Oversikt over eplepresser

Er du en av de heldige som har rikelig med epler i hagen? Disse kan presses – og vips har du noe unikt å servere!

Det finnes en rekke større og mindre steder som tar i mot epler og leverer eplesaft/ eplemost tilbake, eller du kan kjøpe en husholdningspresse. Eplene trenger ikke være perfekte, og smaken blir uslåelig.

Denne artikkelen rommer:

  • Fakta om eplepressing og forklaring på begrep
  • Oversikt over hvor du kan levere epler til pressing
  • Oversikt over hvor du kan kjøpe utstyr for pressing av epler hjemme

Jeg er meget glad i ren eplesaft. Det smaker rett og slett vidunderlig! Enda kjekkere er det om eplesaften kommer fra egen eller families hage. Det gir en god følelse å vite at man har laget noe, at ikke alt trenger å kjøpes. Og eplesaft er vidunderlig enkelt, det er kun rå epler! Du kan levere de inn på et presseri, eller presse i egen eplepresse. Når det gjelder eplepresse så kan man kjøpe en fancy, eller rett og slett bruke juiceren om du har det.

Jeg har samlet sammen alt du trenger av informasjon for å finne frem til steder som presser epler for deg, eller som selger eplepresser. – samle litt av sommeren på glass, det vil du bli glad for til vinteren!

Om pressing av epler:

Alle epler som ikke er råtne kan brukes, men sommerfrukt (de tidligste eplesortene), gir ikke like god saft. Eplene må være modne. Små støtskader eller skurv er ikke noe problem, men eplene kan ikke være råtne.

Ulike presser jobber på ulik måte, men prinsippet er det samme. Saften utvinnes fra eplene ved at eplene knuses og saften mekanisk presses ut. En kilo epler gir ca 6-7 dl råsaft, som rett og slett er ren eplesaft, eller flytende eple om du vil. Denne råsaften kan drikkes som den er eller den kan pasteuriseres for økt holdbarhet (saften varmes opp). Råsaft har kun noen få dagers holdbarhet i kjøleskap, men tåler godt å fryses ned. Pasteurisert saft kan om man tapper den rett holde seg godt i skapet i over ett år.

Råsaften inneholder endel finmalt fruktkjøtt, noe som gjør den grumsete. Det finnes flere ulike metoder for å redusere mengden av eller helt fjerne grumset. Enten ved filtrering, sentrifugering eller bruk av enzymer.

All bearbeiding endrer både utseende, tekstur, smak og duft på eplesaften. Det blir mye smak og behag hva man liker best, men jeg foretrekker ufiltrert råsaft da jeg synes det smaker mest eple, det beholder også mest næringsstoffer.

I tillegg til at man får ulik smak på sluttproduktet ettersom hvordan man velger å bearbeide råsaften så har selve eplet mye å si. Ulike epler smaker ulikt, noe som naturlig nok påvirker smaken på saften. Ringi har en finfin oversikt over sine rene epleslags-safter, som beskriver eplenes ulik karakter. Har du masse epler eller liten presse så kan du velge å lage rene slag, eller dine egne kombinasjoner!

Ordliste:
* Råsaft er helt ubehandlet saft fra eplene.
* Eplemost er ikke tilsatt noe, men kan være pasteurisert. (Kan også være laget av konsentrat.)
* Nektar er eplemost/eplesaft tilsatt vann og sukker.
* Sider er alkoholholdig, har fått tilsatt sukker og diverse annet. Du kan lage din egen sider av råsaft.
* Maske er eplerestene som blir igjen etter pressing, kan komposteres.
* Pasteaurisert vil si at saften er varmet opp. Dette dreper gjærbakterier og gir økt holdbarhet, og endrer smaken litt
* Leiepresse, når de presser en og en kundes epler, så du får igjen eplene du leverte.

.

Her kan du levere eplene dine for pressing:

NB: Listen er sist oppdatert i 2022 så sjekk med stedet at de fortsatt tar i mot.
Plukk eplene i kasser eller poser, sett de i bilen og kjør de til presseriet. Vips, din del av jobben er ferdig, og du kan ta med deg deilig saft hjem!

Pressene har litt ulike sesongåpningstider fra slutten av august eller begynnelsen av september. Noen presserier har minimumskvanta, og noen forventer at du avtaler før du leverer. Ta kontakt med ditt lokale presseri før du setter deg i bilen.

Under har jeg listet alle presserier jeg har funnet, de er sortert geografisk. Alle lenker og det meste av informasjonen er sjekket for 2018.

Eplene vaskes på Ringi. Bilde: Farmors hobbyblogg

Braastad Epler. Stavsjø, Mjøsa.
Minimum 30kg epler. Leverer tilbake saften pastaurisert. Uklart om de presser alt i mix eller en og en leveranse med epler

Askim frukt og bærpresseri. Diverse Østlandet.
Du kan levere på presseriet på Askim, eller til samarbeidspartnere i Oslo (Eplemottaket), Moss, Sarpsborg, Halden, Sørum, Lena,  Fredrikstad og Stokke/Gjennestad. (oversikt over mottak)
På/via Askim presser alles epler samlet og så kjøper du saft (kun pastaurisert), du kan også velge å bare selge eplene, eller kjøpe helt andre produkt, de presser også bær mm. Det er noe lavere pris på produktene (du får mer for pengene dine) om du leverer/handler rett på Askim hvor de dessuten har en stor butikk.

