Hosta, hagens fineste bladplante!

Bladene er supre til bukett

Hosta kalles også bladlilje, og er en plante de aller fleste dyrker utelukkende for bladene. Og hvilken blader! Den har blomster også, som er pene, men denne gangen er det bladene som er sjefen.

Det finnes mellom 23-45 ulike arter hosta, og ufattelig mange navnsorter. Hosta kommer i ulike størrelser. De minste sortene har blader som er kun noen få cm lange, de største kan være godt over halvmeteren.

Blomstene er som oftest en lys lilla, men kommer også i hvit og lys rosa. Noen ganske få er duftende. Hostabladene har ulike grønntoner, fra gulgrønn til blågrønn, eller flerfarget mot hvit eller gul. Noen sorter har ruglete blader, noen har rynkete kanter, noen har vridde blader. De aller fleste hostasorter foretrekker halvskygge, der blir de finest.

Hosta er populær mat for snegler og rådyr, så har du snegler i hagen så er nok ikke dette den rette planten. Men for alle andre så anbefaler jeg hosta. Som en utmerket bunndekker og en genial kontrast i bladverket, og som en ypperlig bidragsyter til bukkettgrønt. Det er en lite krevende plante, med mye å by på. Meget hardfør, de fleste hostasorter greier H7.

Jeg var i juli på besøk i hagen til Angelika, en herlig hage som er propp full av Hosta. Mannen tok en bråte bilder, og siden jeg ikke greier å velge ut en par så legger jeg her inn et helt galleri. Bildene blir større! Klikk på første bildet, vips er det stort og du kan klikke på høyresiden av bildet og bla deg gjennom hele albumet.

God fornøyelse! og pst, hosta er en plante det er lett å få dilla på, eller hva?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

28 KOMMENTARER

 1. Sååå mange fine!! Takk for herlige inspirasjon og masse nyttig info:) Jeg har inntil nå bare plantet en type hosta i et bed, men det blir garantert flere! Liker bladverket så godt;)

  Ha en herlig dag!

  Klem klem
  ANETTE:)

 2. FIne bilder og flotte planter. Jeg har først det siste året fått øynene opp for Hosta og bladplanter generelt. De gir virkelig hagen et løft og er med på å skape et mye mer ryddig inntrykk, enn om man kun bruker planter hvor blomstene er hovedattraksjonen.

 3. Hei Anette, ja, hehe, som sagt, det er lett å få dilla, plutselig har man hagen full.. Men hosta ville absolutt passet perfekt i hagen din, mot både hus og stensetting 🙂

  Trine, ja, jeg liker så godt dette med at hosta danner tette tuer, når den får vokst seg til litt så blir den bare finere og finere. Og som du sier, hosta greier både å skape ro og spenning på en gang 🙂

 4. Hosta er herlig! Både vakker og utrolig praktisk som bunndekker. Må si det så ut til at det var mer enn Hostaene som var fint i hagen til Angelica. Likte det jeg så av kanter på bed!

 5. Ja, hagen til Angelica er herlig! Ekstremt mange planteslag, alltid noe spennende og rart å se 🙂 Jeg har noen flere bilder fra hagen hennes som jeg har tenkt å vise senere 😀

  Marit, takk for tallet 🙂 7000, det blir jo vrient å være samler da, alltid noe nytt å ønske seg….

 6. Flotte bilder av en flott hage og flotte hostaer.
  Har fått sansen for hosta, bladene er så nydelige.
  Har til nå bare 1 hosta.
  Har jo snegler her, men (bank i bordet) ikke de store mengdene (jeg plukker 3-4 pr. dag nå).
  Så tanken er jo å utvide med en hosta om gangen for å se hvordan det går med snegleangrep.
  Ønsker deg en fin torsdag.
  Klem fra Mio

 7. Hosta er en finfin plante, bare så synd jeg ikke klarer å få dem så store og fine her jeg bor «på iskanten».. Kommer liksom ikke opp av jorda engang før laangt uti juni… Sukk, ønsker meg lengre sør innimellom, ja.. Men så slipper vi snegleplagen, da..Kun vanlig hagesnegle her… Enn så lenge iallefall:)

