60 Fantastiske roser – Presentasjon av kandidater til Frøken Rose 2010

60 skjønne roser konkurrerer om tittelen Frøken Rose 2010! Hvilken av de er din favoritt? Faller du for utseende eller historie?

Dette er innledende runde, de med flest stemmer går videre til finalerunden, hvor vi kårer vinner og deler ut premien, praktbøkene Rosor för nordiska trädgårdar av Lars-Åke Gustavsson

Oppdatert: Lenke til finalerunden, lenke til vinnerkunngjøring.
Jeg håper dere får en fin stund med å se gjennom alle skjønnhetene, og at dere stemmer frem deres favoritter mot finalen. (Klikk les mer for å se resten av artikkelen om den ikke synes)

Jeg har denne gangen valgt å sette inn stemmebokser underveis i presentasjonen. Hver gruppe er på ti kandidater, og jeg håper at dette gjør det enklere for dere å stemme.
Du kan stemme på så mange kandidater du selv ønsker, også flere i samme boks.
Avstemningen er åpen frem til og med torsdag kl 20.00. De (ca) ti kandidatene som får flest stemmer totalt går videre til finalen, hvilken gruppe de er i spiller ingen rolle. Dersom noen er forvirra over stemmeopplegget så spør, lurer du lurer sikkert flere 😉

Oppdatert 10 januar 2011: Avstemningene tatt ut av teksten slik at dere kan bla dere gjennom og nyte kandidatene uten avbrudd 🙂

Frøken Fyr og Flamme fra Turbolotte
Dette er rosen Sekel. En av de få Norske rosene jeg har. Den strider egentlig i mot alt jeg har i hagen, siden den er gul og rød. Men allikevel er den så spennende. Skifter farge fra gul-rød-rosa på få dager. En artig liten frøken dette.
Og hun står der midt i alt det rosa, hvite og lilla-og bare stråler.
Og her har hun fått besøk av en annen liten fyr i fyr og flamme.

Frøken Baron fra HildeG og hagen
Dette er en remontantrose, dyp rød i fargen, med karakteristiske hvite kanter på kronbladene. Helt spesiell. Den er ganske ny i min hage, planta i fjor etter forrige import fra Knud Pedersen, og har klart den forferdelige vinteren bra. Første gang den blomstrer hos meg, men jeg aner en ny yndlingsrose. Her er Knud Pedersens bilde og faktaopplysninger. Min har ikke vært dekket av annet enn naturlig snødekke i vinter.

Frøken Stella fra Gunknitter
Der er mange ting eg ikkje skal skryte på meg at eg kan, og ein av dei er plante- og hagestell. Så du kan tru eg vart overraska då eg runda hushjørnet på Fiksdals-huset vårt her ein dag. Synet av denne vakre rosa som hang der så audmjuk og andektig i ein noken forkomen rosebusk som ingen har stelt med på «hundre år», var nær ved å sette meg heilt ut! Rosa har fått namnet Stella. Eg veit selvfølgelig ikkje det virkelige namnet hennar og ho drog like raskt som ho kom. Men eg rakk å knipse eit bilde av henne slik at eg kan vere med i denne konkurransen

Ukjent men vakker fra Blomsterguris hage
Denne rosen har stått i vår hage siden vi kom hit i 1999. Jeg har ikke funnet ut hva den heter, men den blomstrer tolmodig og vakkert år etter år!

Frøken Rosalill av Heimdal, fra Heimdal
Min kandidat er ny i Heimdalhagen i år og ho lovar bra. Ho heiter Frøken Rosalill av Heimdal.
Rosa sitt botaniske namn er Leonardo da Vinci (Meilland 1993).

Skjønnheten fra Mine hverdagsfoto
Skjønnheten finnes på verandaen min, bildet er fra juni – rosen er noe redusert siden den gang 😉

Frøken Ubestemmelig fra Malstad
Her er min kandidat til Frøken Rose 2010, en konkurranse arrangert av Moseplassen. Rosen heter Peace, og sies og være en av de mest populære roser i det 20 århundre. Den er en av de fineste rosene i hagen vår akkurat nå. Jeg har valgt å kalle den Frøken Ubestemmelig fordi den ikke kan bestemme seg for hvilken farge den skal ha. I knopp er den ganske mørk gul med nesten røde kanter, så utvikler den seg til nesten hvit med dus rosa kant like før den visner. Deilig duft har den også. Den har dessuten en fin historie om hvordan den ble til:


Frøken Velkommen
hit fra Monas hageskriblerier

Frøken Velkommen hit står og lyser opp når du kommer på besøk som en egen velkomstkomite ved innkjørselen. Hun bærer egentlig navnet Grand Hotell. Hun dufter ikke, men blomstrer rikelig helt til frosten kommer. Hun er en av de første rosene som springer ut her, og nytes hver gang jeg passerer på vei ut, til og fra postkassen og hver gang jeg kommer hjem. Når jeg ser henne vet jeg at jeg er hjemme…

Frøken Himmelblå fra Hannes hage

Frøken Fager fra Sommersted – hele året
Her er Frøken Fager i vår forrige hage. Vi savner henne og de andre plantene vi forlot. Nå drømmer vi om en ny hage og inspireres av hageblogger.