Abildsø gård, Oslo
Presser hver kundes epler separat. Saften pasturiseres og leveres på flaske eller boks.

Ringi: Nær Sandvika i Bærum.
Presser hver kundes epler separat. Saften leveres pasteurisert i fem liters bag-in-box. Du må bestille time for pressing.
Bloggen Farmors hobbyblogg har presset epler på Ringi og fortalt om det. Jeg har fått låne bilder 🙂

Eplene legges over i en maskin som kverner og presser. Bilde: Farmors hobbyblogg

Egge gård: Lier i Buskerud
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som råsaft eller pasteurisert.

Fiskum fruktpresseri, Øvre Eiker i Buskerud
Presser hver kundes epler separat. Saften er ufiltrert og blir pastaurisert og tappet på flaske eller boks. Du kan få råsaft om du ber om det på forhånd.

Eplegården Sætre i Buskerud
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som pasteurisert og råsaft.

Horten Fruktdugnad, Horten i Vestfold.
Leier ut manuell eplepresse (som du kan bruke hjemme). Eller du kan donere eplene til organisasjonen, da kommer frivillige og plukker i hagen din.

Eplefest AS: Gvarv, Telemark
Hvert år er det Eplefest på Gvarv, og en av mange opplevelser der er mulighet for å presse egne epler (små mengder).

Eplesaften kan på Ringi tappes i bag-i-box, eller du kan få det på dunker. Bilde: Farmors hobbyblogg

Kargus/Fuhr/Puntervold: Øst og Vest Agder
Du kan lever eplene i Grimstad og Sandnes, eller til en omkjørende bil i Øst og Vest Agder.
Alle epler som leveres presses samlet. Du kan kjøpe tilbake pasteurisert eller råsaft (råsaft må bestilles).

Eplefryd: Ålgård, sør for Sandnes
Presser dine epler, leverer kun presset råsaft. Du må bestille tid på forhånd.

Fruktpresseriet på Grødem: Stavanger
Litt lite informasjon å hente på nett, men det ser ut til at de presser dine epler og leverer ubehandlet råsaft tilbake.

Ullandhaug økologiske gård. Stavanger
Presser dine epler, leverer tilbake ubehandlet råsaft, tar i mot epler tirsdager og torsdager 08:00 – 10:00 (ukjent hvor langt frem i tid), Du finner litt info på denne FB posten.

Spildgarden i Øystese, Hardanger.
Leiepresse, hvilket vil si de presser hver kundes epler separat, gjerne mens du ser på. Leveres pasteurisert eller som råsaft med personlig etikett. Kan sågar hente eplene hos deg.

Balholm: Balestrand, Sogn og Fjordane.
Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som råsaft eller pasteurisert. Minimum ca 500 kg epler.

Fjordane gardspresseri, Gloppen, Sogn og Fjordane
Jeg tror de presser hver kundes epler separat. Saften blir grovfiltrert og pastaurisert og tappet på boks eller flasker. Det er mulig å bestille upastaurisert.

Norsk Bærindustri. Valldal Sunnmøre
Presser hver kundes epler separat. Du kan kun få med deg som råsaft.

Fonte Verdi. Molde
Kunden presser selv med veiledning og presser og tar med egne epler eller annet du presser. (De tilbyr også skoler og barnehager å presse, da skaffer de epler for de). Du får med deg saften som råsaft, de kan pastaurisere men kun til bedriftskunder.

Corona safteri/Rotvoll safteri, Trondheim, Sør-Trøndelag
Jeg tror de presser hver kundes epler separat. Tar i mot epler, pærer, solbær, rip og plommer.

Frosta frukt og bærpresseri, Frosta, Nord-Trøndelag
Presser hver kundes epler separat.

Kjenner du til et sted som ikke står på listen? Tips meg, jeg oppdaterer fortløpende! Har du erfaringer med å levere på presse? Fortell!
.

Lyst til å lage saften hjemme?

Eplepressing i juicer/saftslynge. Bilde: Bestemors hage

Du kan presse saft hjemme om du vil, og da har du to muligheter: Kvern og fruktpresse, eller elektrisk juicer/saftslynge. En fruktpresse tar større volum enn saftslyngen, men saftslynge har vel større hverdagsnytte. De gir akkurat samme produktet ut, deilig råsaft.

* Kvern. Eplene må kvernes opp før de presses i fruktpresse. Du kan kjøpe en ment spesielt for epler. Men for mindre kvanta er det også mulig å bruke kvern til kjøkkenmaskin, (fjern hullskiven).
* Fruktpresse. Fruktpresser presser større volum (fra fem liter), det finnes en rekke ulike størrelser og kvalitetsnivå. Kan brukes til feks rips og solbær også, og mye annet rart.
* Juicer/saftsentrifuge: Det finnes en rekke ulike modeller på markedet til ulike priser, selges i vanlige elektroforretninger. Den største utfordringen med å presse store mengder epler på juicer er at det blir mye masse som må renses ut fortløpende. Bestemors hage slang seg rundt og laget ett detaljert blogginnlegg om å presse eplesaft med juicer, anbefales for de som er nysgjerrige.