 8. Flotte bilder av en flott hage og flotte hostaer.
  Har fått sansen for hosta, bladene er så nydelige.
  Har til nå bare 1 hosta.
  Har jo snegler her, men (bank i bordet) ikke de store mengdene (jeg plukker 3-4 pr. dag nå).
  Så tanken er jo å utvide med en hosta om gangen for å se hvordan det går med snegleangrep.
  Ønsker deg en fin torsdag.
  Klem fra Mio

 9. Det er noen snegler her også Mio, og noen hull i noen blader, men ikke mye heldigvis.
  Siv Elin, jeg er altså helt i sjokk over at du har hatt frost allerede, brrr! rett nok har jeg fyra opp panelovnen i dag, men nå er jo jeg ekstremt frossen…
  Tulik, sånn er det med hageblogglesing, man kan fort bli frista 😉

 10. Dette er jo virkelig noe for meg!! Vil ligge i vinduskarmen og fange rådyr som spiser vettu.

  Nei da Anne, fra spøk til alvor, ordene dine kommer som bestillt, muttern (=hagegal) foreslo Hosta på en vanskelig kant av hagen min, og nå skjønner jeg da hva hun snakker om 🙂

 11. Dette er jo virkelig noe for meg!! Vil ligge i vinduskarmen og fange rådyr som spiser vettu.

  Nei da Anne, fra spøk til alvor, ordene dine kommer som bestillt, muttern (=hagegal) foreslo Hosta på en vanskelig kant av hagen min, og nå skjønner jeg da hva hun snakker om 🙂

 12. Award hos meg til deg:) takker for inspirasjon, flotte innlegg, konkurranser og ikke minst din oversikt over tv program, og bloggtips:) Klem

 13. Hei Anne! Jeg limer inn svaret til deg som jeg har skrevet i bloggen min her:

  Selvfølgelig, Anne. Bare hyggelig! Fint at du krediterer meg som fotograf og at du linker til bloggen min. 🙂

  Hyggelig at du likte innlegget – her blir det mer eplesaft i løpet av helgen. 🙂

 14. Hei Anne! Jeg limer inn svaret til deg som jeg har skrevet i bloggen min her:

  Selvfølgelig, Anne. Bare hyggelig! Fint at du krediterer meg som fotograf og at du linker til bloggen min. 🙂

  Hyggelig at du likte innlegget – her blir det mer eplesaft i løpet av helgen. 🙂

 15. De var nydelige. Likte både bladene og plantene. Så mange forskjellige slag det var av planten, det visste jeg ikke.

  Mange gode tips her hos deg og flott inspirasjon å hente til hage 🙂

  Klem Tonje

 16. hm, fikk faktisk litt «dilla» nå på Hosta i hagen. Har et par plasser det kunne vært litt kjekt med noe sånt…må vel kanskje vente til våren nå med å plante…

 17. Takk for god info, og de herlige bildene som følger. 🙂

  Her hos oss er det to typer (såvidt jeg kan se), og jeg har blitt veldig glad i de. I den ene enden av hagen er det mye skvalderkål, men der Hosta`n vokser, viker de. Sneglene er et stort problem for noen av de hos meg, men jeg plukker og plukker, og håper jeg får bukt med de til slutt.

 18. […] Hosta, hagens fineste bladplante. Bloggposten er litt fakta, men mest fryd. I juli var jeg på besøk hos Angelica, en god hagevenninne som har dilla på hosta. Mannen tok bilder til den store gullmedaljen mens jeg lå i en lenestol og bare nøt. Jeg håper det blir overskudd til riktig mange hagebesøk i 2011, det har vært et savn disse siste årene. […]

 19. hei
  jeg får ikke opp bildene av hosta, annet enn ett ekstra på hver av de to som er i artikkelen.
  Finnes de fortsatt?

  • så dypt som de står i potten når du kjøper den 🙂
   Dette gjelder alle stauder du kjøper.

 20. Hei jeg har fått sansen for hosta men den har ikke sansen for meg Er andre gangen jeg prøver og hver gang blir bladene gule og til slutt brune. Hva er det som går galt?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her