Erteblomster = sommerfryd :)

I år er første år jeg virkelig har erteblomster i egen hage, tro det eller ei. Og det blir ikke det siste året, det er sikkert!
Erteblomster er en stor gave til sommerhagen. Den er vakker der den er, men det aller beste er at den er lekker til bukett, og at den insisterer på at jeg skal plukke (om du ikke plukker så slutter den å blomstre).
Her er åtte av mine, som stolt setter nesen litt til værs og viser seg frem:
(klikk på første bildet så blir det større og du kan bla fra bilde til bilde)

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

 1. Så nydelige de er og for noen lekre farger.
  Alle blomstene jeg ser hos deg og som jeg ikke visste jeg savnet i hagen før jeg ser dem her.
  Ønsker deg en fortsatt fin uke.
  Klem fra Mio

 2. Enig, de er blandt de største fargerike gaver til hagen!
  Her en noen lave i ampel, og nye høye er på gang!
  Det er så koselig med alle dine inspirerende og lærerike innlegg.
  Ha en fin helg!:)

 3. Så flotte erteblomster Anne. Jeg sådde noen i år jeg å, men skulle nok ha forkultivert dem. Blomstringen lar vente på seg… Nyt dine flotte blomster 🙂

 4. Ertaberta du da 🙂 neida, men la faktisk merke til hvor mye det var pyntet med erteblomster i bryllupet i Sverige i sommer, så du?? nydelige pasteller sammensatt forran brudeparet.

 5. Å, så fine! Slike vil jeg ha også! Sår du de eller kjøper man ferdige planter om våren? Kan ikke huske jeg så dem til salgs i våres…..

  Hvor liker de seg best? mye/lite sol, vanning etc.?

  Hilsen Gry K

 6. Jeg sår 🙂 Det er ikke vanlig å få kjøpt erteblomst i planter, de blir nemlig veldig fort veldig brysomme med slyngarmene sine.
  De er ganske greie å få opp fra frø. Disse er sådd inne, men man kan så rett ut også, da bare blomstrer de mye senere.

  Erteblomster liker ikke å bli herja med i rota, så det beste er å så de i pluggbrett, eller fire sammen i en melkekartong og så plante hele kartongen. Må ikke sås for tidlig, tenker det er smart å så ca 6 uker før de skal ut jeg, da blir de passe fine uten å bli lange og slengete og vanskelige.
  Knipes over andre bladpar, så blir de mer buskete.

  Liker å stå i sol, tåler litt skygge. Jevnt med vann, mye gjødning, alle blomster må fjernes før de lager frø ellers slutter den å blomstre. Har slyngfestere, men må ledes litt på veien, spesielt i starten.

  Om jeg husker på det til våren så skriver jeg gjerne en veiledning, så kan de som ikke har erfaring få være med og så sammen, det er jo kjekt 🙂

  Det finnes så utrolig mange fine ulike av erteblomsten, masse gøye slag!

  Anne, så kjekt da at de brukte erteblomster. Jeg så ikke så nøye på bryllupet, men la merke til at de hadde noen enorme blomsterdekorasjoner oppetter veggene. Mulig jeg må surfe og finne noen bilder bare av blomstene da.. hehe

 7. Nydelige Anne. Erteblomsten er en sommerfavoritt her i hagen også. Den slår aldri feil, selv ikke i kongelige brylluper, smiler. De var virkelig flotte i dekorasjonene i bryllupet i Sverige.

  Klem fra Lisemoren

  • Jeg fikk kolonihage i fjor sommer etter lang tid på liste, dette er helt fantastisk men jeg er totalt hagenybegynner og har lett plantepanikk! Så jeg håper noen kan gi meg noen vink om disse fantastiske Erteblomstene som jeg vil forkultivere.

   Forstår jeg det rett når hvis jeg planter 1-2 før i en forholdsvis stor potte (melkeartong størrelse) i næringsfattig såjord inne i stua. Når spirene kommer opp flytter jeg de kaldere og lysere. Og planter de ut etter 4-6 uker?
   Altså ikke minidrivhus, ikke noe ompotting til næringsrik jord?!