Eplekvern. Bilde: Kjøkkentjeneste

En juicer krever ikke kvern, men noen fordrer at du skjærer opp eplene i mindre biter først.
Dersom du bruker en fruktpresse så må eplene kvernes først. Den kvernede eplemassen has så over i fruktpressen, og ut kommer saften.

For oppbevaring kan du enten helle i plastflasker eller melkekartonger og fryse. Eller du kan pasteurisere så det får lengre holdbarhet og kan oppbevares også utenfor fryseren i bag-i-boks eller flasker.

Disse selger eplepresser:

Dette er kun en oversikt, jeg har ikke egen erfaring med alle firmaene:
* Vien Compagniet. Norsk nettbutikk, utvalg presser og kvern

* Garden living. Et utvalg eplepresser og kvern (skroll nedover siden).

* Hjemmeproduksjon er en dansk nettbutikk med masse ulikt utstyr for konservering, blant annet et godt utvalg presser og kvern, sender til Norge.

* Eggelund produkter. Utvalg fruktpresser og kverner

.

Nå er jeg spent! Har jeg greid å inspirere deg til å levere inn epler for pressing eller kjøpe eget utstyr? Eller kanskje du allerede presser? Uansett så håper jeg du forteller i kommentarfeltet her, jeg vil gjerne høre fra deg.

Om du synes denne artikkelen var informativ og god så håper jeg du sprer den videre. Kanskje du har venner eller familie som har overskuddsepler og ikke veit hva gjøre med de?  Det beste med å dele på informasjonen er jo at du kanskje får et glass med sommer når du kommer på besøk til vinteren 😉

Dette er et levende dokument. Jeg startet listen i 2010 og oppdaterer den hvert år. Kjenner du til steder jeg ikke har med så blir jeg veldig glad for tips!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

85 KOMMENTARER

  1. hehe, er det noen som i det hele tatt henger med helt ned her?
    Posten ble lang gitt!

    Tusen takk til Farmors hobbyblogg og [kjøkkentjeneste] som lot meg få låne bildene. Flotte informative bilder, og geniale bloggposter om eplepressing!

    Og en spesiell takk til Anne, Helge, Åse, Lene, Gro, Janne og Margrethe som alle bidro med tips på facebooksiden når jeg ba om hjelp til å finne frem til presserier!

    Og så en takk til alle de fantastiske eplemenneskene jeg har kommunisert med de siste dagene. Jeg har sendt mail både hit og dit, og fått hyggelige svar tilbake. Da blir det jo en fryd å gjøre research 😀

    Men helt utlært på eple er jeg absolutt ikke, jeg håper dere med erfaring deler den her i kommentarfeltet så vi alle kan nyte godt av den.

  2. En liten rettelse til Ullandhaug økologiske gård:
    Kundenes epler leveres kun som råsaft, ikke pasteurisert. Det har med kapasitet å gjøre. Safteriet er en del av gårdsdriften og tilbudet om eplepressing til private er et økologisk «overskuddsfenomen»

  3. Vi leverte til pressing på Egge gård i fjor. Mosten kommer på flaske eller 3 l kartong og den er pasturisert. Det mener jeg er helt nødvendig for å kunne oppbevare som store mengder. Ca 100 l.
    I tillegg brukte jeg en liten saftsentrifuge og presset ca 40 l til. Den må oppbevares i fryser. Jeg brukte plastflasker i ulik størrelse til det. Det var litt søl. Men smaken er verdt arbeidet. Vi har vurdert å kjøpe en av de pressene du viste bilde av, men i år har vi ikke så mye epler.

  4. Hei Bestemors hage, så artig å høre dine erfaringer.

    Det er jo absolutt en fordel med pasteurisert på boks, hendig format og kjekt å kunne ha i skap og hyggelig å gi vekk. Men om man har godt med frysersplass så går det brillefint å safta i fryseren. Når mannen og jeg gifta oss så serverte vi som alkoholfritt alternativ eplesaft fra Tante Asbjørgs egen presse. Denne bestilte vi året før, og så ble den fryst ned i 20liters dunker og frakta over fjellet. (Og alle bryllupsgjestene var veldig så fornøyde.)

    Spesielt artig å høre at du har brukt en saftsentrifuge. Jeg har hørt at de ikke er kraftige nok til at det blir volum av det (at det blir en kjempejobb å få til en liter), men det er vel ulike modeller da regner jeg med.

  5. Kjekt at du har Eple-post:) Epletreet vårt har jeg konstant dårlig samvittighet for nettopp på grunn av at det bare blir brukt epler til et par eplekaker når treet bugner av epler. Kanskje ikke så mange iår for vi foretok en relativt kraftig beskjæring i vår.

    Vi har snakka om å levere til pressing og her i Trondheim har vi også en plass å levere epler som ikke står på lista di: http://www.kristoffertunet.no/no/okologisk/okologisk.html

    Veldig fin post som jeg garantert kommer til å klikke inn på igjen:) Tusen takk:)

  6. Så flott nr14! Jeg sa til mannen før i dag at jeg var overrasket over at jeg ikke hadde funnet noen i Trondheim, så dette var godt nytt 🙂
    Nå er de satt inn i artikkelen, og epost er sendt med spørsmål.