Frøken Duftbombe fra Nefertitis samlinger
Rosen heter egentlig ‘Constance Spry’ og er David Austins første hybrid. Den virkelige Constance (1886-1960) regnes som den som grunnla det moderne blomsterarrangementet. Jeg syns rosen er utrolig vakker. Den er engangsblomstrende, og holder på å gjøre seg ferdig med sommerens blomstring i disse dager, derfor er det greit å sette den sammen med planter som har blomstring i for- og etterkant.
Det er bare en ting som er litt dumt, og egentlig så tør jeg ikke si det høyt, heller, men jeg hvisker det til deg: Jeg liker ikke så godt akkurat den myrra-duften hun omgir seg med …

Mysterierosen fra RandiA (levert pr kommentarfelt)
Her er en av mine favorittroser – Mysterierosen:
Det er en Geschwind-rose “laget” for over hundrede år siden, den kom ganske tidlig til Norge, til Brynes planteskole. Men navnet gikk tapt, også foredleren…men så ble “mysteriet” løst for noen år siden. Jeg har hatt den i over 20 år, men visste ikke opprinnelsen.

Frøken Elegans fra Aud på Dahl
Eglantyne er en rose jeg har i pallekarmbedet. Der har hun holdt til i fem år, men i vinter trodde jeg hun hadde gått dukken. Mot alle odds har hun har klart seg 😉
Det er en alldeles nydelig sart rosa farve på den, som blekner nesten til hvitt i kantene. Det er en Austin rose, den lukter ganske sterkt og remonterer veldig bra. Blir opptil 1,5 m høy og er en H4 rose.
Den ser så sart ut med sine lekre farve, men det er en sterk frøken som har klart over 30 kuldegrader her. Sånne roser liker jeg 😉

Frøken Høstglede fra Tovepia
Jeg kjøpte den på søndag, og det er en Leonardo da Vinci – rose. Jeg så ikke på navnet da jeg kjøpte den, jeg falt for rosene og at det sto at de blomstret lenge. Da jeg kom hjem måtte jeg finne ut mer om den, og til hell og lykke viste det seg at den er hardfør, H-5, og tåler godt regn;)
Klem fra tovepia…….som håper på en blomstrende høst;)

Lille Matilde fra enhageihagebyen (levert pr epost)
Dette var en rose jeg ikke kjente til før jeg oppdaget den i fjor sommer.
Rosens egentlige navn er Salet og det er en moserose fra 1854, men moselignende belegg er ikke fremtredende.
Den blir ca 100–130 cm høy og har en ganske god gjenblomstring.
En delikat og fin liten dame jeg er glad for å ha i min hage!

Frøken Next in Line fra Mitt eige solsystem
Vi har eit herleg rosetre i hagen med knall raude bloma, dei er store og fyldige og luktar kjempegodt! Skulle ønske eg kunne ha lukt på bloggen her no….
I år har det vore utruleg masse bloma på rosetreet. Tett i tett med knoppa og store bloma. Og du kan tru dei kjempa om min gunst når eg kom der med kameraet og skulle plukka ut min kandidat. Var ikkje lett å skulle bestemma seg for kven den heldige kandidaten skulle verta. Men, så var det ein liten knopp som sneik seg med på bileta og liksom ropte ”her er eg”. Den er ikkje så stor og flott enno, men om den berre får litt sol og varme no, så skal den nok få bretta seg ut den også. Så då tenkte eg at den skulle få vera med, som ein representant for neste runde med bløming.

Frøken Forvirret fra Rundomrundt
I have never really thought about whether a flower is a he or a she. But I do wonder who decided roses should be a «She», and if there are only female roses? Or if there is a Mr Rose out there somewhere?
Anyhow. The hunt was on in my own garden. I found this rose, newly showered by a light drizzle of rain. But when I walked walked up to this rose in my garden and asked if «it» wanted to participate in a contest over at «Moseplassen», it gave me a puzzled and confused look. Not only was I asking «it» for a name, but I also asked if I could call it a «she». The rose really did not know either, but silently accepted my proposal.

Frøken Yndling fra Heidis hageverden
Moseplassen har utlyst en konkurranse, kalt Frøken rose 2010. Denne gangen er det fine rosebøker til de tre bildende som havner på pallen. Så har du ett bilde av en fin rose du er glad i, så hiv deg med i denne uhøytidlige konkurransen du også.
Min kandidat har jeg kalt Frøken yndig, som er en Rosa arvensis splendens. Det er en middels stor rambler. Blomstene er hvite, med rødlige knopper. Den har en sterk, god lukt og herdig til H-5. Anbefales! Min klatrer i en bue av armeringsjern.

