Akeleier – nikkende fristerinner

Akeleier, vakkert bladverk og skjønne blomster gjør dette til en vinner i staudebeddet. Denne drømmen av en midsommerblomst kommer i nesten alle farger, og er veldig villig. Den frør seg lett og kan dermed spre seg både hit og dit, men er enkel å luke opp.
Bladverket er fliket og lavt, blomsterstandene lange og slanke. Hele planten har et lett og romantisk utrykk.

Det finnes en hel rekke kultivarer av akeleie, Aquilegia vulgaris, enten som frø eller ferdige planter. Men om du vil ha akeleier i hagen over tid så må du la de få fornye seg. Det er en staude, men hver plante lever ikke evig. Det morsomme med akeleien er at den er temmelig promiskuøs, og gjerne har seg med en helt annen akeleie en du hadde tenkt, og dermed kan du få du nye spennende krysninger i hagen. (Men enkelte kultivarer er frøekte selv ved egenpolinering).

Bildene her er delvis fra egen hage, og delvis fra mine foreldres. Min favoritt er denne i disse to første bildene med det variegerte gulgrønne bladverket. Bladene er spennende og lekre året gjennom, og blomsten er fylt og morsom. Om noen kan navnet på denne så fortell gjerne! Jeg har ikke navn på noen av de ni sortene jeg viser, dessverre.

Husk, du kan klikke på bildene, da blir de store og du kan så bla fra bilde til bilde.

Vanligvis er bladverket til akeleie enfarget, pent det også, men enkelte sorter har flerfarget bladverk, rålekkert!


Legg merke til at disse akeleien vender ansiktet opp!
Blomstene står på stive stilker og svever, langt over bladverket.

Akeleie er en gammel kulturplante i Norge. Les mer hos Tusenårshagen
Bilder av Akeleie via Flicker

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Hej, vilka fina bilder – jag skrev just ett inlägg om aklejor igår! 🙂 En riktig favorit även hos mig.

  Jag vet inte om det finns flera, men jag har en akleja med variegerat bladverk som heter Leprechaun’s Gold och ser precis ut som din. De har mörkblå blommor. Kanske du har samma? Den dubbla svarta (Black Barlow?) är så läcker!

  Klem

 2. Hej, vilka fina bilder – jag skrev just ett inlägg om aklejor igår! 🙂 En riktig favorit även hos mig.

  Jag vet inte om det finns flera, men jag har en akleja med variegerat bladverk som heter Leprechaun’s Gold och ser precis ut som din. De har mörkblå blommor. Kanske du har samma? Den dubbla svarta (Black Barlow?) är så läcker!

  Klem

 3. Hei, så flott med navneforslag! Og hyggelig å høre at det er flere andre som har og er glad i sine akeleier 😀

  Timjan o Akleja 🙂
  hihi, klart du liker akeleier! det må du jo med det navnet 😀
  Leprechaun’s Gold er et skikkelig godt forslag, men så langt jeg kan se så kommer den kun i den blå-lilla fargen. Jeg fikk tips på hagegal at det kanskje kunne være Woodside variegated, og det stemmer bedre med fargen og formen på blomstene.
  Black Barlow tror jeg er helt rett, takker for det tipset også!

  Har en tråd gående på hagegal, http://www.hagegal.no/hagefora/viewtopic.php?f=45&t=39752&start=0&st=0&sk=t&sd=a og der ble det foreslått at den nederste tofargede kunne være Aquilegia flabellata var pumila kurilensis Rosea, og det ser også ut til å stemme.

 4. Nydelig, har plantet rosa akeleier i hagen i år.
  Synes de er nydelige. Den blå du viser var virkelig flott.
  Å du, det tok ikke lang tid……:o)
  Setter stor pris på konkurransene du arrangerer og at du har laget til hageblogger og ikke minst bloggen din.
  Etter tipset ditt har vi nå spurver i hagen som storkoser seg med restene av meiseballene fra i vinter.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndagskveld og en ny fin uke.
  Klem fra Mio

 5. Hei, så flott med navneforslag! Og hyggelig å høre at det er flere andre som har og er glad i sine akeleier 😀

  Timjan o Akleja 🙂
  hihi, klart du liker akeleier! det må du jo med det navnet 😀
  Leprechaun’s Gold er et skikkelig godt forslag, men så langt jeg kan se så kommer den kun i den blå-lilla fargen. Jeg fikk tips på hagegal at det kanskje kunne være Woodside variegated, og det stemmer bedre med fargen og formen på blomstene.
  Black Barlow tror jeg er helt rett, takker for det tipset også!

  Har en tråd gående på hagegal, http://www.hagegal.no/hagefora… og der ble det foreslått at den nederste tofargede kunne være Aquilegia flabellata var pumila kurilensis Rosea, og det ser også ut til å stemme.