    Når jeg starta med denne artikkelen så kjente jeg til to steder, så har jeg fått masse tips, og funnet en del med vanlig søk, så nå begynner lista å legge på seg. Men jeg regner med at det er flere jeg ikke har fått med meg, så jeg håper på tips 😀

  7. Kjempebra innlegg! Veldig informativt også for meg, selvom jeg presser selv. Vi fryser all saften ned, og erfaringen er at det fungerer fint. Vi fyller bag-in-box’er nesten fulle, og legger de på bunnen av fryseren. Herlig å ha resten av året.

    I fjor hadde vi ikke mye epler i hagen vår (av en eller annen grunn kommer de ofte annet hvert år – i år er det mengder), men flere venner, naboer og kjente bidro med epler etter at vi spurte pent. Da fikk vi epler mot at de fikk litt råsaft igjen. Dessverre er det mange som ikke bruker eplene sine, og det fikk vi altså erfare i fjor. Heldigvis hadde vi snille bidragsytere som også syntes det var bra å få saft i retur.

  8. Vi har i fleire år pressa eple hjå ein bonde i Lærdal som har fruktpresse i kjellaren.
    Vi pressar eplejuice og fraktar den heim i store dunkar og frys eplejuicen i 1 1/2 liters brusflasker i plast. Vi har stor frysar…
    Brusflaskene er vaska særs godt og skylt i vatn tilsett atamon. Han har også utstyr for pasteurisering, vi har nytta bag-in-box posar – men dei seinare åra har vi valgt å kun fryse ned juicen fordi den då beheld smaken best mogeleg.
    Eplesortane Discovery, Aroma eller Ingrid Marie set alle sitt tydelege preg på juice – alt etter blanddingsforhold og når dei er pressa.

  9. Jeg har en slik saftslynge/juicer som jeg lager juice til frokost og kvelds. Jeg elsker også ren eplejuice, men vet du om råsaften kan fryses når man bruker vanlig juicer? Det er en slik Philips til rundt tusenlappen 🙂

  10. Så fort jeg starter å presse epler skal jeg lage et innlegg om det på min blogg.Min saftsentrifuge kostet også rundt 1000. Den er på 700W.
    Jeg er helt enig i at min hjemmepressa og fryste smaker bedre enn den som ble pasturisert og har stått på flaske et år.Vi bruker også eplemost som alkoholfritt alternativ.
    Jeg skjærer også epler i skiver som fryses i plastpose. Så legges de rett i eplekakerøre gjennom hele vinteren. Har ikke kjøpt et eple til eplekake eller epledessert etter at vi flyttet på gården.

  11. Heisann, så flott med så mange kommentarer 🙂

    Så spennende å høre om saft fra juicer, jeg mailer dere litt i løpet av kvelden, og så blir det ett tillegg i teksten her oppe, for slik maskin er det sikkert mange som har og den er jo dessuten mer hverdagsanvendlig.
    Lin, saften kan garantert fryses uansett hvordan maskin du har brukt. Det burde bli akkurat samme produktet, den presser vel bare saften ut, uten tilsetting?

    Smart at du fryser eplene i skiver Bestemors hage, kjempekjekt å kunne bruke av eplene gjennom året!


    #boooooops, tusen takk for at du deler dine erfaringer. Kanskje bonden din har lyst på flere kunder? Jeg sender deg en epost:

    Kjøkkentjeneste. Ja ikke sant, man trenger jo ikke ha epler i egen hage, man kjenner jo fort noen som har for mange epler, og som blir glad for et slikt bytte 🙂
    Epletrærne bærer annet hvert år fordi de blir slitt ut det året de har mye og så ikke orker sette frukt året etter. Dersom du tynner eplekarten det året de bærer mye, så vil du trolig få jevna det ut noe. Det kan også hjelpe å gjødsle og stelle litt for trærne.
    Hyggelig å høre at du lærte noe av innlegget. Der har du styrken med blogging, vi kan enkelt dele egne erfaringer og trekke sammen og lage noe større enn en persons kunnskap. Uten din blogg hadde jeg ikke ant at det var mulig å ha egen presse.

  12. Innlegg om bruk av liten saftsetrifuge er lagt ut på min blogg. Dette er bare en demonstrasjonsproduksjon. Eplene er nok ikke helt modne enda.
    Kjempeflott tiltak dette – å få litt fokus på alle eplene som henger rundt og som kunne vært brukt.

  13. Heisann igjen!

    Jeg har nesten samme juicer som Bestemors hage, bare Philips. Den snurrer og går tre ganger om dagen, og alle her får plutselig 0,5 kg frukt og grønt inn hver dag.

    Jeg har noen ting jeg lurer på 🙂

    Noen siler, hvorfor gjør de det?
    Kan man fryse selv om man ikke siler? Jeg liker den så grov og tykk som mulig 🙂
    Finnes det gode flasker for frysing, i så fall hvor får man kjøpt dem?
    Jeg fjerner ikke kjernehus, skall og stener, kan det forringe frysing og holdbarhet?

    Så heier jeg på disse utrolig nyttige postene dine Anne! Her lærer jeg masse!

    Lurer på å ta en tur på Askim etter Ramme på lørdag! Ikke at jeg har noen epler nå ennå selv, men morro å se!