Frk Rosa fra Martes atelie
Ikke mye roser her i gården, men til gjengjeld er det mange roser på den ene jeg har.
Rosebusken er «arv» etter mammas tante og hvert år blomstrer den med like mange blomster.
Jeg deltar med frk Rosa og hennes mange venninder

Frøken Norge fra Lins Blogg
Hun er norsk og utrolig flott! Hun lyser liksom opp innenfra. Hun dufter nydelig og klatre sakte. Små blomster, halvfyldt som står leeenge, også på nattbordet. Hun fryser heeelt ned om vinteren hvert år, så hun er ikke å regne som en god dekker av stygge gjerder og slikt.
Jeg har ikke så mange norske roser i min hage, så jeg synes det er ganske så stas med Emelie! Hun er en sport av Leverkusen.
Jeg har blitt veldig glad i henne, og anbefaler henne gjerne videre!

Hagens Prins fra Bare Mio
Min deltaker er Hagens Prins, navnet hans er Blue Boy . Fra han begynte å blomstre i juli gleder han oss med sine vakre blomster og for et fargespekter på blomstene. Blomstene varierer også i fargene alt etter vær og lysforhold. Han er den største gleden i hagen og han har derfor fått navnet Hagens Prins (siden han fremdeles er så ung).

Frøken Astrid den 1. fra Sessa&Mamma
Jeg plantet min aller første rose i juni i år, og er fryktelig stolt over de flotte blomstene som har kommet fram. Det er en Astrid Lindgren rose, nærmere bestemt en klaserose. Kaller den Frøken Astrid den 1.

Frøken Takk for seg fra Kathrinehagen
Frøken Takk for seg er en stakkars Yellow Persian som ikke trives i min hage. Den trenger en næringsfattig koselig hage som den kan vokse seg stor og flott i:) I min hage har jeg for kraftig jord.
I noen år har jeg dullet med denne rosen, men i min hage kan det ikke gå i lengden. Her har jeg bare roser og stauder som greier seg selv, så denne stakkaren kom uheldigvis på feil sted i feil hage. Det er jo bare å beklage, men kanskje noen har lyst på denne flotte gule rosen?
Den er jo så herlig! Med baller til knopper som springer ut til nydelige fyldte roser.

Frøken Nina Knallrød fra Lysstreif
Til vanlig heter hun Nina Weibull. Som du ser, liker hun å kle seg i knallfarger! Hun elsker å bli sett. Denne våren måtte jeg klippe henne helt ned fordi frosten hadde vært slem med henne, men hun kom igjen og blomstrer nå villig. Sikadene prøver også å ta knekken på henne, men det skal vi forhindre – sprayflasken har allerede vært i bruk! Nina Knallrød er en tøff og sterk dame som tåler det meste. Hun gir seg ikke så lett, nei! Stå på, Nina!

Frøken Rosefin fra Vilt og vakkert
Charles de Mills var en av rosene som klarte seg best gjennom den harde vinteren og hilste sommeren velkommen med nydelige blomster.

Hasigmas Parkpryd fra Hasigmas Univers
Så derfor dro jeg med meg kamera ut i hagen, på leting etter en verdig rosekandidat… og siden jeg har en KJEMPESTOR, bugnende rosehage (not), så ble det en vanskelig utvelging (not)…. Jeg fant en fin rose med en skjønn knopp, men tenkte at jeg måtte ha noe enda mer overdådig i slikt et selskap…Derfor måtte jeg oppsøke en liten rosepark i nærheten for å lete etter en egnet kandidat… Og min utvalgte ble denne gule samlingen av hva den-nå-måtte-hete-roser, som jeg kalte….
Hasigamas Parkpryd
Hadde en PR-kåt linselus (…veps) som gjerne ville være med!

Min Rose fra In my Garden
Dette er en rosebusk som jeg for flere år siden adopterte fra en annen hage som ikke ville ha den lenger..
Den blant mange flere har kommet inn i min hage på denne måten… men dette er den vakreste av de alle.
Hvem vet. Kanskje flere syntes den er like vakker! ;o)

Frøken Regnfull fra Min lille verden
Jeg elsker roser. Har alltid drømt om en hage full av Roser. De er alle så vakre på hver sin måte, og ekstra godt liker jeg de med lukt. Lukten er det vanskelig å dele gjennom skjermen, men her en hagens vakreste rose. (Har ikke så mange rosebusker enda, men det kommer etterhvert)

Frøken Klissvåt fra Hagen på Saga
Frøken Klissvåt er mitt bidrag i konkurransen Frøken rose 2010 arrangert av Moseplassen.
Hun er egentlig en stilkrose med det korrekte navnet Pascali.
Etter ett realt regnskyll var hun den eneste som fremdeles hadde æren i behold og kornbladene uforskammet friske. Nesten alle hennes rose frender har en tendens til å falme og samle seg for aldri og åpne seg igjen(spesielt de fylte rosene)etter regnvær.