 8. Jeg nyter også mine erteblomster som jeg har sådd for første gang. De er nydelige!

  Dog egynte mine å blomstre etter at sommeren egentlig var over… eller etter ferien. Når begynte dine?

 9. Nooria, mine startet midt i juli. Alt er veldig tregt her på grunn av det småkjølige været. De burde ha startet to uker tidligere, eller enda tidligere om jeg hadde styra litt mer med forkultiveringen. Men med startet så mener jeg startet, det tok noen uker før det ble volum, nå er det jo masse.

 10. Oj, så mange flotte sorter du har! Jeg har somlet meg til å sådd en sort i år, men det er først nå den har satt fart i blomstringen. Helt enig med deg; de er nydelige og så lukter de så godt!!
  Ha en skjønn helg.
  Klem fra Solveig

 11. Hei Anne!Ååå,så vakre blomster,dufter så godt også.
  Hvor har du kjøpt frø?Trenger di mye stell,mine blir helst litt små,puh….God helg!

 12. Linda. Erteblomstfrø får du i alle frøsjapper. Jeg handler jo utelukkende over nett, men også gartneriene fører.

  Jeg handler mye hos T&M, og hos Impecta.se Så jeg regner med at disse frøene er delvis derifra. Alle frøene er en rest fra 2007 og ble kjøpt inn for å såås til bryllupet vårt som ble feiret i barndomshjemmet (dessverre var det for kaldt så de rakk ikke i blomst, men tanken var jo god). Noen av frøene ble også handlet via en engelsk spesialsjappe, som bare hadde erteblomstfrø og mange gammeldagse. Husker ikke navn nå men skal prøve å huske å skrive om dette til våren.

  Ikke alle erteblomster dufter faktisk. I en periode ble det mest fokus på å lage store praktfulle blomster, men nå har man gått mer tilbake til duften. (de eldre dufter mer så langt jeg husker).

  De trenger stell i form av mye gjødsel og pass med vann. Men mye er det ikke. Men, de forventer at du plukker av alle blomster som har visnet (eller før de visner). Om de får sette frø så slutter de å blomstre. Så det blir jo litt jobb om man har mange planter og ikke har plassert de en plass det er lett å komme til…

 13. Linda. Erteblomstfrø får du i alle frøsjapper. Jeg handler jo utelukkende over nett, men også gartneriene fører.

  Jeg handler mye hos T&M, og hos Impecta.se Så jeg regner med at disse frøene er delvis derifra. Alle frøene er en rest fra 2007 og ble kjøpt inn for å såås til bryllupet vårt som ble feiret i barndomshjemmet (dessverre var det for kaldt så de rakk ikke i blomst, men tanken var jo god). Noen av frøene ble også handlet via en engelsk spesialsjappe, som bare hadde erteblomstfrø og mange gammeldagse. Husker ikke navn nå men skal prøve å huske å skrive om dette til våren.

  Ikke alle erteblomster dufter faktisk. I en periode ble det mest fokus på å lage store praktfulle blomster, men nå har man gått mer tilbake til duften. (de eldre dufter mer så langt jeg husker).

  De trenger stell i form av mye gjødsel og pass med vann. Men mye er det ikke. Men, de forventer at du plukker av alle blomster som har visnet (eller før de visner). Om de får sette frø så slutter de å blomstre. Så det blir jo litt jobb om man har mange planter og ikke har plassert de en plass det er lett å komme til…

 14. Fantastisk at du skriver om erteblomster. De er nesten glemt i hagebloggverden. Så mye glede de gir; vakre å se på og så dufter de herlig. Jeg har i år 5 uike typer, som hver på sin måte er fine. Jeg prøver nye typer hvert år. Jeg liker ikke blandingspakkene, bedre å bli kjent med en type. Fint om du skriver mer om erteblomstene dine.
  Forøvrig en nydelig og inspirerende blogg du har, fremdeles favoritten min blant hageblogger!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her