  14. Hei Lin 🙂
    * For å fryse:
    Du bruke vanlige brusflasker å fryse i, halvliter eller 1,5 liters. Bare ikke fyll de helt fulle, for da sprekker de.
    Du kan også fylle i melkekartonger og tape igjen. Stable forsiktig inn, og når de er frosne så er det jo ikke så nøye lengre.
    Eller du kan kjøpe slike bag-in-boks poser og fryse i de. Ventilen kan gå i stykker i frysinga så være forsiktig når det tiner.

    Saften bør tines helt før du bruker den da vannet tiner sist… Råsaft er holdbar i kjøleskap i to-tre dager.

    * Angående siling:
    Du må ikke sile/filtrere, men man kan gjøre det for å få klarere/mindre grumsete saft. Mye smak og behag dette med å filtrere eller ikke. Og så vil jo ulikt utstyr gi litt ulike resultat (slippe gjennom ulik mengde fruktkjøtt). En av eplepresserene jeg snakket med sa at det ligger endel næringsstoffer i grumset, så om man er opptatt av næringsverdi så er det fint å beholde endel av det.

    * Jeg tror ikke du merker stor forskjell på om du lar kjernehus og stilk være med eller ei, men jeg har ikke noe faktakunskap om dette til å være bastant. (Noen som veit bedre? fortell!). Skallet ser jeg ingen grunn til å fjerne på hageepler, kjøpeepler kan man fjerne skall på fordi det ofte er mye uggent sprøyte/voksegreier på skallene.

    Askim åpner for å ta i mot epler den 3. september. Men jeg er ikke så sikker på at du får se så mye. På Askim driver de mer industrielt enn på Egge og Ringi, og alle eplene går i en blanding. Men du kan jo ringe og høre? Om du stikker innom så håper jeg du tar noen bilder og blogger, så vi kan få se 🙂

  15. Og tusen takk til Bestemors hage som laget så flott bloggpost! Jeg har nå oppdatert teksten, og har også fått låne bilde for å illustrere juicing 🙂

    Hurra for blogging! Den geniale måten å dele erfaringer på 😀

  16. Heisann igjen!

    Jeg har nesten samme juicer som Bestemors hage, bare Philips. Den snurrer og går tre ganger om dagen, og alle her får plutselig 0,5 kg frukt og grønt inn hver dag.

    Jeg har noen ting jeg lurer på 🙂

    Noen siler, hvorfor gjør de det?
    Kan man fryse selv om man ikke siler? Jeg liker den så grov og tykk som mulig 🙂
    Finnes det gode flasker for frysing, i så fall hvor får man kjøpt dem?
    Jeg fjerner ikke kjernehus, skall og stener, kan det forringe frysing og holdbarhet?

    Så heier jeg på disse utrolig nyttige postene dine Anne! Her lærer jeg masse!

    Lurer på å ta en tur på Askim etter Ramme på lørdag! Ikke at jeg har noen epler nå ennå selv, men morro å se!

  17. Hei Lin 🙂
    * For å fryse:
    Du bruke vanlige brusflasker å fryse i, halvliter eller 1,5 liters. Bare ikke fyll de helt fulle, for da sprekker de.
    Du kan også fylle i melkekartonger og tape igjen. Stable forsiktig inn, og når de er frosne så er det jo ikke så nøye lengre.
    Eller du kan kjøpe slike bag-in-boks poser og fryse i de. Ventilen kan gå i stykker i frysinga så være forsiktig når det tiner.

    Saften bør tines helt før du bruker den da vannet tiner sist… Råsaft er holdbar i kjøleskap i to-tre dager.

    * Angående siling:
    Du må ikke sile/filtrere, men man kan gjøre det for å få klarere/mindre grumsete saft. Mye smak og behag dette med å filtrere eller ikke. Og så vil jo ulikt utstyr gi litt ulike resultat (slippe gjennom ulik mengde fruktkjøtt). En av eplepresserene jeg snakket med sa at det ligger endel næringsstoffer i grumset, så om man er opptatt av næringsverdi så er det fint å beholde endel av det.

    * Jeg tror ikke du merker stor forskjell på om du lar kjernehus og stilk være med eller ei, men jeg har ikke noe faktakunskap om dette til å være bastant. (Noen som veit bedre? fortell!). Skallet ser jeg ingen grunn til å fjerne på hageepler, kjøpeepler kan man fjerne skall på fordi det ofte er mye uggent sprøyte/voksegreier på skallene.

    Askim åpner for å ta i mot epler den 3. september. Men jeg er ikke så sikker på at du får se så mye. På Askim driver de mer industrielt enn på Egge og Ringi, og alle eplene går i en blanding. Men du kan jo ringe og høre? Om du stikker innom så håper jeg du tar noen bilder og blogger, så vi kan få se 🙂

  18. Jeg dampkoker epler som jeg deler i båter og lager gele. DET er kjempegodt! Ingen vil ha saft her, men geleen kan brukes til middager som erstatning/ eller i stedet for tyttebær. Selv liker jeg geleen på brødskiva når matlysta blir dårlig på vinteren… mmm…
    Hilsen Synnøve

  19. Tusen takk for det Sigrid! Veldig hyggelig at du anbefaler posten videre 🙂

    Synnøve, så interessant å høre. Bruker du saftdamper da, eller vanlig dampkokekjele?
    Jeg er litt snål, for jeg er veldig glad i epler, men liker ikke epler som er kokt eller stekt, det er også derfor jeg er så glad i råsaft, den har fremdeles friskheten fra det ferske. Eplesyltetøy eller gele har jeg ikke smakt, mulig det blir noe annet. Må prøves et år 🙂