Frøken Vilje fra Tankespinn og fargeklatter
Jeg har gitt henne navnet Frøken vilje.
Det var den første klatrerosen jeg kjøpte , så den er ni år gammel.
I år var jeg helt overbevist om at hun hadde sagt farvel men jeg lot henne stå.
Så plutselig var hun der med sine store vakre blomster.
Hun minner meg på at klarer du å stable litt mer vilje på bena så kommer du et skritt eller to lengre.
Jeg trenger slike påminnelser og jeg er evig takknemlig for at hun blomstrer i år og.

To be or not to be fra Linecas hage
Dette er Venusta Pendula, min favoritt rose i gamlehaven. Hver år belønnet hun min kjærlighet med tusenvis av nydelige yndige blomster. Min kjærlighet var så stor at jeg forsøkte å flytte henne med meg til nyhaven. Da valgte hun å -not to be- Nesegrus beundring ble til kjærlighets sorg. Men jeg vet at hun nok skal få en søster i haven her. En ny Venusta å gi all min nesegruse beundring til. Og jeg vet akkurat hvor hun skal bo.

Frk Ildrød fra Solrosa
Frk. Ildrød er varm og gavmild.
Hun varmer hjerter og lyser i sin rødhet.
Frk. Ildrød er kjærlighet og liv.

Duftprinsessen fra Bentes hus og hage
Her i hagen hos oss, er det kun Hurdalsrosa, Namdalsrosa og Flammentanz som blomstrer, enda, så det er ikke så mange å velge mellom. I tillegg blomstrer den nydelige historiske rosen, som heter Celestial.
Jeg kaller den «Duftprinsessen», da den dufter så nydelig!
Dette er en rose som liker sol, dufter fantastisk nydelig, som blir maks 150 cm høy, og som ikke remonterer. Men, jeg synes den er så nydelig, og dufter så godt, så den er vel verd å ha i hagen allikevel. For ikke å snakke om at den har en herdighetsgrad på H6-7.

Frøken Presenning fra Konrads rosevandringer
Dette er min nominasjon til årets “Frøken Rose” på “Moseplassen“. Hun ser kanskje litt molefonken ut på bildet, men det er egentlig ikke så rart.
I bunn og grunn er dette ingen frøken, men en madam, nærmere bestemt en klatrende form av ‘Mme, Caroline Testout’. Det siste året har hun vært utsatt for mange påkjenninger der hun har vært innelukket bak presenning mens bygningen til Naturhistorisk Museum er blitt pusset og malt. På bakgrunn av dette kunne hun saktens vært nominert som “Frøken Høytrykkspylt”, “Frøken Sprøytemalt” eller “Frøkenen som overlevde”.

Frøken Perfekt Fra Rugosa
Av alle roser vi har, må denne bli vinneren når det gjelder form og farge.
Vi må ofte vente lenge før den blomstrer og ikkje blir det så mange roser heller, men dei som kjem er kort og godt perfekte. Bildet er behandla i «photoshop».

Frøken Morgenlys fra Dagdrømmeren
En duggvåt sommermorgen. Kanskje en av disse da fuglene sang fra hjertet om det vakre i verden? Tittet en nysgjerrig sol fram fra et lett skydekke på himmelblå. Sollyset fikk menneskene til å søke ut for å nyte morgenstunden. Også navnemoren til en Frøken Rose kandidat gjorde det. Og slik gikk det til at hun fikk øye på en fortryllende lysegul rose som badet i sollyset, ennå med duggperler på sine bedårende roseblader. Frøken Morgenlys skal du hete, sa hun og festet minnet om dette øyeblikket på papiret.

Frøken Høstrose fra Dracurella
Mitt bidrag er et litt anderledes bidrag: avblomstrede roser fra i fjor høst. Litt triste, men likevel litt vakre på sin måte.

