Favoritttulipan: Tulipa turkestanica

Tulipa turkestanica ble min ved en tilfeldighet. Jeg fant den på salg rett etter at vi hadde kjøpt huset i 2007, og det ble hakket hull i frossen jord og stappet ned løker.
Raskt ble den favoritten, og har nå gledet meg stort i tre vårer. Dette er en botanisk tulipan, altså en tulipan i sin naturlige ukultiverte form, og disse har den ikke den uvanen som fancy tulipaner har med å kun være fine første året. Den er i tillegg tidligere enn de kultiverte tulipanene.

Fargen er som dere ser hvit med gult senter, blomstene åpner seg helt som små stjerner, og hver tulipanstilk kan få opp til syv blomster. Den har en deilig duft og blir 15-30 cm høy.
Tulipa turkestanica vil ha rikelig med sol og godt drenert jord, men ellers er den slettes ikke kravstor og svært robust.

I år skal jeg forsøke å se om jeg kan få frem frø, hadde vært morsomt å prøve å så så jeg kunne få mange flere slike søtinger, de er absolutt finest flere sammen. Det er forresten denne jeg har brukt i logoen til Frøken Løk konkurransen.

15 KOMMENTARER

 1. Tydeligvis er dette robuste løker!
  Idag åpnet mange seg hos meg, nå har de lukket seg. De er like vakre som sist vår. Imorgen skal jeg bøye meg ned for å kjenne duften av din favoritt!

 2. Så søt den var:)
  Jeg har en annen villtulipan som er helt gul, men jeg aner ikke hva den heter. Jeg tror den opprinnelig kom her til landet med ballast fra seilskuter en gang i tiden. Den sprer seg ganske godt, men er ikke blitt noe problem – ennå!
  Hvordan er det med din tulipan, sprer den seg?

 3. De er kjemepsøte :) Hos meg har den kommet inn ubudent, men det var en kjærkommen gjest som fikk lov til å bli. Den har plassert seg strategisk i dee mest solrike bedet. Nå er den ene blitt til mange :)

 4. Nydelig!!!
  Jeg skal prøve meg på løker til høsten, skriver opp navn også gleder jeg meg til den utfordringen :))
  Ha en strålende uke Anne!!
  Varm klem fra Lokki

 5. hver gang jeg kommer inn her blir jeg like imponert over din utømmelige kunnskap om både planter og dyr..

  jeg har aldri sett en slik tulipan før og ville aldri forbundet den med en tulipan om jeg hadde kommet over den :))

  som amatør har jeg mye og lære og jeg suger til meg alt jeg kan få av nyttig lærdom.. men jeg må nok innrømme at jeg aldri kommer til å bli annet enn en amatør..

  de eksotiske plantene mange av dere viser frem er langt utenfor min rekkevidde.. jeg kan bare se og beundre på avstand.. og undre meg over at det virkelig eksisterer slike vakre blomster :))

  takk for titten Anne :)

 6. hver gang jeg kommer inn her blir jeg like imponert over din utømmelige kunnskap om både planter og dyr..

  jeg har aldri sett en slik tulipan før og ville aldri forbundet den med en tulipan om jeg hadde kommet over den :))

  som amatør har jeg mye og lære og jeg suger til meg alt jeg kan få av nyttig lærdom.. men jeg må nok innrømme at jeg aldri kommer til å bli annet enn en amatør..

  de eksotiske plantene mange av dere viser frem er langt utenfor min rekkevidde.. jeg kan bare se og beundre på avstand.. og undre meg over at det virkelig eksisterer slike vakre blomster :))

  takk for titten Anne :)

 7. Turkestanica er veldig søte. Jeg har hatt den, men her fikk den for stor konkurranse og gikk ut. Skal sannelig forsøke igjen!
  De mest trofaste villtulipanene hos meg er tarda og urumiensis, som små soler i bedet, og svært tidlige.

 8. Mine har ikke spredd seg enda tror jeg, men så har de heller ikke fått noe spess stell. Skal ut og gjødsle nå bare SNØEN har smeltet… jadda, snø!

  Men ja, disse skulle kunne spre seg om de trives, Ninni kommenterer at hun har disse og at de har spredd seg, og jeg har lest dette andre steder også. Vil tro de både får sideløker og frø.

  Bea, fint at jeg kan inspirere. Føler meg ikke så superhagesmart, men man plukker jo opp litt her og der ettersom, og leser meg opp før jeg skriver noe om jeg ikke synes det jeg kan er dekkende nok.

  Så kjekt å høre at så mange liker disse tulipanene :)

 9. Så heldig jeg var der da. Gleder meg stort til å smake!! Tusen takk!! Du er supersnill altså!

  Herlige tulipaner forresten.

  Hilsen Marte

 10. Vi har også disse i hagen og nyter synet av dem hver dag. Satte dem ned (+ 175 andre nye løker) i høst. Er ikke helt sikker på at jeg er fornøyd med plasseringen, men det er en bagatell. De er vakre!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her