  20. Tusen takk for det Sigrid! Veldig hyggelig at du anbefaler posten videre 🙂

    Synnøve, så interessant å høre. Bruker du saftdamper da, eller vanlig dampkokekjele?
    Jeg er litt snål, for jeg er veldig glad i epler, men liker ikke epler som er kokt eller stekt, det er også derfor jeg er så glad i råsaft, den har fremdeles friskheten fra det ferske. Eplesyltetøy eller gele har jeg ikke smakt, mulig det blir noe annet. Må prøves et år 🙂

  21. Jeg ser det er spørsmål om det lengre opp her: Det er ikke nødvendig å fjerne kjernehuset før sentrifugering. Jeg har bare begynt å gjøre det fordi jeg deler eplene opp likevel og synes at silen fortere ble full med alle steinene.
    Jeg skreller ikke eplene.
    Her i huset er vi litt uenige om hvor grov eplemosten skal være. Jeg vil ha den klares mulig og fordi det er jeg som lager så bestemmer jeg.
    Jeg lager eplemos også. Skal gi beskjed når jeg har laget et innlegg om det.

  22. Er neimen ikke sikker på hva det heter jeg – det er i allefall en egen greie med en kurv som har huller der en har bær/ frukt og en beholder under der med ett større hull der vanndampen kommer opp. Jeg bruker en stor, vanlig kjele med vann som koker i en times tid, og da renner jo safta ned i beholderen under rista, for å si det sånn…

    Hilsen Synnøve

    • Det du beskriver er en dampsafter. Jeg bruker en slik til rips og solbær, blir deilig saft.

  23. Utrolig flott innlegg! Dette skal jeg ta vare på. Vi har et epletre som vokser omtrent horisontalt ut fra en skråning. Det har tydeligvis vært forsøkt vinsjet oppover en gang, og nå henger det i stroppen. Jeg har enda ikke smakt eplene (vi har en ny-gammel hage). Gleder meg.

  24. Bestemors hage, da gleder jeg meg til eplemostpost!

    Synnøve, det høres ut som en saftkoker, det er vel det man må ha når jeg tenker meg om, ellers må jo safta bli innmari tynn.

    Kari, takk *klem*

    Mamma og mer, hehe, hørtes vrient ut å plukke eplene.. satser på at de triller ned i hagen din da, og ikke ut av den?

  25. Bestemors hage, da gleder jeg meg til eplemostpost!

    Synnøve, det høres ut som en saftkoker, det er vel det man må ha når jeg tenker meg om, ellers må jo safta bli innmari tynn.

    Kari, takk *klem*

    Mamma og mer, hehe, hørtes vrient ut å plukke eplene.. satser på at de triller ned i hagen din da, og ikke ut av den?

  26. Heisann:-)
    Kikket innom siden din og her var det mye nyttig.
    Jeg mottar eplepresseutstyr fra Dansk Hjemmeproduktion i dag og har vært rundt om i flere hager og plukket epler (utrolig hvor mye epler det er som ingen bruker) Jeg gleder meg som en unge til å prøve maskinene i dag. Jeg skal hente plastkanner hos Nordic Pack i dag.

    I år er det kun prøveproduksjon men jeg håper jeg er skikkelig i gang til neste år.
    Deler gjerne erfaringer med andre ivrige eplefans:-)

    Jeg holder til i Hemnes i Aurskog Høland og kommer til å tilby eplepressing fra neste år.

    Hilsen Ann-Helen

  27. Hei

    Så fint at flere er eple/bærnerder. Jeg har til tider følt meg litt alene:) Vi pleier å plukke epler hos folk som ikke gjør det selv og leverer dem til Eplegården på Storsand i Hurum: http://www.eple.no. Etter at vi har levert eplene tar vi oss en tur ned til Filtvet fyr, finner fine steiner på stranden og tar en matbit på Villa Malla (Sonja Lee). Veldig greit med 5 l bag in box (som vinkartongene). De kan oppbevares i ett år. Vi pleier å more oss med å bestille egne etiketter også og bestille noen flasker som vi gir bort til dem vi har plukket epler hos.

    Solveig

  28. Hei!
    Veldig morsom side, og artig med så stor interesse! Vi på Eplegården er midt i en hektisk eplesesong. Kort kommentar til det som står om oss innledningsvis: «Eplegården – Presser hver kundes epler separat. Du kan få det med deg som pasteurisert, om de også har råsaft venter jeg på svar på.» – Jada, vi leverer også råmost!

  29. Tusen takk Sissel og Tor Erling. Jeg sende en epost med spørsmål, men flott at dere så dette og svarte her i stedet 🙂 Nå skal jeg få retta opp i teksten 😀

  30. Spildegarden i Hardanger har også leigepressing.
    Presser hver kundes epler separat. Leveres pasteurisert eller som råsaft med personlig etikett.

