Tusenfryd-fryd. Yndig og villig kantplante

Tusenfryd, Bellis perennis, en av de enkleste staudene å få til, så enkel at enkelte synes den blir ugressaktig ettersom den gjerne slår seg ned i plena. Tusenfryden er en staude, altså en flerårig plante. Men, den er en kortlivet staude, så om du ikke lar den formere seg så vil den dø ut fra hagen etter noen år. Den formerer seg primært (og ivrig) med frø, men kan også danne sideskudd som kan deles av. Ofte kan du se at eldre tusenfrydtuer blir brune i midten, og det er fordi den eldste planten dør ut. Jeg har tidligere vist i en video om hvordan man deler en tusenfrydtue.

Skjønnheten har blitt dyrket som hageplante i mange hundre år, og kom til Norge på 1600 tallet. Den er opprinnelig hvit og enkel, men har blitt kultivert og finnes nå i ulike rød-rosa toner, og som fylt.

Tusenfryd er enkel å så, og kan gjerne sås direkte ut nå på sommer/høst. Her er noen morsomme frøalternativ:
* Bellis perennis «Habanera White with Red Tips» (Impecta)
* Bellis perennis Tasso Strawberries & Cream (Chiltern seed)
* Bellis perennis ‘Robella’ (Chiltern seed)
* Bellis perennis (orginalform) (Rara Växter)

Tusenfryds vitenskaplige navn er Bellis Perennis, som betyr pen flerårig. (Noen ganger er de vitenskaplige navnene greiere enn andre ganger…) Det engelske navnet er Daisy, betyr dagens øye. Tusenfryden den første som fikk navnet Daisy, men det brukes nå om de fleste kurvblomster.

Blir 10-15 cm høy, blomstrer på tidlig sommer-sommer, og kan få gjennblomstring på sensommer. Herdig til H6-H7. Står gjerne i sol, tåler noe skygge.
(Kilde tusenfrydfakta: Stauder av Knut Langeland)

Tusenfryd er dessuten en ypperlig snittblomst, kanskje hun får lurt seg med i en av bukettene/dekorasjonene til Frøken Snitt 2010?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Jeg kjøpte en tusenfryd på Plantasjen tidlig i vår, og den lille skjønnheten har stått der i kanten av bedet og blomstret uavlatelig siden. Det er fremdeles en del blomster på den:)

 2. Ohoi!! jeg undrer, har jeg slike??? eller kanskje evighetsblomster det jeg har på en krukke på terassen her, men det ligner veldig vel?? du så idiotisk jeg er, glem det du snuppa!!

  Men en frk 🙂 det har jeg meldt på!!

  Fin uke til deg Anne

 3. Ja, dette er jo en så vanlig blomst at det vel blir kjedelig for de fleste å lese om den, men jeg er så glad i den og da spesielt den som ikke er helt fyllt at jeg synes den fortjente litt omtale.
  Finingen. Sitter og ser ut på en hel flokk av de til daglig 🙂

  Anne, evighetblomst ligner ja, men har mye lengre stilk, og tørkes.

  Ellea, ja, er det ikke herlig med sånne trassige små luringer 🙂

 4. Ja jeg sådde noen for noen år siden, og deler de med jevne mellomrom. De er alt fra rosa til røde og hvite. Pincushion Mix hette de visst.
  En herlig staude.

 5. Jeg kjøpte en tusenfryd i april i år, og plantet den i potte. Der står den og blomstrer villig vekk ennå!! Er det slik at jeg kan sette den i jorda et sted i hagen nå før frosten kommer eller bør jeg heller kjøpe ny og plante på våren istedetfor?

 6. […] Det er en staude, men tusenfryd lever ikke mange år så de bør få frø seg, gjør de det så har du den for evig 🙂 Danner et nydelig grønt teppe med blomster i hvit, rosa eller rød. Finnes både halvfylt som på bildet og fylt. Lyst til å lese mes mer om tusenfryden så klikke her. […]

 7. Hei. Er det meningen at viss man sår tusenfryd om våren så skal de blomstre i løpet av sommeren samme år?. Eller blomstrer de ikke før til neste år?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her