Frøken Fløyel fra Bestas hus
Nydelig rosa sjatteringer, helt lys…nærmest hvit i midten, mørkere rosa utover
og myk som fløyel.
Rosen heter Nostalgie og er en kraftig stilkrose. Jeg har hatt de i haven i flere år og har opplevd at de har vokst meg over hodet.
Fullt så store er de ikke blitt i år men de blomstrer frodig og langt utover høsten.
Da er det bare å krysse fingrene og håpe på at Frøken Fløyel når opp i konkurransen:)

Christiane fra Rabarbra og vanilje
Siden hun har bodd her lenger enn meg,vet jeg ikke hvilken art hun er eller hvor gammel hun er. Men jeg vet at hun er pen og lukter godt.
Hun står på hjørnet inntil en vegg og trives egentlig ikke noe særlig,
litt for tørt, litt for varmt. I vinter blei det for kaldt, og jeg var overbevist om at hun hadde tatt sin død. Jeg ventet og ventet, og innså til slutt med et stikk i hjertet at det bare var å klippe ned hele planten.
Men Christiane ga seg ikke så lett, og skøyt på nytt fra rota, og har med denne gest sikret seg prima behandlig og all slags ekstraomsorg i all fremtid- for henne vil jeg ikke miste!

Den Rødmende Eva fra Ingrid (levert pr epost)
Dette er den siste rosa jeg har kjøpt. (Da Mari og Maria var her)
den har jeg ønsket meg siden jeg så den første gang, i 1987..
Den heter Eden Rose (Har også andre navn)
Her er mitt første møte med skjønnheten som nå er min, «Den rødmende Eva» – For Eva hører da til i Edens have?

Frøken Kjærlighet fra Lev Livet Lett
Da Kjærligheten og jeg feiret 10 års bryllupsdag kjøpte jeg to klatreroser, og plantet de på hver sin side av et dødt epletre. De to fant fort hverandres armer, de støttet og oppmuntret hverandre og vokste helt opp i kronen på epletreet.
Så kom den harde vinteren…
De to så ut for å være døde…
Var rosene døde?
Var kjærligheten død?
Neida, kan skjønne den ikke var det!
For lengst nedved bakken
– dèr var det liv…
Rosen er en New Dawn – en kjenning fra Latmannshagen… Herdighetstall H5. Blir 2,5 – 4 meter høy. Har en svak nydelig duft og er perlemorrosa i fargen. Den blomstrer fra juli.

Frøken Fin fra Lindas hagedrømmer
…Som ikke vil bli våt.
Derfor er hun plukket inn i vase, da værvarselet er meldt regn i to dager… igjen… sukk. Så nå står hun i vinduet, og titter ut. Blomstene trives godt som avskårne også, så det er bare hyggelig å plukke inn en bukett en gang i blandt.
‘Karen Blixen’ en av mine yndlingsroser. Hun er hvitt som kritt, og lyser godt opp i sommerkveldene. Hun kler godt et “måneskinnsbedd”.
I måneskinnet er hun praktfull. Mens andre blomster svinner litt om kvelden, så lyser denne frøkenen her desto mer opp, synes jeg. Og bladverket er friskt og mørkt grønt og fremhever den hvite fargen helt perfekt.
Hun krever litt særbehandling, men som VIP plante får hun det. Hun slipper unna vannsprederens kalde dråper, og blir vannet med vannslange eller kanne kun på føttene:)

Frøken Solnedgang fra Dyvekes hage
Etter at jeg fikk hage selv, har jeg fått litt rosedilla. Austinroser er en soleklar favoritt og jeg planla i utgangspunktet å delta med en av dem. Men den gang ei.
Sist jeg var på hagesenter gikk jeg forbi en rose med helt herlige blomster, mørkerosa (nesten røde) helt ytterst og i kanten av kronbladene med rosagradering til kremhvitt innerst i blomsten. Omtrent som fargene i en vakker solnedgang. Som seg hør og bør stakk jeg nesen nedi og ble møtt av en helt nydelig duft! Dermed ble rosen ved navn Nostalgia, en del av hagen min. Jeg synes den er helt herlig romantisk av utseende og jeg elsker å kjenne den himmelske duften. Derfor er denne rosen som har fått navnet Frøken Solnedgang, mitt bidrag til Frøken Rose 2010.

Frøken Fred fra Anitas små hverdagsfunderinger
Denne Frøken Rose er en «Peace» -sort. Peace betyr fred… Og denne frøkenen heter da:
Frøken Fred!
Det er faktisk min første rose, og dette var den første blomsten hun fikk…Deretter kom det flere! Bildet er tatt i fjor med mobil kamera. Frøken Fred var dessverre ikke godt nok rustet til vinteren, og er ikke iblant oss lenger…..Men jeg tar godt vare på minnene om henne! Og det blir garantert flere av samme sorten 🙂

Frøken Gullauge fra Maiblomst på Hagegal (levert pr epost)
Frøken Gullauge er ny i hagen min. Derfor er den ikkje så stor ennå,
men den har yndige blomar i rosa og eit gullgult auge i midten.
Den er rett og slett ei rose med glimt i auga, som vinkar med dei litt viltre kronblada,
og blunkar muntert til deg med gullauga sitt!
Frøken Gullauge sitt eigentlege namn er Scarborough Fair, ei David Austin rose.