  31. Hei, vi ble veldig inspirert av å lese dette så nå har vi laget oss en presse 🙂 Hydraulikk er en fin ting! I tillegg har vi skaffet kvern og i går kveld hadde vi første test. Litt modifisering må til men vi fikk 3,6 liter saft i første omgang og har mye å ta av. Hovedproblemet blir lagringsplass… Takk for dette innlegget, ser for meg nydelig eplesaft fra vår egen hage fremover 🙂

  32. Så flott å høre May Liss! Hjemmelaga presse hørtes kjempespennende ut da 🙂
    Og godt du minnet meg på, jeg må få oppdatert denne listen her.

  33. Oj. Nå gleder jeg meg til å komme hjem fra hytta i Danmark. Jeg har bilen full av gamle eplesorter som det skal lages juice av. Skal teste ut den store kvernen og pressen som jeg selger hos Solfang. Skal visst presse optik 13l i timen. Takk for at du nevner Solfang.no i oversikten og et informativt og inspirerende innlegg. Jeanette 🙂

  34. Vi har akkurat fått presset ca 200 kg epler på Mære landbruksskole i Nord-Trøndelag. Juicen ble god. I tillegg til frysing hadde jeg tenkt å koke saft. Trenger man å koke til 100 grader el er det nok med lavere temperatur tro? Hvor mye sukker skal jeg tilsette og når er det best å tilsette? Har du noen erfaring med dette? Mvh Ellen

  35. Ellen, så spennende, 200kg høres ut som endel!
    Når det gjelder varmebehandling så veit jeg faktisk ikke, målet er jo å drepe muggbakterier, tror ikke det må opp i 100 grader da? Spør Gunda http://altgodt.wordpress.com/ hun skriver syltebok for tiden og veit sikkert 🙂

    Lykke til!

    Jeanette, her gikk sånn i ett at jeg må ha glemt denne. Hyggelig at du takker for omtalen, jeg ble nå bare superglad når jeg så du hadde fått den inn i år jeg, og veldig morro å kunne spre kunnskap om måter og materialer til andre 🙂

    • Når eplesaften skal varmebehandles holder bør det varmes opp til 74 grader. Da beholder den friskheten, samtidig som mugg og bakterier er drept. I tett plastflaske holder den seg fint i over ett år uten merkbar kvalitetsreduksjon

  36. Takk for fanmtastisk inspirasjon. Jeg har en eplehage med ca 7 trær,og har ikke brukt frukten de 7 årene vi har bodd her. Satt i et bursdags party hos naboen i dag og snakket om dette,og ble inspirert til å prøve. Har tenkt på å lage ei hydraulisk presse som presser ca 3-4 ton,og lurer på om jeg da må mose/dele eplene før de går i pressa? Mvh Geir

  37. Hei der. Vil bare takke for meget nyttige tips og inspirasjon for en meget uerfaren epletre-eier. Takket være tipsene dine er 90 l nyplukket glasseple nå på vei til pressing. Tappet på flaske og med egen etikett vil det setter en ekstra spiss på familiens julefrokoster rundt om i landet. 🙂

  38. Hei Geir, har oversett spørsmålet ditt jeg, beklager. Om du må dele eplene før de presses vil vel mest avhenge av hvor hardt trykk du kan sette på pressa di. Om jeg skal tippe så vil tro at det er mer effektivt å dele opp først, jevnere trykk osv, men med en 3-4 tonns presse så tror jeg ikke du trenger det for å få knust eplene nei 😉

    Så hyggelig å høre Liss 🙂

  39. Her i huset koker kona most og siler av og lager eplegele på små glas. Så rasper ho epler som ho blander i bringebær syltetøy for både smak og tjukningsmiddel. Vidare lager ho egen most som ho fryser, som ho bruker i kaker heile vinteren. Sjølv henter eg rå eplesaft i Hardanger som eg tilsetter passelig mengde sukker og får den flottaste sider året etter. (Må drikkes med forsiktighet 😉
    Men nå ser det ut som at eg må skaffa meg presse så eg kan laga sideren fra bunn av sjølv.

  40. Ola, jeg har dessverre ikke greid å finne noen som tar i mot i Trøndelag. Det var tidligere mulig å presse på Kristoffertunet, men de har lagt ned dessverre.

    Erik, så flott og mangfoldig bruk av eplene dere driver med!

  41. Hei.
    Takk for gode tips til bruk av vår nye eplehage. Kjøpte hus i Fredrikstad (Kråkerøy) i fjor, og har i år levert ca tusen kilo til Haugsten gård som kjører dem videre til Askim.
    Se http://www.haugstengard.no/

    Vi har 8 STORE epletrær som er over 100 år gamle. De bærer frukt over alle grenser, idag plukket jeg 140 kg fra bakken, fra de 2 trærne som har noen igjen.

    Jeg har laget eplesaft fra saftkoker, men fikk smake presset saft fra Haugsten Gård, noe jeg har lyst å prøve å lage selv. Da kom dette blogginnlegget til nytte.
    Jeg kan trygt anbefale marmelade med sitron og kanel fra
    http://trinesmatblogg.no/2011/10/17/eplemarmelade-med-sitron-og-kanel-pa-epledagen/

    En anbefaling er å ikke bruke så mye sukker som oppskrifta sier. Jeg har brukt halve mengden og er fornøyd med det…..

