst til å se tidligere konkurranser så finner du de her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

36 KOMMENTARER

 1. Makan så mange flotte bilder!
  Jeg har stemt, og gleder meg til å følge alle disse frøknene videre i konkurransen – til den verdige vinneren kåres!
  Ha en strålende uke videre Anne!
  klem Lokki

 2. Ja, her renner alle stemmene inn 😀 Hurra!

  Virkelig masse nydelig å se, og det minner oss jo på hva vi kan se etter ute også 😀 I morgen skal jeg forresten kanskje i botanisk hage, på vårekspedisjon, om jeg orker da. Gleder meg masse 🙂

 3. Her var det mange tøffe konkurrentar ser eg… 🙂
  Så gøy at så mange har blitt med, artig. Og så masse flotte kandidatar. Blir ikkje enkelt å finne ein vinnar her…
  Ha ei super veke vidare.
  Klems

 4. Så mange flotte kandidater! Blir vanskelig å velge…
  Jeg har et lite hjertsukk: her har snøen knapt smeltet,det er fremdeles noe is og snø-der det snart skal gro.. så noen vårtegn var det lite av før fristen til å sende inn gikk ut. Er det mulig å kunne vente litt til neste år?
  Syns disse konkurransene er flotte 🙂
  Ha en fin vår!

 5. Vilka bilder, här var det mycket fint, nästan helt omöjligt att välja, men det är dock en som ligger mig nära om hjärtat.. så nu å
  har det gjort! Lycka till allesammans 🙂

 6. Stemmen er avgitt. Etter å ha lukket øynene en stund, var det ett bilde som trådte tydelig frem på netthinnen. Det bar med seg vårfølelse helt fra barnsbena av.

  Takk til Moseplassen og til alle som deltar. Dere bidrar masse til vårgleden!

 7. Heisann!

  Skulle gjerne ha gitt en stemme til Frøken Frekk og Freidig… det får bare bli en symbolsk en da ;:OD)- og en faktisk stemme er også avgitt!
  Ha en fin ukeslutt alle sammen!

 8. Husk på at dere kan stemme på flere da! (men krysse av for alle dere vil stemme på før dere trykker på stemmeknappen)

  Hanne-Rita.
  Jeg skjønner godt at du synes det er kjipt at våren er så mye senere hos deg, og jeg setter stor pris på innspillet, for det er et mål for meg at konkurransens tema føles relevant for alle uansett hvor i landet de bor.
  Dette med at våren kommer så ulikt har jeg hatt i bakhodet når jeg utformet tema, men jeg ser jeg kunne vært klarer på det i utlysning og i blogginnleggene her. Det er jo mye som er vår, ikke bare planter som stikker opp fra bakken. Smeltende snø, istapper, takdrypp. Eller kanskje man har laget seg en solkrok med pledd og varm drikke, eller en potte påskeliljer ute? Uansett, jeg skal tenke på det til neste år, og så håper jeg at neste mnds konkurranse passer deg bedre 🙂

  Lykke til med stemmingen folkens 🙂
  (og takk for symbolsk stemme da 😉 )

 9. Takk for hyggelig svar 🙂
  Man må nok bare godta at landet er langstrakt, og jeg tenkte ikke på at jeg kunne ta bilde av noe annet enn vårblomster..
  Neste gang skal jeg ikke tenke så snevert 🙂

  Lykke til alle de som er med denne gang!

 10. Åh, nå fikk jeg valgets kval. Hver kandidat stiller med et utrolig flott bilde så dette blir vanskelig. Gleder meg å se hvem som vinner etter hvert …

  Klem Marit

 11. Husk på at dere kan stemme på flere da! (men krysse av for alle dere vil stemme på før dere trykker på stemmeknappen)

  Hanne-Rita.
  Jeg skjønner godt at du synes det er kjipt at våren er så mye senere hos deg, og jeg setter stor pris på innspillet, for det er et mål for meg at konkurransens tema føles relevant for alle uansett hvor i landet de bor.
  Dette med at våren kommer så ulikt har jeg hatt i bakhodet når jeg utformet tema, men jeg ser jeg kunne vært klarer på det i utlysning og i blogginnleggene her. Det er jo mye som er vår, ikke bare planter som stikker opp fra bakken. Smeltende snø, istapper, takdrypp. Eller kanskje man har laget seg en solkrok med pledd og varm drikke, eller en potte påskeliljer ute? Uansett, jeg skal tenke på det til neste år, og så håper jeg at neste mnds konkurranse passer deg bedre 🙂

  Lykke til med stemmingen folkens 🙂
  (og takk for symbolsk stemme da 😉 )

 12. I farta glemte jeg å linke til bloggen din da jeg postet innlegget med min kandidat. Beklager så mye – jeg har rettet det nå.

  Så mange flotte kandidater 🙂 Nå skal jeg studere dem.

 13. Takk for alle stemmer som renner inn 🙂 Jeg var altså i botanisk i går, så jeg er _litt_ redusert i dag, men det var jammen vært det! Herlige vårblomster ut over det hele 😀

 14. Det er så mange nydelige vårbilder.

  Jeg har sittet å lest om blogg og blogger inne på moseplassen i dag igjen. Og prøver å få fist fram hagen min litt. Den er råfersk 🙂

  Hilsen Lykke

 15. Hehehe…nå ler jeg av meg selv….
  Slik kan det gå med et hue som mitt.
  Det skal selvfølgelig stå vist frem hagen min!!

  Litt flau…går i skogen å gjemmer meg et øyeblikk….hehehe

 16. […] Dette er en “missekonkurranse”. Grunnen til det er fordi jeg ønsker at dere skal finne frem til en liten personlighet i hagen, og at det er hun som deltar og ikke bare er et bilde. Derfor skal dere sette navn på kandidaten. Navnet kan være et egennavn, eller beskrivende, men det skal ikke være identisk med plantens ekte navn. La deg gjerne inspirere av tidligere konkurranser: Frøken Vår 2009 og Frøken Vårfryd 2010. […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her