Tigerrose fra Tigerliljes grønne gleder
Her er mitt bidrag til den store rosekonkurransen! For nokre år sidan vart det ein ledig plass i hagejungelen min, og eg bestemte da at der ville eg ha ei rose. Eg er svært glad i dei gamle prestegardsrosene mine, og valgde derfor Austinrosa «Mary Rose» som har mange av dei same kvalitetane som gammeldagse roser. «Mary Rose» har ikkje skuffa meg. Hardfør og sunn med nydeleg duft. Rosene er velfylte, bladverket vakkert og den er remonterande. Kva meir kan ein forlange av ei rose?

Frøken Solguld von Scneewaltzer fra Blomsterplukk
Eventyrlig vakker, i snøkvitdrakt
strekker hun seg i valsetakt
med gjenskinn fra sol og varme
sprer hun sin gyldne charme
takker med glans og fordums prakt.
Min kjære frøken Solguld von Scneewaltzer

Glede i mitt liv fra Frøken Rosa-blonder
Denne har jeg gitt navnet
Frøken Rosa-blonder
for de vakkre bevegelsen den har i sine roseblader.

Frøken Elegant og blomsterrik fra Marianns verden
Rosen er Bonica 82 (Meiland 1982), en remonterende klaserose. Den har fylte, forholdsvis små blomster i klaser og blomstrer rikelig utover sommeren. Knoppene er rosa og vakkert formet. Blomsten lysner mot hvitt etterhvert som den eldes. Bladverket er blankt og har en frisk grønnfarge. På unge skudd er bladene litt rødlige langs kanten. Rosen er regnsterk og passer derfor godt her på vestlandet.
Den er også sterk mot sykdom og har vært frisk og sunn hos meg. Det eneste den mangler er duft, men det oppveies av alle de andre gode egenskapene.

Frøken Englekyss fra Berits hageskriblerier
Frøken Englekyss heter egentlig Celestial og er ei bedårende gammel Albafrøken. Navnet betyr himmelsk, og ifølge Torben Thim åpner knoppene seg ved at englene kysser dem. Jeg fortalte dette til mitt lille englebarnebarn (snart fire år) i sommer. Hun gikk øyeblikkelig i gang med å kysse alle knoppene og så deretter forventningsfullt på rosebusken. Jeg måtte forklare at det ikke skjedde sånn med det samme, og ba henne se etter i morgen…. 🙂

Frøken Fantastisk fra Hagen på Sandbo
Felicia’ er en av Pembertons moschatahybrider fra 1920-tallet, nærmere bestemt 1928, og det er en av mine desiderte rosefavoritter. På grunn av duften, sterk, fruktig gammeldags rose, fordi den remonterer og blomstrer på årets greiner, i klaser hvor det hele tiden kommer til nye knopper. Høy sjarmfaktor, med andre ord. Jeg plantet den tidlig i fjor sommer og i vinter frøs den ned til bakken, så jeg hadde ikke store forhåpninger. Men jeg ville vært fornøyd om dens opptreden i fjor bare hadde vært som sommerblomst.
Glasset som den står i, er fra samme periode, og er i samme fargesjattering. Fant det hos Maritastiftelsen i Markveien for ca 10 år siden.

Frøken Oppdager fra Ingrid E´s hage 630 moh
Frøken Oppdager er en av mine sist innkjøpte. Det er en kompakt busk, slik den nå står hos meg. Den er ikke av de tidligste, men setter dog et helt hav med knupper, og når en ser på dette bildet, skjønner dere kanskje hvorfor jeg gleder meg så til denne rosen står i full blomst!
Dette er egentlig en John Davis rose. Dette er en fantastiske hardfør rose fra Explorer serien, og er utviklet av Landbruksdepartementet Institutt i Canada.
Rosen skal ha for vane å produsere store klynger av runde, fylte, lett duftende, rosa blomster med gul midte. Bladverket er vanligvis medium til mørke grønt, skinnende, og med fint tannete kanter.


Frøken Arveprinsesse og søstrene hennes
fra Hagen på Hytta

Dette er rosa ‘Heritage’, skapt av David Austin i 1984 så vidt jeg skjønner. Hun er en buskrose som går under betegnelsen ‘engelsk rose’, og hun dufter deilig av sitrus og ‘rose’. Hun har bodd hos meg i alle år, og vansmektet under elendige forhold. I år har hun fått en plass i solen, med rikelig mat og drikke, og hun kvitterer takknemlig med kraftige skudd og mengder med prinsesseaktige roser.