 6. Så nydelige akeleier du viser!

  Har en blå dvergakeleie og en høy hvit; som har stått og blomstrert i lang tid.
  Du kan tro jeg er stolt over hakkespettungen.Bildet er tatt gjennom stuevinduet.
  Ha en fin kveld!

 7. Jeg eeeelsker akeleier:) Fikk en del fra gode hagevenner både i år og i fjor, så til neste år satser meg på at det skal bli masse og at de er litt kraftigere enn de var i år. Synes bare det er festlig om de «har» seg litt og danner nye spennende varianter:)

 8. Nydelig, har plantet rosa akeleier i hagen i år.
  Synes de er nydelige. Den blå du viser var virkelig flott.
  Å du, det tok ikke lang tid……:o)
  Setter stor pris på konkurransene du arrangerer og at du har laget til hageblogger og ikke minst bloggen din.
  Etter tipset ditt har vi nå spurver i hagen som storkoser seg med restene av meiseballene fra i vinter.
  Ønsker deg en fortsatt fin søndagskveld og en ny fin uke.
  Klem fra Mio

 9. Ja, akeleier er flotte planter i hagen. Jeg kjøpte inn noen i fjor – men ante ikke at de spredte seg så fort som de har gjort, for plutselig dukker de opp både her og der. Det må antagelig ha blåst godt når frøene forlot stilken ;-)Den brokbladige varianten du har bilde av var jo veldig lekker – også etter blomstring. Vet du hva den heter?
  Ha en riktig fin dag.

  Mvh
  Stein

 10. Så nydelege bloma! Herlege bilete som vanleg Anne 🙂
  No er det ferietid hjå meg, så blir nok litt stille framover… Men, plutseleg er eg tilbake… 😀
  Ha ein vakker sumar vidare.
  Klems

 11. Hei Anne,
  mine favoritter også!! De er bare så uendelig vakre. Flott samling du viser. Mange sier de sprer seg som ugress, men ikke hos meg. Frør seg akkurat passe, så myten om at de er et problem er sterkt overdrevet. Kanskje det har noe med alle disse sortene som er dyrket frem, at de ikke sprer seg på samme måte? I alle fall, alle akeleier er velkommen hos meg. Små spirer plantes i potter, til gaver. Har en bunke nye frøposer som skal sås til vinteren :-)))
  Ønsker deg en fin sommer.

 12. Stein, jeg har ikke navn på den brokbladete sånn for sikkert, men som det fremgår av kommentarene her så har det kommet noen ulike forslag, og det som virker mest fornuftig er at den heter Woodside variegated

  Hyggelig å høre fra dere alle sammen!

 13. DET er det det heter, ja. Akeleie. Vi var flere som sto og dunket oss i panna her om dagen… «jeg vet, vent, har det på tunga….»

  En av de vakre jeg har her i hagen, men aldeles inniflettet alt ugresset. Men jeg skal nok få flettet dem ut og til egen praktplass med årene.. For her går det ikke fort i hagen for tiden.

  Da er det så kos å komme inn hit til deg og nyte hage her!

  Stor klem!

 14. DET er det det heter, ja. Akeleie. Vi var flere som sto og dunket oss i panna her om dagen… «jeg vet, vent, har det på tunga….»

  En av de vakre jeg har her i hagen, men aldeles inniflettet alt ugresset. Men jeg skal nok få flettet dem ut og til egen praktplass med årene.. For her går det ikke fort i hagen for tiden.

  Da er det så kos å komme inn hit til deg og nyte hage her!

  Stor klem!

 15. Hei der.
  Nydelige billeder av dine akeleier. Jobber selv litt med hagen og har et spørsmål, hvis det er greit?
  Jeg var på besøk hos noen venner i danmark siste år og fikk noen frø av blå akeleie. Har sådd dem i potte nå i år. Idag (26.06.10) har bare bladene kommet. Ser ikke anlegg til blomster noen steder og lurer selvsakt på hva jeg har gjort galt. Skulle jeg ha plantet dem direkte i staudebeddet eller er det andre forholdsfaktorer jeg bør ta.
  mvh.
  Karin

 16. Hei Karin 🙂
  Det er nok litt ambisiøst å forvente blomster samme året som akeleiene er sådd, men til neste år blomstrer den nok. Akeleier er jo flerårige, og det er ikke så vanlig at flerårige blomstrer samme året som de sås. Plant plantene i bedd før vinteren kommer (de overlever best i bakken og ikke i potter), du kan godt plante de i bakken alt nå om det passer for deg.

 17. Mange nydelige akeleier! Er selv på jakt etter en spesiell,Dvergakeleie ‘Rosea’
  Aquilegia flabellata ‘Rosea’.

  Har du et tips ?

 18. Hei Kath.
  T&M har frø: http://www.tandmworldwide.com/
  Akeleier er vanligvis greie å så, og T&M er veldig greie å handle fra.

  Mulig du kan få den i butikker også, jeg søkte en par steder men fant de ikke, men du kan alltids spørre på ditt lokale hagesenter, kanskje du er heldig 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her