Trebladgillenia – ny favoritt fra Oldemorhagen på Botanisk

Tredbladgillenia er et helt nytt bekjentskap for meg, og jeg falt pladask ved første blikk 😉 Plutselig sto hun der midt mellom trauste hverdagsstauder. Med kompakt vekst, men allikevel med et lett og luftig utrykk.

Tredbladgillenia, Gillenia trifoliata, kan bli opp til 60-100 cm høy, (sier flere kilder, men Hilde sier i kommentarfelt at hennes blir 170!) Den blomstrer med en mengde praktfulle hvite og røde blomster i juni-juli og trives i halvskygge. Grønne blader med røde stilker. Tredbladillenia vil gjerne ha svakt sur jord. Planten kommer fra Amerika og  er herdig til H5-H6. Den bruker lang tid på å etablere seg og liker ikke å bli flyttet på.
Skjønnheten ble funnet i Oldemorshagen på Botanisk hage i Oslo, en bit av parken jeg aldri har vært inne i før, og virkelig verdt et besøk. Oldemorshagen skiller seg ut ved at man her har sanket inn stauder fra gamle hager på Østlandet og laget et helhetlig anlegg, en liten prakthage. Plantene står tett langs smale stier,  noen stier var brolagt, andre var dekket med grenkapp.  Hele hagen er tilgjengelig med rullestol, og ettersom beplantningen er kompakt og høy så er dette en av de mer interessante slik sett, man kommer helt inntil plantene og kan nyte de.

Jeg ser nå at deler av Oldemorshagen er ment som en sansehage, med spesielle hensyn til eldre demente. Artig, for det var vel dette som fikk meg så begeistret for anlegget. Mye å se og ta på og føle, også for de som har alle sansene i orden.

Du ser Tredbladgillenia i dette nederste bildet også, midt på til venstre. (Husk bildene blir større om du klikker på de)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Ja denne liker jeg også. Jeg kjøpte den for et par år siden tror jeg, og onm jeg ikke husker helt feil så var det fra Nautesund. Jeg visste ikke at den ikke likte å bli flyttet. Jeg bare stappet min ned i jorda der det var en ledig flekk akkurat da, nå hadde jeg så smått tenkt ut et annet sted til den etter at den er ferdig blomstret for i år. Det er kanskje ikke så lurt for jeg vil gjerne beholde den, den er så søt.

 2. Denne er riktig søt. Jeg fikk den av Sissel for mange år siden. Men den blir mer enn en meter. Min har ikke spesielt gode vekstforhold, men den er større enn meg. Ikke så mye, da… 1,70 kanskje?

 3. Nydelig:) Ny for meg også. Må ta meg en tur til botanisk i Oslo også i sommer. Når jeg er andre steder så må jeg alllitd i botanisk, men glemmer litt vår egen… synd…

 4. Fin plante, den har jeg ikke hørt om før. Det er flott i Botanisk hage, men mange år siden jeg har vært der 🙂

  Ha en fin helg! Klem fra Sylke

 5. Det er så koselig i den Oldemorshagen, og også et flott lysthus. Synes utsikta er så fin derfra mot byen! Har vært der flere ganger! Også før Oldemorshagen kom, hihi.. Deilige Botaniske Hagen!! 🙂

 6. Marit, jeg tror nok du kan flytte den om du ønsker, men så bør den få stå i ro etterpå. Enkelte flytter jo rundt på staudene sine hvert år, det er ikke tingen for denne stauden.

  Hilde, så interessant! Bøkene og nettsidene sier maks 100 cm, men da har du vel enten fått deg en supermutant, eller veldig gode forhold. Jeg får sjekke opp litt. Takker og neier for flott innspill!

  Sylke, ja, nei den var jo helt ukjent for meg også. Morsomt å finne noe ukjent i Oldemorhagen

  Viola, ja, det var søtt det lysthuset. Utsikta tenkte jeg ikke på engang, hehe, løftet nok ikke blikket så høyt gitt 😉

 7. Der var den jo. Jeg har lest om den i hageblad tidligere, men klarte ikke å finne det igjen i våres da jeg skulle fornye litt i hagen. Nå vet jeg at jeg finner navnet hos deg. Har forelsket meg i de små hvite blomstene. Får se om jeg finner den hos gartnere i nærheten.
  Lurer forresten på om det tar lang tid før den blir 1 m.

 8. Jeg aner ikke jeg, hvor lang tid den bruker på å vokse seg stor. Om noen leser dette og har egne erfaringer så kom gjerne med disse!

 9. Eg sådde denne for fleire år sidan. Mine planter er vel 60-70 cm og like vide. Mulig dei står litt tørt. Eg kjøpte og ei plante for mange år sidan, men den likte ikkje å bli flytta og sa takk for seg. Kan ikkje hugsa at den var større heller.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her