Frøken Snehvit fra Livet i hagen
En vakker dag tidlig i juni begynte rosen å sprenge sin vei ut. Hver dag vokste den seg fyldigere og fikk mer kraft. Snart begynte nydelige svakt rosa kronblader å bli synlig. Nå var det ingen vei tilbake. Og jo mer den så av livet der ute, jo mer den kjente sola varme, jo mer fikk den lyst til å bli med i livets dans.
Det var skummelt. Men hun fikk stadig oppmuntrende ord og blikk, fra Gartneren og blomstene rundt. Etterhvert turte hun å vise hvem hun er.
Så stod hun der, i full blomst. Alle kunne se hvilken skjønnhet hun var. Og gikk man nærme nok kunne man lukte en frisk søt duft som er ulik alt annet.

Frøkna fra «Den andre sia» fra Ramme Alvor
I år vil eg heidre ei vakker og kjær rose som desverre forlet min hage utpå vårparten i år. Alle rosene i hagen var ille tilredt av rosestengelsopp og fleire avgjekk med dauden denne kalde våren. Det gjeld også denne vakre potterosa som eg fekk i gåve hjå kommunen når minste jenta mi vart fødd. Eg veit ikkje kva rosa heiter, berre at ho levde i 6 lange år og lyste opp kvart eit bedd eg planta henne i (me flytta og rosene med) Det var ei lita, sart og delikat rose som sikkert var tiltenkt varmare strøk enn vinterkalde Modalen. Eit under ho held ut så lenge.

Frøken Rococo fra Bestemors hage
Hun er en blomst på en buskrosen Rosa Rokoko som ble plantet i juni 2008. Jeg falt for form og farge. Og den markerer seg tydelig i rosebedet bak bunndekkerne The Fairy og Sommervind. Jeg fryktet at hun ikke hadde overlevd vinteren, men har blomstret flott flere ganger i sommer med en svak duft.
Selv om det har bodd frøkner i huset vårt på 1700-tallet så tror jeg ikke de hadde en ballkjole som dette.

Frøken Thurid fra Nr 14
En rosebusk av typen Maiden Blush som jeg har gitt navnet Frøken Thurid. Frøken Thurid het frøkna som bodde i huset før vi overtok. Hun var i sannhet en frøken. En skikkelig fin frøken også som ble veldig gammel. Hele 96 år.
Rosen Maiden Blush er også en skikkelig gammel rosetype så sammenligningen kan ikke passe bedre. Min Frøken Thurid oser av deilig duft og blomsterer raust. Hun tilhører det gamle huset på samme måte som den opprinnelig Frøken Thurid gjorde det.
Frøken Thurid kan klippes masse og kvitterer med nye nydelige roser sånn at vaser kan fylles og duften kan spre seg i hele huset.

Frøken Pernille fra Twins hage
Jeg har alltid litt problemer med å finne navn på disse frøknene, men når det gjelder denne så var det faktisk ganske enkelt. Det var bare å tenke på hva som er vakkert og da falt valget helt naturlig på Pernille – min vakre svigerdatter 🙂
Denne rosen tror jeg må være en av mine absolutte favoritter, det er en utrolig vakker rose.
Rosen er Eden Rose, en buskrose fra Meilland (1985). Den kan i følge ‘Rosor for nordiska trädgårdar’ bli opptil 120 cm høy, remonterende og er der benevnt som ‘Pierre de Ronsard (‘Meiviolin’). Den er herdig til H3.

Frøken Fryd fra Edgars hage
Denne rosen har vært en fryd. Den ble kjøpt i vår i blomst. Dette er runde to og like mye blomster i denne gangen. Rosen er en ‘Lions Rose’ og står i selskap med høstflox. Rosen er oppstammet, ellers tro jeg den hadde blitt litt borte i floxen.

Frøken Roseprinsesse fra Atelier Kari
Elgskinnsstilken er ombundet av sølvtråd med krystaller og sølvhjerte som jeg lagde selv. Ellers består den av stri kråkefot, minikongler fra furu og en syrinknopp. Brudgommen ble flott i sin skotske tweeddress og blomsten i knapphullet.
Rosen Ingrid Aleksandra er en greinrose med limgrønnt skjær, nydelige knopper og står godt til naturmaterialer. Skal det være bryllupsfest og stort selskap tidlig på sommeren, er rosen en sikker vinner.
Rosen Ingrid Alexndra fikk navn etter prinsessen ved samme navn og ble utviklet hos Selvaag gartneri i Stavanger i 2003. Den betraktes som en snittrose.

Takk til alle som deltar med kandidater, og takk til alle som bidrar med stemmer!
Jeg gleder meg stort til å se hvilken av alle disse skjønnhetene som ender opp i finalen!

Dersom noen oppdager noen små eller store feil i presentasjonen så håper jeg dere sier i fra! Jeg forsøker å være nøye, men det har hendt at jeg bommer på navn eller lenker, eller enda verre, glemt kandidater. – Så si i fra!

Du kan lese utlysningen for konkurransen her
Og du kan lese om de superfantastiske premiebøkene her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

39 KOMMENTARER

 1. 60 deilige frøkner! Ny rekord? Du allstyrendes for jobb du har hatt! Veldig praktisk at du har delt inn feltet, ellers ville det blitt mange favoritter å holde styr på helt ned.