    Ha en flott eplehøst

  42. Hei.
    Takk for gode tips til bruk av vår nye eplehage. Kjøpte hus i Fredrikstad (Kråkerøy) i fjor, og har i år levert ca tusen kilo til Haugsten gård som kjører dem videre til Askim.
    Se http://www.haugstengard.no/

    Vi har 8 STORE epletrær som er over 100 år gamle. De bærer frukt over alle grenser, idag plukket jeg 140 kg fra bakken, fra de 2 trærne som har noen igjen.

    Jeg har laget eplesaft fra saftkoker, men fikk smake presset saft fra Haugsten Gård, noe jeg har lyst å prøve å lage selv. Da kom dette blogginnlegget til nytte.
    Jeg kan trygt anbefale marmelade med sitron og kanel fra
    http://trinesmatblogg.no/2011/

    En anbefaling er å ikke bruke så mye sukker som oppskrifta sier. Jeg har brukt halve mengden og er fornøyd med det…..

    Ha en flott eplehøst

  43. For de som bor litt lenger nord:

    Corona Safteri, Ranheim ved Trondheim presser frukt for private: tlf 73 84 76 00
    [email protected]
    Det morsomme her er at verkstedet er arbeidsplass for mennesker med psykisk utviklingshemming!

  44. Eplemottaket Eplemottaket i Oslo tar hver høst i mot epler fra hageeiere og lager 100% eplemost/saft som selges tilbake til sterkt reduserte priser.
    «Overskuddsepler» selges til de som ikke har epler selv men elsker den gode eplemosten.
    Prisen er forstsatt langt under butikkpris noe som også gjelder våre 50+ forskjellige produkter laget av ekte norsk frukt og bær. Dere finner oss på det som tidligere var Smart Club Alnabru, Smalvollveien 65. Man får saften umiddelbart og alt er laget på hagefrukt. Vi presser 7 flasker for hver 10 kg innlevert og da koster en flaske kun 17 kr + pant. Mvh Eplemottaket

    • Takk for informasjon 🙂 Jeg har etter litt detektering oppdaget at dere er en del av Askim fruktpresse, så da har jeg oppdatert teksten i artikkelen.

    • takk for tips om eplemoss. De kjente jeg ikke til 🙂 REgner med at det er lignende opplegg som epleslang, helt topp!

  45. Om man ikke orker og plukke eplene selv, kan man ringe epleMoss eller epleslang.
    Det er firmaer som hjelper deg som hageeier med og høste dine epler.

    De har med seg mennesker som har kommet skjevt ut av samfunnet, og hjelper de til å komme inn i et normalt liv.

    Sjekk http://www.Facebook.com/epleMoss

  46. Horten Fruktdugnad høster frukt fra private hager som ellers ville gått til spille. Ungdomsskoleklasser og idrettslag tjener penger til lagene sine ved å høste frukten som blir presset til Horten´s eplemost og pæremost. Vi tilbyr eplemottak med byttehandel og leier ut fruktpressing utstyr. Fruktdugnad presser epler med barnehager, skoler og arrangerer syltetøylaging verksteder og en årlig Eplefestival. Mer info: http://www.fruktdugnad.no

  47. Dersom man vil gjøre pressingen selv, er det kommet gode, nye produkt på markedet i løpet av de siste par årene. Jeg har meget gode erfaringer med en såkalt slow-juicer http://www.elkjop.no/cms/juicemaskin-wjpw1/slow-juicer-witt-fra-kuvings/
    De største eplene må imidlertid deles, men det går likevel fort. Det er også en fordel å sile saften gjennom et klede etter at den er presset, det kommer med en del fruktkjøtt som det er greit å få fjernet.

  48. Dersom man vil gjøre pressingen selv, er det kommet gode, nye produkt på markedet i løpet av de siste par årene. Jeg har meget gode erfaringer med en såkalt slow-juicer http://www.elkjop.no/cms/juice
    De største eplene må imidlertid deles, men det går likevel fort. Det er også en fordel å sile saften gjennom et klede etter at den er presset, det kommer med en del fruktkjøtt som det er greit å få fjernet.

  49. Hei.
    Det er ett ny åpnet lokalt presseri i Vestfold.
    Navnet er Vestfoldmost.
    De henter epler rundt omkring i hele Vestfold og i gjenn gjeld så får de som gir bort sine epler 1-2 flasker Vestfoldmost som en takk.

  50. Notat til meg selv (underlag for kommende bloggpost): Epleslang, Horten fruktdugnad og Eplemoss plukker epler i folks hager for å presse til saft de selger. Frivillig arbeid/støtter frivilligarbeid. Vestfoldmost har lignende opplegg, men veit foreløpig ikke om det har en samfunskomponent.

  51. Hvordan pasteuriseres saften? Og hva er temperaturen det skal gjøres i? Takk!

    Har tenkte å bestille pressing men det er så lang ventetid, og jeg har kun et tre. Da er det vel greit å gjøre det selv.

  52. Hei og takk for fin blogg!
    jeg lurer på om du kan anbefale en god manuelle eplekvern.
    Jeg har spindelpresse, men sliter med å få safta ut av eplene og trenger en mer effektiv oppdelingsmetode enn tollekniv.

  53. Kjempebra, informativt og nyttig innlegg. Da ble jeg inspirert til å gå i gang med å lage hjemmelaget eplemost

  54. Original sider er ikke tilsatt sukker. Kun eplenes naturlige sødme gir alkoholen. Tilsvarende for perry, som i Norge ofte feilaktig kalles «pæresider».

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her