Hvordan dele en plantetue ved å rive. (video)

Ulike stauder har ulikt rotsystem, og dette påvirker hvordan de bør deles. De tuer som er dannet av frøsådd, eller slanke rotutløpere, kan med fordel deles ved å rive eller brekke fremfor å bruke spaden. Det gir noe mer kontroll med hvor man deler, og sårflaten blir sunnere. Videoen viser hvordan jeg deler en tusenfrydtue opp i individuelle planter ved å rive.

Les tidligere artikkel for generelle råd for deling av stauder

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Og så over til det rent videotekniske 😉
  Det blir ustanselig nye erfaringer å hente på videofronten. Dette er første gang jeg lager video hvor jeg viser med hendene, og det er en unektelig læringsprosess å få disse gode, så kom gjerne med tips som kan forbedre formidlingen. Jeg ser at det naturligvis hadde vært best med en kameramann, men ettersom han jo er på jobb når jeg er i filmeform så ble dette filmet med stativ, – noe som dessverre førte til at hatten kom litt for mye i fokus 😉

 2. Eg tenkte ikkje over hatten din i det heile!
  Veldig bra, og lett forståeleg! Takk for at du er så flinke til å dele av hagekunnskapen din:-)

 3. Så fint da Maiblomst 🙂
  Det er kjekt å holde på med dette, så får jeg heller ignorere alt jeg ikke får til å få gjort… hehe. Men helt seriøst, jeg synes det er så kjekt med slike nye utfordringer som dette, når det skjer helt på mine premisser og når jeg har overskudd. – og når det blir tatt så godt i mot 😉

 4. Veldig bra Anne 😀 Så kjekt med sånne «hvordan-gjøre» videoer. Syntes ikke hatten var i veien jeg heller så stativet funka bra det 🙂

  Kunne kanskje være verdt å ta med at hvis en er uheldig å får med bare litt røtter og mye blader når en deler så kan det være en fordel å fjerne noen av bladene for å redusere fordampningen 🙂

  Blir moro å følge med på videoene dine 🙂

 5. Hehe, men altså, takk for tipset Mari! Det er så mye man burde ta med..! Hadde jo vært logisk å snakke om blader når jeg først snakker om røtter.

  Nå skal mannen være hjemme i neste uke, satser på å få tatt noen snutter da, så får jeg se litt på hvordan jeg setter sammen, om det blir en snutt pr plante, eller en snutt hvor jeg viser feks spadedeling på flere ulike planter. Vi får se, skulle hatt en mer moden hage her hjemme, de fleste staudene er ikke egentlig så store at jeg vil dele de. Har tilgang på plenty av hager med voksne stauder, men det blir jo litt mer styr.

  Ellers så må jeg få si at her er overstrømmende mengder med fugleglede for tiden 😀 Jeg har fått tårnsegler hekkende i ventil (ventilen til planterommet faktisk så det er helt ok), og flaggspettungen kom på besøk i dag 🙂

 6. Veldig bra Anne 😀 Så kjekt med sånne «hvordan-gjøre» videoer. Syntes ikke hatten var i veien jeg heller så stativet funka bra det 🙂

  Kunne kanskje være verdt å ta med at hvis en er uheldig å får med bare litt røtter og mye blader når en deler så kan det være en fordel å fjerne noen av bladene for å redusere fordampningen 🙂

  Blir moro å følge med på videoene dine 🙂

 7. Så koselig med fugleglede da :)Mye selskap i småfuglene <3 Tårseiler har vi ikke her i år, men artige fugler! Fuglekassene kom ikke opp i år heller gitt, men det er nå hvertfall svaler på låven og det må være noen dompapper som har reir i nærheten for de hører jeg støtt og stadig. Moro 🙂

 8. Så morsomt å høre stemmen din da Anne:)
  Flott video med grei forklaring. Stauder tåler utrolig mye egentlig.
  På Skogskjegg må en virkelig hogge hardt med spaden, ja på Sibiririsen og. Dette er vel de to jeg har slitt litt med å dele, men ellers går det greit.
  Riktig fin helg til deg:)

 9. Kjempebra Anne !! Satt og tenkte på at dette sulle eg sett den gong då eg byrja med hagen som hobby. Erfarte at staudene tåler ein del heldigvis….. både deling og flytting !! Stå på vidare !! PS La så vidt merke til hatten eg då !!

 10. […] Tusenfryd, Bellis perennis, en av de enkleste staudene å få til, så enkel at enkelte synes den blir ugressaktig ettersom den gjerne slår seg ned i plena. Tusenfryden er en staude, altså en flerårig plante. Men, den er en kortlivet staude, så om du ikke lar den formere seg så vil den dø ut fra hagen etter noen år. Den formerer seg primært (og ivrig) med frø, men kan også danne sideskudd som kan deles av. Ofte kan du se at eldre tusenfrydtuer blir brune i midten, og det er fordi den eldste planten dør ut. Jeg har tidligere vist i en video hvordan man deler en tusenfrydtue. […]

 11. Hei! Skal snart i gang med å bygge garasje, og må berge de staudene jeg kan før gravemaskinene inntar hagen på etterjulsvinteren. Har lest meg opp på både flytting og deling av stauder her på bloggen din, og håper jeg lykkes med prosjektet. Tusen takk for all kunnskapen og inspirasjonen du deler med oss som leser bloggen din! God helg! 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her