 2. Jupp, det er ny rekord Berit 😀

  Jeg synes selv dette ble noe enklere, og håper at alle oppfatter det som rettferdig. Kandidatene er delt inn i grupper basert på når jeg fikk påmeldingen.

  Men selv etter å ha stirret på disse i noen dager nå så veit jeg jammen ikke hvilken av rosene jeg vil stemme på!

 3. Gosh sååå mange!!
  Og så så mange flotte både bilder og motiver.
  Så fint at vi får dele alt dette med hverandre i din blogg Anne. Bra jobba!

 4. Du verdens min – det var litt av en samling vakre roser! Dette blir ikke lett! Du har lagt ned veldig mye jobb i konkurransen, all ære til deg 🙂

 5. Kjære flinke deg Anne – FOR en jobb du har lagt ned!! Og da er det sannelig moro at det er så mange flotte kandidater – ja nå har jeg stemt på grådig mange – for makan så mye vakkert!!
  Ønsker deg en herlig uke Anne!!
  Varm klem fra Lokki

 6. Jupp, det er ny rekord Berit 😀

  Jeg synes selv dette ble noe enklere, og håper at alle oppfatter det som rettferdig. Kandidatene er delt inn i grupper basert på når jeg fikk påmeldingen.

  Men selv etter å ha stirret på disse i noen dager nå så veit jeg jammen ikke hvilken av rosene jeg vil stemme på!

 7. Oj så mange fine roser:) Og så flink du har vært, det må ha vært litt av en jobb. Jeg har stemt i vei,det ble mange, men sånn må det bli med så mange vakre roser. Helt umulig å velge kun en. Så du har ordnet det fint for oss synes jeg:) og nå blir det jo veldig spennende:)

 8. Wow så mange flotte kandidater! Litt av ein jobb du har hatt denne gangen. Vanskeleg å velje ut favoritter her, men må man så må man… 🙂
  Ha ei herlege ny veke.
  Klems

 9. Wow! Så mange flotte roser og kandidater!
  Super presantasjon, Anne! Uten grupperingen ville jeg aldri klart å bestemme meg – her det var det mye å ønske seg.

 10. Frøken Perfekt Fra Rugosa

  Utrolig bra. Mot åpning av blomsten, så klar og frisk. Flotte farger. Her mangler det bare duften……smil.

  Lykke til med konkurransen.

  Lillian

 11. Takk for alle gode ord om oppsettet, det er hyggelig å høre at dere synes det ble pent og funksjonelt 🙂

  Det er jo en fryd å arrangere konkurranser når de som deltar er så fantastiske!

 12. Eg har stemt! Heldigvis kunne eg stemme på fleire for her er det mange sterke kandidatar 🙂

  Kjempeflott innsats frå deg som tar på deg alt arbeidet med dette :)))

 13. Wow, så flott det ble!!!!
  Umulig å velge… må stemme på flere 🙂
  Dette var en fin konkurranse altså! Jeg gleder meg til å se hvordan det går!
  Ha en fin kveld!
  Klem
  Lise

 14. Nå har jeg stemt så det går helt rundt for meg…

  Det er faktisk like morsomt å stemme, som det er å være med i selve konkurransen 😉

  Måtte den vakreste frøkna vinne!
  (Ja, de er vakrest alle sammen)

 15. Nå har eg stemt! Herlege roser alle saman;-)
  Lett å få nye roser på ønskelista her. Tusen takk til deg Anne som lagar slike kjekke konkuransar!

 16. Stemmene strømmer på, men det er på ingen måte avgjort hvem som kommer til finalen!

  Solveig, jeg har jo alt svar deg på spørsmålet, men om andre ser det og lurer. Ja, nå er det for sent å melde seg på, men det kommer jo andre konkurranser senere 🙂

 17. Sååå mange nydelige frøkener. Morsom avstemning! Har selvfølgelig først og fremst stemt på mine «venners» roser 😉 Men også andre har fått stemmer. Gleder meg til å se resultatet! 🙂 Flott initiativ :)) Ha en flott uke viderer i rosehagen din, klem

 18. No har eg stemt og det var slett ikkje lett. Så mange vakre roser har eg aldri sett på ein gong før.

  Dette er virkelig inspirerande for ei som ikkje har så mykje greie på hagestell og roser.

  Tusen takk Anne for at du lager desse konkurransene !

  Lykke til vidare!

 19. No har eg stemt og det var slett ikkje lett. Så mange vakre roser har eg aldri sett på ein gong før.

  Dette er virkelig inspirerande for ei som ikkje har så mykje greie på hagestell og roser.

  Tusen takk Anne for at du lager desse konkurransene !

  Lykke til vidare!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her